Kawasaki ZX-10R του 2016 – ΠΡΩΤΗ Δοκιμή στην Ελλάδα – VIDEO – Φωτογραφίες

Η Πρωταθλήτρια Kawasaki ZX-10R στα χέρια όλων. Τρία χρόνια νίκες και τίτλοι στο WSBK, εξελίξεις και ηλεκτρονικά που εφαρμόστηκαν στην νέα Kawasaki ZX-10R 2016, μεταφέρει η Kawasaki στην παραγωγή και στους τυχερούς που θα την αποκτήσουν

Ένα πανέμορφο και ολοκαίνουριο Kawasaki ZX-10R 2016 δοκιμάζουμε, βολτάρουμε, φωτογραφίζουμε και βιντεοσκοπούμε για να σας το παρουσιάσουμε ΠΡΩΤΟΙ στην Ελλάδα.

VIDEO Kawasaki ZX-10R του 2016 – ΠΡΩΤΗ Δοκιμή στην Ελλάδα

Τα τρία τελευταία χρόνια οι οδηγοί του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Super Bike, μαζί με την ομάδα Kawasaki Racing Team, εξέλιξαν το εργοστασιακό Kawasaki ZX-10R, ώστε να μπορεί ο καθένας μας να έχει μια μοτοσυκλέτα Superbike κατευθείαν από τα WSBK. Μια μοτοσυκλέτα παρόμοια με αυτή  των δυο παγκόσμιων Πρωταθλητών, Jonathan Rea και Tom Sykes και πρωτοπόρων στο φωτεινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK. Μια μοτοσυκλέτα που έχει άρρηκτους δεσμούς με την πίστα και τους αγώνες.

IMG_1818Το Νέο Kawasaki ZX-10R το πρωτοείδαμε στην EICMA 2015 στο Μιλάνο, και ανυπομονούσαμε να το δούμε και στην Ελλάδα.

Σχεδίαση

Για το καινούριο Kawasaki έχει γίνει εξ’ ολοκλήρου νέος σχεδιασμός, με νέο κινητήρα, νέο σκελετό και νέα μάσκα με βελτιωμένη κάλυψη για τον οδηγό. Οι αεραγωγοί έχουν σχεδιαστεί για βελτιωμένη ψύξη και καλύτερη αεροδυναμική από το εμπρός φτερό μέχρι την ουρά. Αεροδυναμικά stabilizer κάνουν δειλά την παρουσία τους στα πλαϊνά και φυσικά μια εντελώς νέα επασχεδιασμένη ουρά.

Μεγάλη διαφοροποίηση από το προηγούμενο μοντέλο είναι τα ηλεκτρονικά και η μπροστινή ανάρτηση που παίζουν τον κύριο λόγο κάνοντας την μοτοσυκλέτα εύκολη στις αλλαγές κατεύθυνσης σε δρόμο και πίστα

IMG_4864Μοτέρ

Ο κινητήρας των 998cc έχει νέα σχεδίαση σε όλα τα μέρη (κεφαλή, κύλινδρα, βαλβίδες, εκκεντροφόροι, πιστόνια, στρόφαλος, σασμάν, και κύκλωμα ψύξης ). Τα νέα σώματα injection είναι 47χιλιοστων και έχει φιλτροκούτι  10 λίτρων. Η εξάτμιση τιτανίου έχει σχεδιαστεί με κύριο γνώμονα το χαμηλό κέντρο βάρους.

IMG_1640Οι μηχανικοί της Kawasaki μείωσαν την εσωτερική αδράνεια, και έκαναν το κινητήρα πιο εύστροφο και με καλύτερη απόκριση.
Με ελαφρύτερο στρόφαλο, και άλλα ελαφρύτερα εξαρτήματα, όπως ο νέος συμπλέκτης και το γρανάζι πρωτεύουσας, κατάφεραν και μείωσαν κατά 20% την αδράνεια του κινητήρα.

Το νέο μοτέρ έχει πιο άγριους εκκεντροφόρους, μεγαλύτερες βαλβίδες εξαγωγής, κοντύτερα πιστόνια, μπουζί ιριδίου, νέους αυλούς και θαλάμους καύσης.

g3bdjm3j.lji
Ηλεκτρονικά βοηθήματα

Μια νέα μοτοσυκλέτα Super Bike που έρχεται απευθείας από τους αγώνες δεν μπορεί παρά να έχει άκρως εξελιγμένα ηλεκτρονικά βοηθήματα, που σου δίνουν άπειρους συνδυασμούς ρυθμίσεων που δύσκολα μπορείς να τους εξαντλήσεις!

Ένα από τα σημαντικά ηλεκτρονικά που έχει το Νέο Kawasaki ZX-10R είναι η  μονάδα της Bosch, Inertia Measurement Unit (IMU), ένας αισθητήρας θέσεως με 6 μεταβλητές σε συνδυασμό με το λογισμικό δυναμικού μοντέλου της Kawasaki, που δίνει την δυνατότητα στην κεντρική διαχείριση την ακριβής θέση και κατάσταση της μοτοσυκλέτας αφού αντιλαμβάνεται την δυναμική θέση της μοτοσικλέτας στο χώρο σε έξι άξονες.

Οι τρεις χάρτες οδήγησης είναι:
1.full power
2. με μικρότερη ισχύ στο 80% και
3. με ισχύ στο 60%

Kawasaki Launch Control (KLCS) 3 θέσεων, για αγωνιστικές εκκινήσεις.
Kawasaki Intelligent Braking (KIBS)
Kawasaki Sport Traction Control (S-KTRC) 5 θέσεις
Kawasaki Engine Braking Control (KEBC)
Kawasaki Quick Shifter (KQS)
Ohlins Electronic Steering Damper (ESD) ηλεκτρονικά διαχειριζόμενο stabilizater τιμονιού.

IMG_1633Πλαίσιο

To νέο Kawasaki έχει νέο σασί με γεωμετρία σχεδιασμένη για καλύτερη πληροφόρηση και χειρισμό, που σκοπό έχει την βελτίωση της ταχύτητας μέσα στην στροφή. Έχει επίσης την δυνατότητα μεταβλητού offset και θέσης άξονα ψαλιδιού που μπορεί να επιτευχθεί με το Race kit.

xyihak00.tebΟι μηχανικοί της Kawasaki ήθελαν να μετακινηθεί το κέντρο βάρους προς τα εμπρός, ώστε να βελτιωθεί η ευελιξία και η αίσθηση του εμπρός μέρους, έχοντας ως στόχο τις ταχύτερες αλλαγές κατεύθυνσης. Μεταφέροντας το στήσιμο της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας στο μοντέλο παραγωγής, η νέα μοτοσυκλέτα φέρνει περισσότερο βάρος στον εμπρός τροχό, χάρη στη μετακίνηση του λαιμού  του πλαισίου πιο κοντά στον αναβάτη, ενώ το ψαλίδι είναι μακρύτερο και πιο στιβαρό.

IMG_1625Αναρτήσεις –

Μπροστά έχει ένα νέο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι Showa Balance Free, διαμέτρου 43mm με διαδρομή 120mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση Ελατηρίου, Απόσβεση Επαναφοράς, Απόσβεση συμπίεσης. Ένα τέτοιο μπροστινό  μπαίνει πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα μαζικής παραγωγής.

kgo3ayrn.pbiΠίσω, μονό αμορτισέρ Showa BFRC, οριζόντια τοποθετημένο, με νέο μοχλισμό και διαδρομή 114mm.
Ρυθμίσεις: Προφόρτιση Ελατηρίου,  Απόσβεση Επαναφοράς, Απόσβεση συμπίεσης .

Το Showa Balance Free πιρούνι έχει μεγαλύτερους θαλάμους απόσβεσης, κάτι που συναντάμε στις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, ενώ το πίσω αμορτισέρ Showa BFRC (Balance Free Rear Cushion) είναι μικρότερο και ελαφρύτερο από το προηγούμενο, μας έδωσε την αίσθηση της πιο γραμμικής καμπύλης απόδοσης, ενώ οι αλλαγές στις ρυθμίσεις γίνονται αμέσως αντιληπτές.

 Φρένα
Εμπρός: Ακτινικές δαγκάνες Brembo Μ50 monobloc, αλουμινίου, 4 εμβόλων και 330 χιλιοστών δίσκους ημίπλευστους.

IMG_1620Πίσω: Το πίσω φρένο είναι Nissin μονού εμβόλου, με δίσκο 220 χιλιοστών.

IMG_1829Τα μπροστινά φρένα είναι αναβαθμισμένα Brembo, με μεγαλύτερης διαμέτρου δίσκους των 330mm, και ακτινικές δαγκάνες M50 με ακτινική τρόμπα φρένου.
Τα φρένα δούλεψαν πολύ καλά προσφέροντας την απαραίτητη ισχύ επιβράδυνσης που χρειάζεσαι κάθε φορά και σου δίνουν φοβερή αίσθηση στη μανέτα ενώ πολύ καλό και  αποτελεσματικό είναι και το ABS.

Ζάντες ελαστικά

Εμπρός 17/3,5in 120/70 ZR17 – πίσω 17/6,0 in 190/55 ZR17

IMG_1806

Όργανα

Ίδιου στυλ με το προηγούμενο μοντέλο με περισσότερη πληροφορία τα νέα όργανα.
Ο υπεύθυνος για την σχεδίαση δεν προτίμησε την λύση μιας TFT οθόνης, όπως τα περισσότερα νέα μοντέλα, αλλά θέλησε να βελτιώσει τα παλιά όργανα, κρατώντας το ίδιο στυλ με το προηγούμενο μοντέλο, με τη ίδια διάταξη του ψηφιακού κοντέρ και στροφόμετρου σε μπάρα στο πάνω μέρος της οθόνης.
IMG_1656

Θέση Οδηγού

Νέα θέση οδήγησης με λίγο ποιο ανοιχτά clip-on

Θέση Συνοδηγού

Πίσω σελάκι για τυπικούς καθαρά λόγους

Προστασία – ανεμοθραύστης

Το νέας σχεδίασης μούτρο και ζελατίνα προσφέρει επαρκής κάλυψη

IMG_4880Οδήγηση πόλη

Ένα SUPERBIKE δεν είναι φτιαγμένο για να κυκλοφορεί μέσα στην κίνηση της πάλης και τους ΚΑΚΟΥΣ  της δρόμους, παρόλα αυτά το νέο ΖΧ10 τα καταφέρνει μια χαρά αφού η ευελιξία του είναι μεγάλη και τα ηλεκτρονικά του σε βοηθάμε πάρα πολύ.

IMG_1468Εκτός πόλης

Εκτός πόλης είναι στο στοιχείο του σταθερό γρήγορο και απόλυτο

Το Kawasaki ZX-10R είναι φτιαγμένο να στρίβει, και αυτό το αναλαμβάνεται ο οδηγός αμέσως αφού η αίσθηση που σου δίνει είναι μιας πολύ μικρότερης και πιο ευκίνητης μοτοσυκλέτας!

IMG_1531Το «δικό μας» Kawasaki ZX-10R  ήταν ακόμα στο στρώσιμο και δεν μπορέσαμε να το πιέσουμε και να ανεβάσουμε στροφές, ώστε να νιώσουμε το μοτέρ να ξετυλίγει τις ικανότητες του. Έτσι περιοριστήκαμε κάπως να δούμε την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στην πόλη και στον επαρχιακό δρόμο!

Οι ταχύτητες με τη βοήθεια του quick-shifter ανεβαίνουν εύκολα χωρίς να το καταλάβεις και έπρεπε να προσέχουμε μην ανεβάσει πολλές στροφές λόγο στρωσίματος.

Όταν είσαι σκυμμένος πίσω από το νέο φαίρινγκ καταλαβαίνεις πως παρέχει καλύτερη προστασία από το προηγούμενο μοντέλο.

IMG_4717Στις χαμηλές στροφές που επί το πλείστον οδηγήσαμε το Kawasaki ZX-10R, είχε ομαλή και καθαρή απόκριση στο γκάζι, κάνοντας την οδήγηση στον επαρχιακό δρόμο ένα απολαυστικό παιχνίδι.

Εντυπωσιακή ήταν η αίσθηση του απόλυτου ελέγχου που προσέφερε το νέο πλαίσιο και το νέο ψαλίδι, που είναι εμπνευσμένο από τα superbikes.

Το Kawasaki ZX-10R του 2016 έχει βάρος 206kg γεμάτο και είναι λίγο βαρύτερο από το προηγούμενο λόγω των προσθηκών για να μπορέσει να περάσει τις προδιαγραφές Euro 4,  αλλά όπως είπαμε και πιο πάνω, η αλλαγές κατευθύνσεων είναι πανεύκολες και σου δίνουν την ευκολία και την αίσθηση μικρότερης σπορ μοτοσυκλέτας.

IMG_1662Το ηλεκτρονικό αμορτισέρ τιμονιού της Öhlins, δίνει σταθερότητα στη μοτοσικλέτα που είναι πολύτιμη στο δρόμο.

Το Kawasaki ZX-10R είναι μια γρήγορη μοτοσικλέτα που μπορείς να την χαρείς στο δρόμο, δίνοντας σου πάρα πολύ δύναμη, αλλά και σε επαρχιακούς δρόμους θα χαρείς το στρίψιμο. Βέβαια επειδή το  Kawasaki ZX-10R προέρχεται κατευθείαν από τους αγώνες , είναι μια μοτοσυκλέτα που μπορεί κάποιος να την χαρεί όσο δεν παίρνει, μέσα στην πίστα.

IMG_4724Μείνετε συντονισμένοι μιας και όταν τελειώσει το στρώσιμο στο νέο Kawasaki ZX-10R θα το δοκιμάσουμε και μέσα στην πίστα και θα σας το παρουσιάσουμε!

IMG_4845Ευχαριστούμε τον Χρήστο Χριστοδούλου, φίλο του Biker Spirit και κάτοχο του ολοκαίνουριου Kawasaki ZX-10R 2016 που σας παρουσιάσαμε!

IMG_4928Ο Χρήστος είναι κάτοχος και του παλιότερου μοντέλου, Kawasaki ZX10 του 2005, το πρώτο της σειράς ZX10, που το είχαμε και αυτό μαζί μας στην βόλτα μας!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Kawasaki ZX-10R 2016
Κινητήρας τετράχρονος τετρακύλινδρος εν σειρά, υγρόψυκτος, με 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο και δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους
Διάμετρος  x Διαδρομή (mm) 76,0 x 55,0
Κυβικά (cc) 998
Σχέση συμπίεσης 13,0:1
Μέγιστη ισχύς 147,1kW (200hp) / 13.000rpm [με ram-air 154,4kW (210hp)]
Μέγιστη ροπή 113,5Nm (11,6kgm) / 11.500
Τροφοδοσία Ψεκασμός Keihin με σώματα 47mm
Εκκίνηση Μίζα
Λίπανση Συμβατικό κάρτερ
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Πρωτεύουσα μετάδοση 1.681 (79/47)
Τελική μετάδοση 2.294 (39/17)
Πλαίσιο Αλουμινένιο, χυτό, δύο δοκών, περιμετρικό του κινητήρα
Μπροστινή ανάρτηση Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι Showa Balance Free, διαμέτρου 43mm με διαδρομή 120mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση Ελατηρίου, Απόσβεση Επαναφοράς, Απόσβεση συμπίεσης
Πίσω ανάρτηση Μονό αμορτισέρ Showa BFRC, οριζόντια τοποθετημένο, με μοχλισμό και διαδρομή 114mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση Ελατηρίου,  Απόσβεση Επαναφοράς, Απόσβεση συμπίεσης
Μπροστινό φρένο 2 δίσκοι διαμέτρου 330mm. Δαγκάνες Brembo M50 4 εμβόλων, ακτινικής στήριξης, ABS
Πίσω φρένο Δίσκος διαμέτρου 220mm, με δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
Μπροστινό ελαστικό 120/70-17
Πίσω ελαστικό 190/55-17
Μήκος 2.090 mm
Πλάτος 740 mm
Υψος 1.145 mm
Υψος σέλας 835 mm
Μεταξόνιο 1.440 mm
Ιχνος 107 mm
Γωνία Caster 25°
Βάρος 206 kg πλήρης υγρών με ABS
Ρεζερβουάρ 17,0 lt

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner