1 March 2024
MotoGP 2024

Marc Marquez: “Ακόμα δεν νιώθω ότι η Ducati είναι δική μου”

Ο Marc Marquez μίλησε στο τέλος των τριών ημερών δοκιμών στη Μαλαισία, στο Sepang International Circuit.

Ο οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής έκλεισε το τεστ, τερματίζοντας στην 6η θέση και όχι μακριά από την κορυφή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το time-attack, (γρήγορος γύρος) ενώ τα πράγματα είναι καλύτερα σε αγωνιστικό ρυθμό. Όπως υπογράμμισε ήδη χθες, τα 11 χρόνια Honda δεν ξεχνιούνται εύκολα, αλλά γύρο με γύρο τα πράγματα βελτιώνονται.

Ο #93 θα ξεκουραστεί για λίγες μέρες πριν επιστρέψει στη σέλα του Ducati Desmosedici GP 23 για τις δύο τελευταίες ημέρες δοκιμών, προγραμματισμένες για τις 19 και 20 Φεβρουαρίου στο Κατάρ, την ίδια πίστα όπου το MotoGP 2024 θα ξεκινήσει στις 10 Μαρτίου.

«Έχω κάνει πολλά lapping (συνεχόμενους γύρους) αυτές τις μέρες, ακόμα και την 1η μέρα παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και επιλύσαμε έξοχα. Ο στόχος ήταν να κατανοήσουμε τη μοτοσυκλέτα όσο το δυνατόν περισσότερο και βήμα βήμα βελτιωνόμαστε. Υποφέρουμε λίγο περισσότερο στο επίπεδο της χρονικής επίθεσης, όπου ίσως δουλεύουμε πιο ενστικτωδώς, αλλά και από αυτή την άποψη κάναμε κάποια βήματα μπροστά την 3η μέρα.»

«Από τη δεύτερη μέρα και μετά άρχισα να διασκεδάζω με την μοτοσυκλέτα, ακόμα και αν δεν νιώθω ότι είναι δική μου ακόμα. Πρέπει να απαλλαγώ από τα 11 χρόνια συνήθειας σε μια άλλη μοτοσυκλέτα και θα χρειαστεί ακόμα χρόνος, αλλά η εξέλιξη ήταν καλή και πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή την πρώτη δοκιμή σε μια πίστα που ποτέ δεν ήταν πραγματικά καλή για μένα».

Αναλυτικότερα ο Marquez είπε όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να οδηγήσει την Ducati ενστικτωδώς: «Το ελπίζω. Αυτό όμως θέλει χρόνο. Όταν ο Χόρχε Λορέντζο ανέβηκε στη Ducati, όλοι είπαν «δεν θα προσαρμοστεί». Μετά άρχισε να κερδίζει αγώνες στη μέση της σεζόν. Ο αδερφός μου, πέρυσι, ξεκίνησε όχι και τόσο καλά και ήταν καλός στη μέση της σεζόν. Ας δούμε λοιπόν αν θα καταφέρω να φτάσω στο κορυφαίο επίπεδο. Φυσικά, το επίπεδο είναι εκεί. Αλλα δεν είναι αρκετό ακόμα.»

«Ένα από τα προβλήματα που θα μπορούσα να έχω στα Σαββατοκύριακα των αγώνων είναι να πετύχω ένα γρήγορο γύρο – με τη Honda, μετά από δύο διαδρομές, ήμουν ήδη μέσα στους χρόνους. Εδώ, αυτές τις τρεις μέρες, χρειάστηκε πολύς χρόνος για να πετύχουμε έναν καλό χρόνο, ένα γρήγορο γύρο. Σε μια δοκιμή αυτό είναι δυνατό, αλλά σε ένα Σαββατοκύριακο αγώνα, όχι. Πρέπει να καταλάβω πώς να είμαι πιο γρήγορος και να είμαι στους κορυφαίους χρόνους γύρου».

Περίμενες να προσαρμοστείς πιο γρήγορα;

«Όχι. Η Βαλένθια είναι μια πολύ ιδιαίτερη πίστα για μένα. Ακόμη και την Κυριακή πάλεψα για το βάθρο και τη νίκη με τη Honda. Ήξερα ότι η πραγματικότητα θα φανεί εδώ στο Sepang. Είμαι χαρούμενος για την πρόοδό μας.»

Ο Marquez πίεσε πολύ τον εαυτό του την τρίτη μέρα στο Sepang, παρόλο που ήταν εμφανώς κουρασμένος αφού ολοκλήρωσε τους περισσότερους γύρους από οποιονδήποτε 24 ώρες νωρίτερα.

Εξήγησε γιατί: «Ήμουν πραγματικά στο όριο. Για αυτόν τον λόγο, έκανα ένα μεγαλύτερο διάλειμμα το μεσημέρι.»

«Άλλη μια προσομοίωση αγώνα σπριντ δεν ήταν στο πλάνο μετά από 72 γύρους χθες. Αλλά είπα «πρέπει να κάνω την τελευταία προσπάθεια». Δεν ξέρω αν στο μέλλον θα φτάσω στο επίπεδο των κορυφαίων παιδιών. Αλλά δεν θέλω να έχω την αμφιβολία.»

«Συνεχίζω να δουλεύω, συνεχίζω να δουλεύω, αυτό είναι το κλειδί. Δεν θέλω να μετανιώνω. Θα το κάνω. Θα επιμείνω».

Ο Marquez τερμάτισε στην 6η θέση όπως προαναφέραμε την τρίτη ημέρα του τεστ Sepang, με διαφορά +0,588 δευτερόλεπτα από τον πρώτο, Francesco Bagnaia.

«Συνολικά στη δοκιμή, η εξέλιξη ήταν θετική», είπε ο Marquez. «Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Η πρώτη μέρα ήταν δύσκολη. Τη δεύτερη μέρα άρχισα να δουλεύω  κάνοντας πολλούς γύρους, ήμουν κοντά στον ρυθμό, αλλά πολύ μακριά στην επίθεση του χρόνου.»

«Σήμερα το πρωί ξύπνησα στις 7 το πρωί και έκανα μια επίθεση χρόνου! Σήμερα η χρονική επίθεση ήταν καλύτερη, είχα ένα εντελώς διαφορετικό στυλ οδήγησης σε σύγκριση με τη Honda. Προσάρμοσα μερικά πράγματα στην μοτοσυκλέτα και μερικά πράγματα στο στυλ οδήγησης μου. Η ομάδα αρχίζει επίσης να με καταλαβαίνει καλύτερα. Η επίθεση χρόνου ήταν καλύτερη, αλλά είμαι ακόμα μισό δευτερόλεπτο πίσω από τα κορυφαία παιδιά. Αλλά και αυτοί είναι εξαιρετικά γρήγοροι.»

«Σε ρυθμό αγώνα, είμαστε πιο κοντά. Στην προσομοίωση ενός αγώνα σπριντ, σε κάποιες στροφές ήμουν πιο γρήγορος από την επίθεση του χρόνου μου».

Ο Marquez ρωτήθηκε αν απολαμβάνει τη νέα του μοτοσυκλέτα;

«Ποτέ δεν είναι αρκετό», απάντησε. «Βήμα βήμα δουλεύω και νιώθω καλύτερα. Παρόλα αυτά, οδηγώ πολύ δύσκαμπτος πάνω στην μοτοσυκλέτα. Δεν μπορώ να παίξω με το σώμα όπως ο Ενέα Μπαστιανίνι ή ο Χόρχε Μάρτιν. Ο Pecco δεν παίζει πολύ με το σώμα και είναι γρήγορος. Παρόλα αυτά, πρέπει να καταλάβω την έξοδο από τη στροφή. Εκεί κερδίζεις πραγματικά τους χρόνους γύρων με αυτή την μοτοσυκλέτα.»

«Αυτό γίνεται για να αποκομίσει το μέγιστο κέρδος. Η Honda ήταν απέναντι – η χρονική επίθεση ήταν περισσότερο στην είσοδο, με αυτή την μοτοσυκλέτα, είναι περισσότερο στην έξοδο.»

«Καταλαβαίνω καλύτερα πώς να στήσω την μοτοσυκλέτα. Επίσης, οι τεχνικοί καταλαβαίνουν καλύτερα πώς να ρυθμίσω τα ηλεκτρονικά για το στυλ οδήγησης μου. Ο κινητήρας, τα φρένα, οι ροπές, η παράδοση – ξεκινάς με τις βασικές ρυθμίσεις, αλλά κάθε αναβάτης έχει το στυλ του.»

Ο ταχύτερος Marquez την Πέμπτη ήταν ο Alex, ο οποίος τέλειωσε τέταρτος ταχύτερος.

Ο Marc είπε: «Ο Alex, πριν από μήνες, ήταν ο νικητής του αγώνα σπριντ εδώ. Και στην πρώτη σειρά. Και δεύτερος στον αγώνα. Σήμερα ήταν πολύ γρήγορος, κάτι που είναι καλό για την ομάδα. Στη χρονική επίθεση έκανε απίστευτο χρόνο, πίσω από τα τρία εργοστασιακά Ducati. Αυτό είναι θετικό. Σε ρυθμό αγώνα, ήμασταν πιο κοντά. Ήταν εξαιρετικά γρήγορος. Φυσικά εύχομαι τα καλύτερα για τον συμπαίκτη μου και  αδερφό μου.»

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events