23 February 2024
WSBK 2022ΙΣΤΟΡΙΑ

Μια ιστορία επιτυχίας: ο δρόμος προς τα 500 βάθρα της Kawasaki – Δείτε όλα τα ιστορικά και στατιστικά στοιχεία

Ένας συναρπαστικός αγώνας στο Donington Park ήταν πολύ σημαντικός για την Kawasaki, καθώς έφτασε στο ορόσημο των 500 βάθρων με τον Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) και το ξεπέρασαν αμέσως, με το 501ο, με τον Alex Lowes να ανεβαίνει στην τρίτη θέση. Αυτό ήταν το πρώτο διπλό βάθρο της Kawasaki μετά τον αγώνα Superpole του Magny-Cours το 2021.

Ας ανατρέξουμε στη λαμπρή ιστορία της Kawasaki στο WorldSBK αλλά και στα στατιστικά.

Όλα ξεκίνησαν το 1988 και ενώ έχασαν το πρώτο βάθρο της ιστορίας του WSBK που ξεκίνησε στο Donington Park και τον πρώτο γύρο του Πρωταθλήματος, το αναπλήρωσαν στον επόμενο με τον Adrien Morillas στο Hungaroring της Ουγγαρίας. Στη συνέχεια, εμβληματικά ονόματα ανέβηκαν στο βάθρο με την Kawasaki, όπως ο Rob Phillis και ο Aaron Slight. Ωστόσο, θα ήταν το 1990 και ένας οδηγός με έκτακτη συμμετοχή (μπαλαντέρ) που πέτυχε τον απόλυτο στόχο και την πρώτη νίκη, ο Doug Chandler. Αγωνιζόμενος στο Brainerd, ο Chandler – ένας από τους πιο ευέλικτους αναβάτες της εποχής του – κέρδισε τον αγώνα 2 πριν κάνει έκτακτη συμμετοχή (μπαλαντέρ) ξανά στο Sugo: κάθε φορά, στο βάθρο με το θρυλικό Muzzy Kawasaki.

Ωστόσο, ενώ τα βάθρα ήταν άφθονα στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και με τον Phillis να παίρνει ακόμη και νίκες, ήταν ο Scott Russell το 1993 που θα έφερνε στο προσκήνιο το όνομα Muzzy Kawasaki και την εμβληματική ιαπωνική μάρκα. Στα βάθρα το 1991 και το 1992, ήταν η πρώτη πλήρης χρονιά του Russell που θα τον έβλεπε να κερδίσει πέντε νίκες και το στέμμα του Πρωταθλήματος – τότε δεν φαντάζονταν ότι θα περνούσαν 20 χρόνια μέχρι τον επόμενο τίτλο. Εννέα ακόμη νίκες ήρθαν για τον Russell το 1994 καθώς έφτασε στη δεύτερη θέση στη γενική, ενώ νέα ονόματα για την Kawasaki ήρθαν, όπως οι Anthony Gobert, Simon Crafar και Akira Yanagawa, οι Gobert και Yanagawa ήταν τα είδωλα της Kawasaki από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Ο Yanagawa έδωσε στην Kawasaki το 150ο της βάθρο το 2000 στο Hockenheim, αλλά όταν αυτός και ο συμπαίκτης του Gregorio Lavilla αποχώρησαν από την ομάδα WorldSBK της Kawasaki στο τέλος του 2001, θα περνούσαν τέσσερα χρόνια για το επόμενο βάθρο.

Καθώς η περίοδο ξηρασίας τέλειωνε για την Kawasaki, ήταν ο Chris Walker που έφτασε στο βάθρο και η εμβληματική νίκη σε ένα βρόχινο αγώνα στο Assen στον Αγώνα 1 του 2006, όταν το ‘Stalker’ ήρθε από τον τελευταίο στον πρώτο γύρο. Ενώ ήρθαν άλλοι, όπως οι Fonsi Nieto, Regis Laconi και Makoto Tamada, ο Tom Sykes έφτασε το 2010, πήρε μια πρώτη νίκη το 2011 και σχεδόν πήρε τον τίτλο το 2012, χάνοντας μόλις μισό βαθμό από τον Max Biaggi. Ωστόσο, το 2013 θα ήταν η επιστροφή της Kawasaki στην κορυφή. Το 200ο βάθρο για την Kawasaki, με τον Sykes που τερμάτισε τρίτος στον αγώνα 1 στη Jerez, παίρνοντας τον τίτλο σε μια αξέχαστη μέρα για τον Βρετανό αναβάτη και την Kawasaki. Ο Sykes θα γινόταν θρύλος της Kawasaki, παίρνοντας και τις 34 νίκες του με τη μάρκα, μαζί με περίπου 107 βάθρα, εδραιώνοντάς τον στην πρώτη πεντάδα τόσο της κατάταξης των νικών όσο και της κατάταξης των βάθρων στην ιστορία του Πρωταθλήματος WSBK.

Ο Jonathan Rea μπήκε στην Kawasaki, συνεργάστηκε με τον επικεφαλής του πληρώματος Pere Riba και απλά κυριάρχησε. Κέρδισε στο ντεμπούτο του στο Phillip Island και συνέχισε να κυριαρχεί τη σεζόν του 2015, δίνοντας στην Kawasaki τo 250o βάθρο της ιστορίας της με μια νίκη στο Misano, στην ίδια πίστα όπου ο Rea ξεκίνησε τη νικητήρια καριέρα του το 2009, αν και με τη Honda τότε. Ο Rea συνέχισε την εμβληματική επιτυχία του με την Kawasaki, μια από τις πιο εμβληματικές συνεργασίες στην ιστορία του Πρωταθλήματος, γράφοντας απίστευτα ρεκόρ από τότε και μοναδική ιστορία, με τον τίτλο να έρχεται το 2016 και το 2017, όπου στο Donington Park στον αγώνα 2 τον τελευταίο χρόνο , πήρε μια πρώτη νίκη εντός έδρας, που ήταν και η 100η νίκη της Kawasaki.

Το 2018, ο Rea ξεπέρασε το ρεκόρ νικών του Carl Fogarty στο Brno στον αγώνα 1, προτού συνεχίσει να πάρει τον τίτλο με στυλ στο Magny-Cours, τον τέταρτο συνεχόμενο. Το 2019, παρά την κυριαρχία από την Ducati και τον Alvaro Bautista, το ταλέντο και η επιμονή από τον Rea και την KRT τους είδε να ανατρέπουν ένα έλλειμμα 63 βαθμών για να κατακτήσουν τον τίτλο, έναν πέμπτο συνεχόμενο τίτλο που γράφει ιστορία.

Καθοδόν, με ένα βάθρο στον Αγώνα 2 στο Misano σημείωσε το 400ο βάθρο για την Kawasaki. Το 2020, ο Rea συνέχισε να γράφει ιστορία και πήρε τον έκτο τίτλο στο Estoril, μια άνευ προηγουμένου πορεία έξι χρόνων για την Kawasaki που έχει βάψει πράσινο το WorldSBK. Αν και δεν τα κατάφεραν το 2021 για τον τίτλο, συνέχισαν να κερδίζουν, ενώ στην αρχή αυτής της σεζόν του 2022,Ο Rea εξασφάλισε την 100η προσωπική νίκη του στην Kawasaki κατά τη διάρκεια του Superpole Race του Assen . Επομένως, ο Rea, κυνηγώντας έναν έβδομο τίτλο, έδωσε στη μάρκα το 500ο βάθρο, ενώ ο Alex Lowes ξεκινά την επόμενη εποχή επιτυχίας με το βάθρο #501.

Τα στατιστικά που πρέπει να γνωρίζετε:

501 – Χάρη στους Rea και Lowes στον αγώνα 1 στο Donington Park, η Kawasaki πέτυχε 500 βάθρα και βρίσκεται ήδη στο 501.

184 – Από τις 501 θέσεις στο βάθρο, περισσότερες από το ένα τρίτο από αυτές έχουν επιτευχθεί από τον Jonathan Rea με 184 βάθρα.

111 – Ενώ υπήρξαν 501 θέσεις στο βάθρο, 111 αγώνες έχουν δει δύο Kawasaki στο βάθρο στον ίδιο αγώνα.

107/34 – Δεύτερος στη λίστα είναι ο Tom Sykes με 107 βάθρα, ο οποίος έχει επίσης 34 νίκες και είναι επίσης δεύτερος σε αυτή τη λίστα.

102 – Από τα 184 βάθρα του Jonathan Rea στα πράσινα, περίπου 102 ήρθαν ως νίκες σε ένα άνευ προηγουμένου ποσοστό επιτυχίας.

30/14 – 30 διαφορετικοί αναβάτες έχουν ανέβει στα βάθρα με την Kawasaki, εκ των οποίων οι 14 από αυτούς τους αναβάτες έχουν πάρει νίκες.

10 – Ο Alex Lowes, ο οποίος κατά σύμπτωση ανέβηκε στο δέκατο βάθρο του με την Kawasaki, είναι ο δέκατος αναβάτης που πέτυχε τουλάχιστον δέκα βάθρα με την Kawasaki.

7 – Η επιτυχία για την Kawasaki την βλέπει να έχει επτά Πρωταθλήματα Αναβατών.

3 – Μόνο τρεις φορές ήταν που τρεις Kawasaki ήταν στο βάθρο στο WorldSBK: Το Sugo 1993 Race 2 τους καλωσόρισε να κατακτήσουν και τις τέσσερις πρώτες θέσεις, ενώ το 2019 συνέβη δύο φορές: Misano Race 2 και Donington Park Superpole Race – Ο Jonathan Rea κέρδισε και τα δύο τους αγώνες του 2019.

2 – Η Kawasaki έγινε ο δεύτερος κατασκευαστής που πέτυχε 500 βάθρα, με την Ducati να το έχει πετύχει και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον James Toseland να τερματίζει δεύτερος στο Silverstone το 2003.

Τίτλοι οδηγών Superbike World Championship

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events