MotoGP 2022

Ο Gigi Dall’Igna απαντά για τις παράνομες πιέσεις των ελαστικών “Κανείς δεν κλέβει, το σύστημα είναι ατελές”

Σαν βόμβα έσκασε το νέο ότι κάποιες ομάδες παραβιάζουν τους κανόνες των ελαστικών στο MotoGP, με πρωταγωνιστές την Ducati και τον Bagnaia και ότι κέρδισε τον αγώνα της Jerez με μπροστινή πίεση ελαστικού κάτω από το επιτρεπόμενο όριο – Μια υπόθεση με άρωμα σκανδάλου

Αυτό προέκυψε από το άρθρο του MotorSport Magazine που έγραψε ο Mat Oxley, το οποίο συνόδευε ένα έγγραφο που αποδείκνυε την παράβαση του αναβάτη της Ducati. Δείτε αναλυτικά εδώ >>>

Ο Gigi Dall’Igna, Γενικός Διευθυντής του Borgo Panigale, κάλεσε αμέσως μια συνέντευξη Τύπου για να δώσει εξηγήσεις πώς είναι τα πράγματα στο MotoGP αυτή τη στιγμή.

Βέβαια οι ερωτήσεις ήταν προσαρμοσμένες σε αυτά που ήθελε να πει ο Gigi Dall’Igna, που εύκολα κατηγόρησε την ενέργεια του Mat Oxley να δημοσιοποιήσει το θέμα, που φάνηκε να ενόχλησε πολύ!

« Ο κανονισμός προβλέπει ελάχιστη πίεση, αλλά πρέπει να σκεφτείτε πώς ελέγχεται, επειδή οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν σήμερα διαφορετικούς αισθητήρες, πράγμα που σημαίνει ότι η ακρίβειά τους είναι διαφορετική. Δεν μιλάμε για εξαπάτηση, αλλά για το γεγονός ότι ο έλεγχος της πίεσης δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο για όλους» .

Είναι αυτό το μόνο ελάττωμα του συστήματος;
« Όχι, γιατί αυτή τη στιγμή η μέθοδος με την οποία λαμβάνονται τα δεδομένα δεν είναι επίσης θωρακισμένη, επομένως επιτρέπει σε οποιονδήποτε να διορθώσει το σήμα. Η Ducati δεν το κάνει αυτό, αλλά υπάρχει η δυνατότητα –και δεν μπορώ να αποκλείσω ότι το κάνει κάποιος άλλος– να τροποποιήσει κάποιος αυτά τα δεδομένα για να προσποιηθείτε ότι έχει τις σωστές παραμέτρους.»

Ο Dall’Igna προσπαθεί εκτός από το να υπερασπιστεί την ομάδα του να ρίξει τα βέλη του και προς άλλες ομάδες!

« Κάθε σύστημα έχει ένα σφάλμα μέτρησης, επομένως αυτό που φαίνεται να είναι τιμές εντός του κανονισμού μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι . Όπως και στην περίπτωση της κάμερας ταχύτητας: η απλή μέτρηση δεν είναι αξιόπιστη, αλλά αναμένεται σφάλμα.»

Γιατί αποκαλύφθηκε αυτό το έγγραφο;
«Δεν το ξέρω, θα πρέπει να μοιράζεται μόνο μεταξύ των κατασκευαστών γιατί δεν λαμβάνει υπόψη τις διορθώσεις των μετρήσεων. Ως MSMA μελετάμε ένα νέο σύστημα για το επόμενο έτος, το 2023 και θα τοποθετήσουμε όλοι τον ίδιο τύπο αισθητήρων και σε εκείνο το σημείο θα είχαμε μια ευθυγραμμισμένη ανάγνωση, χωρίς να είναι δυνατή η αλλαγή των δεδομένων. Εκτός από κανόνα, θα έχουμε και σύστημα ελέγχου ».

Έχει συμβεί ήδη άλλοι αναβάτες να ήταν κάτω από το όριο σε προηγούμενα Grand Prix;
« Σίγουρα συνέβη, το γνωρίζουμε γιατί, όπως είπα, μοιραζόμαστε αυτά τα δεδομένα. Αλλά δεν θέλω να βάλω τον εαυτό μου στο ίδιο επίπεδο με αυτούς που σήκωσαν αυτή τη φασαρία, δεν θα αναφέρω ονόματα» .

Μπορείτε τουλάχιστον να μας πείτε αν ανάμεσά τους υπάρχει και ένας που κέρδισε αγώνα;
« Ναι, συνέβη και δεν μιλάω για αναβάτες της Ducati ».

Είστε έκπληκτοι από αυτή την επίθεση;
« Κάποιος πήρε τον δημοσιογράφο, το περίεργο είναι ότι δεν έλεγξε σωστά γιατί δεν υπάρχουν κυρώσεις, αφού αυτά τα δεδομένα μοιράζονται σε όλους και ακόμη και η Michelin τα ελέγχει. Η συμφωνία μεταξύ των κατασκευαστών είναι να συλλέξουν αυτά τα δεδομένα για να δημιουργήσουν έναν κανόνα που μπορεί να εφαρμοστεί το 2023 ».

Μπορείτε να εξηγήσετε τον λόγο αυτής της επίθεσης μετά τη νίκη του Bagnaia;
« Δεν έχω απάντηση, αλλά ελπίζω να το κάνουν και για τους άλλους στα 15 επόμενα GP (γέλια)».

Υπάρχει ρυθμιστικό κενό αυτή τη στιγμή;
«Υπήρξαν τόσοι πολλοί κανόνες που έχουμε διορθώσει και χειριστεί καλά στο παρελθόν. Το σύστημα ελέγχου πίεσης εξελίσσεται προς τη σωστή κατεύθυνση, εργαζόμαστε μαζί με την Dorna, τη FIM και τη Michelin για να εφαρμόσουμε ένα αποδοτικό και αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου. Προς το παρόν όμως δεν είναι και το ξέρουμε όλοι. Αυτές οι τιμές δεν αποδεικνύουν παράβαση επειδή η μέθοδος μέτρησης είναι εσφαλμένη. Ενώπιον ενός δικαστή δεν θα άξιζαν τίποτα» .

Νιώθεις άνετα για το υπόλοιπο της σεζόν;
«Δεν έχω σηκώσει αυτή τη φασαρία, δεν έχω διαφωνήσει ποτέ με άλλους αναβάτες που έχουν επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα, πιθανώς να μην είναι εντός των ορίων. Επιπλέον, για το πώς είναι φτιαγμένο το σύστημα, ακόμη και αυτοί που φαίνονται να είναι μέσα μπορεί να μην είναι, αυτές οι τιμές των μετρήσεων θα μπορούσαν να είναι ψεύτικες».

Το να βάλετε ένα όριο στην πίεση των ελαστικών είναι απλώς θέμα απόδοσης;
«Το όριο είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα ασφάλειας. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, ενώ είναι σχετικά εύκολο να μπεις στα όρια για το πίσω ελαστικό, είναι εξαιρετικά περίπλοκο για το εμπρός. Αυτό συμβαίνει γιατί η πίεση ποικίλλει ανάλογα με τη θερμοκρασία και τα πράγματα αλλάζουν είτε ακολουθείς κάποιον στον αγώνα είτε όχι. Αυτό σημαίνει ότι ρυθμίζετε το σύστημα μονόδρομο, αν σκοπεύετε να αγωνιστείτε στο slipstream ή όχι. Αυτό συνέβη στον Μάρτιν: νόμιζε ότι ήταν σε ομάδα και αντ’ αυτού ήταν μόνος. Θα μπορούσε επίσης να συμβεί το αντίθετο και σε αυτή την περίπτωση οι κίνδυνοι αυξάνονται, επειδή η πίεση αυξάνεται και το κράτημα πέφτει. Το εύρος στο οποίο πρέπει να μείνουμε είναι εξαιρετικά μικρό» .

Μπορείτε να μπείτε σε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες;
«Τα ελαστικά λειτουργούν καλά σε ορισμένες πιέσεις, η Michelin μας λέει ότι το ελάχιστο για εμπρός είναι 1,9 bar, 1,7 για πίσω. Η πίεση και η θερμοκρασία, ωστόσο, δεν είναι σταθερές κατά τη διάρκεια του αγώνα, απλοποιώντας μπορούμε να πούμε ότι μπαίνουν σε πλήρη χωρητικότητα στον 9ο ή 10ο γύρο, αλλά δεν είναι κανόνας, επηρεάζουν οι συνθήκες, η πίστα, το slipstream. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, για την επόμενη χρονιά, σκεφτόμαστε πόσους γύρους μπορεί να περάσει αυτό το όριο. Εάν κατεβείτε πολύ χαμηλά, υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας επειδή το λάστιχο μπορεί να σπάσει, εάν πολύ πάνω από τη λαβή τείνει να πέσει. Για το μπροστινό μέρος, η πτώση γίνεται σημαντική στα 2,2 bar.»

Βόμβα: Κάποιες ομάδες παραβιάζουν τους κανόνες των ελαστικών στο MotoGP – Μια υπόθεση με άρωμα σκανδάλου

Michelin – Piero Taramasso: “Τα δεδομένα των ελαστικών που δημοσιεύτηκαν είναι σωστά, αλλά πρέπει να διαβαστούν προσεκτικά”

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner