Ο Βασίλης Ορφανός σχολιάζει την 11η ειδική του Dakar 2021 – O Barreda προδίδει την ομάδα του!

Την 11η ειδική του Ντακάρ, την προτελευταία, σχολιάζει ο Βασίλης Ορφανός, ένας μοναδικός αναβάτης, με εμπειρία και περγαμηνές από το Ντακάρ που δεν έχει κάνεις άλλος Έλληνας οδηγός, αφού είναι ο μοναδικός που έχει κερδίσει εάν Ντακάρ στην κατηγορία του!

Διαβάστε τον αιχμηρό σχολιασμό του!

Προτελευταία μέρα για το DAKAR του 21.
Μια ημέρα που τα είχε όλα όπως  αγωνία, εγκαταλείψεις, διάφορα δραματικά απρόοπτα που ένας τέτοιος αγώνας δεν σταματάει ποτέ να έχει.
Ας τα δούμε όμως όλα με τη σειρά και να αναλύσουμε αυτά που διαδραματίστηκαν σήμερα σε μια δύσκολη προτελευταία 598 χλμ. διαδρομή.
Σήμερα και η ομάδα της ΗΟNDA αλλά και της KTM είχαν στρατηγική οι μεν πρώτη να κρατήσουν τις θέσεις τους μπροστά στην κατάταξη και οι μεν δεύτερη να κάνουν την προτελευταία επίθεση τους για να μπορέσουν να διεκδικήσουν ότι καλύτερο μπορούν.

Και αυτός που έκανε το τραγικό λάθος ποιος ήταν ?
Μα φυσικά ο συνήθης ύποπτος, ο Ισπανός εργοστασιακός αναβάτης της HONDA J.Barreda όπου ενώ ξεκινούσε μπροστά στην ειδική μαζί με τον R.Brabec, με σκοπό να διατηρήσει τη θέση του κάνοντας ότι καλύτερο σήμερα και βοηθώντας τους άλλους δύο ομόσταυλους αναβάτες της  ομάδας του, έκανε το απίστευτο λάθος όπως προσπάθησε να δικαιολογηθεί μετά.  !
Έχασε τον ανεφοδιασμό μέσα στην ειδική με αποτέλεσμα να μείνει από καύσιμα στο 248ο χλμ. χάνοντας ότι με πολύ ιδρώτα και κόπο 11 ημέρες τώρα έχτισε αυτός και η ομάδα του. Σε δηλώσεις του σήμερα για να δικαιολογηθεί είπε ότι το χτύπημα πριν από δύο ημέρες του έφερε ζαλάδες και το πρωί στην ειδική δεν αισθανόταν πολύ καλά, για αυτό και ξέχασε να ανεφοδιαστεί.
Φούμαρα ……!
Τίποτα από όλα αυτά που ισχυρίζεται δεν ισχύει ….!
Προσωπικά πιστεύω ότι θέλει τη νίκη τόσο πολύ , την κυνηγάει άλλωστε μια δεκαετία από τότε που τρέχαμε μαζί στην Aprilia (2011) και σήμερα ήθελε τόσο πολύ να κερδίσει, που επίτηδες δεν έβαλε καύσιμα ώστε να κερδίσει το χρόνο των 15 λεπτών που σου δίνει η οργάνωση προκειμένου να ανεφοδιαστείς ….!
Καμμία άλλη εξήγηση πραγματικά δεν μπορώ να δώσω.

Θα αναφέρω όμως ένα πραγματικό γεγονός από τον αγώνα του DAKAR το 2011. Όταν βρεθήκαμε εκείνη τη χρονιά μαζί στην ίδια ομάδα της Aprilia στην Αργεντινή , ο συγκεκριμένος αναβάτης είχε εγκαταλείψει τις πρώτες ημέρες του αγώνα, κάνοντας μια έξοδο που τον οδήγησε εκτός, με ένα τραυματισμό ευτυχώς ανώδυνο για εκείνον, έχοντας μείνει η μοτοσυκλέτα του στο σημείο της εξόδου ακινητοποιημένη και πληγωμένη, με εμφανή τα σημάδια της πτώσης.
Περνώντας από εκεί και εγώ λίγα λεπτά αργότερα βλέποντας τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα ακινητοποιημένη, καταλαβαίνω ότι ο συγκεκριμένος αναβάτης έχει βγει εκτός αγώνος, αλλά αυτό που μέχρι σήμερα αναρωτιέμαι μην έχοντας πάρει απάντηση, ήταν στο ερώτημα : Μα καλά δεν είδε στο road book ότι υπάρχει προειδοποίηση ότι η στροφή είναι αριστερή κλειστή με γκρεμό από κάτω ?  Και απαντώ ο ίδιος στον εαυτό μου. Ναι μπορεί να μην το είδε γιατί είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα….. τον δικαιολόγησα !
Μετά αναρωτήθηκα  οκ το Road Book δεν το είδε ….!
Την αριστερή στροφή που ήταν τυφλή δεν την είδε?  Πως θα έστριβε με αεροπλάνο ……?
Πραγματικά εκεί δεν υπάρχει καμία μα καμία δικαιολογία να του δώσω !

Όπως και σήμερα να μην σταματήσεις για ανεφοδιασμό εκεί που στο γράφει το Road Book δεν μπορεί να γίνει και να μην το δεις ….!
Στο σημείο του ανεφοδιασμού μπορεί να έχει χωρίς υπερβολή και πενήντα σημαίες της οργάνωσης που διακρίνονται μέσα στην έρημο από μια απόσταση 2 χιλιομέτρων μακριά …..πραγματικά εδώ δεν υπάρχει καμία μα καμία ξαναγράφω δικαιολογία.
Τέτοιου είδους λάθη σε οδηγούν σε λύσιμο συμβολαίου με την ομάδα σου, σε παρατάνε στη μέση της ερήμου και σταματάει η όποια συνεργασία εδώ

Σε δηλώσεις του ο Brabec μπορεί να στήριξε τον ομόσταυλο αναβάτη του λέγοντας ότι η ΚΤΜ είπε ότι δεν έχασε τον ανεφοδιασμό ο Barreda και ότι αφού θέλουν τέτοιο παιχνίδι έτσι θα παίξουμε.
Με αυτή την κίνηση του όμως ο Barreda, έδωσε  χώρο στην αντίπαλη ομάδα αφήνοντας χωρίς κάλυψη τους οδηγούς της ομάδας του και συγκεκριμένα έδωσε αβάντα στον S.Sunderland με ΚΤΜ να βρει ανοιχτό πεδίο μπροστά του, να κερδίσει την σημερινή ειδική και να βρεθεί δεύτερος γενικής με 4.12 λεπτά πίσω από τον πρωτοπόρο Αργεντίνο αναβάτη της HONDA Kevin Benavides. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι ο συγκεκριμένος εργοστασιακός αναβάτης της ΚΤΜ έκανε την τελική του επίθεση σήμερα γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν είχε τίποτα να χάσει παρά μόνο να κερδίσει, και πραγματικά του βγήκε.

Mε όλα αυτά τα γεγονότα σήμερα στην γενική κατάταξη συνεχίζει να προηγείται η HONDA με τον Βenavides, δεύτερο τον Sunderland και τρίτο τον Brabec με 7.13 λεπτά διαφορά από την κορυφή.
Αύριο σε αυτή την πιο μικρή σε χιλιόμετρα και τελευταία ειδική θα δούμε αυτούς τους τρεις αναβάτες να τα παίζουν όλα για όλα και ο πιο συγκεντρωμένος και γρηγορότερος θα κερδίσει το φετινό Rally DAKAR.
Πραγματικά θέλει πολύ καθαρό μυαλό και ατσάλινα νεύρα για να τερματίσεις πρώτος αλλά κυρίως ψυχραιμία και σιγουριά !

Με την ευχή να κερδίσει ο καλύτερος ευχόμαστε καλό τερματισμό σε όλους όσους αναβάτες (63 στο σύνολο στις μοτοσυκλέτες ) που συνεχίζουν αυτόν τον συναρπαστικό αγώνα.

Μείνετε συντονισμένοι για να παρακολουθήσετε το Dakar για άλλη μια χρονιά με LIVE ενημέρωση και με καθημερινές ανασκοπήσεις της ημέρας, όπως μοναδικά κάνουμε κάθε χρόνο στην Eιδική σελίδα για το Dakar 2021 !

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner