Ο Βασίλης Ορφανός σχολιάζει την 10η ειδική: Σήμερα το Dakar έδειξε για μια ακόμη ημέρα το αληθινό του πρόσωπο

Μέσα από τα μάτια του Βασίλη Ορφανού που έχει οδηγήσει στο Dakar και του μοναδικού Έλληνα νικητή στο Rally DAKAR, διαβάζουμε την ανασκόπηση της 10ης ειδικής του  2021.

Σήμερα το DAKAR έδειξε για μια ακόμη ημέρα το αληθινό του πρόσωπο.

Η ειδική ήταν γρήγορη, με παγίδες και ήθελε σωστή πλοήγηση, παρόλο που οι οργανωτές αφαίρεσαν πενήντα χιλιόμετρα από το σύνολο της.

Ας μην ξεχνάμε και το κρύο το πρωί με τις χαμηλές θερμοκρασίες που ταλαιπωρούν πάρα πολύ τους αναβάτες τόσο στην απλή όσο και στην ειδική διαδρομή, μέχρι να ανέβει ψηλά ο ήλιος.

Είχαμε για μια ακόμα ημέρα εκπλήξεις στην κορυφή της γενικής κατάταξης αλλά μόνο στην αλλαγή ονόματος και όχι στην μάρκα της εταιρείας που προηγείται.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ο μέχρι χθες πρωτοπόρος στη γενική Χιλιανός Jose Ignacio εργοστασιακός αναβάτης της HONDA ενώ ξεκίνησε πρώτος ανοίγοντας την ειδική, στο 252ο χλμ. δεν είδε ένα βράχο με αποτέλεσμα να χτυπήσει πάνω του και να έχει μια επώδυνη πτώση. Παρόλα αυτά κατάφερε να τερματίσει αλλά οι εξετάσεις από το ιατρικό προσωπικό του αγώνα διέγνωσε περαιτέρω κακώσεις, για αυτό και αποφασίστηκε η αερομεταφορά του με ιατρικό ελικόπτερο στο νοσοκομείο για καλύτερο έλεγχο και εξετάσεις , γεγονός που έφερε τη διακοπή του αγώνα για αυτόν δύο ημέρες πριν τον τερματισμό.

Πιστέψτε με επειδή έχω βιώσει αυτό το συναίσθημα στον αγώνα του DAKAR το 2004, να σε παραλαμβάνει το ιατρικό ελικόπτερο και να τελειώνει ο αγώνας για μένα, είναι ότι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί, ειδικά όταν θέλεις λίγες ημέρες για να τερματίσεις και σου αλλάζουν όλα τα δεδομένα. Θα μου πει κάποιος ότι έτσι είναι το παιχνίδι και ότι το νόμισμα έχει δύο όψεις !

Θα συμφωνήσω με αυτό αλλά θέλω να γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες μας, ότι οι αναβάτες που αγωνίζονται στο DAKAR αν  και χτυπημένοι σφίγγουν τα δόντια από το πόνο και συνεχίζουν  μέχρι τον τερματισμό ακόμα και με κατάγματα !

Απλά μερικές φορές αυτό  δεν μπορεί να γίνει παρόλο που το πνεύμα θέλει να συνεχίσει !

Έτσι νικητή της σημερινής ειδικής έχουμε τον Αμερικανό εργοστασιακό αναβάτη της HONDA Ricky Brabec που ενώ βρισκόταν μέχρι το Rest Day 20 λεπτά πίσω στην γενική κατάταξη, κάνοντας ένα  φοβερό αγώνα τακτικής, συνεχίζει την αντεπίθεση του οδηγώντας πολύ γρήγορα, με συγκέντρωση χωρίς λάθη, γεγονός που τον φέρνει στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης 51 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο ομόσταυλο αναβάτη του Αργεντινό Kevin Benavides που είναι αποφασισμένος να κερδίσει και αυτός.

Στα 10.36 λεπτά από την κορυφή και στην τρίτη θέση βρίσκουμε τον εργοστασιακό αναβάτη της ΚΤΜ Εγγλέζο Sam Sunderland που προσπαθεί να σώσει την τιμή της Αυστριακής εταιρείας, ενώ τέταρτος ακολουθεί με 15.40 λεπτά διαφορά ο Ισπανός εργοστασιακός αναβάτης της HONDA Joan Barreda.

Στην πέμπτη θέση βρίσκουμε τον Αμερικάνο ιδιώτη Skuler Howes που κάνει ένα απίστευτο αγώνα με σωστή τακτική, και πιστεύω ότι μετά τον αγώνα αυτό θα τον δούμε σε μια εργοστασιακή ομάδα πολύ πιθανόν και στην ΚΤΜ. Έκτος βρίσκεται ο εργοστασιακός της ΚΤΜ Αυστραλός Daniel Sanders, στην έβδομη θέση βρίσκουμε τον Ισπανό εργοστασιακό αναβάτη της SHERCO, ενώ στην όγδοη θέση βρίσκουμε τον Χιλιανό Pablo Quintanilla με HUSQVARNA.

Αμέσως μετά συναντάμε τον Γάλλο αναβάτη της YAMAHA Adrien Van Beveren που ενώ βρίσκεται 1ώρα και 12.22 λεπτά πίσω από τον πρώτο γενικής, χρεώθηκε και με 15 λεπτά επιπλέον ποινή για την αλλαγή κινητήρα που χρειάστηκε να κάνει η ομάδα του. Για μια ακόμη χρονιά η YAMAHA ενώ θέλει να κάνει τη διαφορά προς το καλύτερο,δυστυχώς δεν μπόρεσε να το επιτύχει. Σε όλα τα προβλήματα που είχε, προστέθηκαν και αυτά με την αξιοπιστία των κινητήρων της που οδήγησαν τους οδηγούς της σε εγκαταλείψεις.

Μετά και τη σημερινή ημέρα η ζυγαριά γέρνει και άλλο υπέρ της HONDA και όλα δείχνουν εκτός απροόπτου ότι θα κυριαρχήσουν οι αναβάτες της στο βάθρο των νικητών.

Προσωπικά πιστεύω ότι για δεύτερη φορά στην καριέρα του θα κερδίσει ο Αμερικάνος περσινός νικητής Ricky Brabec γιατί ξέρει τι θέλει , έχει δουλέψει πολύ για αυτό, έχει την ψυχολογία να το ξανακάνει και μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την πίεση που ασκεί αυτή η κατάσταση. Σε σημερινές του δηλώσεις έδειχνε και ήταν πολύ ψύχραιμος και δήλωσε χαρακτηριστικά για την ομάδα της HONDA : Όλοι θέλουμε να νικήσουμε, η νίκη είναι το καλύτερο που μπορείς να επιτύχεις σε αυτή τη ζωή.

Από μόνη της αυτή η δήλωση του, δείχνει ότι το θέλει πολύ, κυρίως όμως ότι μπορεί να το καταφέρει !

Η αυριανή ημέρα είναι πάρα πολύ καθοριστική για την τελική έκβαση του αγώνα, είναι μεγάλη ειδική, θέλει προσοχή από όλους τους αναβάτες προκειμένου να κάνουν άλλο ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό.

Το ευχόμαστε σε όλους τους αναβάτες και ελπίζουμε να μην έχουμε άλλους τραυματισμούς σε αυτές τις δύο εξίσου σημαντικές και τελευταίες ημέρες του DAKAR.

 

Μείνετε συντονισμένοι για να παρακολουθήσετε το Dakar για άλλη μια χρονιά με LIVE ενημέρωση και με καθημερινές ανασκοπήσεις της ημέρας, όπως μοναδικά κάνουμε κάθε χρόνο στην Eιδική σελίδα για το Dakar 2021 ! 

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner