MOVIN’ON “Startup Challenge” 2020: Το μέλλον της βιώσιμης κινητικότητας όπως διαμορφώνεται από τις συναρπαστικές ιδέες των νικητών
Ο τελικός του Startup Challenge ήταν η κορύφωση της Παγκόσμιας Διάσκεψης Movin’On 2020 της Michelin για τη βιώσιμη κινητικότητα. Φέτος, το Movin’On πραγματοποιήθηκε με τη μορφή μιας διαδραστικής ψηφιακής εκδήλωσης, που ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποσχέσεις της.
Οι δέκα φιναλίστ παρουσίασαν τις ιδέες του σε μια κριτική επιτροπή από εξέχοντες προσωπικότητες. Οι νικητές ήταν πέντε, ένας σε κάθε κατηγορία για τη βιώσιμη κινητικότητα.
Για πρώτη φορά, το Movin‘On ενεργεί και υποστηρίζει τις start–ups, προκειμένου να συμβάλει στην εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων για τη βιώσιμη κινητικότητα.
Παρά το γεγονός ότι, η Παγκόσμια Διάσκεψη Movin’On για τη Βιώσιμη Κινητικότητα, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Μόντρεαλ τον Ιούνιο του 2020, ματαιώθηκε, το Movin’On ήθελε να πρχωρήσει με τον πολυαναμενόμενο τελικό του Startup Challenge για να προσφέρει στις start-ups του οικοσυστήματος του, τη μεγάλη ευκαιρία να αναπτυχθούν. H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ψηφιακά την Πέμπτη 4 Ιουνίου, σε ζωντανή σύνδεση στο κανάλι του Movin’On στο YouTube και την παρακολουθήσαν περισσότερα από 3.500 άτομα. Ο τελικός προσέλκυσε ένα μεγάλο κοινό, που συμμετείχε ενεργά διαδραστικά, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Στο Startup Challenge συμμετείχαν 326 start-ups από 61 χώρες. Οι 10 πιο καινοτόμες start-ups πέρασαν στην τελική φάση, όπου παρουσίασαν λύσεις για την ενίσχυση της αναμενόμενης μετάβασης προς μια πιο βιώσιμη κινητικότητα. Οι υποψήφιοι παρουσίασαν τα έργα τους, σε ζωντανή σύνδεση, στην κριτική επιτροπή, την οποία αποτελούσαν 22 άνθρωποι του χώρου με βαθιά εξειδίκευση, στις πέντε κατηγορίες του Movin’On.
Η κριτική επιτροπή και το κοινό ανάδειξαν τις πέντε καλύτερες start-ups, μία ανά κατηγορία, με βάσει τα εξής κριτήρια: τη δημιουργικότητα μέσα από τα βίντεό τους, τον ενθουσιασμό και την αποφασιστικότητα των ομιλητών, την πρωτοτυπία της προτεινόμενης τεχνολογίας, την ικανότητά τους να πείσουν τους επενδυτές με βάση την επίδειξη της ανθεκτικότητας του επιχειρηματικού τους μοντέλου, τον αντίκτυπο στη βιώσιμη κινητικότητα και την επεκτασιμότητα της λύσης. Με λίγα λόγια, την ικανότητά τους να μετακινούνται από τη «από το όραμα στη δράση».
Οι Πέντε ταλαντούχοι νικητές
Οι πέντε start-ups που βραβεύτηκαν κατάφεραν να προτείνουν καινοτόμες λύσεις σε καθεμία από τις κατηγορίες. Οι νικητές ανά κατηγορία ήταν οι εξής:
- Καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης: GBatteries | Advanced Charging, μια start-up με έδρα την Οτάβα του Καναδά, η οποία αναπτύσσει μια τεχνολογία που εστιάζει στην εξαιρετικά γρήγορη επαναφόρτιση των μπαταριών ιόντων λιθίου.
- Βελτίωση της multimodal κινητικότητας: ONO, μια start-up με έδρα το Βερολίνο που προσφέρει καθαρές και βιώσιμες λύσεις μεταφορών για αστικές περιοχές.
- Εξασφάλιση ασφαλούς και προσβάσιμης κινητικότητας: N–Vibe, μια γαλλική start-up που έχει σχεδιάσει δονούμενα βραχιόλια GPS για άτομα που είναι τυφλά ή έχουν προβλήματα όρασης.
- Σχεδιασμός νέων αποτελεσματικότερων μεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο: Η Everty ,μια αυστραλιανή start-up που εδρεύει στο Σίδνεϋ και έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο λογισμικό επαναφόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα
- Διατήρηση των πόρων: Addionics,, μια start-up με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ που παρέχει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες με ανασχεδιασμένη αρχιτεκτονική και μια νέα τρισδιάστατη μέθοδο κατασκευής μετάλλων.
Οι πέντε νικητές θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής Movin’On που θα πραγματοποιηθεί στο Μόντρεαλ τον Ιούνιο του 2021.
Οι νικητές θα προσκληθούν στη Σύνοδο Κορυφής Movin’On 2021 στο Μόντρεαλ, από την 1 έως τις 3 Ιουνίου.
Επιπλέον, και οι 42 start-ups που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής του Μόντρεαλ τον Ιούνιο του 2020 θα επωφεληθούν από:
- Εξατομικευμένη ηλεκτρονική καθοδήγηση με το SolarImpulseFoundation στο πλαίσιο του προγράμματος #1000αποτελεσματικές λύσεις.
- Ενημέρωση για την παρουσίαση τους από τον CarlosDiaz, μέλος της κριτικής επιτροπής και διάσημο επενδυτή της SiliconValley.
- Εξατομικευμένη υποστήριξη μέσω χορηγιών, ένα πρόγραμμα επώασης ή επιτάχυνσης και ειδικών, εξατομικευμένων συναντήσεων με ειδικούς από το δίκτυό μας για να τους βοηθήσουν να αναδείξουν τις ιδέες τους.
«Έχουμε την τιμή να είμαστε ένας από τους νικητές του Startup Challenge 2020, η δημοσιότητα που έλαβε η εταιρεία μας ήταν φανταστική. Ελπίζουμε να σας δούμε στο Μόντρεαλ το 2021», δήλωσε ο Casey Helmer – Gbatteries
«Εντυπωσιαστήκαμε πραγματικά με την παγκόσμια διάσταση του Movin’On φέτος. Η εκδήλωση κινητοποίησε start–ups, επενδυτές και ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο, όλοι ενωμένοι με την επιθυμία να οικοδομήσουμε μια πιο βιώσιμη και καινοτόμα κινητικότητα. Ήταν μια πολύ συναρπαστική εμπειρία» ανέφερε ο David Johnson, μέλος της κριτικής επιτροπής για το Maddyness.
«Είμαι πεπεισμένη ότι η βιώσιμη κινητικότητα είναι το «κλειδί» για ένα καλύτερο μέλλον και οι start–ups μπορούν να αποτελέσουν την πηγή νέων, πραγματικών και συγκεκριμένων λύσεων. Πρέπει να ενώσουμε όλους τους παράγοντες του τομέα της κινητικότητας για να βρούμε συλλογικές λύσεις που θα κάνουν την κινητικότητα πιο πράσινη, πιο προσβάσιμη και ασφαλέστερη. Γι ‘αυτό, είναι απαραίτητες πρωτοβουλίες όπως το Movin’On Startup Challenge. Είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, μαζί με τον Bertrand Piccard, Πρόεδρο του Ιδρύματος Solar Impulse, για το Movin’On Startup Challenge 2020», δήλωσε η Karima Delli – Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σχετικά με το Movin ‘On και το Movin ’On Summit
Το Movin’On δημιουργήθηκε και εμπνεύστηκε από τη Michelin. Ειναι μια παγκόσμια διασκέψη, που βασίζεται στην ανάπτυξη πραγματικών λύσεων για τις προκλήσεις της βιώσιμης κινητικότητας. Το Movin’On και οι συνεργάτες του ασχολούνται συστηματικά με αυτό το οικοσύστημα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου – κυρίως μέσω του του Movin’On Lab, του “think and make tank” – και εργάζονται με κοινό στόχο την κινητοποίηση «από το όραμα στη δράση». Το Movin’ On διοργανώνει κάθε χρόνο το Movin’ On Startup Challenge και το Movin’On Summit για να προωθήσει τα έργα του, με συγκεκριμένο τρόπο. Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ημερών, το Movin’ On συγκεντρώνει πάνω από 5.000 συμμετέχοντες που προέρχονται από μεγάλες επιχειρήσεις, start-ups , διεθνείς οργανισμούς, δημόσιους φορείς και ακαδημαϊκούς, για να εργαστούν όλοι μαζί. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.MovinonConnect.com
Λόγω της επιδημίας του Covid-19, φέτος το Movin’On μετέτρεψε την Παγκόσμια Διάσκεψη Movin’On σε μια διαδικτυακή συνάντηση για να συνεχίσει να προωθεί καλές πρακτικές για τη βιώσιμη κινητικότητα.