21 June 2024
MotoGP 2024

Jorge Martin: “Θέλω να γράψω ιστορία με την Pramac και μετά θέλω να πάω στην εργοστασιακή Ducati”

Ο επικεφαλής του παγκόσμιου πρωταθλήματος MotoGP ήταν καλεσμένος στο στούντιο του Sky Sport, όπου μίλησε για την κυριαρχία του στο Le Mans.

Μίλησε για τον εαυτό του και σχολίασε αυτό το υπέροχο ξεκίνημα της σεζόν που τον βλέπει με πλεονέκτημα 38 βαθμών από τον δεύτερο Pecco Bagnaia και 40 από τον Marc Marquez.

Πρώτο διπλό της σεζόν στο Le Mans και πολλές συγκινήσεις…

«Έφτασα στη Γαλλία σε καλή κατάσταση, είναι δύσκολο να μην συγκινηθώ όταν κοιτάζω τις εικόνες από το Σαββατοκύριακο. Η αλήθεια είναι ότι κάνουμε κάτι απίστευτο με την ομάδα της Pramac…».

Ήσασταν αποτελεσματικοί από πολλές απόψεις αυτό το Σαββατοκύριακο και επίσης η φυσικότητά σας στην οδήγηση του GP24 που τώρα φαίνεται ραμμένο στα μέτρα σας…

«Ναι, είχαμε κάποια προβλήματα με κάποιους κραδασμούς στους πρώτους αγώνες, αλλά τελικά στη Γαλλία βρήκα τις αισθήσεις της περσινής χρονιάς. Τώρα γνωρίζω τη μοτοσικλέτα και ξέρω πού μπορούμε να πάμε, δουλεύοντας περισσότερο στις λεπτομέρειες και όχι στα προβλήματα. Νομίζω ότι αυτό ήταν το σημείο καμπής της σεζόν.»

Πόσο πιστεύεις στην τελική νίκη αυτού του παγκοσμίου πρωταθλήματος;

«Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά μας, δεν το σκέφτομαι τώρα. Πάντα δίνω το 100%, μερικές φορές είμαι πιο δυνατός και μερικές φορές λιγότερο. Ο στόχος μου είναι πάντα να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Θέλω να εκμεταλλεύομαι κάθε στιγμή και να διασκεδάζω, όχι να σκέφτομαι μόνο την τελική νίκη. Αν υπάρχει μια ευκαιρία στο τέλος της χρονιάς, φυσικά και θα προσπαθήσω να κερδίσω το παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά δεν το σκέφτομαι αυτό τώρα.»

Φυσικά, οι ισορροπίες είναι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με ένα χρόνο πριν: την περασμένη σεζόν μετά από πέντε αγώνες είχες 80 βαθμούς, σήμερα 129… Λέτε ότι κάθε χρόνο προσθέτετε ένα μικρό κομμάτι, φέτος τι έχετε προσθέσει;

«Δεν ήμουν ποτέ δυνατός στην αρχή της χρονιάς, δεν ξέρω γιατί. Πάντα χρειαζόμουν λίγο χρόνο για να βρω ρυθμό με τη μοτοσικλέτα. Σε αυτό το πρωτάθλημα επικεντρώθηκα πολύ σε αυτό και δούλεψα πολύ πνευματικά. Τώρα το σημαντικό είναι να συνεχίσω έτσι, αλλά νομίζω ότι τόσο ως αναβάτης όσο και ως άνθρωπος έχω κάνει ένα καλό βήμα μπροστά.»

Είναι διαφορετικός ο Μάρτιν φέτος;

«Στην πραγματικότητα δεν έχω αλλάξει και πολύ. Είμαι κάποιος που σκέφτεται πολύ όταν βρίσκεται πάνω σε μια μοτοσικλέτα, δεν οδηγώ απλά με το ένστικτο. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές σκέφτομαι πάρα πολύ όταν οδηγώ και έχω δουλέψει πολύ πάνω σε αυτό: να καταλαβαίνω πότε αυτό που σκέφτομαι είναι χρήσιμο ή όχι. Τώρα αισθάνομαι πιο ήρεμος, ειδικά στα πιτ. Όταν συμβαίνει κάτι στη μοτοσικλέτα, έχω καταλάβει ότι δεν υπάρχει λόγος να φωνάζω ή να διαφωνώ με την ομάδα μου, επειδή θέλουν να κερδίσουν με τον τρόπο που θέλω να κερδίσω εγώ. Έχω κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός από αυτή την άποψη. Αλλά στον αγώνα είμαι ο ίδιος και, ευτυχώς, αυτό λειτουργεί.»

 Χειρίζεστε επίσης πολύ καλά όλες τις φήμες για το μέλλον σας

«Ναι, αλλά αυτό δεν αποτελεί πίεση για μένα. Είχα πίεση όταν ήμουν πρωτάρης και αν δεν κέρδιζα κινδύνευα να χάσω την ευκαιρία να οδηγήσω μοτοσικλέτα. Ας πούμε ότι είχα μια καλή προπόνηση στο παρελθόν, αλλά δεν έχω κάνει τίποτα. Φυσικά, θα ήθελα να έχω ήδη ξεκαθαρίσει το μέλλον μου, αλλά τελικά τα καλά πράγματα χρειάζονται χρόνο και πρέπει να περιμένεις λίγο.»

Δηλαδή δεν μας λέτε σήμερα ποιο θα είναι το μέλλον σας;

«Δυστυχώς δεν ξέρω, θα ήθελα να σας πω. Νομίζω ότι δεν μένει πολύς χρόνος, όλα θα πρέπει να αποφασιστούν μέσα σε αυτούς τους δύο αγώνες. Αλλά δεν νομίζω ότι θα αλλάξουν πολλά για μένα: στη Βαρκελώνη ή στο Mugello θα βλέπετε πάντα τον ίδιο αναβάτη στην πίστα.»

Πόσο σας τονώνουν οι Bagnaia και Marc Marquez;

«Πολύ. Αγωνίζομαι με απίστευτους πρωταθλητές: ο Marquez 8 παγκόσμιους τίτλους, ο Pecco 3. Το να κερδίζεις αυτούς τους αναβάτες είναι όμορφο και επίσης για το μέλλον με τονώνει. Δεν νομίζω ότι πρέπει να αποδείξω κάτι, γιατί το έχω ήδη κάνει. Τώρα αγωνίζομαι για μένα και για να παίρνω αποτελέσματα. Νομίζω ότι όλοι οι αναβάτες θέλουν να φτάσουν σε μια εργοστασιακή ομάδα και νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για μένα να το κάνω. Θα ήταν λίγο σαν να κλείνει ένας κύκλος…».

Υπήρξες ήδη ομόσταυλός του Bagnaia στη Moto3, ποια είναι η σχέση σας;

«Πολύ καλή, σεβόμαστε πολύ ο ένας τον άλλον. Βλέπουμε ο ένας τον άλλον συχνά και μιλάμε συνέχεια. Στην Moto3 ήταν περισσότερο ένα “παιχνίδι”, κοιμόμασταν στο ίδιο δωμάτιο για δύο χρόνια και ήμασταν πολύ πολύ στενοί φίλοι. Τώρα αγωνιζόμαστε για τα ίδια πράγματα και υπάρχει περισσότερη αντιπαλότητα, αλλά η σχέση μας είναι σχέση σεβασμού και θαυμασμού. Τον θαυμάζω πολύ, γιατί έχει κάνει απίστευτα πράγματα».

Πιστεύετε ότι οι νίκες στο Sprint μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο τέλος της σεζόν;

«Όταν έρθει το Σάββατο και έχω κάνει καλές κατατακτήριες δοκιμές, ξέρω ότι αν δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για έξι με επτά γύρους, θα είναι δύσκολο για τους άλλους να με ακολουθήσουν. Και αυτό μου δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Αλλά την Κυριακή υπάρχουν πολλά που πρέπει να διαχειριστείς και δεν μπορείς να πιέσεις τόσο πολύ, γιατί αλλιώς δεν μπορείς να τερματίσεις τον αγώνα. Αλλά βελτιώνομαι επίσης πολύ στον αγώνα μεγάλης διάρκειας.»

Δώσατε την πρώτη νίκη στο MotoGP στην ομάδα της Prima Pramac, τι θα σήμαινε για εσάς να τους δώσετε και τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο;

«Θα εκπλήρωνε το όνειρο ζωής, του δικού μου και της οικογένειάς μου και στη συνέχεια θα έγραφα ιστορία γιατί κανείς δεν τον έχει κερδίσει ποτέ με δορυφορική ομάδα. Θα ήταν απίστευτο, για τον Paolo και για όλη την ομάδα για την οποία είμαι τόσο περήφανος…».

Είχατε πει στο παρελθόν: “Πρώτα η Pramac… και μετά τα υπόλοιπα”.

«Μου έδωσαν την ευκαιρία και την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμουν το 2021. Νομίζω ότι αυτός ο κύκλος τελείωσε και τώρα πρέπει να κοιτάξω μπροστά: το όνειρό μου είναι να πάω στην εργοστασιακή Ducati και να κερδίσω μαζί τους. Ελπίζω ότι θα συμβεί…».

Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

«Απολαμβάνω πραγματικά τον τρόπο ζωής μου. Γυμνάζομαι, ζω υγιεινά. Και υπάρχει επίσης πολλή ξεκούραση, γιατί πρέπει να ανακτώ την ενέργειά μου. Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να βγαίνω με φίλους, να βγαίνω για φαγητό, να πίνω κρασί (μου αρέσει πολύ…) και να τρώω. Ειδικά τα αλλαντικά!».

MotoGP 2024

Δείτε επίσης: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ MotoGP 2024  -–- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner