Την περασμένη εβδομάδα, συνήλθε η Επιτροπή Αγώνων MotoGP, για να επανεξετάσει τη σεζόν 2016 και να κάνει μερικές απαραίτητες προσαρμογές στους κανόνες του MotoGP. Ευτυχώς, δεν είχαμε αποφάσεις τόσο δραστικές όπως έκανε η Επιτροπή στα Superbike.
Ελαστικά MotoGP
Η πιο εντυπωσιακό αλλαγή είναι η κατάργηση των ενδιάμεσων ελαστικών στα MotoGP.
Η απώλεια του ενδιάμεσου πρέπει να αντισταθμίζεται, έτσι θα προστεθεί μια ακόμα γόμα στα σλικ ελαστικά για να διαλέγουν οι οδηγοί. Ο αριθμός των διαθέσιμων ελαστικών ανά αγώνα θα είναι ίδια.
Ψεύτικες Κάμερες / Βάρη στη Moto3 και Moto2
Οι πρώτοι έξι οδηγοί των Moto2 και Moto3 έχουν κάμερες στις μοτοσυκλέτες τους, που αποτελούν ένα επιπλέον βάρος και αφού υπήρχαν κάποια παράπονα ότι είχαν μειονέκτημα, αποφασίστηκε ότι όλοι οι υπόλοιποι θα έχουν ομοιώματα καμερών ή θα προσθέσουν Έρμα (πρόσθετο βάρος) στο ίδιο σημείο της μοτοσυκλέτας τους.
Ενώ δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο ελάχιστο βάρος της μηχανής της Moto3, στην κατηγορία Moto2 το ελάχιστο βάρος θα αυξηθεί κατά δύο κιλά και θα φτάσει έως 217 κιλά.
Δοκιμές Moto2 και Moto3
Ο κανονισμός περιορίζει τις ημέρες των ιδιωτικών δοκιμών. Οι ομάδες μπορούν να κανουν ιδιωτικές δοκιμές με τους επίσημους αναβάτες τους για μέγιστο διάστημα δέκα ημερών ανά αναβάτη κατά τη διάρκεια της σεζόν, εκτός από τις επίσημες δοκιμές.
Αγώνας διαδικασία εκκίνησης
Όποιος, μετά το τέλος του γύρου προθέρμανσης, φτάσει στο σχηματισμό εκκίνησης πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας, θα πρέπει να επιστρέψει στο pit lane και από εκεί να ξεκινάει τον αγώνα.
Επιτάχυνση στο Pit Lane
Όποιος ξεπερνά το όριο ταχύτητας στην pit lane, θα τιμωρείται με χρηματική ποινή 200€ , έναντι των 150 που ισχύει τώρα. Αν γίνει και δεύτερη παράβαση ή και επόμενες, τότε μπορεί να τιμωρηθεί με μεγαλύτερα πρόστιμα ή άλλες κυρώσεις που θα καθορίζονται, ανάλογα με τις περιστάσεις, από τους αγωνοδίκες της FIM και του MotoGP.
Επανεκκίνηση Αγώνα
Αν ο αγώνας διακοπεί προτού συμπληρωθούν τρεις γύροι, τότε όλοι οι αναβάτες στην επανεκκίνηση όλοι θα πάρουν θέση στη σχάρα, ακόμα και αυτοί που μπορεί να μην συμπλήρωσαν το γύρο παρατήρησης ή προθέρμανσης.
Υπάλληλοι
Σε κάθε περίπτωση ο Αλυτάρχης Grand Prix και ο Διευθυντής Ιατρικού Τμήματος πρέπει να είναι κάτοχοι της σχετικής άδειας FIM Superlicence.
Πίστα και Ασφάλεια
Ως αντίδραση σε πρόσφατα περιστατικά, δεν θα επιτρέπεται πλέον σε κριτές να καθαρίζουν ή να μεταβάλουν την κατάσταση της επιφάνειας της πίστας χωρίς προηγούμενη οδηγίες ή εξουσιοδότηση από τον Διευθυντή Αγώνα και τον Αρμόδιο Ασφαλείας.
Πειθαρχικές υποθέσεις
Ένα επιπλέον συμβούλιο προσφυγών εφέσεων θα λειτουργεί σε κάθε αγώνα με αγωνοδίκες της FIM για την επιτόπου εκδίκαση προσφυγών κατά των κυρώσεων και να εκδίδουν αμέσως αποφάσεις, αντί να χρειάζεται να περιμένουν για αρκετές ημέρες.
Ιατρικός Κώδικας
Μια ενδιαφέρουσα αλλαγή έχει γίνει στο ιατρικό κώδικα, δίνοντας στον επικεφαλής ιατρό (FIM Medical Officer) περισσότερη δύναμη και την ευθύνη να εξασφαλίσει ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις και το προσωπικό θα είναι επαρκείς και λειτουργία του Ιατρικού Κέντρου θα είναι σωστή.
Επίσης θα ισχύει το ιατρικό απόρρητο για τους αναβάτες. Κανείς δεν θα επιτρέπεται να διαρρέει πληροφορίες για την κατάσταση ενός τραυματία. Ενημέρωση θα έχει μόνο ο ίδιος και η οικογένειά του, εκτός αν υπάρχει σχετική άδεια από την FIM και την Dorna.
Αντιδρώντας σε πολλά πρόσφατα περιστατικά όπου οι αναβάτες έχουν τραυματιστεί σε προπονήσεις – εκδηλώσεις εκτός των MotoGP, οι αναβάτες θα είναι πλέον υπεύθυνοι για την κοινοποίηση στον επικεφαλής ιατρό (FIM Medical Officer) και της ΚΟΑ του οποιοδήποτε τραυματισμού ή ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του / της να οδηγήσουν ή να αγωνιστούν.