Οδηγοί μιλούν για την πτώση highside: “Το να περιμένεις να προσγειωθείς στο έδαφος είναι το χειρότερο συναίσθημα”

Οδηγοί μιλούν για την πτώση highside: “Το να περιμένεις να προσγειωθείς στο έδαφος είναι το χειρότερο συναίσθημα”

Το «highside» θεωρείται η πιο επικίνδυνη πτώση στο MotoGP αλλα και σε κάθε αγώνα ταχύτητας.

Οι πτώσεις είναι χωρίς αμφιβολία το χειρότερο σε έναν αγώνα μοτοσικλέτας. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια πτώση που μπορεί να παγώσει το αίμα τόσο των οδηγών όσο και των θαυμαστών που παρακολουθούν: το «highside».

Όλοι θυμόμαστε μια από αυτές τις επικίνδυνες πτώσεις, όπου κρατάς την αναπνοή σου. Αναβάτες MotoGP και μερικοί θρύλοι των αγώνων θέλησαν να εξηγήσουν πώς είναι να βιώνεις ένα highside.

Στην αρχή της σεζόν, κατά τη διάρκεια του Grand Prix της Ινδονησίας, ο Marc Márquez υπέστη ένα απίστευτο highside που του προκάλεσε διάσειση και οδήγησε σε ένα νέο επεισόδιο διπλωπίας.

Ένας άλλος Παγκόσμιος Πρωταθλητής MotoGP, ο Fabio Quartararo, έχει πει: « Είναι η πιο επικίνδυνη πτώση που μπορείς να έχεις στο MotoGP. Μια φορά προσγειώθηκα στα πόδια μου και έσπασα και τα δύο κόκαλα » .

Ο Jack Miller, έχει βιώσει επίσης τέτοιες στιγμές. «Είναι σαν πυροβολισμός πέρα ​​από το φεγγάρι. Είναι εφιαλτικό. Όταν πετάγεσαι από την σέλα, αισθάνεστε αμέσως τον αερόσακο να ανοίγει καθώς πετάτε στον αέρα ανάποδα. Σου δίνει λίγη ανακούφιση ότι υπάρχει κάτι ανάμεσα σε σένα και στην άσφαλτο όταν χτυπάς », εξήγησε.

Ο Aleix Espargaro, από την πλευρά του, επισημαίνει τη δυσκολία εφαρμογής μέτρων ασφαλείας σε αυτές τις περιπτώσεις. «Μπορείς να έχει highside αρκετά εύκολα, ειδικά αν η πίστα είναι αρκετά ολισθηρή. Το μόνο χειρότερο είναι όταν πέσεις στη μέση της πίστας και σε χτυπήσει μια μοτοσυκλέτα. Σε αυτή την περίπτωση είναι δύσκολο να προστατέψεις τους πιλότους » .

Άλλοι θρύλοι των αγώνων μοιράζονται επίσης τις εμπειρίες τους. Ο Randy Mamola πρωταγωνίστησε σε κάποια highside που έχουν μείνει αξέχαστα, όπως αυτό το 1985 στο Misano GP. «Συμβαίνει τόσο γρήγορα που απλά ελπίζεις να μην πετάξεις από την μοτοσυκλέτα. Μοιάζεις με χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων που προσπαθεί να πιάσει κάτι».

Ο βετεράνος John McGuinness είπε: «Δεν υπάρχει τρόπος να γλυκάνεις ένα highside. Είναι φρικτό, φρικτό. Το να περιμένεις να προσγειωθείς στο έδαφος, ενώ πετάς στον αέρα, είναι το χειρότερο συναίσθημα » .

«Το πιο σοβαρό ήταν όταν έσπασα το ισχίο μου στο Oulton Park. Προσγειώθηκα στο ισχίο μου, έσπασα το μηριαίο οστό μου, ήταν άσχημο! Έχω τρεις μεγάλες βίδες στο ισχίο μου που μου θυμίζουν κάθε μέρα . Είναι σαν πονόδοντο τον χειμώνα ».

Ο Σκωτσέζος Niall MacKenzie εξηγεί ότι δεν είναι μια γρήγορη πτώση, παρά την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας. « Όλα είναι σε αργή κίνηση . Δεν είναι σαν «μπαμ, και είσαι στο έδαφος». Η διαδικασία σκέψης σας επιβραδύνεται. Μερικές φορές είναι εντάξει, μερικές φορές δεν είναι ».