Suter MMX500, παρουσίαση στα Μέγαρα, Ride – Review της Μοναδικής δίχρονης μοτοσυκλέτας, VIDEO – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πρώτη παρουσίαση του Suter MMX500, της Μοναδικής δίχρονης μοτοσυκλέτας των 120.000 ευρώ!

suter_mmx500_bikerspirit_0014Βρεθήκαμε στην πίστα των Μεγάρων την Δεύτερα 31 Οκτωβρίου για να δούμε και να οδηγήσουμε το δίχρονο μοναδικό Suter MMX500.

Η Wolf Racing επίσημος αντιπρόσωπος της Suter στην Ελληνική αγορά , έφερε στην χώρα μας αυτή την μοναδική δίχρονη μοτοσυκλέτα των 500 κυβικών που έτρεξε πρόσφατα στο Isle of Man.

Στην πίστα, εκτός από τους ανθρώπους της Wolf Racing, μας υποδέχτηκε και ο Eskil Suter,  ο άνθρωπος που έχει κατασκευάσει αυτή την μοναδική μοτοσυκλέτα, μια σημαντική προσωπικότητα που σου εμπνέει τον σεβασμό με την οικειότητα από την πρώτη κιόλας γνωριμία!

Το project ΜΜΧ500 ξεκίνησε την ζωή του ως η μοτοσυκλέτα που θα συμμετείχε η Suter στην κατηγορία GP500 του παγκοσμίου. Η αλλαγή της κατηγορίας το 2001 όμως το έβαλε στο ψυγείο μια και δεν υπήρχε ενδιαφέρον και κεφάλαια για την εξέλιξη.

Για τον ίδιο τον Eskil όμως ήταν ένα ανεκπλήρωτο όνειρο που δεν θα το άφηνε να σβήσει έτσι εύκολα. Πραγματικά το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και η κατασκευή ολοκληρώθηκε.

Video της παρουσιασης του Suter MMX500 στα Μέγαρα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ

Απαλλαγμένο από τους περιορισμούς των κανονισμών ποια, ανέβασε τα κυβικά του στα  576κ.εκ. Ο σκοπός της κατασκευής πλέον είναι η απάντηση στο ερώτημα των απανταχού φιλάθλων των αγώνων , πως θα ήταν ένα σύγχρονο δίχρονο 500αρι βασισμένο στην υπάρχουσα τεχνολογία και τεχνογνωσίας.

suter_mmx500_bikerspirit_0005
Κύριος γνώμονας ένα σύγχρονο λειτουργικό δίχρονο αγωνιστικό εύκολο φιλικό απαλλαγμένο από όλα τα προβλήματα του παρελθόντος.

Το σασί είναι βασισμένο στην ΜΟΤΟ2 όπου η εταιρία έχει λαμπρή πορεία και είναι πλήρως ρυθμιζόμενο σε όλες του της εδράσεις .

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Ο κινητήρας που είναι εξολοκλήρου σχεδιασμένος και κατασκευασμένος από τον την Suter, ξεκινησε από 54Χ54  που ήταν στα 500κ.εκ. έγινε 56Χ58,5 και 576κ.εκ. με κύριο σκοπό την ροπή και την ευκολία της χρήσης όπως μας είπε ο ίδιος ο Eskil.

suter_mmx500_bikerspirit_0121Είναι τετρακύλινδρος σε διάταξη V με 2 στροφάλους που περιστρέφονται με αντίθετη φορά για την μείωση του γυροσκοπικού φαινομένου. Τα κύλινδρα  έχουν 5 θυρίδες εισαγωγής και 2 εξαγωγής με βαλβίδα που μεταβάλει το ύψος της θυρίδας εξαγωγής μια δομή που χρησιμοποιούσε η Honda στο παγκόσμιο. Όλα τα εξαρτήματα είναι σχεδιασμένα για μεγίστη ροπή μια και τα κυβικά εξασφαλίζουν από μόνα τους ικανοποιητική ιπποδύναμη.

suter_mmx500_bikerspirit_0117Το σασμάν είναι τύπου κασέτας και ο συμπλέκτης είναι ξηρού τύπου φυσικά όλα κατασκευασμένα από την Suter. Η λειτουργία του συμπλέκτη είναι υδραυλική με τρόμπα και εμβολο της BREMBO. Στην εισαγωγή βρίσκουμε 4 σώματα με 2 ψεκασμούς ανά σώμα και βαλβίδες τύπου REED με ανθρακονημάτινα φύλα στις 4 εισαγωγές. Ο ψεκασμός είναι 2 σταδίων και την λειτουργία του επηρεάζουν μια σειρά αισθητήρων.  Το εργοστάσιο επίσης παρέχει και κιτ που ανεβάζει την απόδοση κατά 25 % (195 HP to 247HP)

suter_mmx500_bikerspirit_0124Η αίσθηση που ειχαμε όταν το οδηγήσαμε, είναι ότι είχε πολύ γραμμικό άνοιγμα χωρίς να τρομάζει παρόλο που μιλάμε για μια μοτοσυκλέτα 197 ίππων και 127 κιλών και κυρίως δίχρονη. Την ίδια εντύπωση εξέφρασαν και όλοι όσοι το οδήγησαν στα Μέγαρα εκείνη την ημέρα.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

Τα ηλεκτρονικά αποτελούν από μόνα τους ένα κεφάλαιο. Στο κουτί εισαγωγής τύπου RAM-AIR υπάρχουν αισθητήρες θερμοκρασίας και πίεσης.

suter_mmx500_bikerspirit_0090 Στις κεφαλές υπάρχουν detonation sensors, στα σώματα του ψεκασμού υπάρχει TPS για την θέση της πεταλούδας ,στις εξαγωγές EGT sensor για την θερμοκρασία των καυσαερίων και αισθητήρα στον πίσω τροχό, αλλά και στον μπροστά, κατ΄επιλογην. Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν την ανάφλεξη και την τροφοδοσία και καταγράφονται στο dataloger της 2D. Τηλεμετρία και καταγραφή υπάρχει όπως σε όλα τα αγωνιστικά στην λειτουργία των αναρτήσεων και σε όλους τους αισθητήρες της μοτοσυκλέτας. Όλοι η πληροφόρηση γίνετε από μια οθόνη BigDash 2D. Την τροφοδοσία και την ανάφλεξη έχει αναλάβει η Mectronik.com . Στις αλλαγές των ταχυτήτων υπάρχει quickshifter της HM.

suter_mmx500_bikerspirit_0026ΠΛΑΙΣΙΟ

Το πλαίσιο είναι αλουμινένιο δυο δοκών με τμήματα κατασκευασμένα σε CNC πλήρως ρυθμιζόμενο. Έχει ρυθμιζόμενη γωνία κάστερ και ίχνος όπως ρυθμιζόμενη είναι και η έδραση του ψαλιδιού. Το ύψος της κάθετης πίσω ανάρτησης είναι επίσης ρυθμιζόμενο και προσφέρονται εναλλακτικοί μοχλισμοί από την Suter. Ρυθμιζόμενη είναι και η θέση οδήγησης.

suter_mmx500_bikerspirit_0092
Το ψαλίδι είναι και αυτό αλουμινένιο με τμήματα κατασκευασμένα σε CNC με την γνωστή στα δίχρονα για τις εξατμίσεις καμπύλη στην μια πλευρά ή όπως θα έλεγαν παλιότερα τύπου banana, gull arm κτλ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Οι αναρτήσεις είναι πλήρως ρυθμιζόμενες από την OHLINS.

suter_mmx500_bikerspirit_0142Εμπρός έχει ανάποδο πιρούνι και πίσω μονό αμορτισέρ όλα ρυθμιζόμενα σε προφόρτιση, συμπίεση και απόσβεση επαναφοράς.

suter_mmx500_bikerspirit_0132ΦΡΕΝΑ

Τα φρένα φέρουν την  υπογραφή της BREMBO. Εμπρός φορά  δυο δίσκους 320mm ενώ έχει τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες. Πίσω έχει ένα δίσκο 218mm με μια διπίστονη δαγκάνα.

suter_mmx500_bikerspirit_0047FAIRING – ΤΕΠΖΙΤΟ

Τα fairing είναι σχεδιασμένα από την Suter και κατασκευασμένα από carbon.
Το ντεπόζιτο είναι επίσης από ανθρακόνημα και περιέχει μέσα την αντλία του καυσίμου.

suter_mmx500_bikerspirit_0029ΖΑΝΤΕΣ – ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Οι τροχοί είναι της OZ σε διαστάσεις 17×3.75 εμπρός και 17×6.0 πίσω σε αλουμίνιο ή μαγνήσιο.   Ενώ τα ελαστικά που φορά είναι  125/75 R 17 εμπρός και 205/75 R 17 πίσω

suter_mmx500_bikerspirit_0003ΟΔΗΓΗΣΗ

Η πίστα των Μεγάρων όπου οδηγήσαμε το ΜΜΧ500 είναι μικρή και ίσως ακατάλληλη όπως μας διαβεβαίωσε και ο ίδιος ο Eskil στην συνέντευξη που μας έδωσε (δείτε εδώ >>), αλλά παρόλα αυτά πήραμε μια αίσθηση από  αυτή τη μοναδική μοτοσυκλέτα!

suter_mmx500_bikerspirit_0180Η πρώτη αίσθηση που παίρνεις είναι εξωπραγματική, αν την συγκρίνεις με τις τετράχρονες μοτοσυκλέτες που οδηγούμε, είναι πράγματι εξωπραγματική, η δύναμη είναι υπερβολική,  και δεν είναι εύκολο να την ελέγξεις, λογικά, αφού μιλάμε για μια γνησία δίχρονη αγωνιστική μοτοσυκλέτα!

Αυτό που νιώθεις αμέσως μετά την φοβερή δύναμη είναι η γραμμικότητα του και η ροπή του, αλλά κυρίως ο τρόπος που την βγάζει στην άσφαλτο. Κύριος λόγος είναι ο ψεκασμός του καυσίμου που σε συνδυασμό με τους αισθητήρες μπορεί να διορθώνει σε πραγματικό χρόνο (live) την λειτουργιά του κινητήρα και την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας, με αποτέλεσμα να μην σε τρομάζει αυτή η τεράστια δύναμη.

suter_mmx500_bikerspirit_0182Από τις στροφές  Κ2 έως την Κ6 της πίστας των Μεγάρων προσπαθήσαμε να το οδηγήσουμε με 2α μετά με 3η , με 4η, αλλά το ΜΜΧ500 σηκωνόταν συνεχώς σούζα, αλλά χωρίς να σε τρομάζει!

Αν φύγεις από την πρώτη γεύση του κινητήρα και επικεντρωθείς για λίγο στο πως συμπεριφέρεται η μοτοσυκλέτα, τότε πραγματικά άρχετε άλλη μια έκπληξη, καθώς το τρομερά μικρό της βάρος σε σχέση με την δύναμη της, δεν είναι τελικά τόσο τρομακτικό όσο το περιμένεις. Μετά από μερικές στροφές νιώθεις πως η μοτοσυκλέτα σε βάζει μέσα στις στροφές με τόση άνεση, που πιστεύουμε πως αν ειχαμε παραπάνω χρόνο, θα μπορούσαμε να γυρίσουμε πολύ πιο γρήγορα, σε σημείο να σπάσουμε και το ρεκόρ μας!

suter_mmx500_bikerspirit_0178Η γεωμετρία του και ο τρόπος που στριβεί είναι μοναδικός, και σίγουρα δεν έχουμε νιώσει κάτι παρόμοιο, αφού μιλάμε για ένα πλαίσιο SUTER, ίδιο με αυτά που τρέχουν στην Moto2 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα!

Όσο για τα φρένα πρέπει να πούμε ότι είναι υπερβολικά για αυτή την μοτοσυκλέτα, μιας και το βάρος της δεν είναι παράγοντας που δυσκολεύει στο φρενάρισμα, έτσι θεωρούμε ότι τα φρένα της ήταν περά το δεόντως!

suter_mmx500_bikerspirit_0167Είναι σίγουρο πως αν αυτήν την μοτοσυκλέτα την πάρει κάποιος με σχετική εμπειρία σε μεγάλου κυβισμού αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, θα μπορέσει να την οδηγήσει και να προσαρμοστεί γρήγορα μαζί της.  Θα μπορέσει  να την πάει παρά πολύ γρήγορα και με ασφάλεια, ίσως περισσότερο από πολλές άλλες μοτοσυκλέτες, μιας και μιλάμε για μια κορυφαία κατασκευή, που αντίστοιχες της μπορείς να συναντήσεις μονό σε παγκόσμια πρωταθλήματα!

suter_mmx500_bikerspirit_0181Για αυτούς που έχουν οδηγήσει δίχρονες μοτοσυκλέτες, παλιότερες, πολιτικές ή και racing θα ένιωθαν ότι δεν είναι μια δίχρονη μοτοσυκλέτα 500 κυβικών, αλλά μια εντελώς διαφορετική δίχρονη μοτοσυκλέτα, φτιαγμένη τον 21ο αιώνα, με την ανάλογη τεχνολογία. Δηλαδή ένας κινητήρας που δεν είναι φτιαγμένος για να δώσει την απόλυτη δύναμη, αλλά  ένας κινητήρας που μπορεί να έχει ευρύ φάσμα απόδοσης της ροπής και να είναι φιλικός στην χρήση του. Μια μοτοσυκλέτα του σήμερα, παρόλο που ο κινητήρας της κουβαλά γνησία την δίχρονη τεχνολογία που έρχεται από τον προηγούμενο αιώνα!

suter_mmx500_bikerspirit_0079ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Το όνομα SUTER είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο και κυρίως στο χώρο των αγώνων, όπου κατέχει θέση στην κορυφή αφού κατασκευές του έχουν κερδίσει παγκόσμια πρωταθλήματα στην Moto2, για παράδειγμα με τον Marc Marquez. Άρα μιλάμε για ένα τεράστιο όνομα στον χώρο των κατασκευαστών μοτοσυκλέτας, υψηλών προδιαγραφών.

Μια τέτοια ήταν και η μοτοσυκλέτα που είδαμε, ακουμπήσαμε, ακούσαμε, οδηγήσαμε και νιώσαμε από κοντά, μια κορυφαία μοτοσυκλέτα με το όνομα ΜΜΧ500!

suter_mmx500_bikerspirit_0070Η χρήση OHLINS,OZ,2D και BREMBO έρχεται να τονίσει ότι μόνο τα κορυφαία υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της ΜΜΧ500.

Όνειρο του Eskil από το 2016 WORLD BIKE GP LEGENDS είναι ένα event από τους κατόχους των ΜΜΧ500 όπου βαμμένα στα χρώματα των οδηγών του GP500 θα φέρει κάτι από την μοναδικότητα και την αίγλη εκείνης της εποχής.

Γνώμη μας είναι πως πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα που στο μέλλον θα γίνει ορόσημο για μια νέα στροφή της βιομηχανίας. Πιστεύουμε πως ο Eskil έχει κατασκευάσει μια μοτοσυκλέτα που κρύβει μέσης της τεράστια τεχνογνωσία και ερεύνα, για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα.
suter_mmx500_bikerspirit_0088Δεν είναι τυχαίο που συμμετείχε στον αγώνα του TT Isle of Man και τερματισε, σε έναν αγώνα με διαδρομή, όπου είχε τεράστια διαφορά στο υψόμετρο. ,

Οποίο θυμάται, η ξέρει, η έχει ακούσει και διαβάσει, κάτι τέτοιο για τα δίχρονα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αν βέβαια θέλει να έχεις υψηλές επιδόσεις και όχι να κάνεις μια απλή βόλτα.

Οι ρυθμίσεις που έπρεπε να γίνονται στον ψεκασμό για κάθε διαφορετικό υψόμετρο ήταν πολλές, κάτι που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο Eskil Suter.

suter_mmx500_bikerspirit_0205Έτσι με αισθητήρες σε καίρια σημεία και το κατάλληλο λογισμικό που ανέπτυξαν οι άνθρωποι της Suter, κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο, όπου όλα αυτά να δουλεύουν σε πραγματικό χρόνο , και η τροφοδοσία του καυσίμου να γίνεται με τον σωστό τρόπο.  Έτσι κατάφερε να κάνει την διαδρομή απροβλημάτιστα και να τερματίσει.

 Ήταν μια μοναδική εμπειρία, και ευχαριστούμε την WOLF RACING που μας έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε, ίσως για μοναδική φορά αυτή την μοναδική μοτοσυκλέτα.

suter_mmx500_bikerspirit_0007Τέλος να ευχαριστήσουμε τον Γιώργο Παρασκευά που οδήγησε για το BIKERSPIRT ,και τον Βασίλη Ρούση για  την τεχνική έρευνα και ανάλυση.

suter_mmx500_bikerspirit_0018ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

suter_mmx500_bikerspirit_0103ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
4 Κύλινδρος V4 δίχρονος με διπλό περιστρεφόμενο στροφαλοφόρο άξονα. 576 κυβικά εκατοστά
Διάμετρος x διαδρομή 56 x 58,5
MAX. στροφές 13.000
MAX POWER 195 hp

Ηλεκτρονικός ψεκασμός καυσίμου

ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ: Akrapovic τέσσερεις μονοι θαλάμοι τιτανίου

ΚΙΒΩΤΙΟ SRT: εξατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων κασέτα

Τύπος συμπλέκτη: SuterClutch πολλαπλών δίσκων ξηρό

ΑΝΑΦΛΕΞΗ: Mectronic ECU

suter_mmx500_bikerspirit_0027ΠΛΑΙΣΙΟ
Αλουμινένιο δυο δοκών
κατεργασία CNC
πολλαπλές ρυθμίσεις
διεύθυνσης / μεταξόνιο /
θέση οδήγησης / ύψος

ΨΑΛΙΔΙ
Αλουμίνιο, με κατεργασία CNC, ρυθμιζόμενο

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
OHLINS ανάποδο μπροστινό πιρούνι και πίσω αμορτισέρ
όλα ρυθμιζόμενα: προφορτίση, συμπίεσης, απόσβεση επαναφορά.

ΤΡΟΧΟΙ OZ (μαγνήσιο ή αλουμίνιο)
17x 3,75 εμπρός – 17x 6.0 Πίσω

ΕΛΑΣΤΙΚΑ 125/75 R 17 εμπρός – 205/75 R 17 πίσω

ΦΡΕΝΑ
Brembo: Μπροστά. Δύο δίσκοι 320 χιλιοστά με 4 δαγκάνες
Πίσω.  Ένα δίσκος 218 χιλιοστά με δαγκάνα 2 εμβόλων

ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ
Carbon Fibre / Ενσωματωμένη αντλία καυσίμου

Φερινγκ από Carbon Fibre

Καταγραφή δεδομένων 2D (προαιρετικό)

 

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner