Ολοκαίνουργιο Yamaha YZ450F 2023 – Παρουσίαση – VIDEO – Φωτογραφίες

Βάζοντας τον αναβάτη πρώτο: Μια νέα διαδρομή προς την νίκη

Εξοπλισμένο με έναν ελαφρύτερο και πιο ισχυρό νέο κινητήρα, καθώς και με ένα πρόσφατα αναπτυγμένο ελαφρύ πλαίσιο και ολοκαίνουργιο εργονομικό αμάξωμα, το 2023 YZ450F αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη μηχανή μοτοκρός, τη ναυαρχίδα της Yamaha.

Σε κάθε μοτοσυκλέτα, ο αναβάτης και το μηχάνημα πρέπει να λειτουργούν αρμονικά για να επιτύχουν τη βέλτιστη απόδοση, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ένα μηχάνημα μοτοκρός όπου απαιτείται σταθερή μετατόπιση βάρους σώματος κατά την επιτάχυνση, το φρενάρισμα και τις στροφές. Μια επιτυχημένη μοτοσυκλέτα Off Road Competition πρέπει να συμπεριφέρεται ως προέκταση του σώματος και του μυαλού του αναβάτη και για αυτόν τον λόγο η ομάδα ανάπτυξης YZ450F ξεκίνησε με πρωταρχικό στόχο τις ανάγκες και τις προσδοκίες του αναβάτη.

Σχεδίαση με επίκεντρο τον αναβάτη

Αντί να εισάγουν νέα τεχνολογία για χάρη της τεχνολογίας, οι σχεδιαστές της Yamaha έθεσαν πρώτα τον αναβάτη και ακολούθησαν μια προσέγγιση με επίκεντρο τον αναβάτη, η οποία αξιολογούσε συνεχώς τα πιθανά πλεονεκτήματα που θα πρόσφερε κάθε νέο χαρακτηριστικό σε ένα ευρύ φάσμα αναβατών με διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων.
Το αποτέλεσμα είναι μια άκρως ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα μοτοκρός που είναι γρήγορη καθώς και διασκεδαστική στην οδήγηση σε κάθε τύπο πίστας – είτε ο αναβάτης είναι έμπειρος επαγγελματίας είτε δρομέας του Σαββατοκύριακου. Με 5% περισσότερη ισχύ σε όλη τη γκάμα και ζυγίζοντας μόλις 109 κιλά με γεμάτο ρεζερβουάρ καυσίμου, αυτό το νέο μοντέλο έχει σχεδιαστεί για να επιβεβαιώσει τη θέση της Yamaha ως μία από τις κορυφαίες μάρκες στο μοτοκρός.


Όλος ο νέος κινητήρας YZ450F: Ελαφρύτερος, ταχύτερος, ευκολότερος.

Για το 2023, ο κινητήρας του YZ450F υποβλήθηκε σε πλήρη επανασχεδιασμό, με κάθε εξάρτημα να ελέγχεται και να αναλύεται, καθιστώντας αυτήν την πιο σημαντική αλλαγή στο μοτέρ από τότε που παρουσιάστηκε η αρχική διάταξη οπισθοπορείας το 2010. Με μπροστινή εισαγωγή και πίσω εξάτμιση, αυτή η μοναδική διάταξη κινητήρα προσφέρει υψηλό επίπεδο απόδοσης λειτουργίας – και οι θέσεις του κιβωτίου, του ρεζερβουάρ καυσίμου και της εξάτμισης και ο κεκλιμένος κύλινδρος προς τα πίσω συμβάλλουν στον συγκεντρωτισμό της μάζας.

Ελαφρύτερος και πιο ανθεκτικός, ο ολοκαίνουργιος κινητήρας έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πιο γραμμικά χαρακτηριστικά απόδοσης για ισχυρότερη και καλύτερη ελκτική ισχύ με βελτιωμένη ικανότητα οδήγησης, καθιστώντας το μοντέλο του 2023 πιο εύκολο στην οδήγηση σε όλες τις στροφές κινητήρα.


Νέο έμβολο, ελαφρύς κύλινδρος και επανασχεδιασμένος στρόφαλος

Ο κινητήρας με όπισθεν κεφαλή επωφελείται από έναν βελτιστοποιημένο θάλαμο καύσης και ένα πρόσφατα σχεδιασμένο έμβολο, καθώς και από ένα ελαφρύτερο σώμα κυλίνδρου που ενισχύουν την απόδοση και τη συμπεριφορά. Για να προσαρμοστεί η αύξηση του ορίου στροφών στις 500 σ.α.λ., ο νέος κινητήρας είναι εξοπλισμένος με εκκεντροφόρο αλυσίδα υψηλής ακρίβειας και χαμηλής τριβής – και για αυξημένη απόδοση λειτουργίας επανασχεδιάζονται το συγκρότημα του στρόφαλου, και ένα ελαφρύτερο απλό ρουλεμάν αντικαθιστά τον προηγούμενο σχεδιασμό κυλίνδρων βελόνας. Ένα νέο βάρος μονής εξισορρόπησης διαθέτει νέο κοίλο άξονα εξισορρόπησης και αυτός ο βελτιωμένος ελαφρύτερος σχεδιασμός μειώνει τους κραδασμούς.


Αυξημένος όγκος εισαγωγής αέρα

Για το 2023, ο υψηλής απόδοσης σχεδιασμός εισαγωγής με μπροστινή όψη βελτιώνεται περαιτέρω με μια αναδιαμορφωμένη θύρα εισαγωγής με πιο ίσιο πέρασμα στην κυλινδροκεφαλή και τη χρήση βαλβίδων εισαγωγής τιτανίου μεγαλύτερης διαμέτρου 39 mm που αυξάνουν τον όγκο εισαγωγής αέρα κατά 9% στη μέγιστη ανύψωση βαλβίδας. Για να συμπληρώσει τη βελτιωμένη διάταξη εισαγωγής, το σχήμα της θύρας εξάτμισης έχει επίσης αναθεωρηθεί για να δώσει μια πιο ομαλή σύνδεση με την εξάτμιση.


Νέα δρομολόγηση εισαγωγής αέρα με airbox vortex

Υπάρχει μια εντελώς νέα διαδρομή εισαγωγής αέρα, με φρέσκο ​​αέρα να διοχετεύεται πλέον μέσω του χώρου μεταξύ της δεξαμενής καυσίμου, του πλαισίου, του καθίσματος και των πλαϊνών πλαισίων. Αυτή η εκ νέου δρομολόγηση ροής αέρα βοηθά στην αποτροπή της εισόδου νερού, σκόνης και λάσπης στο airbox και έχει ως αποτέλεσμα ένα ελαφρύτερο και πιο λεπτό μηχάνημα με πιο συμπαγές αμάξωμα.
Το μοντέλο του 2023 είναι επίσης εξοπλισμένο με εξαιρετικά αποδοτικό σχεδιασμό κιβωτίου αέρα που δημιουργεί μια δίνη έτσι ώστε η σκόνη να διαχωρίζεται από τον εισερχόμενο αέρα με φυγόκεντρες δυνάμεις προτού εισέλθει στο νέο στρογγυλό τρισδιάστατο φίλτρο.


Πρόσφατα σχεδιασμένο κιβώτιο ταχυτήτων και ελαφρύς συμπλέκτης

Για να ταιριάζει με την αύξηση της συνολικής ισχύος του κινητήρα κατά 5% τοποθετείται ένα νέο κιβώτιο ταχυτήτων. Η απόσταση μεταξύ των κινητήριων αξόνων διευρύνθηκε και η διάμετρος κάθε ταχύτητας αυξήθηκε για να μειωθεί το βάρος και να ενισχυθεί η αντοχή του κιβωτίου ταχυτήτων 5 ταχυτήτων.
Ο συμπλέκτης 2 τεμαχίων από χάλυβα/αλουμίνιο του προηγούμενου μοντέλου αντικαθίσταται από ανθεκτικό και ελαφρύ μονοκόμματο χάλυβα με ελατήρια δίσκων αντί για συμβατικά ελατήρια. Αυτός ο νέος συμπλέκτης είναι σημαντικά ελαφρύτερος και πιο λεπτός, ζυγίζει 0,75 κιλά λιγότερο – και υπάρχει πιο άμεση αίσθηση και ελαφρύτερο τράβηγμα στο μοχλό.

Αυξημένη αντοχή

Για αυξημένη ανθεκτικότητα σε όλο το ευρύτερο φάσμα στροφών του ισχυρότερου κινητήρα, ο νέος κινητήρας YZ450F είναι εξοπλισμένος με ένα ενημερωμένο σύστημα ψύξης καθώς και ένα νέο σύστημα λίπανσης ξηρού κάρτερ – και υπάρχει επίσης μια νέα καδένα  χρονισμού και τεντοτήρας.

Επανασχεδιασμένο αμφίπλευρο πλαίσιο δοκού αλουμινίου

Ακολουθώντας την προσέγγιση της εταιρείας με επίκεντρο τον αναβάτη, οι μηχανικοί της Yamaha έχουν επικεντρωθεί στον επανασχεδιασμό του αλουμινένιου αμφίπλευρου πλαισίου δοκών για να παρέχουν ελαφρύτερη αίσθηση, αυξημένη ευελιξία και βελτιωμένη σταθερότητα.

Ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του νέου πλαισίου καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γεωμετρίας, της ειδικής ισορροπίας ακαμψίας κάθε ξεχωριστού εξαρτήματος και του τρόπου με τον οποίο τα εξαρτήματα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Μια σημαντική αλλαγή για το 2023 είναι η μετατόπιση της άρθρωσης μεταξύ των σιδηροτροχιών της δεξαμενής και του σωλήνα κεφαλής, η οποία είναι τώρα 15 mm χαμηλότερη από πριν – και η άρθρωση μεταξύ της σωλήνωσης πλαισίου που συνδέει τις ράγες της δεξαμενής με τον κάτω σωλήνα έχει επίσης χαμηλώσει κατά το ίδιο ποσό .

Άλλες σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνουν την αύξηση της ακαμψίας του downtube καθώς και της περιοχής περιστροφής του εγκάρσιου σωλήνα και του ψαλιδιού – και το νέο πλαίσιο διαθέτει τώρα μια μπροστινή βάση κινητήρα από χάλυβα πάχους 4 mm με τρία μπουλόνια – σε αντίθεση με μια βάση κινητήρα από αλουμίνιο πάχους 8 mm με ένα μέσω μπουλονιού.


Συμπαγές και λεπτό αμάξωμα επόμενης γενιάς

Το YZ450F είναι εξοπλισμένο με εντελώς νέο αμάξωμα «Οριζόντιας Κίνησης» που δίνει σε αυτό το κορυφαίο μηχάνημα μοτοκρός μια κομψή και σφιχτή νέα εμφάνιση. Κάθε μεμονωμένο εξωτερικό πάνελ έχει επανασχεδιαστεί και το αποτέλεσμα είναι ένα πιο λεπτό και συμπαγές σώμα με ομοιόμορφο και στρογγυλεμένο φινίρισμα που προσφέρει αυξημένη ευελιξία για γρήγορη μετατόπιση σωματικού βάρους.

Μια νέα διαδρομή παροχής φρέσκου αέρα στην εισαγωγή επιτρέπει την εξάλειψη των μπροστινών αεραγωγών, και αυτό επέτρεψε την τοποθέτηση πολύ πιο συμπαγών καλυμμάτων με μειωμένο πλάτος 50 mm, καθώς και ένα στενότερο νέο ρεζερβουάρ καυσίμου – δίνοντας ένα πολύ πιο λεπτό κέντρο Ενότητα.

Το συμπαγές μπροστινό φτερό συνοδεύεται από ένα νέο πιο κοντό πίσω φτερό και μαζί με το νέο κάθισμα, το κάλυμμα του φίλτρου αέρα και το ρεζερβουάρ καυσίμου, το YZ450F έχει πιο επίπεδο οριζόντιο προφίλ και πολύ μικρότερο μήκος αμαξώματος εμπρός προς πίσω. Νέα πλαϊνά πάνελ και προστατευτικά πιρουνιού ολοκληρώνουν τη δυναμική νέα εμφάνιση.


Αναθεωρημένο τρίγωνο αναβάτη

Οι σχετικές θέσεις και των τριών στοιχείων του τριγώνου του αναβάτη – δηλαδή το κάθισμα, το τιμόνι και τα υποπόδια – έχουν αλλάξει για να επιτευχθεί μια εξιδανικευμένη θέση οδήγησης για διαφορετικές σωματικές διαστάσεις. Το ύψος του καθίσματος αυξάνεται κατά 5 mm και διαθέτει πολύ πιο επίπεδη επιφάνεια. Μια άλλη βελτίωση είναι το πιο στρογγυλεμένο προφίλ της αριστερής και δεξιάς πλευράς του καθίσματος, κάνοντας την πλευρική κίνηση του σώματος ευκολότερη και πιο άνετη.

Τα υποπόδια είναι πλέον τοποθετημένα 5 mm χαμηλότερα, δίνοντας συνολική αύξηση κατά 10 mm στον χώρο των ποδιών για να χωρέσουν μεγαλύτερους αναβάτες και το ρυθμιζόμενο τιμόνι 4 θέσεων μετακινείται για να δώσει μια πιο φυσική θέση οδήγησης – ενώ οι λαστιχένιες βάσεις του τιμονιού εξασφαλίζουν άνεση στην οδήγηση.


Ενημερωμένη βαλβίδα εμπρός και πίσω ανάρτησης KYB

Οι νέες βαλβίδες ανάρτησης βελτιώνουν την απόδοση απορρόφησης των προσκρούσεων και αυξάνουν τα επίπεδα πρόσφυσης – και για ευκολότερη ρύθμιση, τα καλύτερα πιρούνια KYB στην κατηγορία τους είναι εξοπλισμένα με ρυθμιζόμενο χειροκίνητο ρυθμιστή απόσβεσης συμπίεσης. Οι αναβάτες μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε σαφείς πληροφορίες και συστάσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις ανάρτησης μέσω της εφαρμογής Power Tuner στο smartphone τους, αφαιρώντας τις εικασίες από τις ρυθμίσεις.


Βελτιωμένη αίσθηση πίσω φρένου

Το πίσω φρένο παίζει βασικό ρόλο στις αλλαγές κατεύθυνσης και στην αποτελεσματική είσοδο στις στροφές και ο βαθμός αίσθησης που μεταδίδεται στον αναβάτη είναι καθοριστικός για τη διατήρηση του ελέγχου. Για το λόγο αυτό, το νέο μοντέλο είναι εξοπλισμένο με νέο πίσω εύκαμπτο σωλήνα με μειωμένη ακαμψία που βελτιώνει την ισορροπία της εισόδου του φρένου και δίνει στον αναβάτη πιο ακριβή έλεγχο.


Νέο ρυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης

Η χρήση ενός νέου συστήματος ελέγχου πρόσφυσης είναι ένα άλλο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η φιλοσοφία της Yamaha με επίκεντρο τον αναβάτη επικεντρώνεται στην εισαγωγή τεχνολογίας που λειτουργεί προς όφελος του αναβάτη YZ450F. Αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου προσφέρει δύο επίπεδα υποβοήθησης καθώς και μια λειτουργία OFF, και εμποδίζοντας το μηχάνημα να χάσει εντελώς την πρόσφυση, επιτρέπει στον αναβάτη να συγκεντρωθεί πλήρως στην πίστα μπροστά.
Το νέο Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης του YZ450F ελέγχεται μέσω της εφαρμογής Power Tuner, επιτρέποντας στον αναβάτη να επιλέξει τον δικό του προτιμώμενο βαθμό παρέμβασης για να ταιριάζει με τις συνθήκες της πίστας, τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και το επίπεδο δεξιοτήτων.


Εκλεπτυσμένο σύστημα ελέγχου εκκίνησης

Το Σύστημα Ελέγχου Εκκίνησης διαθέτει μια νέα λειτουργία «Rev limit» που μπορεί να ρυθμιστεί με μέγιστες στροφές μεταξύ 6.000 rpm και 11.000 rpm σε βήματα των 500 rpm, επιτρέποντας στον αναβάτη να βγει από τη γραμμή με τέρμα το γκάζι και να συγκεντρωθεί στη λήψη του holeshot. Όταν το σύστημα ελέγχου εκτόξευσης αναγνωρίσει ότι η εκκίνηση έχει ολοκληρωθεί, η λειτουργία ορίου στροφών ανάβει αυτόματα και όταν φτάσει στην 3η ταχύτητα, το σύστημα ελέγχου εκκίνησης απενεργοποιείται.


Μειωμένο βάρος

Οι σχεδιαστές της Yamaha έχουν αναλύσει κάθε σημαντικό και δευτερεύον εξάρτημα στην αποστολή τους να κάνουν το νέο YZ450F ένα από τα ελαφρύτερα μηχανήματα της κατηγορίας – μετρημένο «βρεγμένο» με γεμάτο ρεζερβουάρ καυσίμου.

Μια νέα αντλία καυσίμου, κιβώτιο αέρα και οδηγός αλυσίδας συμβάλλουν σημαντικά στο χαμηλότερο βάρος και συμβάλλουν στη συγκέντρωση της μάζας για αυξημένη ευελιξία του πλαισίου. . Ακόμη και τα πιο μικρά εξαρτήματα – συμπεριλαμβανομένου του νήματος του γκαζιού, των διακοπτών του τιμονιού και της πτερωτής της αντλίας νερού – έχουν επανασχεδιαστεί για να μειώσουν το βάρος σε μόλις 109 κιλά βρεγμένο – μείωση κατά 2,3 κιλά.


Πιο διαισθητική νέα εφαρμογή Power Tuner

Για το 2023, η εφαρμογή Power Tuner έχει αναβαθμιστεί και διαθέτει μια διαισθητική λειτουργία «Γρήγορος συντονισμός» που καθιστά πολύ πιο εύκολη και ταχύτερη την επιλογή των επιθυμητών χαρακτηριστικών του κινητήρα σύροντας μια γραμμή κύλισης που εκτείνεται από το «Smooth» στο «Aggressive». Η νέα εφαρμογή περιλαμβάνει πρόσθετες λειτουργίες, όπως χρονόμετρο γύρου, στροφές ανά λεπτό, κατανάλωση καυσίμου, ταχύτητα και άλλα δεδομένα, ενώ υπάρχει επίσης μια σελίδα FAQ για την ανάρτηση που βοηθά τον ιδιοκτήτη του YZ450F να επιτύχει την καλύτερη ρύθμιση.


Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 • Ολοκαίνουργιος ελαφρύτερος, λεπτότερος και πιο συμπαγής κινητήρας 450cc
 • Αυξημένη γραμμική ισχύς σε όλες τις στροφές του κινητήρα και 500 rpm υψηλότερο όριο στροφών
 • Αυξημένη ικανότητα εισαγωγής αέρα με βαλβίδες εισαγωγής 39 mm
 • Αναθεωρημένο κιβώτιο 5 σχέσεων και νέος ελαφρύς συμπλέκτης
 • Νέο σύστημα λίπανσης ξηρού κάρτερ
 • Συνολικό βάρος 2,3 kg μείωσης βάρους μοτοσυκλέτας στα 109 kg βρεγμένο με γεμάτο ρεζερβουάρ καυσίμου
 • Επανασχεδιασμένο αμφίπλευρο πλαίσιο δοκών αλουμινίου με αναθεωρημένη ισορροπία ακαμψίας
 • Ενημερωμένη εσωτερική βαλβίδα εμπρός πιρούνι και πίσω αμορτισέρ
 • Νέος ρυθμιζόμενος χειροκίνητος ρυθμιστής απόσβεσης συμπίεσης μπροστινού πιρουνιού
 • Λεπτότερο και πιο συμπαγές αμάξωμα για αυξημένη ευελιξία του αναβάτη
 • Πιο επίπεδο και στενό κάθισμα για μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων
 • Νέο ρυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης 3 λειτουργιών
 • Ενημερωμένο σύστημα ελέγχου εκκίνησης
 • Νέα πιο διαισθητική εφαρμογή Power Tuner με Γρήγορο συντονισμό
 • Νέα λειτουργία χρονοδιακόπτη γύρου και πολλά άλλα
 • Οδηγίες ρύθμισης ανάρτησης τύπου FAQ

 VIDEO

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαθεσιμότητα, χρωματικές επιλογές και τιμή

Το νέο YZ450F θα είναι διαθέσιμο από τον Νοέμβριο του 2022 και θα προσφέρεται σε 2 χρωματικές επιλογές: Icon Blue και Monster Black. Το YZ450F Monster Energy Yamaha Racing Edition διαθέτει μαύρο αμάξωμα με μπλε ανταύγειες και γραφικά Monster Energy, εμπνευσμένα από την εμφάνιση των εργοστασιακών αγωνιστικών μοτοσυκλετών. Η τιμή μπορεί να διαφέρει ανά χώρα, επικοινωνήστε με τον εθνικό διανομέα της Yamaha για περισσότερες πληροφορίες.