Ο αγώνας MotoGP στο Brno δεν θα γίνει το 2021

Είναι πλέον σαφές: το GP του Μπρνο δεν θα πραγματοποιηθεί το 2021.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μπρνο, όλοι οι υπεύθυνοι δήλωσαν ομόφωνα ότι ο διοργανωτής «Spolek pro pořádání Grand Prix» δεν θα διοργανώσει GP μοτοσικλετών το 2021.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η εταιρεία “Spolek pro pořádání Grand Prix” διοργάνωσε το Τσεχικό GP στο Automotodrom Brno και έχει νοικιάσει το κομμάτι από τον ιδιοκτήτη του Masaryk Ring, Karel Abraham senior για περίπου 30 εκατομμύρια τσέχικες κορώνες (1,137 εκατομμύρια ευρώ) για μια εβδομάδα.

Ωστόσο, κατόπιν αιτήματος των οδηγών, η Dorna Sports SL ζήτησε την ανανέωση της πίστας στο πλαίσιο της επέκτασης της σύμβασης Grand Prix στο Μπρνο, η οποία θα κόστιζε περίπου 100 εκατομμύρια τσεχικές κορώνες (3,7 εκατομμύρια ευρώ).

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας Covid-19, η τσεχική πολιτεία δεν μπορεί να ξοδέψει επιπλέον χρήματα σε αυτήν την εκδήλωση.

Η προηγούμενη σύμβαση κάλυψε πέντε χρόνια, αλλά το 2020 έπρεπε να γίνει αγώνας χωρίς θεατές. Για το λόγο αυτό, οι Τσέχοι έπρεπε να πληρώσουν στην Dorna μόνο 1 εκατομμύριο ευρώ αντί του συμφωνημένου των περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Αλλά για το Grand Prix 2021, το πόσο που ζητά η Dorna θα αυξηθεί στα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου προέκυψε το ερώτημα: Θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μπρνο (γίνεται συνεχώς από το 1982, με εξαίρεση το 1992, πάντα στη νεόκτιστη μόνιμη διαδρομή) χωρίς την υποστήριξη της πόλης του Μπρνο, της περιοχής της Νότιας Μοραβίας και της επαρχιακής κυβέρνησης της Πράγας Θα μπορέσει η Spolek να κάνει τον αγώνα; Ή θα επιστρέψει ο ιδιοκτήτης της πίστας, Karel Abraham ως διοργανωτής;

Στο Μπρνο οι πληροφορίες  λένε ότι εδώ και χρόνια το Grand Prix μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς απώλεια μόνο όταν παρευρίσκονται 150.000 θεατές που πληρώνουν (τις τρεις ημέρες). Τα τελευταία χρόνια πριν από την κρίση του έτους 2020, περίπου 200.000 θεατές ήταν πάντα παρόντες.

Αλλά η Dorna δεν είναι πλέον έτοιμη να συμβιβαστεί. Επειδή η Spolek πληρώνει επανειλημμένα καθυστερημένα και συχνά δεν τηρούσε τις συμφωνίες. Επιπλέον, έχει δύο διαθέσιμες πίστες διαθέσιμες, το Portimão (Πορτογαλία) και το Igora Drive Circuit (Ρωσία). Υπάρχει επίσης η επιλογή για αγώνες μερικές φορές δύο φορές στην ίδια πίστα το 2021 εάν το απαιτεί η κατάσταση λόγω Covid-19.

“Το 2021 δεν θα υπάρξει GP στο Brno”, ο Carmelo Ezpeleta επιβεβαίωσε την ακύρωση του Τσέχικου GP μετά από ερώτηση του Γερμανικού SPEEDWEEK

Οι διαπραγματεύσεις για συμβάσεις ξεκινούν τώρα με τους φορείς εκμετάλλευσης στο Portimão και την Αγία Πετρούπολη.

Το Igora Drive GP, για παράδειγμα, θα μπορούσε να γίνει μετά το GP της Φινλανδίας, επειδή το ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη θα ήταν πολύ κοντά. Και στην Πορτογαλία θα μπορούσατε να γίνει πριν ή μετά τον τελικό στη Βαλένθια.