4 March 2024
Aprilia

Νέο Aprilia RSV4 RR και RSV4 RF 2015 – Φωτογραφίες

Το Νέο Aprilia RSV4 RF το είδαμε για πρώτη φορά στην EICMA 2014 στο Μιλάνο, τώρα η Aprilia το παρουσιάζει και στην χώρα μας!

POR_0875

Μέσα από την επιτυχημένη εμπειρία που αποκτήθηκε στους αγώνες, οπού η aprilia είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στο πρωτάθλημα world sbk, γεννήθηκε η νέα RSV4 , η φυσική εξέλιξη ενός εκπληκτικού και νικηφόρου project, ικανή να επαναπροσδιορίσει τα όρια των superbike μοτοσικλετών

 POR_0878

Οι εξαιρετικές ιδιότητες ενός αγωνιστικού πλαισίου, περαιτέρω βελτιωμένου, συνδυάζονται με ένα νέο κινητήρα που διαθέτει περισσότερους από 200 hp μεγίστη ιπποδύναμη: δυνατότερες επιδόσεις, μικρότερο βάρος, περισσότερο αποτελεσματική στην πίστα και βελτιωμένη οδηγική ευχαρίστηση στο δρόμο, με την καλύτερη δυνατή τεχνολογία που παρέχουν τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα έλεγχου aprc και race abs
029-RSV4-RR

Η Aprilia rsv4 εξελίχτηκε ριζικά ώστε να συνεχίσει να αποτελεί την καλύτερη superbike όλων των εποχών. Η έκδοση RR αποτελεί ήδη μια καθοριστική sport πλατφόρμα, ενώ η μοναδική, περιορισμένης παράγωγης έκδοση RF προσθέτει στο πακέτο ακόμα πιο εξελιγμένη ανάρτηση και τροχούς, αξεσουάρ που σε κάθε περίπτωση είναι διαθέσιμα ως έξτρα εξοπλισμός και για την RR. και χάρη στην πλατφόρμα v4-mp, καταφανεί η τηλεμετρία

025-RSV4-RF

Η νέα Aprilia RSV4 είναι η φυσική εξέλιξη ενός επαναστατικού project, που κατάφερε να κυριαρχήσει απόλυτα στο πρωτάθλημα WSBK σε ελάχιστο χρόνο, κερδίζοντας εφτά Παγκόσμιους Τίτλους σε έξι χρόνια. Η RSV4 επαινέθηκε ομόφωνα από τον ειδικό τύπο, αποτελώντας μοτοσικλέτα-όνειρο για αναβάτες από κάθε μεριά του πλανήτη, ενώ ήταν πάντοτε η αδιαμφισβήτητη εκπρόσωπος της κατηγορίας, το σημείο αναφοράς για τη sport συμπεριφορά και τις επιδόσεις, το καλύτερο παράδειγμα για το τί μπορεί να επιτευχθεί με τη συγκομιδή πολύτιμης εμπειρίας από ένα νικηφόρο Αγωνιστικό Τμήμα όπως της Aprilia, που στη σύντομη ιστορία του έχει κατακτήσει 54 Παγκόσμιους Τίτλους. Ικανότητες που ακονίστηκαν στην πίστα, και μεταφέρθηκαν στη μοτοσικλέτα παραγωγής, ώστε να χαρίσουν σε όλους τον ίδιο ενθουσιασμό που προκαλούν οι μοτοσικλέτες που έχουν προετοιμαστεί από το αγωνιστικό τμήμα της Aprilia.

rsv4-RR_34dx_bucine-grey---Race-Pack

Ξεκάθαρη όσον αφορά στη διαύγεια του σχεδιασμού της, και στην εφαρμοσμένη τεχνολογία, η RSV4 διαθέτει ένα V4 κινητήρα 65° που δεν έχει ξαναφορεθεί ποτέ σε μια εργοστασιακή sport μοτοσικλέτα, ένα πλαίσιο που αποτελεί τον κληρονόμο μιας δυναστείας που έχει κερδίσει 18 τίτλους και 143 αγώνες Grand Prix στην κατηγορία 250 GP, ενώ ενισχύεται και ολοκληρώνεται από τα πιο σύγχρονα εφαρμοσμένα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης του κινητήρα και της δυναμικής συμπεριφοράς της μοτοσικλέτας. Αυτή είναι η πραγματική κλίση της Aprilia, που ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που υιοθέτησε το σύστημα RideByWire στο στάνταρ εξοπλισμό (το σύστημα διαχείρισης ισχύος πολλαπλών χαρτών multimap) αλλά πάνω από όλα ο πρώτος κατασκευαστής που κατοχύρωσε το σύστημα δυναμικού ελέγχου APRC, με τα αποκλειστικά χαρακτηριστικά του αυτόματου καλιμπραρίσματος και ελέγχου της σούζας.

rsv4RF_superpole_34sx

Ο στόχος της προσπάθειας του Noale, στη δημιουργία της νέας RSV4, ήταν ο ίδιος που έκανε την RSV4 να ξεχωρίσει από τη γέννησή της το 2009: να είναι η απολύτως καλύτερη, ασυμβίβαστη superbike, εκείνη που πλησιάζει πιο κοντά στο να αποτελεί μια πραγματική αγωνιστική μοτοσικλέτα στους τομείς των επιδόσεων και της αποτελεσματικότητας. Η Aprilia RSV4 στην έκδοση RR έρχεται ήδη εξοπλισμένη με όλα τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά και τεχνολογικά  συστήματα που θα επιθυμούσε ένας αναβάτης, με την περαιτέρω δυνατότητα να αναβαθμιστεί καθοριστικά με την επιλογή του αγωνιστικού πακέτου Race Pack, που περιλαμβάνει σφυρήλατες ζάντες αλουμινίου και εξελιγμένες αναρτήσεις της Öhlins. Για να γιορτάσει την άφιξη της νέας βασίλισσας των superbike, η Aprilia προσφέρει επίσης μια έκδοση περιορισμένης παραγωγής –την RSV4 RF– που ξεχωρίζει χάρη στο μοναδικό “Superpole” design των γραφικών της, ενώ διαθέτει τα στοιχεία του Race Pack στο στάνταρ εξοπλισμό της.

038-RSV4-RF

Μια νέα εποχή

Η νέα Aprilia RSV4 αντιπροσωπεύει την σημαντικότερη εξέλιξη που έγινε ποτέ στην ιστορία αυτού του εκπληκτικού μοντέλου. Μια εξέλιξη που περιλαμβάνει ακόμα και το σχεδιασμό. Το στιλ της νέας RSV4 είναι το αποτέλεσμα του τέλειου συνδυασμού της φόρμας και της λειτουργικότητας. Ο προσεκτικός σχεδιασμός οδήγησε στη δημιουργία της πιο compact σε διαστάσεις, μεγάλης sport μοτοσικλέτας της αγοράς, με τεχνολογικά στοιχεία όπως το άψογο αλουμινένιο πλαίσιο δυο δοκών να δίνουν έμφαση στον αγωνιστικό προορισμό της.

Το μπροστινό μέρος έχει επανασχεδιαστεί από την αρχή: πλέον διαθέτει ένα νέο πάνω μέρος του φέρινγκ, για μεγαλύτερη προστασία του αναβάτη, που δημιουργήθηκε μέσα από μια προσεκτική αεροδυναμική μελέτη σε αεροσήραγγα, και προσφέρει καλύτερη προστασία από τον αέρα, για αναβάτες κάθε ύψους. Αυτή η επιλογή έχει μια θετική επίδραση, όχι μόνο στην πίστα, όταν ο αναβάτης αναζητά προστασία ώστε να επιτύχει τη μέγιστη ταχύτητα, αλλά και στο δρόμο όπου προσφέρει μεγαλύτερη άνεση χάρη στη χαμηλότερη πίεση του αέρα σε σώμα και κράνος. Ο χαρακτηριστικός τριπλός προβολέας είναι επίσης νέος, με ένα πιο σύγχρονο σχήμα, και LED φώτα θέσης. Οι καθρέπτες είναι νέοι, έχοντας αποτελέσει και αυτοί αντικείμενο αεροδυναμικής έρευνας σε αεροσήραγγα, και συνδυάζουν άριστη αεροδυναμική διείσδυση, με βελτιωμένο οπτικό πεδίο, και ενσωματωμένα LED φλας.

106-V4-Engine

Κινητήρας

Τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, ο απαράμιλλος V4 της Aprilia έχει κάθε δικαίωμα να θεωρηθεί ως ένας ριζοσπαστικός νέος κινητήρας: αν υπήρξαν ποτέ οποιεσδήποτε αμφιβολίες, αυτές διαλύονται γρήγορα από τους περισσότερους από 16 επιπλέον ίππους, και τα 2,5 λιγότερα κιλά από τον προκάτοχό του. Είναι ένα από τα στοιχεία των Aprilia RSV4 RR και RF με την πιο κοντινή καταγωγή από τον κόσμο των αγώνων, και εκείνο στο οποίο το Αγωνιστικό Τμήμα της Aprilia μπόρεσε να δουλέψει περισσότερο με την εργοστασιακή παραγωγή.

Τα πρωταρχικά και μοναδικά χαρακτηριστικά αυτού του κοσμήματος της ιταλικής τεχνολογίας, εκείνα που οδήγησαν στη δημιουργία της καλύτερης superbike όλων των εποχών, παραμένουν απαράλλαχτα. Αυτή είναι η πρώτη μοτοσικλέτα ευρείας παραγωγής στον κόσμο με έναν υψηλών επιδόσεων, στενό V4 κινητήρα, τον πιο επαναστατικό και δυνατό κινητήρα που έφτιαξε ποτέ η Aprilia. Έναν κινητήρα που ξεχωρίζει από οποιονδήποτε άλλο, λόγω της χρήσης των ‘ολιστικών’ ηλεκτρονικών, λόγω των εξαιρετικά μαζεμένων διαστάσεών του, και του ασύγκριτα μικρού βάρους του. Οι κύριοι στόχοι του νέου V4 project ήταν σαφείς: αύξηση της δύναμης σε όλη την κλίμακα των στροφών, ξεπερνώντας το όριο των 200 HP μέγιστης ιπποδύναμης, και παράλληλα αύξηση της ήδη άφθονης ροπής σε όλες τις ταχύτητες του κινητήρα. Για να επιτευχθούν, έγινε δουλειά στη μείωση των εσωτερικών τριβών, στη βελτίωση της αποδοτικότητας της καύσης και της αποδοτικότητας της δυναμικής των ρευστών, αλλά και στην αύξηση της μέγιστης ταχύτητας περιστροφής. Οι μηχανικοί του Noale επανασχεδίασαν σχεδόν όλα τα εσωτερικά και εξωτερικά εξαρτήματα του κινητήρα.

112-V4-Engine

Ξεκινώντας από την κορυφή, ο V4 65° διαθέτει ένα νέο κουτί φίλτρου, με το στοιχείο φίλτρου κάθετα τοποθετημένο σε σχέση με τη ροή του αέρα, σχεδιασμένο με τη βοήθεια εξελιγμένων συστημάτων CFD (Computational Fluid Dynamics – Υπολογιστική Δυναμική των Ρευστών), ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες φορτίου, και μέγιστης πίεσης στους αυλούς εισαγωγής. Τα πάνω μπεκ του ψεκασμού είναι νέα, ενώ οι μεταβλητοί αυλοί εισαγωγής επανασχεδιάστηκαν ώστε να ωφεληθούν από μία ακόμη πιο ευρεία κλίμακα διαχείρισης όσον αφορά στη μεταβολή τους, σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα, κάθε πλευρά κυλίνδρων έχει ένα αποκλειστικό σερβομηχανισμό που ενεργοποιεί τα σώματα του ψεκασμού μόνο εκείνης της πλευράς. Για να βελτιωθεί η ρευστοδυναμική απόδοση, οι κεφαλές επανασχεδιάστηκαν με αυλούς εισαγωγής και εξαγωγής που διαθέτουν νέα γεωμετρία και σχήμα στα άκρα, κατασκευασμένοι από μια αυτοματοποιημένη εργαλειομηχανή. Οι θάλαμοι καύσης δεν κατασκευάζονται πλέον με την προηγούμενη διαδικασία σύντηξης, αλλά με αυτοματοποιημένο -μεγαλύτερης ακρίβειας- CNC μηχάνημα. Για να βελτιωθεί η αξιοπιστία και ακρίβεια κάτω από ακραία φορτία, το ύψος της επιφάνειας των εδρών των βαλβίδων αυξήθηκε, και τα κυκλώματα ψύξης και λίπανσης επανασχεδιάστηκαν. Οι κεφαλές έχουν τώρα  φλάντζες από τριπλό στρώμα. Το σύστημα χρονισμού συνεχίζει να είναι το καινοτόμο μεικτό σύστημα κίνησης με καδένα και γρανάζια του V4 της Aprilia (με την καδένα του εκκεντροφόρου να δίνει κίνηση μόνο στον εκκεντροφόρο εισαγωγής, που με τη σειρά του δίνει κίνηση στον εκκεντροφόρο εξαγωγής μέσω ενός μόνο γραναζιού), επιτρέποντας τη χρησιμοποίηση κεφαλών με εξαιρετικά μαζεμένες διαστάσεις, ειδικά στην περιοχή κάτω από τις δοκούς του πλαισίου, πολύ πιο στενών από ότι θα ήταν δυνατό σε άλλη περίπτωση. Για να αυξήσει τη μέγιστη ταχύτητα περιστροφής, η Aprilia προχώρησε στη διεξαγωγή μιας επίπονης μελέτης, για να κόψει βάρος από τα κινούμενα μέρη στις κεφαλές. Και οι τέσσερις βαλβίδες αποτελούνται πλέον από πολύτιμο και υπέρ-ελαφρύ τιτάνιο (οι βαλβίδες εισαγωγής είναι oversize, στα 33 χλστ.). Τα ελατήρια των βαλβίδων είναι εντελώς νέα, ενώ κόπηκε βάρος τόσο από τα καπελώτα όσο και από τα καπάκια τους. Οι εκκεντροφόροι έχουν εντελώς νέο προφίλ, και η Aprilia τους ελάφρυνε εντυπωσιακά κατά 0,6 κιλά. Προχωρώντας προς το κάτω μέρος του κινητήρα, ο στρόφαλος έχει τώρα κομβία με μικρότερη διάμετρο, στα 36 χλστ., με αυξημένο βάρος κατά 0,45 κιλά, ενώ οι μπιέλες της Pankl είναι ελαφρύτερες κατά 0,4 κιλά. Όπως και στα προηγούμενα μοντέλα, το monobloc κάρτερ με ενσωματωμένους κυλίνδρους από αλουμίνιο εξασφαλίζει μέγιστη ακαμψία και σταθερή απόδοση. Το πάνω μισό των κάρτερ είναι τώρα κατασκευασμένο με νέα κατεργασία (shell fusion), είναι ελαφρύτερο (-1,3 κιλά), και ενισχυμένο. Επιπλέον έχει ένα βελτιστοποιημένο σύστημα εξαερισμού, ώστε να μειωθούν οι απώλειες δύναμης λόγω της πίεσης του αέρα μέσα στο στροφαλοθάλαμο. Το σύστημα λίπανσης έχει επίσης επανασχεδιαστεί και βελτιωθεί. Μια ολοκαίνουργια αντλία λαδιού εξασφαλίζει αυξημένη ροή, ανεξαρτήτως σε ποια θέση είναι ο κινητήρας (για παράδειγμα στις πιο ακραίες κλίσεις, ή σε καταστάσεις μέγιστης επιτάχυνσης/επιβράδυνσης), παρά το γεγονός πως η στάθμη του λιπαντικού έχει μειωθεί ώστε να μειωθούν αντίστοιχα και οι τριβές. Ο αγωγός εισαγωγής αντλίας λαδιού (rose pipe) είναι επίσης νέος, διαθέτοντας πλέον μια νέα βαλβίδα υπερπίεσης, και ένα φίλτρο σε βελτιστοποιημένη θέση. Τα μπεκ λιπαντικού για την ψύξη των εμβόλων έχουν αντικατασταθεί, και το κιβώτιο ταχυτήτων διαθέτει πλέον ένα άμεσο υδραυλικό σύστημα λίπανσης ελεγχόμενο με βαλβίδα. Το τελευταίο χρησιμοποιεί ελαφρύτερους άξονες κίνησης και γρανάζια (-0,35 κιλά), ελαφρύτερη πρωτεύουσα μετάδοση (-0,1 κιλά), και διαθέτει νέα κλιμάκωση σχέσεων, βελτιστοποιημένη ώστε να εκμεταλλεύεται πλήρως την αυξημένη δύναμη του κινητήρα. Ολόκληρο το σύστημα της εξάτμισης επανασχεδιάστηκε πλήρως, με ανανεωμένη διαχείριση ηλεκτρονικής βαλβίδας, εξοπλισμένο με δύο αισθητήρες οξυγόνου (ένας σε κάθε πλευρά), ενώ μια νέα, ισχυρότερη ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου ECU συνεισφέρει στην ακριβέστερη διαχείριση του κινητήρα στον τομέα της μέγιστης επιτεύξιμης περιστροφής.

rsv4-RR_latdx_ascari-black_race-pack

Αρχιτεκτονική πλαισίου

Η Aprilia είναι γνωστή ως ένας από τους καλύτερους κατασκευαστές πλαισίων στον κόσμο, και η νέα RSV4 αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο το αποτέλεσμα της τεχνικής υπεροχής που έχει αποκτήσει η Aprilia στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα κορυφαίου επιπέδου. Μια ιδιαιτερότητα που αφορά ακόμα αποκλειστικά στις RSV4 RR και RF (και που ήταν πάντα ένα από τα χαρακτηριστικά των μοντέλων RSV4 προηγούμενης γενιάς) είναι η εξαιρετική δυνατότητα ρυθμίσεων που προσφέρει το πλαίσιο του στάνταρ εξοπλισμού. Στην πραγματικότητα, η νέα Aprilia είναι η μόνη superbike που επιτρέπει στον αναβάτη να ρυθμίσει τη θέση του κινητήρα πάνω στο πλαίσιο, το offset και τη γωνία κάστερ, το ύψος του άξονα ψαλιδιού, και το ύψος του πίσω μέρους της μοτοσικλέτας, φυσικά μαζί με πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις. Όπως ακριβώς μια πραγματική αγωνιστική μοτοσικλέτα.

028-RSV4-RR

Η περιζήτητη και νικηφόρα δομή του πλαισίου της Aprilia RSV4 έχει παραμείνει ουσιαστικά απαράλλαχτη, χρησιμοποιώντας πρεσαριστά και χυτά αλουμινένια τμήματα ικανά να εγγυηθούν εξαιρετική απόδοση, εν μέρει λόγω της τέλεια ισορροπημένης στρεπτικής ακαμψίας και των τιμών ελαστικότητας. Οι βέλτιστα συγκεντρωμένες μάζες είναι μόνο ένα από τα δυνατά σημεία του πλαισίου της RSV4.  Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, τίποτα δεν παραμελήθηκε. Το ψαλίδι χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία κατασκευής όπως το πλαίσιο, αλλά έχει επιμηκυνθεί κατά 14 χλστ. ώστε να εξασφαλίζει καλύτερη πρόσφυση, και να μειώνει την τάση για σούζες κατά τις βίαιες επιταχύνσεις που επιτρέπουν τα νέα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του κινητήρα. Ακριβώς λόγω της σημαντικής αύξησης της δύναμης του V4 κινητήρα, η διαμόρφωση της κατανομής πλαισίου και βαρών έχει αναθεωρηθεί: ο κινητήρας βρίσκεται τοποθετημένος στη χαμηλότερη δυνατή θέση που επιτρέπει η κλίμακα των ρυθμίσεων πάνω στο πλαίσιο, ενώ οι πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις έχουν ρυθμιστεί ώστε να εξασφαλίζουν το μέγιστο έλεγχο σε ακραίες οδηγικές συνθήκες.
041-RSV4-RF
 Εξελιγμένο APRC

Οι νέες Aprilia RSV4 τελειοποιούν ό,τι ήταν ήδη κορυφαίο στις προηγούμενες εκδόσεις, χάρη σε μια σημαντική βελτίωση στο ήδη εξαιρετικό πακέτο δυναμικού ελέγχου, σχεδιασμένο και πατενταρισμένο από την Aprilia. To APRC (Aprilia Performance Ride Control) είναι η πασίγνωστη πλατφόρμα δυναμικού ελέγχου που προέρχεται κατευθείαν από τη νικηφόρα τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Aprilia στο Πρωτάθλημα WSBK, η πιο πλήρης και εξελιγμένη από όλες τις αντίστοιχες της αγοράς.

Στις RSV4 RR και RF, το APRC έχει εξελιχθεί ακόμα περισσότερο ώστε να προσαρμόζεται ακόμα καλύτερα στα νέα χαρακτηριστικά κινητήρα και πλαισίου, έτσι ώστε να καλύπτει τις ακριβείς ανάγκες τόσο του καθημερινού αναβάτη, όσο και του αγωνιζόμενου. Η νέα πλατφόρμα APRC ενσωματώνεται ακόμα καλύτερα στο full Ride-By-Wire πολλαπλών χαρτών (multimap) σύστημα ηλεκτρονικής  διαχείρισης του πανίσχυρου V4 κινητήρα.

Το APRC, που βρίσκεται στο στάνταρ εξοπλισμό των Aprilia RSV4 RR και RF περιλαμβάνει:

 • aTC: Aprilia Traction Control (Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης), με δυνατότητα ρύθμισης κατά την οδήγηση (δίχως να χρειάζεται να κλείσει το γκάζι) σε 8 επίπεδα, μέσω ενός πρακτικού joystick στο αριστερό κλιπόν, με εξαιρετικά ραφιναρισμένη λειτουργική λογική).
 • aWC: Aprilia Wheelie Control (Σύστημα Ελέγχου της Σούζας), ρυθμιζόμενο σε τρία επίπεδα, έχει καλιμπραριστεί από εξ αρχής για μέγιστη απόδοση στο επίπεδο 1 (η λιγότερο περιοριστική ρύθμιση).
 • aLC: Aprilia Launch Control (Σύστημα Ελέγχου Εκκίνησης), μόνο για χρήση πίστας, σε 3 επίπεδα.
 • aQS: Aprilia Quick Shift (Σύστημα Γρήγορων Αλλαγών Ταχυτήτων), ένα σύστημα για εξαιρετικά γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων, δίχως να απαιτείται το κλείσιμο του γκαζιού ή την χρήση του συμπλέκτη.

RSV4-Details_17.04-(10)

Επιπρόσθετα με την τρίτη γενιά της πλατφόρμας aPRC, οι RSV4 RR και RF έρχονται εξοπλισμένες από το εργοστάσιο με το ιδιαίτερα προηγμένο “Race ABS” σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών, σχεδιασμένο και εξελιγμένο από την Aprilia σε συνεργασία με τη Bosch, για να εξασφαλίζει όχι μόνο τη μέγιστη ασφάλεια στο δρόμο, αλλά ταυτόχρονα την απολύτως καλύτερη απόδοση στην πίστα. Η μονάδα ABS 9MP αποτελεί το μέγιστο σημείο διάκρισης και τεχνολογίας διαθέσιμο σήμερα: το σύστημα, ζυγίζοντας ελάχιστα πάνω από 2 κιλά, μπορεί να απενεργοποιηθεί και να ρυθμιστεί εύκολα σε 3 διαφορετικά επίπεδα, από το εξελιγμένο μενού ελέγχου στα όργανα:

 • Επίπεδο 1: ειδικά για την πίστα (αλλά παράλληλα εγκεκριμένο και για χρήση δρόμου), επενεργεί και στους δυο τροχούς, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή απόδοση, ακόμα και στα πιο έντονα φρεναρίσματα, από κάθε ταχύτητα, δεν κόβει τίποτα από την ευχαρίστηση και τις επιδόσεις όταν υπερβαίνεις τα όρια. Σε αυτό το επίπεδο το σύστημα RLM απενεργοποιείται.
 • Επίπεδο 2: για sport οδήγηση στο δρόμο, επενεργεί και στους δυο τροχούς, και συνδυάζεται με ένα προηγμένο σύστημα αποφυγής ανατροπής (RLM – Rear Lift-up Mitigation, σύστημα μετριασμού της ανόρθωσης του πίσω τροχού κατά το φρενάρισμα), που έχει προοδευτική λειτουργία, βασιζόμενο στην ταχύτητα του οχήματος.
 • Επίπεδο 3: για οδήγηση σε συνθήκες περιορισμένης πρόσφυσης, επενεργεί και στους δυο τροχούς, και συνδυάζεται με το προηγμένο σύστημα αποφυγής ανατροπής.

Κάθε ένα από τα 3 ρυθμιζόμενα επίπεδα για το Race ABS μπορεί να συνδυαστεί με οποιονδήποτε από τους 3 νέους χάρτες ανάφλεξης του κινητήρα, ώστε να επιτρέψει σε αναβάτες όλων των εμπειριών και δυνατοτήτων να βρουν τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό.

RSV4-Details_17.04-(51)

Η νέα, ισχυρή ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου (ECU) του κινητήρα τώρα παρέχει ευκολότερη διαχείριση των τριών χαρτών, με κάθε ένα από αυτούς να αντιστοιχεί σε διαφορετική απόδοση ισχύος κινητήρα, και τώρα επιπλέον και σε ένα αποκλειστικό χάρτη διαχείρισης όσον αφορά στο φρένο του κινητήρα. Στους δύο κλασικούς χάρτες διαχείρισης Track και Sport τώρα προστίθεται και ο νέος χάρτης Race, ο πλέον ακραίος και κατάλληλος για αγωνιστική χρήση της μοτοσικλέτας στην πίστα, με το φρένο του κινητήρα να περιορίζεται στο ελάχιστο, υποστηρίζοντας έτσι πιο απότομο φρενάρισμα. Και οι τρεις χάρτες δίνουν τώρα πιο εύκολη διαχείριση και είναι λιγότερο απότομοι σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, επιτρέποντας έτσι τέλειο συσχετισμό μεταξύ του ελέγχου στο γκάζι και της ροπής που καταλήγει στον πίσω τροχό. Αυτό μειώνει τη φθορά του πίσω ελαστικού, και κάνει πιο εύκολη τη διαχείριση της ισχύος που μπορεί να παράγει ο V4 της Aprilia.

rsv4rr_34sx_bucine-grey

Εκδόσεις και χρώματα

Η Aprilia RSV4 RR αντιπροσωπεύει μια κορυφαία τεχνολογική πλατφόρμα, έτοιμη να παρέχει στον αναβάτη επιδόσεις και αίσθηση μιας “race replica” μοτοσικλέτας. Διαθέτει στο στάνταρ εξοπλισμό όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προηγουμένως διέθετε μόνο η Factory έκδοση της RSV4, όπως τα εξωτερικά καπάκια από μαγνήσιο, την ελαιολεκάνη και τα καπάκια των κεφαλών, μια εκτεταμένη κλίμακα ρυθμίσεων πλαισίου, και τους αυλούς μεταβλητής εισαγωγής. Η Aprilia RSV4 RR διατίθεται σε δυο ελκυστικούς χρωματικούς συνδυασμούς, αμφότεροι σε ματ φινίρισμα, πάνω σε μια μαύρη και σε μια γκρι βάση (Bucine grey και Ascari black) ενώ επιπλέον διατίθεται και το πακέτο “Race Pack”, που περιλαμβάνει ελαφρούς πρεσαριστούς αλουμινένιους τροχούς, και πιο εξελιγμένες αναρτήσεις της Öhlins (πίσω αμορτισέρ, πιρούνι και σταμπιλιζατέρ). Για να γιορτάσει την άφιξη της νέας RSV4, η Aprilia προσφέρει επίσης μια περιορισμένη έκδοση 500 αριθμημένων μονάδων, με την ονομασία RSV4 RF, που έρχεται με το “Race Pack” στο στάνταρ εξοπλισμό, και με ένα μοναδικό συνδυασμό χρωμάτων και γραφικών, υποβλητικά αποκαλούμενο “Superpole”.

130-Tank-cover

Ολοκληρωμένη σειρά αξεσουάρ

Η Aprilia σχεδίασε και εξέλιξε μια εκτενή σειρά από αξεσουάρ, ώστε να μπορεί ο αναβάτης να εξατομικεύσει τις RSV4 RR και RF. Αποτελείται από επιλεγμένα προϊόντα υψηλής ποιότητας, που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ώστε να αυξήσει τις επιδόσεις της νέας του Aprilia, να την κάνει πιο ελκυστική ή πιο άνετη.

Αγωνιστικό τελικό εξάτμισης: κατασκευασμένο σε συνεργασία με την Akrapovic,  από ανθρακόνημα.

Ολοκληρωμένο σύστημα εξάτμισης: σύστημα εξάτμισης που συμπληρώνεται με λαιμούς, κατασκευασμένο σε συνεργασία με την Akrapovic. Tο τελικό είναι από ανθρακόνημα.

Σειρά αμοριστέρ Öhlins TTX: Η καλύτερη σειρά της Öhlins με συνδέσμους πάνω και κάτω από billet αλουμίνιο. Επιτρέπει πλήρη, μικρομετρική ρύθμιση σε όλες τις λειτουργίες της ανάρτησης. Τα αμορτισέρ της σειράς μπορούν να εξοπλιστούν με γραμμικούς αισθητήρες, για λειτουργίες τηλεμετρίας.

Öhlins σταμπιλιζατέρ τιμονιού: η μικρομετρική ρύθμιση αυτού του αξεσουάρ παρέχει απόλυτη σταθερότητα στο μπροστινό σύστημα, ακόμα και κάτω από βίαιες επιταχύνσεις.

Αξεσουάρ από ανθρακόνημα: πλευρά, φτερά και προστατευτικά αστραγάλου. Φτιαγμένα από ανθρακόνημα σε ματ φινίρισμα. Παρέχουν sport εμφάνιση και μικρότερο βάρος.

Τάπες βάσης καθρεπτών: από billet αλουμίνιο, μπαίνουν στη θέση των καθρεπτών. Για χρήση σε πίστα.

Κάλυμμα για τη βάση της πινακίδας: φτιαγμένο από ατσάλι κομμένο με laser, καλύπτει το κενό που δημιουργείται όταν αφαιρέσετε την πινακίδα, για χρήση σε πίστα.

Προστατευτικά πλαισίου (μανιτάρια): φτιαγμένα από billet νάιλον, αποτρέπουν ζημιές στο πλαίσιο σε περίπτωση πτώσης.

Αγωνιστικά μαρσπιέ αναβάτη: εξ’ ολοκλήρου φτιαγμένα από billet αλουμίνιο, και ρυθμιζόμενα σε 9 διαφορετικές θέσεις, τα μαρσπιέ αυτά επιτρέπουν μικρομετρικό καλιμπράρισμα του λεβιέ ταχυτήτων και του πίσω φρένου. Έρχονται έτοιμα για σύνδεση με το φως του φρένου και τον ανάποδο λεβιέ ταχυτήτων, για αγωνιστική χρήση.

Αγωνιστικά κλιπόν: φτιαγμένα από billet αλουμίνιο για πιο sport οδήγηση, για χρήση σε πίστα.

Ανάποδος λεβιές ταχυτήτων: αντιστρέφει τη λειτουργία του λεβιέ ταχυτήτων, για βελτιωμένη απόδοση στην πίστα.

Ζάντες αλουμινίου: φτιαγμένες από σφυρήλατο κράμα αλουμινίου, ελαφρύτερες παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία και βελτιωμένο κράτημα.

Tank bag: διαθέσιμο σε 2 μεγέθη, κατασκευασμένο από τεχνικό ύφασμα με ένθετα carbon look. Δοκιμασμένο και εγκεκριμένο ώστε να αντιστέκεται σε διάβρωση από λάδι, βενζίνη, ακτίνες UV, δεν διαταράσσει τη σταθερότητα ακόμα και σε ψηλές ταχύτητες.

Ρυθμιζόμενη βάση πινακίδας: φτιαγμένη από ατσάλι κομμένο με laser. Περιλαμβάνει το LED λαμπάκι της πινακίδας. Για χρήση σε πίστα.

Βάσεις σταντ: από billet αλουμίνιο, είναι απαραίτητες για τη χρήση αγωνιστικού σταντ.

Κουκούλα μοτοσικλέτας: εσωτερικού χώρου, στα χρώματα της Aprilia, κατασκευασμένη από διαπνέουσα lycra, προστατεύει τη μοτοσικλέτα από σκόνη.

V4-MP kit: πλατφόρμα πολυμέσων σχεδιασμένη ειδικά για τα V4 μοντέλα της Aprilia, το κιτ αποτελείται από την μονάδα ελέγχου Bluetooth και την απαραίτητη καλωδίωση για την εγκατάστασή της.

121-Inverted-racing-gear-lever

Η τηλεμετρία καταφτάνει με το V4-MP

Στον πλούσιο κατάλογο των αξεσουάρ ειδικά για τις Aprilia RSV4 RR και RF, μπορεί κανείς τώρα να βρει μια ιδιαίτερα εξελιγμένη έκδοση της Πλατφόρμας Πολυμέσων της Piaggio (Piaggio Multimedia Platform), που μεταμορφώνει το smartphone σας σε ένα ημί-επαγγελματικό εργαλείο με εξαιρετικές δυνατότητες πληροφόρησης. Η Πλατφόρμα Πολυμέσων της Piaggio είναι η καινοτόμα πλατφόρμα πολυμέσων που προσφέρεται αποκλειστικά από το Piaggio Group, επιτρέποντας τη σύνδεση του οχήματος με το smartphone και στη συνέχεια με το διαδίκτυο. Με αυτή την εξαιρετική εφαρμογή το smartphone μετατρέπεται σε ένα εξεζητημένο on board computer πολλαπλών λειτουργιών και σε σύνδεσμο μεταξύ του οχήματος και του διαδικτύου. Πρόκειται για ένα παράθυρο στο μέλλον, που βάζει τα θεμέλια για ένα νέο τρόπο οπτικής στην επικοινωνία πάνω στους δυο τροχούς. Χάρη στην περαιτέρω εξέλιξη αυτού του συναρπαστικού συστήματος που βελτίωσε η Aprilia, η επικοινωνία μεταξύ οχήματος και smartphone γίνεται ενεργή: μέσω του smartphone, ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει τις ρυθμίσεις στην RSV4, αλλά και να βρει συμβουλές σε πραγματικό χρόνο, για τη βελτίωση των επιδόσεών του στην πίστα, με απόλυτη ασφάλεια.

Ορισμένα από τα πιο επιφανή χαρακτηριστικά του V4-MP είναι:

 • Ενεργή ηλεκτρονική ρύθμιση: ό,τι πιο κοντινό μπορείτε να έχετε, στη “στροφή-ανά-στροφή” ηλεκτρονική διαχείριση που χρησιμοποιείται στους αγώνες. Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία GPS του smartphone, το σύστημα αναγνωρίζει τη θέση της μοτοσικλέτας σε οποιαδήποτε στιγμή στην πίστα, αλλάζοντας αυτόματα τις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις (traction control και anti-wheelie), βασιζόμενο στις επιλεγμένες ρυθμίσεις του αναβάτη, στροφή ανά στροφή. Αυτό επιτρέπει να αυξηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα στην πίστα, ρυθμίζοντας τις παραμέτρους ελέγχου σε κάθε σημείο στην πίστα, δίχως περισπασμούς.
 • Προσαρμοζόμενος βοηθός αγώνα: αυτή η λειτουργία παρέχει συμβουλές σε πραγματικό χρόνο, ώστε ο αναβάτης να επιτύχει με ασφάλεια τον καλύτερο χρόνο στην πίστα, με την RSV Χάρη στην τεχνολογία προσομοίωσης του Αγωνιστικού Τμήματος της Aprilia, ο αναβάτης μπορεί να επιτύχει τον ιδανικό χρόνο σε κάθε πίστα, ανάλογα με τη διαφορετική πρόσφυση, και το επίπεδο των ικανοτήτων του. Η εφαρμογή συγκρίνει τις επιδόσεις του αναβάτη σε πραγματικό χρόνο, και τον βοηθά υποδεικνύοντας άμεσα πού πρέπει να φρενάρει, και που πρέπει να ανοίξει το γκάζι.
 • Προηγμένος πίνακας οργάνων τηλεμετρίας: πρόκειται για ένα “εικονικό” πίνακα οργάνων που επιτρέπει στον αναβάτη να χρησιμοποιήσει την οθόνη του smartphone για να δει όχι μόνο όλες τις πληροφορίες του στάνταρ πίνακα οργάνων της μοτοσικλέτας, αλλά επιπρόσθετα πολλές ακόμα παραμέτρους που προέρχονται από την τηλεμετρία της μοτοσικλέτας, όπως για παράδειγμα: στιγμιαία ισχύς στο στρόφαλο, στιγμιαία ροπή στο στρόφαλο, ποσοστό διαθέσιμης ισχύος, ώθηση στον πίσω τροχό, ολίσθηση πίσω τροχού, διαμήκης και πλευρική επιτάχυνση (διάγραμμα g-g), γωνία κλίσης.

RSV4-Details_17.04-(21)

Οι τιμές των εκδόσεων της νέας RSV4 είναι:

– RSV4 RR 18.000 €
– RSV4 RR FACTORY  20.900 €
– RSV4 RF 21.000 €

 Το νέο μοντέλο διατίθεται στα σημεία πώλησης Aprilia, με ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών:

 • 2 χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια
 • Δυνατότητα επέκτασης εργοστασιακής εγγύησης για 2 επιπλέον χρόνια
 • Ευέλικτα χρηματοδοτικά προγράμματα: προκαταβολή από 0%, έως 72 μήνες εξόφληση

 rsv4-RR_34postdx_bucine-grey--Race-Pack

 

 

APRILIA RSV4 RR: Τεχνικά Χαρακτηριστικά

[σε αγκύλες τα δεδομένα που αναφέρονται στην RSV4 RF και στην RSV4 RR με το Race Pack]

Τύπος Κινητήρα Aprilia διαμήκης 65° V-4, 4χρονος, σύστημα υγρόψυξης, δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής (DOHC), τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή 78 x 52.3 χλστ.
Κυβισμός 999.6 κ.εκ.
Σχέση συμπίεσης 13.6:1
Μέγιστη ισχύς στο στρόφαλο 201 HP (148 kW) στις 13,000 σαλ.
Μέγιστη ροπή στο στρόφαλο 115 Nm στις 10,500 σαλ.
Τροφοδοσία Φίλτρο αέρα με αγωγούς αέρα που εισέρχεται υπό πίεση. Μεταβλητοί αυλοί εισαγωγής ελεγχόμενοι από τη μονάδα ελέγχου του κινητήρα. 4 σώματα ψεκασμού Marelli 48 χλστ. με 8 μπεκ και τελευταίας γενιάς Ride-By-wire σύστημα διαχείρισης κινητήρα.Πολλαπλοί χάρτες κινητήρα, επιλεγόμενοι από τον αναβάτη με τη μοτοσικλέτα σε κίνηση: T (Track), S (Sport), R (Race)
Ανάφλεξη Σύστημα ψηφιακής ηλεκτρονικής ανάφλεξης Magneti Marelli, ενσωματωμένο στο σύστημα ελέγχου του κινητήρα, με ένα μπουζί ανά κύλινδρο, και πολλαπλασιαστές τύπου “stick-coil”
Εκκίνηση Μίζα
Εξάτμιση 4 σε 2 σε 1, δύο αισθητήρες οξυγόνου, πλαϊνό τελικό εξάτμισης με ηλεκτρονικά ελεγχόμενη βαλβίδα τύπου πεταλούδας και ενσωματωμένο τριοδικό καταλύτη (Euro 3)
Γεννήτρια Γεννήτρια στο βολάν, ισχύος 450W με μαγνήτες σπάνιων γαιών
Λίπανση Σύστημα υγρού κάρτερ, με ψυγείο λαδιού και δύο αντλίες λαδιού (λίπανση και ψύξη)
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, τύπου κασέτας1η: 39/15 (2.600)2η: 33/16 (2.063)

3η: 34/20 (1.700)

4η: 31/21 (1.476)

5η: 31/23 (1.348)

6η: 34/27 (1.259)

Λεβιέ ταχυτήτων με ηλεκτρονικό σύστημα Aprilia Quick Shift electronic system (aQS)

Συμπλέκτης Πολύδισκος, υγρός συμπλέκτης με σύστημα περιορισμένης ολίσθησης
Πρωτεύουσα σχέση μετάδοσης Γρανάζια με ίσια δόντια και ενσωματωμένοι εύκαμπτοι αποσβεστήρες κραδασμών, σχέση μετάδοσης: 73/44 (1,659)
Τελική σχέση μετάδοσης Αλυσίδα: Σχέση μετάδοσης: 41/16 (2.562)
Διαχείριση πρόσφυσης Σύστημα aPRC (Aprilia Performance Ride Control), που περιλαμβάνει Traction Control (aTC), Wheelie Control (aWC), Launch Control (aLC), όλα ρυθμιζόμενα ανεξάρτητα, και με τη δυνατότητα απενεργοποίησης.
Πλαίσιο Δυο δοκών αλουμινίου, με πρεσαριστά και χυτά τμήματα.
Δυνατές Ρυθμίσεις:

 • offset και γωνία λαιμού τιμονιού
 • ύψος κινητήρα
 • ύψος άξονα ψαλιδιού

Μη ρυθμιζόμενο σταμπιλιζατέρ Sachs

[Ρυθμιζόμενο σταμπιλιζατέρ Öhlins]
Εμπρόσθια ανάρτηση Ανεστραμμένο πιρούνι Sachs, με καλάμια διαμέτρου 43χλστ. [Ανεστραμμένο πιρούνι Öhlins με επίστρωση TIN]. Σφυρήλατες αλουμινένιες μπότες για ακτινικές δαγκάνες. Ρυθμιζόμενη προφόρτιση, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς. Διαδρομή τροχού: 120 χλστ.
Οπίσθια ανάρτηση Διπλά γεφυρωμένο ψαλίδι αλουμινίου. Μονό αμορτισέρ Sachs, ρυθμιζόμενο σε: προφόρτιση, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, μήκος [μονό αμορτισέρ Öhlins Racing με εξωτερικό δοχείο, πλήρως ρυθμιζόμενο σε: προφόρτιση, μήκος, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς]. Σύστημα προοδευτικής άρθρωσης APS. Διαδρομή τροχού:130 χλστ.
Φρένα Μπροστά: Δυο πλευστοί δίσκοι από ανοξείδωτο ατσάλι, 320 χλστ. Ακτινικές monobloc δαγκάνες 4 αντικριστών εμβόλων 30 χλστ. Brembo M430. Ακτινική αντλία και μεταλλικά σωληνάκια.
Πίσω: Δίσκος 220χλστ. Δαγκάνα Brembo 2 αντικριστών εμβόλων 32 χλστ. Μεταλλικό σωληνάκι.ABS Bosch 9MP, ρυθμιζόμενο σε 3 χάρτες, εξοπλισμένο με σύστημα αποτροπής ανύψωσης πίσω τροχού RLM (Rear wheel Lift-up Mitigation), με δυνατότητα απενεργοποίησης.
Τροχοί Αλουμινίου Aprilia με τρία ξεχωριστά μπράτσα, [σφυρήλατες αλουμινίου, με 5 ξεχωριστά μπράτσα].Μπροστά: 3.5”X17”Πίσω: 6”X17”
Ελαστικά Radial tubeless.Εμπρός: 120/70 ZR 17Πίσω: 200/55 ZR 17 (εναλλακτικά: 190/50 ZR 17 ή 190/55 ZR 17)
Βάρος στεγνό

180 kg*

Ρεζερβουάρ 18.5 λίτρα (ρεζέρβα 4 λίτρων)

*Βάρος, χωρίς μπαταρία και υγρά.

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events