Το “αφεντικό” της Honda MotoGP, Alberto Puig, απάντησε πολύ σκληρά στα σχόλια της Michelin σχετικά με τα προβλήματα ελαστικών που αντιμετώπισε στο Grand Prix της Ινδονησίας το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Αφού τα στάνταρ ελαστικά του 2022 παρουσίασαν φουσκάλες στις δοκιμές προετοιμασίας του Φεβρουαρίου στην πίστα Mandalika λόγω της υπερβολικής ζέστης, η Michelin επέλεξε να φέρει μια πιο άκαμπτη κατασκευή ελαστικών που δεν χρησιμοποιήθηκε από το 2018.
Ενώ οι περισσότεροι ένιωθαν ότι η παλαιότερη σχεδίαση ελαστικών γενικά πρόσφερε λιγότερο κράτημα, αυτά τα προβλήματα επηρέασαν περισσότερο τη Honda –η οποία ήταν στην κορυφή της δοκιμής στην Mandalika με το κανονικό ελαστικό.
Εκτός αρκετών άλλων οδηγών που είχαν προβλήματα, οι οδηγοί της Honda είχαν το εντονότερο. Ο Pol Espargaro ανησυχούσε ότι δεν θα μπορούσε να τελειώσει τον αγώνα λόγω της πίεσης που ασκήθηκε στο μπροστινό ελαστικό ως αποτέλεσμα της έλλειψης πρόσφυσης στο πίσω μέρος, ενώ ο Marc Marquez υπέστη ένα τρομακτικό high-side στην προθέρμανση που τον απέκλεισε από τον αγώνα και οδήγησε σε περισσότερα προβλήματα διπλής όρασης.
Μετά τον αγώνα, ο Puig είπε επιγραμματικά ότι η Honda έπρεπε να καταλάβει τι συνέβη με τη Michelin, και η Michelin απάντησε μέσω του Taramasso ότι «δεν υπήρχε πρόβλημα με τα ελαστικά στην Ινδονησία » και πρότεινε ότι «η Honda απλά δεν ήξερε πώς να το κάνει να λειτουργήσει.»
Σε μια μακροσκελή δήλωση από τη Honda, ο Puig απάντησε με μεγάλη ευθύτητα στον Taramasso.
«Λοιπόν, μιλώντας ειλικρινά, και κατά την προσωπική και δική μου άποψη – δεν εκπλήσσομαι πολύ», είπε ο Puig για τα σχόλια του Taramasso.
«Στην τελευταία μου συνέντευξη (Track Report), ανέφερα μόνο ότι θα έπρεπε να αναλύσουμε την κατάσταση με τη Michelin – αυτό είναι όλο.»
«Και βλέπουμε πώς αντέδρασε ο κ. Taramasso όταν ρωτήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης»
«Είναι λίγο περίεργο όταν λέει, με ευγενικό τρόπο φυσικά, ότι η Honda δεν ξέρει πώς να προσαρμοστεί.»
«Η Honda προσαρμόζεται σε πολλές τεχνικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών κανονισμών, ελαστικών, μεγεθών κινητήρων, κατηγοριών κ.λπ. από την αρχή του παγκοσμίου πρωταθλήματος το 1966 και υπήρξε η μακροβιότερη και πιο επιτυχημένη εταιρεία στην ιστορία του GP με 25 πρωταθλήματα κατασκευαστών της κορυφαίας κατηγορίας και 21 παγκόσμια πρωταθλήματα αναβατών της κορυφαίας κατηγορίας.»
«Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουμε πώς να προσαρμοστούμε; Εντάξει, είναι η πρώτη φορά που το ακούω.»
Η Michelin λέει ότι τα ευρήματά της για τα ελαστικά βασίστηκαν στη δική της ανάλυση δεδομένων, αλλά ο Puig πιστεύει ότι σε περιπτώσεις όπως αυτή, η γνώμη του αναβάτη σημαίνει κάτι περισσότερο από “μια γραμμή σε έναν υπολογιστή”, ενώ σημειώνει ότι ο Taramasso «έχει τη νοοτροπία να μην παραδέχεται ποτέ κανένα λάθος».
«Από τη δική μου εμπειρία στους αγώνες, ξέρω πως πρέπει πρώτα να μιλήσεις με τους αναβάτες – όχι με την Apple, την IBM ή την Dell όπου βλέπεις μια γραμμή σε έναν υπολογιστή», πρόσθεσε.
«Πρέπει να ακούσετε τους αναβάτες και αν έχετε αναβάτες που έχουν γίνει παγκόσμιοι πρωταθλητές, πολλές φορές, μπορείτε να υποθέσετε ότι αυτοί οι αναβάτες είναι τύποι που ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε.»
«Σε αυτό το paddock, οι κατασκευαστές μιλούν με τους κατασκευαστές, οι αναβάτες μιλούν με τον διοργανωτή, η IRTA (International Race Teams Association) συνομιλεί με τις ομάδες και πολλές φορές διαφωνούμε σε πολλά θέματα. Αλλά είναι πάντα στα όρια των συζητήσεων και των συζητήσεων όπου εξελισσόμαστε και βρίσκουμε καλές λύσεις που μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε προς το συμφέρον όλων των πλευρών και του αθλήματος.»
«Ο κ. Taramasso φαίνεται να έχει μια νοοτροπία που κάθε φορά που κάποιος μιλάει ευθέως για τα ελαστικά του, γίνεται υπερευαίσθητος, δεν παραδέχεται κανένα λάθος από την πλευρά του και αυτό, κατά την άποψή μου, είναι λάθος και πολύ ριζοσπαστικό.»
«Όλοι κάνουμε λάθη, και αυτός επίσης».
Απαντώντας στις κατηγορίες της Michelin, ο Puig τόνισε ότι με βάση την εμπειρία του ως οδηγός, η Michelin έκανε ένα λάθος με τα ελαστικά που πήγε στην Mandalika. « Οι γνώσεις μου ή η προφανής έλλειψη κατανόησης, όπως ανέφερε ο κ. Taramasso, δεν είναι καθόλου ακριβείς. Προς ενημέρωσή σας, αγωνίστηκα πολλά χρόνια και είχα καλά αποτελέσματα τη δεκαετία του ’90, και ακριβώς με ελαστικά Michelin. Γι’ αυτό καταλαβαίνω πλήρως τι νιώθει ή τι χρειάζεται ένας αναβάτης όταν οδηγεί μια μοτοσυκλέτα που αποδίδει πάνω από 200 ίππους. Στην πραγματικότητα, μπορείς να το καταλάβεις μόνο αν έχεις υπάρξει οδηγός. Αν είσαι σε γραφείο ή μπροστά σε υπολογιστή, μπορείς να καταλάβεις ορισμένα πράγματα, βασικά τη θεωρία. Αλλά ποτέ δεν θα καταλάβεις την πραγματικότητα, την αίσθηση που σου δίνει ένα αγωνιστικό slick ελαστικό», εξήγησε.
«Το ελαστικό που έφερε η Michelin για το GP της Ινδονησίας χρησιμοποιήθηκε στην Ταϊλάνδη και την Αυστρία πριν από μερικά χρόνια (2017/2018), πίστες που έχουν μεγάλες ευθείες. Η Mandalika είναι μια εντελώς διαφορετική πίστα, είναι μια πίστα όπου δεν έχεις πολλές μεγάλες ευθείες και όπου η μοτοσυκλέτα έχει σχεδόν πάντα κάποια κλίση. Αυτές οι πίστες χρειάζονται καλό κράτημα στις άκρες του ελαστικού, προφανώς δεν χρειάζεστε ένα σκληρό ελαστικό σε αυτόν τον τύπο πίστας.»
«Αυτός ο παλαιότερος σκελετός του ελαστικού είχε, και έχει, τα δικά του προβλήματα, ειδικά με την άνοδο της θερμοκρασίας του ελαστικού.»
«Μπορούμε να δούμε ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Mandalika τα περισσότερα ατυχήματα ήταν στους δύο πρώτους γύρους – ένα πρόβλημα που ήταν κοινό με αυτό το ελαστικό του 2018 και για το οποίο η Michelin ανέπτυξε νέα ελαστικά.»
«Επιπλέον, αναπτύσσουμε μια μηχανή MotoGP γύρω από τα ελαστικά της σεζόν, οπότε όταν αλλάζουνε ξαφνικά τα ελαστικά, με αυτά για τα οποία δεν σχεδιάστηκε η μοτοσυκλέτα, περιπλέκει πολύ την κατάσταση για όλες τις ομάδες. Η Honda δεν ήταν ο μόνος κατασκευαστής που είχαν προβλήματα και “χάθηκαν” ξαφνικά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του GP της Ινδονησίας».
Λόγω των μεγάλων προβλημάτων της πίστας της Mandalika που διαλυόταν η άσφαλτο ιδίως στην τελευταία στροφή, ο αγώνας MotoGP μειώθηκε από 27 γύρους σε 20.
Είπε επίσης ότι μια παρερμηνεία των σχολίων των αναβατών της Honda σχετικά με την ηλικία του ελαστικού από τον Taramasso «δεν ήταν πολύ σωστή και χωρίς σεβασμό απέναντί τους».
Ενώ πιστεύει ότι η πτώση του Marquez στην προθέρμανση ήταν αποτέλεσμα, του ότι το πίσω μέρος του Honda του έχασε την πρόσφυση στη στροφή 7, και επιμένει ότι δεν πιστεύει ότι σε αυτό το στάδιο η Michelin ευθύνεται πλήρως για το περιστατικό.
«Όχι, απολύτως όχι», κατέληξε όταν ρωτήθηκε εάν η πτώση του Marquez ήταν αποκλειστικά λάθος του ελαστικού.
«Δεν το είπα ποτέ αυτό, είπα ότι πρέπει να κατανοήσουμε πλήρως την κατάσταση και να μιλήσουμε με τη Michelin με σαφήνεια και για να καταλάβουμε ποιο είναι το σχέδιο σε περίπτωση που ξανασυμβεί τέτοια κατάσταση.»
«Αλλά ο κ. Taramasso αντέδρασε υπερβολικά στα λόγια μου. Πάντα θεωρούσα ότι η Michelin είναι μια πολύ προηγμένη τεχνικά εταιρεία, ηγέτης στον κλάδο στην ανάπτυξη αγωνιστικών ελαστικών τόσο για αυτοκίνητα όσο και για μοτοσυκλέτες. Είναι ειδικοί στον ανταγωνισμό και έχουν περάσει πολλά χρόνια δουλεύοντας και επιτυγχάνοντας τεράστια επιτυχία στον τομέα τους και έχουν παράγει πολύ καλά υλικά όλα αυτά τα χρόνια αγώνων.»
«Έχω ασχοληθεί με τους αγώνες για πολλά χρόνια και με αυτό μπόρεσα να καταλάβω ότι όταν ένας αναβάτης πέφτει και δεν υπάρχει ξεκάθαρο μηχανικό πρόβλημα, τότε είναι λάθος του αναβάτη. Αλλά σε όλα τα ατυχήματα, υπάρχουν στοιχεία που συμβάλλουν στη πτώση και τα ελαστικά αποτελούν μέρος της εξίσωσης.»
«Αν ο κ. Taramasso δεν μπορεί να το καταλάβει ή να το δεχτεί αυτό, τότε δεν καταλαβαίνω τη νοοτροπία ή την προσέγγισή του. Ξέρετε, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε αυτό το paddock που μιλάνε όλη μέρα, μιλώντας συνεχώς για τα πάντα. Δεν είναι η περίπτωσή μου αυτή, δεν μιλάω πολύ, μιλάω μόνο όταν μου ζητούν να μιλήσω ή όταν έχω κάτι να πω. Η κατάσταση στην Μανταλίκα είναι τέτοια περίπτωση και το μόνο που είπα ήταν ότι πρέπει να μιλήσω βαθιά με τη Michelin. Αυτό είναι το θέμα. Υπήρξε μια σχεδόν απίστευτη αντίδραση στην επιθυμία να κατανοήσουμε περαιτέρω την κατάσταση.»
«Ο κ. Taramasso πρέπει να καταλάβει ότι αν κάποιοι από τους αναβάτες μου έχουν κάποια προβλήματα ή αμφιβολίες για οτιδήποτε σχετικά με τη μοτοσυκλέτα μας, είναι δουλειά μου, ευθύνη μου, ως Team Manager να διερευνήσω το θέμα και να δώσω λύσεις στους αναβάτες μου. Καταλαβαίνω ότι αυτή είναι η δουλειά μου, την κάνω έτσι και δεν θα αλλάξω».