21 June 2024
MotoGP 2024

Marc Marquez: “Είμαι στη Ducati λόγω του Gigi Dall’Igna – Του χρόνου θα παλέψω για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα” – Συνέντευξη

Ο οκτώ φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής μιλάει σε βάθος στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση ότι θα είναι αναβάτης της Ducati Lenovo Team το 2025

Ο Marc Marquez (Gresini Racing MotoGP™) μίλησε στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό, στην εκπομπή «El Larguero» του Cadena SER, με ειλικρίνεια για μια σειρά από θέματα γύρω από την επερχόμενη αλλαγή του στο κόκκινο εργοστάσιο της Μπολόνια.

«Προφανώς η ανακοίνωση… Θα σας πω, δεν ξέρω αν μπορώ να το πω, σήμερα το πρωί (Τετάρτη) στις 8 το πρωί υπέγραψα το συμβόλαιο»

«Την επόμενη χρονιά θα πρέπει να παλέψουμε για τον τίτλο. Φέτος πήρα μια πολύ σημαντική απόφαση, που ήταν να φύγω από την Repsol Honda Team, την ομάδα της ζωής μου. Το συναισθηματικό φορτίο ήταν πολύ βαρύ, αλλά το έκανα σκεπτόμενος την αθλητική μου καριέρα, και για αυτό έψαχνα για αποτελέσματα ώστε να επιστρέψει το κίνητρο.»

«Ήθελα να το κάνω γιατί διαφορετικά η αγωνιστική μου καριέρα δεν θα διαρκούσε περισσότερο. Μετά τον τραυματισμό, ήμουν χωρίς αποτελέσματα για τέσσερα χρόνια και είναι δύσκολο να διατηρήσεις αυτοπεποίθηση και κίνητρο όσο δυνατός κι αν είσαι ψυχικά. Έχω ένα σχέδιο στο μυαλό μου και μέχρι στιγμής πάει καλά».

Ένα μεγάλο σημείο συζήτησης γύρω από την πολυσυζητημένη απόφαση της Ducati ήταν οι δυνατές μουρμούρες ότι στον Jorge Martin (Prima Pramac Racing) είχε προσφερθεί η θέση πριν από το ιταλικό GP. Μέχρι τη Δευτέρα, μάθαμε ότι ο Martin θα ενταχθεί στην Aprilia Racing το 2025, ανοίγοντας το δρόμο για την προώθηση του Marquez στην εργοστασιακή γκάμα.

«Εγώ δεν ήξερα τίποτα. Δεν είχε έρθει καμιά πληροφορία στο περιβάλλον μου», εξήγησε ο Marquez. «Από την πρώτη στιγμή μου είπαν στη Ducati ότι ήταν αναποφάσιστοι, γιατί είχαν δύο αναβάτες, ακόμα και τον Μπαστιανίνι, αλλά θα περίμεναν το Mugello. Θα καθοδηγούνταν από τα αποτελέσματα, όπως όλα τα άλλα… και αυτό μου είπαν το βράδυ της Κυριακής».

Είπαν στον Jorge Martin ότι “Εσύ είσαι ο εκλεκτός, αλλά αν ο Marquez κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με την μοτοσυκλέτα της Gresini, θα έρθει στην εργοστασιακή ομάδα” και ο  Martin δέχτηκε, αλλά εσύ είπες όχι. Ποιος ήταν ο λόγος; «Ένας λόγος, και ο κύριος, είναι ότι αν έπρεπε να τον κερδίσω στην πίστα, θα πρέπει να έχω τα ίδια όπλα και τώρα δεν τα έχω. Δεν είναι δικαιολογία, έχω ήδη δείξει ότι μπορώ να είμαι ανταγωνιστικός, αλλά και ένας δεύτερος λόγος είναι ότι μιλάμε και για τους χορηγούς που με ακολουθούν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου και μιλάμε για πολυεθνικές εταιρίες που δεν μπορούν να περιμένουν πέρα από τον Σεπτέμβριο.»

Ο Ισπανός εξηγεί επίσης γιατί ήρθε την Πέμπτη στο Mugello και εξέφρασε ότι η ένταξή του στην Prima Pramac Racing –με μια τελευταίας προδιαγραφής Ducati– δεν ήταν επιλογή για αυτόν το 2025.

«Πάντα ήμουν πολύ σαφής και δεν έχω φύγει από την ιδέα μου. Από τις πρώτες κουβέντες ξεκαθάρισα ότι για να είμαι σε δορυφορική ομάδα θα έμενα με την Gresini, η οποία είναι η οικογένεια που μου έδωσε την ευκαιρία να αναζωογονηθώ. Το πιο σημαντικό πράγμα σε μια διαπραγμάτευση, ανεξάρτητα από τον τύπο, είναι να είσαι ειλικρινής και να μην αλλάξεις την ιδέα σου».

Ο Marquez εξηγεί επίσης τη στενή του σχέση με τον γενικό διευθυντή της Ducati Corse, Gigi Dall’Igna. Ο 31χρονος φτάνει στο σημείο να λέει ότι είναι στη Ducati λόγω του Ιταλού μηχανικού.

«Με τον Gigi είχαμε μια πολύ άμεση και ειλικρινή σχέση και είμαι στη Ducati εξαιτίας του. Είναι ο μηχανικός που έχει κερδίσει τα πάντα με ότι έχει αγγίξει. Το πρώτο πράγμα που του είπα είναι αν έμενε στη Ducati το 2025 και το 2026.».

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη συνέντευξη με τον Marc Marquez

Πώς είσαι;: «Είμαι χαρούμενος, ευτυχισμένος και νυσταγμένος. Ήταν δύσκολο να κοιμηθώ χθες το βράδυ και σήμερα ήταν μια μεγάλη μέρα.»

Ήξερες ότι είχε τελειώσει, έτσι δεν είναι; Ή μέχρι να το δεις δεν είχες καμία ηρεμία;: «Ναι, το ήξερα. Προφανώς η ανακοίνωση… Θα σου πω, δεν ξέρω αν μπορώ να το πω, σήμερα (Τετάρτη) το πρωί στις 8 η ώρα υπέγραψα το συμβόλαιο. Η συμφωνία είναι ήδη σε ισχύ, για δύο χρόνια, στη Ducati, στη μοτοσικλέτα που κερδίζει. Το 2024 τουλάχιστον δεν υπάρχει ταχύτερη μοτοσικλέτα. Στον τελευταίο αγώνα (Mugello) δεν υπήρχε άλλη μοτοσικλέτα εκτός από την Ducati στην πρώτη τετράδα.»

Διαφορές μεταξύ της Ducati και της σημερινής Gresini, πόση διαφορά στο χρόνο μπορεί να έχουν, μισό δευτερόλεπτο; «Ο χρόνος είναι πολύ σχετικό, ούτε οι μηχανικοί ούτε οι αναβάτες μπορούν να σου πουν… μισό δευτερόλεπτο είναι πολύ, από τη μια χρονιά στην άλλη βελτιώνεσαι δύο δέκατα ανά γύρο, που στο τέλος του αγώνα μπορεί να είναι τέσσερα δευτερόλεπτα. Αλλά εξαρτάται πολύ από τον οδηγό, τη μάρκα, τον μηχανικό . Είναι πολύ σχετικό.»

Πώς καταφέρατε να κάνετε αυτή την αλλαγή από την Πέμπτη; Του χρόνου δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να κερδίσουμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα;:
«Την επόμενη χρονιά θα πρέπει να παλέψουμε για τον τίτλο. Φέτος πήρα μια πολύ σημαντική απόφαση, που ήταν να φύγω από την Repsol Honda Team, την ομάδα της ζωής μου. Το συναισθηματικό φορτίο ήταν πολύ βαρύ, αλλά το έκανα σκεπτόμενος την αθλητική μου καριέρα, και για αυτό έψαχνα για αποτελέσματα ώστε να επιστρέψει το κίνητρο.»

Χρειάστηκε να ανοίξετε το γκάζι και να προσπεράσεις τον Jorge Martin που φαίνονταν να είναι μπροστά στην διεκδίκηση: «Εγώ δεν ήξερα τίποτα. Δεν είχε έρθει καμιά πληροφορία στο περιβάλλον μου. Από την πρώτη στιγμή μου είπαν στη Ducati ότι ήταν αναποφάσιστοι, γιατί είχαν δύο αναβάτες, ακόμα και τον Bastianini, αλλά θα περίμεναν το Mugello. Θα καθοδηγούνταν από τα αποτελέσματα, όπως όλα τα άλλα… και αυτό μου είπαν το βράδυ της Κυριακής».

Πιστεύεις ότι αυτό το μήνυμα ήταν μόνο για σένα ή το είπαν και στους άλλους;: «Δεν ξέρω αν το είπαν στους άλλους. Ήμουν ήρεμος γιατί ήξερα ότι τα πήγαινα καλά στην πίστα. Έδωσα το 100% μου και αυτό ήταν που μου έδωσε ηρεμία και το Σαββατοκύριακο του Mugello, που ήταν ένα σημείο καμπής, πήγε καλά για μένα».

Είπαν στον Jorge Martin ότι “Εσύ είσαι ο εκλεκτός, αλλά αν ο Marquez κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με την μοτοσυκλέτα της Gresini, θα έρθει στην εργοστασιακή ομάδα” και ο  Martin δέχτηκε, αλλά εσύ είπες όχι. Ποιος ήταν ο λόγος; «Ένας λόγος, και ο κύριος, είναι ότι αν έπρεπε να τον κερδίσω στην πίστα, θα πρέπει να έχω τα ίδια όπλα και τώρα δεν τα έχω. Δεν είναι δικαιολογία, έχω ήδη δείξει ότι μπορώ να είμαι ανταγωνιστικός, αλλά και ένας δεύτερος λόγος είναι ότι μιλάμε και για τους χορηγούς που με ακολουθούν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου και μιλάμε για παγκόσμιες εταιρίες που δεν μπορούν να περιμένουν πέρα από τον Σεπτέμβριο.»

Πριν από λίγες μέρες η δήλωση σας τράβηξε την προσοχή λέγοντας ότι η επιλογή να πας στην PRAMAC, την άλλη δορυφορική της Ducati δεν υπήρχε καν στο μυαλό σας. Γιατί το είπατε αυτό την συγκεκριμένη στιγμή;: «Πάντα ήμουν πολύ σαφής και δεν έχω αλλάξει γνώμη. Από τις πρώτες συζητήσεις το ξεκαθάρισα ότι αν είναι να είμαι σε δορυφορική ομάδα θα έμενα με την Gresini, η οποία είναι η οικογένεια που μου έδωσε την ευκαιρία να αναζωογονηθώ. Το πιο σημαντικό πράγμα σε μια διαπραγμάτευση, ανεξάρτητα όποια κι αν είναι αυτή, είναι να είσαι ειλικρινής και να μην αλλάζεις γνώμη.»

Σας έχει δώσει ακόμα συγχαρητήρια ο Bagnaia;: «Δεν μου έχει πει τίποτα ακόμα, αλλά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ducati. Μου μετέφερε τα συγχαρητήριά του. Το γκαράζ πρέπει να είναι ήρεμο, ο πόλεμος καλύτερα να είναι στην πίστα.»

Ο Jorge Martin, ο οποίος εμείνει χωρίς την επίσημη Ducati θα πάει στην Aprilia…:  «Έτσι είναι η ζωή και ο αθλητισμός. Δεν χαίρομαι όταν ένας αναβάτης μένει χωρίς μοτοσυκλέτα, αλλά είναι αλήθεια ότι μερικές φορές στον αθλητισμό και στα επαγγέλματα πρέπει να είσαι εγωιστής, γιατί θέλεις το καλύτερο και το καλύτερο σε αυτή την περίπτωση ήταν η κόκκινη μοτοσυκλέτα. Πρέπει να παίξεις όλα τα χαρτιά σου, αλλά το πιο σημαντικό είναι αυτό που συμβαίνει στην πίστα. Στην πίστα, οι μηχανικοί της Ducati μου είπαν ότι η πρόοδος σε αυτούς τους αγώνες με τη μοτοσικλέτα 2023 βάρυνε πολύ. Αλλά πάντα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες.»

Ο επικεφαλής της ομάδας της Ducati, Gigi Dall’Igna, είπε ότι ο Márquez είναι ο πρωταθλητής εξέλιξης. Εκτός από αυτούς τους έξι αγώνες, ποιος πιστεύεις ότι είναι ο πραγματικός λόγος που η Ducati έχει ποντάρει σε σένα;: «Με τον Gigi είχαμε μια πολύ άμεση και ειλικρινή σχέση και είμαι στη Ducati εξαιτίας του. Είναι ο μηχανικός που έχει κερδίσει τα πάντα με ότι έχει αγγίξει. Το πρώτο πράγμα που του είπα είναι αν έμενε στη Ducati το 2025 και το 2026. Θα νιώσεις τα χρώματα της Ducati όταν είσαι μέσα και φοράς το κόκκινο κοστούμι, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις πριν το φορέσεις, πριν μπεις, πρέπει να κοιτάξεις την αθλητική πλευρά και τις επιδόσεις.»

Είπες ότι του χρόνου πρέπει να παλέψεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά τι γίνεται φέτος;: «Φέτος προς το παρόν είμαστε στη μάχη. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Στο Le Mans και την Catalunya το έσωσα όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά αν το σώσεις μια φορά, δεν σώζετε ένα ολόκληρο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο Pecco και ο Martin, για παράδειγμα, δεν απέτυχαν. Κάνουμε σπουδαία δουλειά, αξιοποιώντας στο έπακρο αυτό που έχουμε. Και ό,τι δεν έχουμε, από τη μία πλευρά, προσπαθούμε να το αναπληρώσουμε με δουλειά.»

Ήσουν ένας από τους πιο γενναίους αναβάτες στο grid, στη χειρότερη περίοδο τραυματισμού σου, φοβηθήκατε ποτέ; «Δεν φοβήθηκα, αλλά μου έλειπε η αυτοπεποίθηση. Όταν δεν έχεις αυτοπεποίθηση, υπάρχει μια ακαμψία και δεν είσαι τόσο χαλαρός. Όταν μπαίνεις σε κατάσταση άμυνας του σώματος είσαι λιγότερο χαλαρός και δεν έχεις καλή θέση στη μοτοσικλέτα. Είναι σαν έναν επιθετικό όταν δεν έχει αυτοπεποίθηση. Πέρυσι το καλοκαίρι κατάφερα να βγω από αυτό το βρόγχο αλλάζοντας νοοτροπία, πέρασα όλο το δεύτερο μισό της σεζόν για να ξαναχτίσω την αυτοπεποίθηση μου.»

Έχεις οκτώ βάθρα φέτος, αλλά η νίκη δεν έχει έρθει ακόμα. Η 60η νίκη του Marquez γίνεται η 33η του Alonso; «Ναι, ακριβώς (γέλια). Η 60η νομίζω ότι θα έρθει φέτος. Πότε; Δεν ξέρω, αλλά έχω μάθει να μην έχω εμμονές, γιατί τότε είναι που έρχεται η πτώση. Ας περιμένουμε. Και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για να έρθει πρώτα πρέπει να κερδίσουμε. Ποτέ δεν είχα εμμονή ενός αριθμού, και τώρα ακόμα λιγότερο. Έχουμε καταστρώσει ένα σχέδιο και μια στρατηγική και θα δούμε πόσο μακριά θα μας οδηγήσει.»

Το μέλλον του Alex, του αδελφού σου, ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεών σας με την Ducati;: «Δεν μπήκε ούτε θα μπει ποτέ, ο αδελφός μου είναι αρκετά γρήγορος και ταλαντούχος για να έχει μια μοτοσικλέτα MotoGP μόνος του. Άλλωστε, αν δεν ήταν αυτός δεν θα είχα φτάσει ποτέ στην Gresini, γι’ αυτό και βρίσκομαι τώρα στην επίσημη ομάδα της Ducati.»

MotoGP 2024

Δείτε επίσης: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ MotoGP 2024  -–- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner