ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 4/2019
Η Πειθαρχική Επιτροπή της Αθλητικής Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας της Ελλάδας (Α.ΜΟΤ.Ο.Ε.) αποτελούμενη από τους δικηγόρους Αθήνας, Θοδωρή Ραχιώτη ως Πρόεδρο και Γιάννη Τσακανίκα και Κατερίνα Δάφνη ως μέλη, συνήλθε στις 17 Απριλίου 2019 στην Αθήνα για τη συζήτηση της υπόθεσης του αθλητή κ. Ιωάννη Τουρατζίδη, ο οποίος παραπέμφθηκε στην Επιτροπή με την από 15 Απριλίου 2019 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.
Η εξεταζόμενη υπόθεση έχει ως αφετηρία τα απολογητικά υπομνήματα των αθλητών κ.κ. Παναγιώτη Κουζή και Νικολάου Λυρίου, οι οποίοι στο πλαίσιο άλλων πειθαρχικών υποθέσεων, ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια του 3ου αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήμτος Motocross 2019 της ΑΜΟΤΟΕ που έλαβε χώρα στη Χαλκίδα στις 31/3/2019 υπέστησαν συνεχείς λεκτικές προκλήσεις και ύβρεις εκ μέρους της κας Ειρήνης Τουρατζίδη, μέλους της ομάδας του συναθλητή τους, κ. Ιωάννη Τουρατζίδη. Η Πειθαρχική Επιτροπή με τις με αριθμούς 2 και 3/2019 αποφάσεις τους επί των υποθέσεων των άνω αθλητών διαβίβασε στο Διοικητικό Συμβούλιο τα σχετικά έγγραφα με το ερώτημα αν πρέπει να διαταχθεί πειθαρχική έρευνα σε βάρος του αθλητή κ. Ιωάννη Τουρατζίδη για όσα φέρεται να έχει τελέσει το μέλος της ομάδας του, επί του οποίου εκδόθηκε η προαναφερθείσα παραπεμπτική απόφαση του Δ.Σ. της ΑΜΟΤΟΕ.
Οι καταγγέλλοντες, Παναγιώτης Κουζής και Νικόλαος Λυρίου στα ως άνω απολογητικά υπομνήματά τους, για την τεκμηρίωση των οποίων κατέθεσαν ενώπιον της Επιτροπής τόσο προφορικά όσο και έγγραφα οι μάρτυρες Ελισάβετ Ξενάκη και Μενέλαος Κοντογιάννης, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου σκέλους της κατηγορίας ΜΧ1 του ως άνω αγώνα στις 31/3/2019, σημειώθηκε επικίνδυνο αγωνιστικό συμβάν μεταξύ των αθλητών Παναγιώτη Κουζή και Ιωάννη Τουρατζίδη, σε σημείο ορατό από τη ζώνη των μηχανικών, όπου βρισκόταν η κα Ειρήνη Τουρατζίδη.
Οι καταγγέλλοντες αθλητές και μάρτυρες ισχυρίζονται ότι η συνοδός του ελεγχόμενου αθλητή, εν όψει του ενδεχομένου τραυματισμού του ανωτέρω αθλητή – γιου της, καταφέρθηκε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Παναγιώτη Κουζή («θα μου σκοτώσεις το παιδί, παλιομαλάκα», «όχι δε θα περάσεις ρε αρχίδι») οι οποίες έγιναν αντιληπτές από όλους τους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων και το μέλος της ομάδας του Π. Κουζή, Ελισάβετ Ξενάκη, η οποία της ζήτησε να μη βρίζει για να εισπράξει ανάλογης σκαιότητας απάντηση. Η μάρτυρας σημειώνει ότι μετά τον τερματισμό του σκέλους, έθεσε τα ανωτέρω υπόψη του ελεγχόμενου σήμερα αθλητή Ιω. Τουρατζίδη, ο οποίος απηύθυνε σύσταση προς τη μητέρα του «να μην ανακατεύεται» και ζήτησε από τη μάρτυρα κατανόηση. Ωστόσο, οι ίδιοι καταγγέλλοντες και μάρτυρες ισχυρίζονται ότι και κατά τη διάρκεια του δεύτερου σκέλους του ίδιου αγώνα, η κα Τουρατζίδη αναφέρθηκε στον αθλητή κ. Παναγιώτη Κουζή, ο οποίος προς το τέλος του αγώνα πανηγύριζε προκαταβολικά με χειρονομίες θριάμβου τη διαφαινόμενη νίκη του, με τις φράσεις «κοίτα, πανηγυρίζει ο μαλάκας», «να ψοφήσεις» κλπ., οι οποίες και πάλι προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση στους παρευρισκόμενους.
Η συζήτηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε εν μέρει μέσω της εφαρμογής Skype, λόγω της απόστασης μεταξύ των μελών της Επιτροπής και του ελεγχόμενου αθλητή και των μαρτύρων του, οι οποίοι βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη και εκτός από τον κ. Ιωάννη Τουρατζίδη, μετά από πρότασή του εξετάστηκαν οι μάρτυρές του κ. Ιω. Παυλίδης, Οδυσσέας Τουρατζίδης και ο πατέρας της Δημήτριος Τουρατζίδης και ο ευρισκόμενος στην Αθήνα μάρτυρας κ. Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου.
Οι ανωτέρω κατέθεσαν ότι η κα Ειρήνη Τουρατζίδη κατά τους ανωτέρω χρόνους βρισκόταν στη ζώνη των μηχανικών, ως μέλος της ομάδας του άλλου γιου της, επίσης αγωνιζόμενου Δημήτρη. Κατέθεσαν επίσης ότι παρά το γεγονός ότι κατά το α’ σκέλος του αγώνα εκδήλωσε έντονη ανησυχία για το συναγωνισμό σε συνεχόμενα άλματα, του γιου της Ιωάννη Τουρατζίδη με τον Παν. Κουζή, στον οποίο απέδιδε αντικανονική, επικίνδυνη και αντιαθλητική οδήγηση, εντούτοις διατήρησε την ψυχραιμία της και δεν παρεκτράπηκε σε ύβρεις και χειρονομίες σε βάρος του Παν. Κουζή, ενώ όπως κατέθεσε ο μάρτυρας κ. Μιχ. Χατζηκωνσταντίνου την άκουσε μεν να φωνάζει, αλλά δεν κατάλαβε τι έλεγε. Επιπλέον οι εξετασθέντες ισχυρίζονται ότι ουδέποτε συνέβη διαπληκτισμός μεταξύ της κας Τουρατζίδη και της κας Ελισάβετ Ξενάκη, ενώ μόνο ο μάρτυρας κ. Δημήτρης Τουρατζίδης (πατέρας του ελεγχόμενου αθλητή) παραδέχεται ότι ο γιος του ενδεχομένως να είπε τη φράση «έλα ρε μάνα σταμάτα, πάλι ανακατεύεσαι» αλλά σε κατ’ ιδίαν συζήτησή τους και όχι μετά από παράπονα προς αυτόν εκ μέρους της κ. Ξενάκη.
Από την εξέταση των μαρτύρων και του ελεγχόμενου αθλητή η Επιτροπή κατέληξε στην κρίση ότι λόγω του γεγονότος ότι κατά το διήμερο του αγώνα υπήρξαν έντονα αγωνιστικά αλλά και ασυνήθη μη αγωνιστικά συμβάντα. Από τα συμβάντα αυτά προκλήθηκε επανειλημμένα κίνδυνος σε βάρος του Ιω. Τουρατζίδη και δημιουργήθηκε διαρκής και εύλογη ανησυχία στα μέλη της ομάδας και ιδίως στη μητέρα του, γεγονός το οποίο εξώθησε την τελευταία να υπερβεί τα όρια του φιλάθλου πνεύματος και να τελέσει την πράξη που της αποδίδεται από τους καταγγέλλοντες και συγκεκριμένα στην παρεκτροπή της με τις εκφράσεις που προαναφέρθηκαν, οι οποίες ήταν πρόσφορες για τη δημιουργία αντεγκλήσεων και ερίδων ανάμεσα στους αθλητές και τους συνοδούς τους. Με τις πράξεις της αυτές, η εν λόγω συνοδός του αθλητή παραβίασε τη διάταξη του άρθρου 41 του ν. 2725/1999 σύμφωνα με το οποίο «1. Κάθε πρόσωπο που παρευρίσκεται ή συμμετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα και με οποιοδήποτε τρόπο στην εν γένει αγωνιστική δραστηριότητα … πριν, στη διάρκεια και μετά τη λήξη των αθλητικών συναντήσεων, οφείλει να τηρεί τους νόμους, τους κανονισμούς και τους κανόνες του φιλάθλου πνεύματος. 2. Τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του παρόντος οφείλουν να συμβάλλουν στη διασφάλιση συνθηκών ομαλής διεξαγωγής των αθλητικών συναντήσεων, στο μέτρο και στο βαθμό των αρμοδιοτήτων τους.»
Εξάλλου, επειδή από τη διάταξη του άρθρου 4.23 (ζ) του Γεν. Κανονισμού Αγώνων MΧ 2019 «κυρώσεις εκτός από τους αθλητές μπορούν να επιβληθούν και στους συνοδούς τους (αυτή η περίπτωση βαρύνει τον αθλητή) όπως και σε στελέχη για τη μη ορθή εκτέλεση των καθηκόντων τους» η πειθαρχική κύρωση για την πράξη την οποία τέλεσε η ως άνω συνοδός θα πρέπει να επιβληθεί στον αθλητή Ιωάννη Τουρατζίδη.
Στο σημείο αυτό γίνεται ειδική μνεία ότι ο ελεγχόμενος αθλητής προέβαλε ότι η κα Ειρήνη Τουρατζίδη ανήκε στην ομάδα του αδελφού του, Δημήτρη, και όχι στη δική του, ο ισχυρισμός όμως αυτός αποδυναμώθηκε από τις καταθέσεις των λοιπών μαρτύρων και ιδίως του Οδυσσέα Τουρατζίδη, ο οποίος κατέθεσε ότι οι συνοδοί – μηχανικοί τύποις μόνο «χρεώνονταν» σε κάθε αθλητή, αφού κατ’ ουσίαν μόνο αυτός και ο πατέρας τους είναι μηχανικοί, ενώ η κ. Ειρήνη Τουρατζίδη και κατά περίπτωση άλλα συγγενικά τους πρόσωπα που λαμβάνουν σχετική διαπίστευση, κατ΄ ουσία λειτουργούν ως μέλη της ίδιας ομάδας και ως συνοδοί και των δύο αθλητών.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Η Πειθαρχική επιτροπή της ΑΜΟΤΟΕ :
(α) Τιμωρεί τον αθλητή Ιωάννη Τουρατζίδη με την ποινή του αρ. 26 παρ. 2 (α) του Καταστατικού της ΑΜΟΤΟΕ, δηλαδή της έγγραφης επίπληξης με ανακοίνωσή της
Εφιστάται η προσοχή στο γεγονός ότι λόγω της φύσης της, η ποινή της έγγραφης επίπληξης δεν μπορεί να ανασταλεί, γεγονός το οποίο έχει ως συνέπεια ότι το ευεργέτημα της αναστολής της πρώτης ποινής έχει απωλεσθεί, οπότε σε τυχόν μελλοντική πειθαρχική καταδίκη του αθλητή, η όποια ποινή του επιβληθεί δε θα τύχει αναστολής.
Η απόφαση αυτή διαβιβάζεται στη Γενική Γραμματεία της ΑΜΟΤΟΕ προκειμένου να εφαρμοστεί το αρ. 20 παρ. 2 του Καταστατικού περί έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.
Αθήνα, 17 Μαρτίου 2019
Για την Πειθαρχική Επιτροπή της ΑΜΟΤΟΕ
Ο Πρόεδρος |
Τα Μέλη |
Θοδωρής Ραχιώτης |
Κατερίνα Δάφνη |
|
Γιάννης Τσακανίκας |