21 July 2024
NEA

Marc Marquez: “Με αυτή την Μοτοσυκλέτα δεν μπορούμε να παλέψουμε για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν”

Ο Marc Márquez είχε τέσσερις διαφορετικές μοτοσυκλέτες στα pits την Παρασκευή και μέχρι το απόγευμα της Κυριακής είχε αφήσει τις τρείς από αυτές στην άκρη.

«Πρέπει να πω ότι σωματικά είμαι πολύ καλά και σε φόρμα, κάτι που με έκανε να οδηγώ με την καλύτερη διάθεση. Τώρα μπορώ να αποφασίσω πότε να πάω γρήγορα και πότε να πάω αργά, κάτι που ήταν αδύνατο πέρυσι. Τώρα μπορώ να είμαι πολύ ακριβής με τα σχόλια. Είμαι περισσότερο χαρούμενος με τη σωματική μου κατάσταση παρά με τη μοτοσικλέτα.»

Ο Márquez συνεχίζει να μιλά συγκρατημένα… αλλά λιγότερο. Το έκανε ήδη την πρώτη μέρα, όταν είπε ότι θα κάνει τις αξιολογήσεις την τελευταία μέρα της προετοιμασίας, στο Portimao, και το πιο “σκληρό” πράγμα που ξεστόμισε ήταν: «Είμαστε πολύ μακριά ». Μετά τη δεύτερη μέρα, ήταν πιο δυναμικός: «Δεν είμαστε εδώ για να παλέψουμε για την πρώτη πεντάδα » . Όμως, την τρίτη μέρα, ο οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής θέλησε να στείλει ένα δυνατό μήνυμα στη Honda γιατί βλέπει ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχει τρόπος να παλέψει με τις Ducati και τις Aprilia. Το θέμα είναι ότι το ίδιο έκανε ήδη μετά το τεστ στη Βαλένθια και δεν εισακούστηκε.

Ο οδηγός της Repsol Honda, Marc Márquez, φάνηκε επίσης απογοητευμένος με την 10η θέση, δεδομένου ότι η Honda δεν έχει βελτιώσει το RC213V, και δεν πιστεύει ότι θα γίνουν θαύματα μέχρι την έναρξη της σεζόν στο Portimão στις 26 Μαρτίου. Εάν προσέξετε τις αποχρώσεις των όσων είπε ο Marc Márquez το απόγευμα της Κυριακής, μπορείτε να φανταστείτε ότι ίσως η προσπάθεια της Honda είναι ήδη δραστικά λανθασμένη.

Η πρώτη αποστολή του νέου Τεχνικού Διευθυντή Ken Kawauchi, ο οποίος είχε την πρώτη του επαφή χωρίς προηγούμενη εμπειρία με την Honda ακολούθησε το δρόμο να δοκιμάσει παλιά πράγματα για να έχει μια εικόνα, κάτι που όμως δεν ξέρει κανείς αν θα φανεί χρήσιμο.

«Σήμερα ήταν μια πιο θετική μέρα, ήταν η πρώτη μέρα που μπόρεσα να ξεκινήσω να εργάζομαι σε μικρότερες περιοχές. Αυτό μας επέτρεψε να γίνουμε πιο γρήγοροι, βήμα προς βήμα.»

«Έχουμε έναν νέο Τεχνικό Διευθυντή στο HRC. Θέλει να καταλάβει πράγματα σε επίπεδο concept για να αποκτήσει την τεχνική ιδέα. Φυσικά, αυτό κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή ενός οδηγού κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής. Αλλά είμαι ο αναβάτης της Honda με την περισσότερη εμπειρία σε αυτή τη μοτοσυκλέτα. Γι’ αυτό επιλέχθηκα να δοκιμάσω όλα αυτά τα πειραματικά πράγματα. Φυσικά, αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος. Δεν ξέρω γιατί, αλλά ήθελαν να καταλάβουν την γενική έννοια. Ήθελαν να μάθουν, θα έχουν τους λόγους τους… Δεν ρώτησα για τους λόγους, μόνο οδήγησα. Ήταν δύσκολο γιατί η ισορροπία της μοτοσυκλέτας ήταν πολύ διαφορετική, ήταν πολύ πιο απαιτητικό σωματικά. Γιατί η μοτοσυκλέτα ταλαντευόταν παντού. Ελπίζω μόνο ότι το τεστ είχε νόημα για τους μηχανικούς».

«Δοκιμάσαμε πολλά διαφορετικά πράγματα τις τρεις ημέρες. Τώρα έχουν όλες τις πληροφορίες και ελπίζω να φέρουν κάτι νέο στην Portimão».

Ο Marc Márquez δοκίμασε επίσης διαφορετικά πλαίσια. «Δεν υπάρχουν διαφορές με του 2022. Το απόγευμα της Κυριακής δοκίμασα μόνο μία μοτοσυκλέτα. Αποφάσισα ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει να πάμε. Αλλά αυτή δεν είναι μια μοτοσυκλέτα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κερδίσουμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Χρειαζόμαστε ένα ακόμη βήμα. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι τώρα έχουμε μια ξεκάθαρη βάση και μπορούμε να ξεχάσουμε τις άλλες τρείς μοτοσυκλέτες».

Στην ερώτηση αν ο Joan Mir δούλεψε με την ίδια μοτοσυκλέτα σήμερα; ο Marquez είπε: «Δεν έχω ιδέα.»

Ο Marc Márquez χρησιμοποίησε μια μοτοσυκλέτα με φαρδύ φέρινγκ με διαχύτη το Σάββατο. Έχει μπει στο ράφι αυτή η ιδέα; «Δοκίμασα αυτό το παχύ φέρινγκ σε άλλη μοτοσυκλέτα, είχα διαφορετικά φτερά και διαφορετικό μπροστινό φέρινγκ. Είπα όχι σε αυτή τη μοτοσυκλέτα.»

Τι θέλει ο Marc από τη Honda για το τεστ στην Πορτογαλία; «Δεν νομίζω ότι έχουμε χρόνο να ξαναβάλουμε τρείς διαφορετικές μοτοσυκλέτες στα πιτ. Πρότεινα να πάμε προς αυτή τη μία κατεύθυνση με μια συγκεκριμένη ιδέα μοτοσυκλέτας. Είναι το ίδιο concept με την μοτοσυκλέτα της Valencia τον Νοέμβριο. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά. Αλλά έχουμε τα ίδια προβλήματα με αυτό όπως πριν. Τώρα είναι καιρός να λυθούν αυτά τα προβλήματα, για παράδειγμα με την πρόσφυση. Δεν ξέρω πώς θα πάει. Δίνω το σχόλιό μου, δίνω τη συμβολή μου. Είμαι απλώς ο οδηγός και λέω πού πρέπει να βελτιωθούμε για να φτάσουμε στους κορυφαίους χρόνους».

Ο Marc ήταν μόλις 0,033 δευτερόλεπτα πίσω από τον καλύτερο χρόνο το πρωί. «Οδήγησα πιο σταθερά εκεί, ένιωσα καλά, δουλέψαμε καλά. Οι χρόνοι γύρων ήταν εντάξει, αλλά ακόμα πολύ μακριά από τους 5 κορυφαίους. Και μετά άρχισαν ξανά τα πειράματα… Μετά χάλασε ο ρυθμός».

«Έχουμε τα ίδια προβλήματα με πέρυσι. Η τελική ταχύτητα δεν είναι κακή, αλλά μας πήρε πολύ χρόνο για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, και αυτό είναι θέμα πρόσφυσης. Στην Ευρώπη, με μικρές ευθείες, θα είναι δύσκολο για εμάς. Και στο φρενάρισμα υψηλής ταχύτητας πρέπει επίσης να σταματήσουμε τη μοτοσυκλέτα καλύτερα για να είμαστε πιο σταθεροί. Όταν φρενάρουμε στην πρώτη στροφή χάνουμε ενάμιση ή δύο δέκατα σε σχέση με το Ducati».

Επιπλέον, ο Márquez βγήκε σήμερα στην πίστα χωρίς τα χαρακτηριστικά πτερύγια στην ουρά, κάτι που τράβηξε πολλά βλέμματα. «Φυσικά δεν ήταν ιδέα μου να βγω έξω χωρίς πτερύγια. Μου είπαν να το κάνω, και το έκανα, παρόλο που ήρθε η ώρα να βάλω το μαλακό λάστιχο. Μερικές φορές, ως οδηγός, είναι σημαντικό να δίνετε απλώς τα σχόλιά σας. Αλλά μόνο πληροφορίες (ανατροφοδότηση). Να μην επηρεάζεις (μολύνετε) τους μηχανικούς με τις ιδέες σας για το σασί, την ιδέα και όλα αυτά τα πράγματα.»

«Αν είσαι ρεαλιστής, είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγξεις το άγχος. Το απόγευμα όλοι φόρεσαν το μαλακό ελαστικό, φαινόταν σαν να είμασταν σε χρονομετρημένα, αλλα η δική μου μοτοσυκλέτα έμεινε στο γκαράζ. Πρέπει να βελτιωθούμε, γιατί αν θέλουμε να μπούμε στην κορυφή θα πρέπει να το κάνουμε “πολύ δίκαια”».

«Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα που οργάνωσε τα πάντα καλά και δούλεψε καλά όλο το Σαββατοκύριακο. Σήμερα ήταν μια σημαντική μέρα, κάναμε ό,τι χρειαζόμασταν και το συναίσθημα βελτιώθηκε, αλλά πρέπει ακόμα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά»

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner