Κίνηση και στους δυο τροχούς – Projekt DT-A: AWD KTM 990 ADV Concept
Τι συμβαίνει όταν ένας μηχανολόγος μηχανικός και οδηγός ADVanture ξοδεύει δέκα χρόνια κατασκευάζοντας την απόλυτη AWD ADVanture μοτοσυκλέτα με κίνηση και στους δυο τροχούς ;
Οι μοτοσυκλέτες με μετάδοση και στους δυο τροχούς δεν είναι καινούργια ιδέα. Ενώ η πιο γνωστή εταιρεία μοτοσυκλέτας AWD με κίνηση και στους δυο τροχούς είναι πιθανώς η Christini, υπάρχουν και άλλες εταιρείες που πειραματίζονται για κίνηση και στους δυο τροχούς. Η τελευταία από αυτές τις προσπάθειες προέρχεται από μια εταιρεία στη Γερμανία γνωστή ως Allrad Motorrad, η οποία πρόσφατα παρουσίασε το “AWD KTM 990 ADV Concept”.
Ονομάστηκε “Projekt DT-A” και είναι αποτέλεσμα μιας δεκαετούς ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Allrad, εκτός από το κινητήρα KTM, τον πίσω τροχό, το ψαλίδι και τα φρένα, σχεδόν κάθε κομμάτι του DT-A σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν ειδικά για το project αυτό. Αυτό έχει λογική αν δει κανείς το ανορθόδοξο set up του, τη λειτουργία του και τη λειτουργία του DT-A, το οποίο τροφοδοτείται από τον εμπρόσθιο τροχό που κατευθύνεται μέσω ενός εμπρόσθιου βραχίονα. Η Allrad ισχυρίζεται ότι το νέο μπροστινό μέρος διαθέτει πραγματικά ακόμα καλύτερη απόδοση από την κανονική τηλεσκοπική μονάδα που αντικαθιστά.
Εάν η μοτοσυκλέτα εντοπίσει ολίσθηση πίσω τροχού πάνω από πέντε τις εκατό (5%), η ισχύς μεταφέρεται στον εμπρός τροχό. Το αποτέλεσμα είναι μια off-road μοτοσυκλέτας υψηλής απόδοσης, αν και αυτό που είναι σίγουρο είναι οτι χρειάζεται συνήθεια. Αντίθετα με τον τυπικό on-off σας, το DT-A κυριολεκτικά πηγαίνει οπουδήποτε εσείς στρίψετε τον μπροστινό τροχό, ακόμη και σε λάσπη, άμμο κλπ.
O Guido Koch δηλώνει για το project του: «Είμαι μηχανολόγος μηχανικός που το πραγματικό μου πάθος είναι οι μοτοσυκλέτες. Για μένα η οδήγηση δεν είναι απλή οδήγηση, σημαίνει να μπορείς να πας παντού. Συχνά ένοιωθα ότι θα ήταν πιο εύκολο να έχεις μετάδοση και στους δυο τροχούς. Όμως αυτή η μοτοσυκλέτα όπως την ήθελα δεν υπήρχε οπότε και την έφτιαξα”.
Ο Guido Koch έχει καταθέσει τις πατέντες για το συγκεκριμένο σύστημα κίνησης, με 270 σχέδια και καλούπια για χυτεύσεις, που θα του επιτρέψουν αν βρει τον κατάλληλο επενδύτη να το βγάλει σε μαζική παραγωγή.