Honda

Παρουσίαση Νέα Honda CRF450R για το 2022 – Φωτογραφίες

Μετά από ένα σημαντικό άλμα εξέλιξης του 21YM, η CRF450R ανανεώνεται περαιτέρω για το 22YM, προσφέροντας βελτιωμένη οδηγησιμότητα με νέα χαρτογράφηση της ECU, και revalving της Showa ανάρτησης για ιδανική ισορροπία απόσβεσης μεταξύ του εμπρός και πίσω συστήματος. Το πλαίσιο παραμένει ίδιο και είναι αυτό που χρησιμοποιούσε η CRF450RW με την οποία ο Tim Gajser κατέκτησε συνεχόμενα δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα MXGP, το 2019 και το 2020.

*Θα ισχύσει ειδική τιμή για τους αγωνιζομένους.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνείτε με τον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη.

  1. Εισαγωγή

Η Honda CRF450R είναι σημείο αναφοράς στην κατηγορία motocross από το 2002 που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, και σκοπός της είναι να προσφέρει στον αναβάτη – τόσο στον ενθουσιώδη ερασιτέχνη όσο και τον έμπειρο επαγγελματία – απόλυτο έλεγχο και ευελιξία. Επιπλέον, χαρακτηρίζεται από την ποιότητα κατασκευής, την αντοχή και τη μεγάλη διάρκεια ζωής για την οποία φημίζεται η Honda.

Πρόκειται για μία αγωνιστική μοτοσυκλέτα που εξελίσσεται συνεχώς. Το 17YM, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας εξέλιξης ABSOLUTE HOLESHOT! (ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΕΡΟΧΗ!)’, το αγαπημένο Ευρωπαϊκό motocross στην κατηγορία open ανανεώθηκε πλήρως, με νέο πλαίσιο και ισχυρότερο κινητήρα. Η ηλεκτρική εκκίνηση (μίζα) ως βασικός εξοπλισμός ήταν μία πρακτική προσθήκη στο 18YM και, για το 19YM, η κυλινδροκεφαλή της HRC αύξησε σημαντικά την ισχύ και τη ροπή, ενώ προστέθηκε σύστημα ελέγχου εκκίνησης (launch control). Για το 20YM, η CRF450R απέκτησε Honda Selectable Torque Control (HSTC).

Εκτός από τους τροχούς και τη βασική αρχιτεκτονική του κινητήρα, για το 21YM, η CRF450R ήταν μία εντελώς νέα μοτοσυκλέτα, επηρεασμένη εμφανώς από τις εξελίξεις της CRF450RW που κέρδισε το πρωτάθλημα MX GP 2019. Και ενώ το πρωτάθλημα 2020 MXGP ήταν πρόκληση για αρκετούς λόγους, ο Gajser και η HRC διασφάλισαν τον τίτλο για δεύτερη συνεχή φορά στον 18ο γύρο στο Trentino (Ιταλία) το Νοέμβριο του 2020.

Αποδεικνύοντας συνεχώς την, κορυφαίου επιπέδου, αγωνιστική καταγωγή της, η 22YM CRF450R βελτιώνεται περαιτέρω σε επίπεδο κινητήρα και ανάρτησης. Και παραμένει, στην ουσία, ένα αγωνιστικό μοντέλο της HRC, οικονομικά προσιτό για τον ενθουσιώδη αναβάτη.

  1. Συνοπτική παρουσίαση μοντέλου

Η επανασχεδιασμένη 21YM CRF450R βελτιώθηκε με γνώμονα την αρχή RAZORSHARP CORNERING (ΥΨΗΛΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ)’, με στόχο την αυξημένη ροπή στις χαμηλές / μεσαίες στροφές, τα βελτιστοποιημένα χαρακτηριστικά χειρισμού και τη φιλική προς τον αναβάτη εργονομία. Το νέο (ελαφρύτερο κατά 2kg) πλαίσιο και η ισορροπία ακαμψίας του ψαλιδιού συνδυάστηκαν με τη βελτιωμένη γεωμετρία του πλαισίου και μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος ώστε να επιτυγχάνονται κορυφαίες επιδόσεις στις στροφές. Η τεχνογνωσία της HRC απέφερε ισχυρή ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές ενώ το αναβαθμισμένο σύστημα του αποσυμπιεστή προσέφερε πιο συνεπή οδηγησιμότητα με λιγότερα σβησίματα στις εκκινήσεις. Με το νέο υδραυλικό συμπλέκτη και το ολοκληρωμένο πακέτο ηλεκτρονικών συστημάτων, τα εργονομικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας βοηθούσαν τον αναβάτη να κινείται σταθερά γρήγορα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα – καθιστώντας ικανούς, όχι μόνο τους αναβάτες του MXGP αλλά και τους φίλους του MX ανεξαρτήτως επιπέδου, να σημειώνουν ασυναγώνιστα γυρολόγια.

Βασισμένο στα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του μοντέλου του 21YM, για το 22YM, η CRF450R αναβαθμίζεται σε επίπεδο οδηγησιμότητας χάρη στη νέα χαρτογράφηση της ECU, ενώ με το εκτενές revalving της εμπρός & πίσω ανάρτησης Showa προσφέρει βελτιωμένη ισορροπία απόσβεσης.

  1. Κύρια Χαρακτηριστικά

3.1 Πλαίσιο

  • Για το 22YM, οι σκληρότερες ρυθμίσεις της ανάρτησης προσφέρουν πιο ισορροπημένη απόσβεση
  • Η τεχνογνωσία της HRC δίνει το παρών σε πλαίσιο, ψαλίδι, ισορροπία ακαμψίας και γεωμετρία, με στόχο την κορυφαία συμπεριφορά στις στροφές και την ευκολία χειρισμού κατά τη συνεχή χρήση
  • Συμπαγή, στενά πλαστικά συνεισφέρουν στην ευκολία κινήσεων του αναβάτη

Για το 22YM, το πλαίσιο της CRF450R παραμένει ίδιο εκτός από τις εσωτερικές ρυθμίσεις στην εμπρός και πίσω ανάρτηση της Showa. Στόχος εξέλιξης για το μοντέλο του 22YM είναι το σύστημα ανάρτησης να προσφέρει αισθητά βελτιωμένη πληροφόρηση στον αναβάτη – αυξάνοντας την απόσβεση συμπίεσης της εμπρός και πίσω ανάρτησης – και βελτιστοποιημένη ισορροπία μεταξύ εμπρός και πίσω τμήματος.

Το μπροστινό ανεστραμμένο πιρούνι 49mm της Showa AF2 βασίζεται στο εργοστασιακό σύστημα που χρησιμοποιούν οι αγωνιστικές ομάδες MX στο Ιαπωνικό Πρωτάθλημα. Με την ανανέωση του 21YM, το πιρούνι απέκτησε μεγαλύτερη διαδρομή κατά 5mm, φτάνοντας τα 310mm, και αυξημένη ακαμψία στις τιμονόπλακες. Για το 22YM, οι βαλβίδες χαμηλών ταχυτήτων έχουν αναβαθμιστεί με στόχο την αυξημένη απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς. Ο όγκος του λαδιού μειώθηκε κατά 8cc στα 380cc. Υπάρχουν τώρα 13 θέσεις ρύθμισης επαναφοράς (αντί 15) και 15 συμπίεσης (όπως πριν).

Ένα πλήρες revalving του πίσω Showa MKE AF2 για τις βαλβίδες χαμηλών/μεσαίων ταχυτήτων αύξησε συνολικά την απόσβεση συμπίεσης. Υπάρχουν τώρα 11 θέσεις ρύθμισης επαναφοράς (από τις 8 της προηγούμενης έκδοσης) και 6 συμπίεσης υψηλής και χαμηλής ταχύτητας (από 12). Ο όγκος του λαδιού αυξήθηκε κατά 1cc στα 422cc.

Με το άλμα εξέλιξης του  21YM, τα εξαρτήματα και η εργονομία της μοτοσυκλέτας βελτιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Χάρη στις στενότερες κεντρικές δοκούς, το βάρος του πλαισίου μειώθηκε κατά 700g, ενώ το επανασχεδιασμένο υποπλαίσιο ήταν ελαφρύτερο κατά 320g. Η δυναμική του πλαισίου ήταν επίσης νέα: με τη στρεπτική ακαμψία να διατηρείται, η πλευρική ακαμψία μειώθηκε κατά 20% για μεγαλύτερη ταχύτητα στις στροφές και βελτιωμένη πρόσφυση και ακρίβεια διεύθυνσης. Τόσο η πάνω όσο και η κάτω τιμονόπλακα επανασχεδιάστηκαν για μεγαλύτερη ευκαμψία, κατευθυντικότητα και βελτιωμένη αίσθηση, ενώ η ισορροπία ακαμψίας στο αλουμινένιο ψαλίδι Pro-Link προσαρμόστηκε στις νέες προδιαγραφές του πλαισίου.

Για μεγαλύτερη ευκολία κίνησης του αναβάτη, η σέλα έγινε μικρότερη, ελαφρύτερη και πιο χαμηλή στο πίσω τμήμα κατά 10mm συγκριτικά με την προηγούμενη σχεδίαση. Επίσης, η αφαίρεση και εγκατάστασή της έγινε ευκολότερη, και η συντήρηση απλουστεύθηκε με τέσσερις μόλις βίδες 8mm να ασφαλίζουν τα πλαστικά σε κάθε πλευρά.

Σχεδιασμένα με Υπολογιστική Ρευστοδυναμική (Computational Fluid Dynamics, CFD) για μέγιστη ροή αέρα, τα καλύμματα του ψυγείου κατασκευάζονται από πλαστικό και περιλαμβάνουν ένα κάτω αεραγωγό, ενώ οι γρίλιες προσφέρουν βέλτιστη ροή αέρα. Το ρεζερβουάρ τιτανίου έχει χωρητικότητα 6,3L.

Το στάνταρ ελαφρύ τιμόνι Renthal Fatbar προσφέρει ευκαμψία για μέγιστη άνεση. Η πάνω τιμονόπλακα φέρει βάσεις που ρυθμίζονται σε δύο θέσεις, ώστε το τιμόνι να μετακινείται εμπρός/πίσω κατά 26mm. Αν οι βάσεις περιστραφούν κατά 180°, το τιμόνι μετακινείται κατά επιπλέον 10mm από την κεντρική θέση, με αποτέλεσμα τέσσερις μοναδικές θέσεις οδήγησης.

Το σύστημα φρένων περιλαμβάνει εμπρός δίσκο κυματοειδούς σχεδίασης 260mm με δαγκάνα δύο εμβόλων διαμέτρου 30 και 27mm. Σε συνδυασμό με τα σωληνάκια υψηλής πίεσης προσφέρει άριστη αίσθηση και σταθερή ισχύ πέδησης. Η πίσω δαγκάνα ενός εμβόλου συνδυάζεται με δίσκο 240mm κυματοειδούς σχεδίασης.

Οι αλουμινένιες ζάντες DID με ακτίνες άμεσης έδρασης έχουν μαύρο φινίρισμα. Η εμπρός είναι 21 x 1.6in, και η πίσω 19 x 2.15in. Ο πίσω τροχός έγινε ισχυρότερος και ελαφρύτερος για το 21YM και ελαστικά MX33F/MX33 soft-terrain της Dunlop τοποθετούνται στάνταρ από το εργοστάσιο.

Η γωνία κάστερ και το ίχνος τροχού παραμένουν στα 27,1°/114mm με μεταξόνιο 1481mm και απόσταση από το έδαφος 336mm. Το βάρος χωρίς υγρά είναι 105.8kg.

Τα εντυπωσιακά κόκκινα γραφικά συμπληρώνουν τις επιθετικές γραμμές της 22YM CRF450R.

3.2 Κινητήρας

  • Αναβαθμισμένη χαρτογράφηση της ECU για το 22YM για πιο ομαλή απόδοση ισχύος
  • Ο υδραυλικός συμπλέκτης προσφέρει σταθερή και ελαφριά αίσθηση της μανέτας
  • Το σύστημα αποσυμπίεσης συνεισφέρει σε λιγότερα σβησίματα

 Για το 22YM, ο τετραβάλβιδος κινητήρας Unicam 449.7cc παραμένει χωρίς αλλαγές, με εξαίρεση τη νέα χαρτογράφηση της ECU βελτιώνει περαιτέρω τη γραμμική απόδοση του γκαζιού στις χαμηλές και μεσαίες στροφές της έκδοσης 21YM.

Οι αλλαγές αυτές για το 21YM ήταν πολύ σημαντικές. Μία αύξηση (έως και 0.6kW – 0,8 Ps) στη μέγιστη ισχύ πάνω από τις 5.000 σαλ. – μαζί με μία πιο έντονη αίσθηση ροπής στις χαμηλές στροφές – ήταν το αποτέλεσμα αύξησης του όγκου της εισαγωγής κατά  1.8L (στα 4.1L). Η γωνία ψεκασμού του μπεκ αυξήθηκε από 30° σε 60°, ψεκάζοντας καύσιμο στην πεταλούδα, αυξάνοντας την απόδοση της εισαγωγής ενώ ταυτόχρονα την ψύχει, βελτιώνοντας παράλληλα και την πολύ σημαντική αίσθηση στο γκάζι. Το σύστημα αποσυμπίεσης ήταν επίσης νέο: το αντίβαρό του μετακινήθηκε από το δεξί τμήμα του εκκεντροφόρου στο αριστερό, προσφέροντας πιο σταθερή λειτουργία στις χαμηλές στροφές και μειώνοντας την πιθανότητα σβησίματος.

Η μεγάλη αλλαγή ήταν στους δύο αυλούς εξαγωγής: όπως και στη CBR1000RR-R Fireblade η διατομή τους έγινε οβάλ αντί στρογγυλή για βελτιωμένη απόδοση. Ο σωλήνας εξαγωγής τοποθετήθηκε κατά 74mm πιο κοντά στο κέντρο της μοτοσυκλέτας, ενώ  το μονό τελικό της εξάτμισης φέρει δύο θαλάμους αντήχησης για μειωμένο θόρυβο και αυξημένη ισχύ.

Ο υδραυλικός πολύδισκος συμπλέκτης (με 8 δίσκους) προέρχεται απευθείας από τη μοτοσυκλέτα του Gajser. Προσφέρει εξαιρετικό έλεγχο και αίσθηση στη μανέτα, ενώ το σημείο σύμπλεξης παραμένει σταθερό ακόμα και υπό σκληρές συνθήκες χρήσης. Το πατινάρισμα μειώθηκε επίσης κατά 85% στη μέγιστη ισχύ.

Η διάμετρος και η διαδρομή είναι 96 x 62.1mm με σχέση συμπίεσης 13.5:1. Ένας αισθητήρας σχέσης κιβωτίου επιτρέπει τη χρήση τριών ειδικών χαρτογραφήσεων της ανάφλεξης για την 1η, 2η, 3η και 4η και 5η σχέση. Η αδιαπραγμάτευτη αξιοπιστία ήταν ανέκαθεν το ‘κλειδί’ της επιτυχίας της CRF450R – εξ ου και ένα μπεκ ψεκασμού λαδιού εμβόλου 5 οπών το οποίο συνεργάζεται με την αντλία επιστροφής λαδιού (με δύο τύμπανα 12mm) για βέλτιστη λίπανση υπό όλες τις συνθήκες.

3.3 Ηλεκτρονικά

  • Honda Selectable Torque Control (HSTC) με 3 riding modes (και OFF)
  • Το HRC Launch Control προσφέρει 3 επιλογές εκκίνησης
  • Το Engine Mode Select Button (EMSB) περιλαμβάνει 3 χαρτογραφήσεις για προσαρμογή του χαρακτήρα απόδοσης ισχύος της μοτοσυκλέτας
  • Το HRC Setting tool προσαρμόζει τα Aggressive και Smooth modes

Το HSTC της CRF450R ελαχιστοποιεί την ολίσθηση του πίσω τροχού και κατά συνέπεια μεγιστοποιεί την ελκτική πρόσφυση. Δεν χρησιμοποιεί αισθητήρα ταχύτητας τροχού και διατηρεί την πολύ σημαντική αίσθηση στο γκάζι, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται την ισχύ. Ο χρονισμός της ανάφλεξης καθυστερεί και ο ψεκασμός PGM-FI ελέγχεται όταν ανιχνευθεί απόκλιση του ρυθμού μεταβολής στροφών πέρα από καθορισμένο όριο.

Τα τρία Modes προσαρμόζουν την μετάδοση στις οδηγικές συνθήκες:

Το Mode 1 παρεμβαίνει πιο ήπια και με μικρή καθυστέρηση ­– χρήσιμο για μείωση της ολίσθησης του τροχού και διατήρηση του ελέγχου στις κλειστές στροφές.

Το Mode 3 παρεμβαίνει πιο γρήγορα και έντονα – χρήσιμο σε πιο ολισθηρές συνθήκες και στη λάσπη.

Το Mode 2 όπως είναι φυσικό προσφέρει μια μέση λύση μεταξύ 1 και 3 ως προς την ταχύτητα και ένταση της παρέμβασης.

Η ένδειξη Launch Control, η προειδοποίηση EFI, το μπουτόν για τα διάφορα modes του HSTC και του EMSB, και η λυχνία LED βρίσκονται στο αριστερό γκριπ. Πιέζοντας παρατεταμένα το μπουτόν HSTC για 0.5 sec το σύστημα προχωρά στο επόμενο mode, ενώ η πράσινη ενδεικτική λυχνία LED αναβοσβήνει 1 φορά για το Mode 1, 2 φορές για το Mode 2 και 3 φορές για το Mode 3 – για επιβεβαίωση της επιλογής.

Το σύστημα HSTC μπορεί επίσης να απενεργοποιείται εντελώς. Όταν ενεργοποιείται ο κινητήρας, το σύστημα χρησιμοποιεί την τελευταία επιλεγμένη ρύθμιση.

Το HRC Launch Control προσφέρει στον αναβάτη την καλύτερη επιλογή για μία δυνατή εκκίνηση, προσφέροντας δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 3 modes:

Επίπεδο 3 – 8.250rpm, λασπώδεις συνθήκες/αρχάριος αναβάτης.

Επίπεδο 2 – 8.500rpm, στεγνές συνθήκες/μέσος αναβάτης.

Επίπεδο 1 – 9.500rpm, στεγνές συνθήκες /έμπειρος αναβάτης.

Η ενεργοποίηση του HRC Launch Control είναι εύκολη υπόθεση: απλά τραβήξτε το συμπλέκτη και πιέστε το μπουτόν Start στα δεξιά. Η μωβ λυχνία LED θα αναβοσβήσει μία φορά για το Επίπεδο 1. Πιέστε πάλι το μπουτόν Start για 0,5 sec ή περισσότερο, και η λυχνία LED θα αναβοσβήσει δύο φορές για το Επίπεδο 2. Επαναλάβετε τη διαδικασία και η λυχνία LED θα αναβοσβήσει 3 φορές, υποδηλώνοντας ότι έχει επιλεγεί το Επίπεδο 3.

Το Engine Mode Select Button (EMSB) μεταβάλλει το χαρακτήρα του κινητήρα και διατίθενται 3 χαρτογραφήσεις ανάλογα με τις οδηγικές συνθήκες ή τις προτιμήσεις του αναβάτη:

Mode 1 – Στάνταρ.

Mode 2 – Smooth (Ήπιο).

Mode 3 – Aggressive (Επιθετικό).

Η λυχνία LED απεικονίζει επίσης το mode που έχει επιλεγεί από με ένα μπλε φως.

Το HRC Setting Tool μπορεί να προσφέρει μία χαρτογράφηση ECU ήπιας απόδοσης ισχύος (Smooth mode), με πιο ομαλή απόκριση του γκαζιού για λιγότερο έμπειρους αναβάτες. Αντιθέτως, στο Aggressive mode προσφέρει πολύ ευαίσθητη αντίδραση στο γκάζι και απόκριση του κινητήρα για αγωνιστικές συνθήκες.

  1. Τεχνικές Προδιαγραφές
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος Υγρόψυκτος 4-χρονος μονοκύλινδρος uni-cam
Κυβισμός 449.7cc
Διάμετρος ´ Διαδρομή 96.0mm x 62.1mm
Σχέση συμπίεσης 13.5 : 1
ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ  
Προετοιμασία μείγματος Ψεκασμός καυσίμου
Χωρητικότητα ντεπόζιτου 6.3 L
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  
Ανάφλεξη Digital CDI
Εκκίνηση Ηλεκτρική
ΜΕΤΑΔΟΣΗ  
Τύπος συμπλέκτη Υγρός πολύδισκος
Τύπος κιβωτίου Μόνιμης εμπλοκής, 5-τάχυτο, μηχανικό
Τελική μετάδοση Αλυσίδα
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος Διπλής δοκού, αλουμινένιο
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Διαστάσεις (Μ´Π´Υ) 2.182 x 827 x 1.267mm
Μεταξόνιο 1.481mm
Γωνία Κάστερ 27.1°
Ίχνος Τροχού 114mm
Ύψος Σέλας 965mm
Απόσταση από το έδαφος 336mm
Βάρος Dry (χωρίς υγρά) 105.8kg – wet (πλήρης υγρών) 110.6kg
ΑΝΑΡΤΗΣΗ  
Τύπος Εμπρός Ανεστραμμένο πιρούνι 49mm Showa
Τύπος Πίσω Showa monoshock με Honda Pro-Link
ΤΡΟΧΟΙ  
Ζάντα Εμπρός Αλουμινένια, ακτινωτή
Ζάντα Πίσω Αλουμινένια, ακτινωτή
Ελαστικό Εμπρός 80/100-21-51M Dunlop MX33F
Ελαστικό Πίσω 120/80-19-63M Dunlop MX33
ΦΡΕΝΑ  
Εμπρός Δίσκος 260mm
Πίσω Δίσκος 240mm

 

Όλες οι προδιαγραφές είναι προσωρινές και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς προειδοποίηση

# Σημειώστε ότι οι αναφερόμενες τιμές είναι αποτέλεσμα δοκιμών της Honda σε τυποποιημένες συνθήκες, όπως προβλέπονται από τον κύκλο WMTC. Οι δοκιμές λαμβάνουν μέρος σε κυλιόμενο διάδρομο, χρησιμοποιώντας τη βασική έκδοση του οχήματος με έναν μόνο αναβάτη και χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό. Η πραγματική κατανάλωση καυσίμου δύναται να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης, τη συντήρηση του οχήματος, τις καιρικές και οδικές συνθήκες, την πίεση των ελαστικών, την τοποθέτηση πρόσθετων αξεσουάρ, τη φόρτωση, το βάρος αναβάτη και συνεπιβάτη και άλλους παράγοντες.

 


Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner