Ο Βασίλης Ορφανός σχολιάζει το Dakar 2021 – Στο Dakar ο νικητής χρειάζεται σταθερούς τερματισμούς σε όλο τον αγώνα – 3η Ειδική

Ο Βασίλης Ορφανός, ο μοναδικός Έλληνας που έχει νικήσει σε Dakar, σχολιάζει την 3η ειδική του Dakar 2021.

Η τρίτη ημέρα του Rally DAKAR, σήμερα θύμιζε τρομερά για κάποιον που γνωρίζει, το έδαφος της Μαυριτανίας. Μαλακή άμμος σε συνδυασμό με κοφτερούς αμμόλοφους και με το υψόμετρο να αγγίζει τα 1000 μέτρα από το ύψος της θάλασσας. Στην αρχή η ειδική είχε πέτρα με μονοπάτια, στη συνέχεια όμως περιλάμβανε φαράγγια με άμμο, ανοιχτά πλατώματα και γρήγορους αμμόλοφους.

Με αυτές τις συνθήκες σήμερα ο εργοστασιακός αναβάτης της ΚΤΜ, Τoby Price, έκανε την υπέρβαση και οδήγησε πολύ γρήγορα και συγκεντρωμένα παίρνοντας το αίμα του πίσω για την χθεσινή του απόδοση κερδίζοντας την σημερινή ειδική.

Αυτός όμως που έκανε την υπέρβαση είναι ο Αργεντινός εργοστασιακός αναβάτης της HΟΝDA Benavides  με διαφορά από τον πρώτο στην ειδική 1.16 του λεπτού, γεγονός που με την μεγάλη καθυστέρηση των ομόσταυλων του Barreda και Brabec (που ήταν στις πρώτες θέσεις μέχρι χθες) έφερε τα πάνω κάτω με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης στις μοτοσυκλέτες.

Πρώτος χωρίς να είναι έκπληξη για εμάς είναι ένας ιδιώτης με ΚΤΜ ο δεύτερος εξ  Αμερικής  αναβάτης, Skyler Howes, που χωρίς να έχει κερδίσει ακόμα καμία ειδική , στο τρίτο του DAKAR οδηγεί πολύ έξυπνα, γρήγορα με συγκέντρωση και με σταθερούς τερματισμούς στις πρώτες θέσεις, γεγονός που έχει αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της γενικής κατάταξης. Όπως ήδη έχει από την αρχή του αγώνα δηλώσει, θέλει φέτος να είναι τόσο καλό το τελικό του αποτέλεσμα στον αγώνα, ώστε να του γίνει επίσημη πρόταση και να κερδίσει μία θέση ανάμεσα στους εργοστασιακούς  αναβάτες της KTM. Του ευχόμαστε να το καταφέρει !

Τώρα στην γενική κατάταξη του αγώνα ακολουθούν στη τρίτη θέση ο Γάλλος αναβάτης της HUSQVARNA Xavier de Soultrait με διαφορά 1.28 λεπτά από τον πρώτο, ενώ τέταρτο βλέπουμε τον σημερινό νικητή Τοby Price με διαφορά 1.52 από την κορυφή. Σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί ο δεύτερος σε σειρά εργοστασιακός αναβάτης της ΚΤΜ Sam Sunderland στα 5.27 λεπτά διαφορά.

Η YAMAHA βρίσκεται στην έκτη θέση με τον  Αφρικανό αναβάτη Ross Branch και κρατήστε αυτό το όνομα γιατί δεν αποκλείεται να τον δούμε να πρωταγωνιστή σε αυτό το DAKAR με 7.14 λεπτά διαφορά.

Ο Αμερικανός αναβάτης της HONDA και περσινός νικητής του αγώνα, Ricky Brabec, έπεσε στην 13 θέση στη γενική με διαφορά από τον πρώτο στα 12.15 λεπτά.

Αν και δεν είναι μεγάλη αυτή η διαφορά, γεγονός είναι ότι έχει τα ψυχικά αποθέματα και μπορεί να την καλύψει τις επόμενες αγωνιστικές ημέρες, αλλά αρχίζει και γίνεται κατανοητό ότι σε ένα αγώνα σαν το Dakar, αυτό που μετράει με στόχο την τελική νίκη είναι η σταθερότητα και η ελαχιστοποίηση των λαθών.

Σίγουρα σε ένα τέτοιου είδους αγώνα περιπέτειας οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να παρουσιαστούν σε κάθε αναβάτη είναι πολλοί. Αυτό που χρειάζεται είναι οι σταθεροί τερματισμοί παράλληλα με την ταχύτητα και τον σωστό προσανατολισμό.

Για αυτό πολλές φορές έχει συμβεί να τερματίσει τελικά πρώτος αναβάτης που δεν έχει κερδίσει κάποια ειδική διαδρομή, αλλά είχε σταθερούς τερματισμούς σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Από ότι ήδη έχουμε τονίσει ο φετινός αγώνας θα μας δώσει πολύ όμορφες μάχες μέσα στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας .

Μείνετε συντονισμένοι γιατί η συνέχεια στο Dakar θα είναι συναρπαστική με πολλές εκπλήξεις !

 

Ο Βασίλης Ορφανός είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει κερδίσει στο Rally Dakar.
Κατάφερε αυτή την νίκη στη παρθενική του εμφάνιση στο DAKAR του 2003, στην κατηγορία των 400 cc, όπου για πρώτη φορά η Ελληνική Σημαία κυμάτισε στο βάθρο του δυσκολότερου αγώνα rally raid του κόσμου.
Ακολουθούν οι συμμετοχές στα DAKAR 2004, 2005, 2008, 2009, 2011.
Λεπτομέρειες για την Δράση και το Βιογραφικό του Μοναδικού Βασίλη Ορφανού μπορείτε να
δείτε στην ιστοσελίδα του εδώ >>>

Μείνετε συντονισμένοι για να παρακολουθήσετε το Dakar για άλλη μια χρονιά με LIVE ενημέρωση και με καθημερινές ανασκοπήσεις της ημέρας, όπως μοναδικά κάνουμε κάθε χρόνο στην Eιδική σελίδα για το Dakar 2021 !