Isle of Man TT
Χαρακτηρίζεται ως ο πιο επικίνδυνος αγώνας ταχύτητας στον κόσμο. Μια περίπλοκη και χωρίς να συγχωρεί λάθη διαδρομή. Ακόμη κι έτσι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι “fan” της Μοτοσυκλέτας επισκέπτονται το μικρό αυτό νησάκι της Μεγάλης Βρετανίας για να παρακολουθήσουν όλα τα Event.
Μια διαδρομή 3 ωρών από την πόλη Liverpool έως το Douglas που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού το οποίο έχει την δική του ξεχωριστή κυβέρνηση από την Μ. Βρετανία παρόλο που θεωρείται έκταση της.
Κάθε χρόνο στα τέλη Μαΐου πάνω από 25000 άνθρωποι επισκέπτονται το νησί που απέχει 70km από τις Αγγλικές ακτές. Ο αγώνας ΤΤ έχει καταγράψει στο ιστορικό του έως τώρα 160 θανάτους μέσα σε 110 χρόνια διοργάνωσης και η διαδρομές του νησιού πάνω από 250. Μια αναλογία που φέρνει την συγκεκριμένη διοργάνωση στο πρώτο σκαλί του βάθρου ως προς τους θανάτους. Γι’ αυτό φυσικά και χαρακτηρίζεται η πιο θανατηφόρα/επικίνδυνη διαδρομή/διοργάνωση στον κόσμο.
Οι αγώνες ξεκίνησαν το 1904 στο νησί ύστερα από πολλές προσπάθειες. Το 1903 η Βρετανική κυβέρνηση απαγορεύει κάθε είδους αγώνα σε επαρχιακούς και ΜΗ δρόμους βάζοντας επίσης όριο ταχύτητας τα 20 μίλια σε όλη την χωρά. Έτσι οι διοργανωτές και φίλοι των αγώνων προσπαθώντας να βρούνε μια λύση, απευθύνονται στην κυβέρνηση του νησιού ελπίζοντας σε κάτι κάλο. Το 1904 δίνεται το πράσινο φως από την κυβέρνηση του νησιού ανεβάζοντας επίσης το όριο ταχύτητας στα 53 μίλια. Για πρώτη φόρα λοιπόν διεξάγεται ένας από τους πρώτους “αγώνες”, Gordon Bennett Car Trial.
Ανάμεσα στις πολλές διαδρομές του νησιού είναι και η φημισμένη “Mountain” η οποία για λόγους ασφαλείας δεν είχε παραχωρηθεί για αγώνες Μοτοσυκλέτας μέχρι το Σεπτέμβριο του 1946 όπου ξεκίνησε και το φημισμένο “Tourist Trophy”.
Οι αγώνες στο νησί πέρασαν από αρκετές δυσκολίες λόγω των πολέμων (2ος παγκόσμιος κτλ) μέχρι και το 1947 όπου ξεκίνησαν όλα να κυλάνε πάλι ομαλά.
Από το 1947 και μετά έχουμε μεγάλα ονόματα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό όπως ο Geoff Duke (1953) με ρεκόρ χρόνου και τελική ταχύτητα 94 μίλια στην διαδρομή “Mountain”. Μεγάλες μάχες με Agostini και Hailwood 1965-1967 και φυσικά λίγο αργότερα αυτούς που όλοι ξέρουμε Dunlop, Fogarty, Hislop και Mc Guinness…
Φόρμες συμμετοχής και κανόνες:
Η επιλογή των συμμετεχόντων είναι αυστηρή θέλοντας να μειώσουν τους θανάτους και για 2η χρόνια φέτος “ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ” αυτοί ποιοι θα πάρουν μέρος στους αγώνες με κριτήρια όπως:
-ΕΝ ενέργεια αγωνιζόμενοι. (Αριθμός αγώνων που συμμετείχε ο καθένας από την προηγούμενη χρόνια, αν είχες συμμετάσχει σε 2 υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μην σε δεχτούν καθόλου)
-Εμπειρία (σύγκριση με το πρώτο κριτήριο)
-Συγκεκριμένη License. Κάτοικοι Ελλάδος για παράδειγμα χρειάζονται την FIM INTERNATIONAL Non-Championship License την οποία πρέπει να έχεις στην κατοχή σου δηλωμένη για ένα χρόνο. Επίσης όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βγάλουν την License του νησιού TT Mountain Course License.
-Qualifying… Αν οι χρόνοι σου δεν είναι καλοί και κρίνουν ότι είσαι επικίνδυνος για τους υπόλοιπους τότε βγαίνεις εκτός αυτόματα.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν για τις κατηγορίες Senior και Newcomers.