Ο επικεφαλής της ομάδας Suzuki, Davide Brivio, επέκρινε την επιτροπή αγωνοδικών ( Stewards Panel ) του MotoGP για το γεγονός ότι τους δόθηκε «πολύ μεγάλη σημασία» και πιστεύει ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι αρμοδιότητες τους.
Η αποτελεσματικότητα και η συνέπεια του της επιτροπής αγωνοδικών του MotoGP – με επικεφαλής τον δυο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή 500cc Freddie Spencer – έχει δεχθεί κριτική κατά τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από μια σειρά αμφισβητήσιμων αποφάσεων κατά τη διάρκεια του διπλού αγώνα της Αυστρίας.
Η Suzuki ήταν “θύμα” σε ένα από τα πιο εξόφθαλμα λάθη της επιτροπής αφού πιστεύει ότι ο Pol Espargaro της KTM έπρεπε να είχε τιμωρηθεί για το πέρασμα του εκτός ορίων της πίστας στην τελευταία στροφή του 2ου αγώνα στην Αυστρία, αντί να κερδίσει την τρίτη θέση.
Η επιτροπή θεώρησε ότι ο Espargaro εξαναγκάστηκε από τον Jack Miller, και ότι δεν είχε κερδίσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα – μια απόφαση που εξόργισε τον Brivio για την τέταρτη θέση του Joan Mir.
Οι αναβάτες ήταν επίσης επικριτικοί για το περιστατικό με τον Jorge Martin που έχασε την νίκη επειδή πάτησε ελάχιστα εκτός πίστας. Και βέβαια οι οδηγοί ισχυρίζονται πως όποιος γνωρίζει έστω και λίγο, ξέρει ότι δεν κέρδισε τίποτα εκεί και όμως έχασε την νίκη – αν και η τιμωρία ήταν σύμφωνη με τους κανονισμούς.
Μιλώντας στο Motorsport.com, ο Brivio πιστεύει ότι ο «παρεμβατισμός» της επιτροπής αγωνοδικών στο MotoGP πρέπει να «μειωθεί στο μέγιστο».
«Νομίζω ότι οι επιμελητές έχουν μεγάλη σημασία σε μια πειθαρχία στην οποία δεν θα έπρεπε να επέμβουν», είπε ο Brivio.
«Εδω δεν είναι ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, για να χρειάζονται διαιτητή για να κρίνουν εάν μια ενέργεια είναι φάουλ ή όχι.»
«Εδώ είναι αγώνες ταχύτητας στους οποίους βγαίνει πρώτα αυτός που φτάνει στη γραμμή τερματισμού και κερδίζει.»
«Όπως το βλέπω, ο παρεμβατισμός των αγωνοδικών πρέπει να μειωθεί στο μέγιστο, και αυτό επιτυγχάνεται με πιο ακριβείς κανονισμούς.»
«Ο έλεγχος είναι απαραίτητος, αλλά αυτός που υπάρχει σήμερα συμβάλει υπερβολικά στο να ρυθμίζει τα αποτελέσματα.»
Οι τρέχοντες κανόνες των ορίων της πίστας λένε πως οποιαδήποτε υπέρβαση τους κατά τη διάρκεια των δοκιμών ή των καθαρτηρίων, προχωρεί στην διαγραφή του τομέα στον οποίο σημειώθηκε η παράβαση – ακυρώνοντας έτσι τον γύρο.
Σε έναν αγώνα, οι αναβάτες επιτρέπεται να βγουν εκτός ορίων της πίστας τρεις φορές πριν από την έκδοση προειδοποίησης, με την πέμπτη φορά να οδηγεί σε ποινή “μεγάλου γύρου” (Long Lap) – ενώ τα αδικήματα στον τελικό γύρο τιμωρούνται με πτώση μίας θέσης.
Ωστόσο, ο Brivio πιστεύει ότι αυτό πρέπει να αλλάξει καθώς πιστεύει πως αυτό ωθεί τους αναβάτες να ρισκάρουν «περισσότερο από ό, τι είναι απαραίτητο».
«Ορισμένοι κανόνες εξαρτώνται πάρα πολύ από την ερμηνεία των αγωνοδικών», πρόσθεσε. «Και όταν συμβεί αυτό, ανοίγετε την πόρτα για υποκειμενική κρίση.»
«Το Race Direction λέει ότι ο κανόνας είναι ξεκάθαρος και ότι δεν μπορεί ο οδηγός να πάει στην πράσινη ζώνη, γιατί ο αναβάτης που το κάνει το εκμεταλλεύεται σαφώς.»
«Φυσικά όμως, η ερμηνεία για το σαφές πλεονέκτημα μπορεί να είναι διαφορετική από τη δική σας. Αποδεικνύεται ότι μπορεί κανείς να ξεπεράσει τα όρια έως και τέσσερις φορές πριν τιμωρηθεί.»
«Έτσι, αυτό που κάνουν είναι να ωθούν τους ι αναβάτες να διακινδυνεύουν περισσότερο από ό, τι είναι απαραίτητο, επειδή γνωρίζουν ότι μπορούν να βγουν εκτός πίστας έως και τέσσερις φορές χωρίς να τους συμβεί κάτι.»
«Η αρχή της πειθαρχίας είναι ότι οι μοτοσυκλέτες πρέπει να παραμένουν στην πίστα.»
Το Race Direction επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο GP του Σαν Μαρίνο ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζονταν αλλαγές στους κανόνες ορίων και ότι η πολιτική μηδενικής ανοχής σε αυτούς δεν θα ήταν πρακτική.