Η Suzuki κέρδισε τον 24ωρο του Le Mans –  Yamaha και Honda στο βάθρο – Αποτελέσματα

Η Yoshimura SERT Motul κέρδισε το 24 Heures Motos, τον πρώτο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Αντοχής FIM 2022.

Οι αναβάτες Greg Black, Sylvain Guintoli και Xavier Siméon με την ομάδα της Suzuki Yoshimura SERT, η οποία εδρεύει στο Le Mans,, έδωσαν στην ιαπωνική εταιρεία της Suzuki, μια εξαιρετική νίκη μπροστά από την YART – Yamaha Official Team EWC και την FCC TSR Honda France και επαναλαμβάνει την περυσινή επιτυχία!

Με μια άριστη απόδοση, η ομάδα της Suzuki Yoshimura SERT πέτυχε τη νίκη στον 24ωρο αγώνα στο Le Mans. Για τον Ιάπωνα κατασκευαστή ήταν η 14η νίκη στον παραδοσιακό αγώνα εκδήλωση στο Le Mans.

Η έναρξη της σεζόν του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής 2022 στο Le Mans  πραγματοποιήθηκε υπό ιδανικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας το θερμόμετρο ανέβηκε πάνω από 20 βαθμούς και τη νύχτα δεν έκανε περισσότερο κρύο από 8 βαθμούς, κάτι που είναι πολύ αξιοσημείωτο για έναν αγώνα τον Απρίλιο. Όσον αφορά τον αγώνα, οι ομάδες FCC TSR Honda, YART-Yamaha και Yoshimura SERT ήταν οι πρωταγωνιστές. Λόγω απώλειας υγρού από τον Ελβετό David Chevalier, το αυτοκίνητο ασφαλείας στάλθηκε ξανά στο τέλος. Όμως ο αγώνας τελείωσε με ρυθμό αγώνα.

Ο Josh Hook, ο Mike di Meglio και ο Gino Rea έδειξαν εντυπωσιακό ρυθμό στην εκκίνηση του 24ωρου αγώνα στο Le Mans. Η εργοστασιακή ομάδα της Honda πάλεψε για το προβάδισμα με τη Suzuki για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά υπέστη ατυχίες το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής λόγω βλαβών και πτώσης. Τελικά έμειναν με μια τρίτη θέση για την ομάδα του Masakazu Fujii.

Στην κορυφη, μια μεγάλη μονομαχία μεταξύ Suzuki και Yamaha προέκυψε στη μεγάλη νύχτα του Le Mans. Η YART-Yamaha ξεκίνησε από την pole position, αλλά ο Karel Hanika έκανε πολύ άσχημη εκκίνηση και βρέθηκε στην τελευταία θέση. Με μια φοβερή απόδοση, η ομάδα από την Αυστρία έφτασε στην δεύτερη θέση. Η ομάδα του Mandy Kainz κράτησε αυτή τη θέση μέχρι που έπεσε η καρό σημαία και οι Marvin Fritz, Niccolo Canepa και Karel Hanika είχαν κάθε λόγο να είναι χαρούμενοι.

Ενώ η Yamaha μπόρεσε να διατηρήσει την πίεση στην Yoshimura SERT Motul, δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει σοβαρά την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια ομάδα EWC. Ο Sylvain Guintoli χρειάστηκε να σπρώξει με τα πόδια το GSX-R πίσω στα pits μία φορά το βράδυ του Σαββάτου όταν έμεινε από καύσιμα, διαφορετικά η ομάδα των Damien Saulnier και Yohei Kato δεν είχε κανένα πρόβλημα. Οι Guintoli, Gregg Black και Xavier Simeon κατέληξαν να κερδίσουν το 45ο Le Mans 24 Hours με διαφορά σχεδόν 1ος  γύρου.

Ακριβώς πίσω από τις τρεις εργοστασιακές ομάδες Suzuki, Yamaha και Honda ήταν αρκετές ομάδες Superstock στο συνολικό αποτέλεσμα. Τη νίκη σε αυτή την κατηγορία πήραν οι Philipp Steinmayr, Baptiste Guittet και Hugo Clere της Team 18 Sapeurs Pompiers μετά από μια τρομερή εμφάνιση. Οι «πυροσβέστες» είχαν ακόμη κάποια τεχνικά προβλήματα το Σάββατο και έπεσαν πίσω στην 25η θέση. Στο τέλος, όμως, ο ρυθμός της τριάδας ήταν τόσο δυνατός που κανείς δεν μπορούσε να τους κρατήσει πίσω. Δεύτερη ήταν η No Limits Motor Team (Suzuki), η τρίτη θέση πήγε στην ομάδα Honda National Motos με τους δύο Ελβετούς Valentin και Sebastian Suchet καθώς και τον Guillaume Raymond.