Πιθανή κλιμάκωση εμπορικών σχέσεων μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης στον τομέα μοτοσυκλετών

Η βιομηχανία μοτοσυκλετών εξέφρασε την ανησυχία της για πιθανή κλιμάκωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ που επηρεάζουν τον τομέα των μοτοσυκλετών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών (ACEM) ανησυχεί βαθύτατα για τις πρόσφατες δηλώσεις Τύπου που έδωσαν οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές αρχές σε σχέση με τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ. Η ACEM εκτιμά τους λόγους πίσω από πιθανές ενέργειες αντιποίνων από την ΕΕ σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αυξήσουν τους δασμούς για τον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο. Εντούτοις, η βιομηχανία μοτοσυκλετών θα υποστεί σοβαρές ζημίες εάν ξεσπάσει αυτή η εμπορική διαμάχη.

Μία από τις εταιρείες μέλη της ACEM, Harley-Davidson, αναφέρθηκε μεταξύ των πιθανών στόχων για αντίποινα από τις ευρωπαϊκές αρχές. Η ACEM έγραψε στον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ, Cecilia Malmström, τονίζοντας ότι ενώ η βιομηχανία αντιλαμβάνεται τους λόγους πίσω από την πρόθεση της ΕΕ να αντιδράσει σταθερά και γρήγορα, μια ενδεχόμενη αύξηση των δασμών στις αμερικανικές εξαγωγές μοτοσυκλετών θα ήταν σαφώς ζημιογόνος για τις αμερικανικές εταιρείες αλλά και για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τις θέσεις εργασίας. Μπορεί επίσης, με τη σειρά του, να οδηγήσει τη διοίκηση των ΗΠΑ να επιβάλει αντίποινα για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Συνολικά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις και απώλειες θέσεων εργασίας στον τομέα των μοτοσυκλετών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, ιδίως σε τομείς όπως η κατασκευή και διανομή οχημάτων, εξαρτημάτων και ανταλλακτικών.

Ο κ. Stefan Pierer, Διευθύνων Σύμβουλος της KTM AG και Πρόεδρος της ACEM δήλωσε: “Οι εταιρείες μοτοσυκλέτας είναι παγκόσμιοι φορείς που δεσμεύονται για ελεύθερες και ισορροπημένες εμπορικές συμφωνίες. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστούν για να διευκολύνουν το διεθνές εμπόριο και τη σύγκλιση των κανονιστικών ρυθμίσεων, όχι να το περιορίσουν υιοθετώντας πολιτικά κίνητρα και μονομερή μέτρα ».

Ο Antonio Perlot, Γενικός Γραμματέας της ACEM, δήλωσε: “Η ΕΕ είναι μια βασική αγορά για τις αμερικανικές εταιρίες μοτοσικλετών. Ωστόσο, οι ΗΠΑ είναι και ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης στον τομέα των μοτοσυκλετών. Πιστεύουμε ότι οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές θα αποφύγουν να προκαλέσουν κλιμάκωση του παγκόσμιου εμπορίου, η οποία θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επιζήμια για τη βιομηχανία μοτοσυκλετών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ».

Περίπου 156.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τη βιομηχανία μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων, τρίκυκλων και τετρακυκλικών στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, το 2016 οι εξαγωγές μοτοσυκλετών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 483,1 εκατομμύρια ευρώ, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 29,1% όλων των ευρωπαϊκών εξαγωγών μοτοσυκλετών. Επιπλέον, οι εταιρείες με έδρα την ΕΕ εξήγαγαν 139,6 εκατομμύρια ευρώ σε εξαρτήματα και ανταλλακτικά μοτοσικλετών στην Αμερική (30,8% του συνόλου). Το 2016 οι ΗΠΑ ήταν ο πρώτος προορισμός για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές μοτοσυκλετών καθώς και εξαρτημάτων και ανταλλακτικών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών (ACEM) εκπροσωπεί τους κατασκευαστές μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίκυκλων και τετράκυκλων (οχήματα της κατηγορίας L) στην Ευρώπη. Τα μέλη της ACEM περιλαμβάνουν 17 κατασκευαστικές εταιρείες και 17 εθνικούς βιομηχανικούς συλλόγους.

Τα κατασκευαστικά μέλη της ACEM, περιλαμβάνουν μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κλάδο, όπως: BMW Motorrad, Bombardier Recreational Products (BRP), Ducati Motor holding, Harley-Davidson, Honda, Kawasaki, KTM, KYMCO, MV Agusta, Peugeot Scooters, PIAGGIO, Polaris Industries, Renault, Royal Enfield, Suzuki, Triumph Motorcycles και Yamaha.

Related Posts