20 July 2024
MotoGPΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα το 1964 γεννήθηκε ο Kevin Schwantz – Happy Birthday Kevin

Σαν σήμερα στις 19 Ιουνίου 1964, στο Paige του Τέξας, γεννήθηκε ο Kevin Schwantz, o Αμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP 1993.

Ο μοναδικός τίτλος των 500cc που κέρδισε το 1993 δεν συνοψίζει αποτελεσματικά την επίδραση που είχε ο Τεξανός Kevin Schwantz στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αγώνων μοτοσικλέτας. Ο οδηγός της Suzuki συγκέντρωσε πάρα πολλούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο με το επιβλητικό στυλ οδήγησης και την τάση του για θεαματικά ατυχήματα καθώς κυνηγούσε τη νίκη σε κάθε Grand Prix σαν κάθε αγώνας να ήταν ο τελευταίος του.

Ο Schwantz, του οποίου οι γονείς είχαν κατάστημα μοτοσικλετών, έμαθε να οδηγεί σε ηλικία τεσσάρων ετών. Ξεκίνησε την ανταγωνιστική του καριέρα ως αναβάτης Trial, ακολουθώντας τον πατέρα και τον θείο του, Ντάριλ Χερστ που είχε το αρχικό νούμερο 34 που χρησιμοποιούσε αργότερα. Αργότερα προχώρησε στο Motocross στην εφηβεία του, και έγινε κορυφαίος τοπικός οδηγός MX. Μετά από ένα σοβαρό ατύχημα στην πρόκριση για το Houston Supercross το 1983 , αποφάσισε να εγκαταλείψει το μοτοκρός.

Στο τέλος της σεζόν του 1984 , του προσφέρθηκε μια δοκιμαστική βόλτα με την ομάδα Yoshimura Suzuki Superbike , η οποία υπέγραψε αμέσως συμβόλαιο με τον Τεξανό. Στον πρώτο του αγώνα για τη Yoshimura, κέρδισε και τα δύο σκέλη του 1985 Willow Springs AMA Superbike National. Τερμάτισε έβδομος συνολικά στο πρωτάθλημα παρόλο που αγωνίστηκε μόνο στους μισούς αγώνες. Τερμάτισε δεύτερος μετά τον Eddie Lawson στο Daytona 200 του 1986 με το νέο Suzuki GSX-R750 . Στη συνέχεια, σε κάτι που θα γινόταν πολύ συνηθισμένο σε όλη την καριέρα του, έσπασε την κλείδα του σε ένα προκριματικό ατύχημα και έχασε αρκετούς αγώνες. Για άλλη μια φορά τερμάτισε έβδομος συνολικά στο Πρωτάθλημα.

Το Εθνικό Πρωτάθλημα Superbike του 1987 σηματοδότησε την αρχή της σκληρής ανταγωνιστικής αντιπαλότητας του Schwantz με τον Wayne Rainey .  Οι δυο τους πάλεψαν σκληρά σε όλη τη σεζόν. Ο Rainey κέρδισε τελικά το Εθνικό Πρωτάθλημα, αλλά ο Schwantz έκλεισε τη σεζόν κερδίζοντας πέντε στους έξι αγώνες. Τόσο έντονος ήταν ο ανταγωνισμός τους που συνέχισαν τη μάχη τους κατά τη διάρκεια των αγώνων Transatlantic Trophy του 1987 στους οποίους υποτίθεται ότι ήταν ομόστυαλοι που αγωνίζονταν εναντίον μιας ομάδας Βρετανών αναβατών.

Ο Schwantz ξεκίνησε το 1988 κερδίζοντας το Daytona 200 που θα ανοίξει τη σεζόν σε αυτό που θα ήταν η μοναδική του νίκη σε αυτό το διάσημο γεγονός.  Έπειτα αναχώρησε για την Ευρώπη καθώς η Suzuki τον προώθησε στην ομάδα Grand Prix των 500cc όπου είχε άμεσο αντίκτυπο κερδίζοντας το Ιαπωνικό Grand Prix του 1988 στον εναρκτήριο γύρο στη Suzuka της Ιαπωνίας. Ήταν μόλις ο έβδομος αγώνας του στο Grand Prix συνολικά, έχοντας κάνει αγώνες μπαλαντέρ το 1986 με το RG500 και το 1987 στην πρώτη έκδοση του V4 RGV500.

Τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και οι αρχές της δεκαετίας του 1990 όλοι θυμούνται ότι ήταν μια εποχή με σπουδαία ταλέντα, όπως οι Rainey, Wayne Gardner , Mick Doohan , Eddie Lawson και Randy Mamola .

Ολοκλήρωσε την καριέρα του το 1993 κερδίζοντας το μοναδικό του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 500cc . Αφού υπέφερε από μια γεμάτη σύγκρουση σεζόν του 1994 , οι τραυματισμοί που είχε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια άρχισαν να τον επηρεάζουν, όπως και οι τραυματισμοί στο τέλος της καριέρας που υπέστη ο αντίπαλός του Rainey, στο Ιταλικό Grand Prix του 1993, που τον άφησε παράλυτο από το στήθος και κάτω. Στις αρχές της σεζόν του 1995 , μετά από μια συνομιλία με τον Rainey, ο Schwantz αποφάσισε να αποσυρθεί από τους αγώνες μοτοσικλετών.

Ο Schwantz είχε συγκεντρώσει 25 νίκες στα Grand Prix κατά τη διάρκεια της καριέρας του, μία περισσότερες από τον μεγάλο του αντίπαλο, Wayne Rainey. Αυτό τον έκανε τον δεύτερο πιο επιτυχημένο Αμερικανό roadracer πίσω από τον Eddie Lawson. Σε ένδειξη σεβασμού, η FIM απέσυρε τον αγωνιστικό του αριθμό 34 ως απόδειξη της δημοτικότητάς του.

Ο Schwantz εισήχθη στο Hall of Fame της μοτοσικλέτας AMA το 1999. Η FIM τον ονόμασε Grand Prix “Legend” το 2000.

Ο Schwantz συν-σχεδίασε την πίστα Circuit of the Americas με τον Tavo Hellmund και τον Γερμανό αρχιτέκτονα και σχεδιαστή πιστών Hermann Tilke.

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner