Πριν δυο εβδομάδες επισκέφτηκε την Ελλάδα ένας θρύλος του παγκόσμιου Enduro, ο Giovanni Sala , καλεσμένος της KTM S.E.E. με αφορμή την παρουσίαση των νέων μοντέλων OFF ROAD του 2016 που έγινε στην Πεντέλη  σε μια μοναδική εκδήλωση.

Εκεί ο έξι φόρες παγκόσμιο πρωταθλητής enduro Gio Sala μας έδωσε μια συνέντευξη, που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο, η να την διαβάσετε στο παρακάτω κείμενο.
Να σημειώσουμε οτι ο Gio Sala είναι 6 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Enduro, 4 φορές νικητής
στο Six Days Enduro (ISDE) το 1992, 1994, 1997 και 2000, 3ος στο Rally Dakar το 2007, 6ος στο Rally Dakar το 2006 και  1ος στο Erzberg το 1998!

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=cOaG5gYPIeY&feature=youtu.be”]

Συνέντευξη του Giovanni Sala στο στο Biker Spirit

Biker Spirit: Κύριε Sala αν και είναι μια κρύα ήμερα εμείς σας καλωσορίζουμε θερμά εδώ στην πίστα δοκιμών στην Πεντέλη για την δημοσιογραφική παρουσίαση των νέων μοντέλων motocross και enduro της ΚΤΜ για το 2016.
Πρώτα από όλα, πως πήρατε την απόφαση να έρθετε στην Ελλάδα;

Gio Sala: Έλαβα την πρόσκληση από την ΚΤΜ Ελλάδος, ο κ. Σόλωνας και εγώ είμαστε σε επαφή πολλά χρόνια, ξεκίνησα να δουλεύω μαζί του πριν πολλά χρόνια, από 1997 και κρατήσαμε επαφή, για την σημερινή παρουσίαση ο κ. Σόλωνας από την ΚΤΜ Ελλάδος με κάλεσε να συνεργαστούμε για την δημοσιογραφική παρουσίαση.


Biker Spirit: Έχετε στεφτεί 6 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, από το 1991 συμμετέχετε σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, σήμερα το άθλημα αυτό έχει μια τρομερή ανάπτυξη, που το αποδίδεται αυτό; Είναι παρόμοια την ανάπτυξη του WRC ή είναι κάτι τελείως διαφορετικό;

Gio Sala: Μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι διαφορετικό σε σχέση με το WRC, γιατί ήμουν επαγγελματίας οδηγός στα 27 μου πριν ξεκινήσω να οδηγάω motocross και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω το κ. Farioli της ΚΤΜ , ο οποίος μου έκανε συμβόλαιο, είχα πολύ υπομονή στο enduro και δούλευα συνέχεια μέχρι να  πάρω το πρωτάθλημα. Μάζευα εμπειρίες κατά την διάρκεια του χρόνου  που έκανα enduro και μετά από 3 χρόνια πήρα το πρωτάθλημα enduro

IMG_5508
Biker Spirit: Πόσο σκληρά προσπαθήσατε, πόσο σκληρά προπονηθήκατε;

Gio Sala: Όταν είσαι επαγγελματίας η δουλεία σου είναι να προπόνησε, αυτό σημαίνει ότι 2 φορές την εβδομάδα πήγαινα στο βουνό, γεμίζοντας 2 ντεπόζιτα για να είμαι περισσότερες ώρες πάνω στην μοτοσυκλέτα, και ακόμα μια μέρα στην πίστα του motocross. Αυτό σημαίνει ότι καβαλάω την μοτοσυκλέτα 3 φορές την εβδομάδα ακόμα και όταν είμαι σπίτι χρησιμοποιώ το ποδήλατο, πάω για τρέξιμο , τζόκιν, η ζωή του επαγγελματία πρέπει να επικεντρώνετε στην προπόνηση, είναι το μόνο σίγουρο, είναι δύσκολο για τον αναβάτη, όταν σου σου δίνουν τη μοτοσυκλέτα, την υποστήριξη είναι πιο εύκολο για τον οδηγό να επικεντρωθεί στον στόχο του.

IMG_5629
Biker Spirit: Πόσο διαφορετικές είναι οι εργοστασιακές μοτοσυκλέτες από τις ιδιωτικές μοτοσυκλέτες των ιδιωτών αναβατών;

Gio Sala: Στο παρελθόν , πριν από μερικά χρόνια δηλαδή, η εργοστασιακή μοτοσυκλέτα με την «απλή» μοτοσυκλέτα είχαν μεγάλες διαφορές, σήμερα η ποιότητα των υλικών σε συνδυασμό με την τεχνολογία επιτρέπει να είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, στην πραγματικότητα η σημαντική διαφορά που έχει μια εργοστασιακή μοτοσυκλέτα από μια «στάνταρ» είναι στην ανάρτηση , γιατί οι πρωταθλητές χρησιμοποιούν διαφορετικό σετ από τους άλλους αναβάτες, γιατί αν σκας σε κάποιο σαμαράκι με 70 ή 100 χλμ/ώρα πρέπει να είσαι έτοιμος να δεκτείς την  απορρόφηση αυτού του χτυπήματος. Οπότε η σημαντική διαφορά είναι στην ανάρτηση. Όσο για τα υπόλοιπα, συμπλέκτης, πιστόνια κτλ είναι ακριβώς τα ίδια.
IMG_2589
Biker Spirit: Σας ρωτήσαμε πριν για την ανάπτυξη του αθλήματος από το 1991, έχουμε δει πολλές εργοστασιακές ομάδες, πολλές εταιρίες να μπαίνουν σε αυτόν τον χώρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Enduro και περισσότερους ανταγωνιστές, πώς το εξηγείτε αυτή την ανάπτυξη, πως προέκυψε;

Gio Sala: Όπως κάθε άθλημα γίνετε όλο και πιο επαγγελματικό με τα χρόνια έτσι και το enduro , αυτό σημαίνει για να γίνει επαγγελματική δουλεία , αυξάνονται αυτομάτως τα έξοδα. Αυτή την στιγμή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τρέχει στην Νότιο Αμερική, στην Χιλή, στην Αργεντινή, έτσι έχει γίνει πιο επαγγελματικό. Ακόμα και η Ομοσπονδία αποφάσισε να βάζει μέχρι και 150 οδηγούς να αγωνίζονται ανά αγώνα, όταν αυτό είναι εφικτό, γιατί στο παρελθόν συμμετείχαν 200-250 αναβάτες και το επίπεδο του Πρωταθλήματος έμενε σε μέτριο επίπεδο. Υπήρχαν φυσικά οι κορυφαίοι οδηγοί αλλά υπήρχαν και οι άλλοι οδηγοί και κάθε φορά προετοίμαζαν τον αγώνα με διαφορετικό τρόπο ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Σήμερα είναι επικεντρωμένοι μόνο στις 7 ώρες του αγώνα, είναι 3 οι κατηγορίες , extreme, enduro και cross, και ο κάθε αναβάτης πρέπει να το κάνει σε όσο συντομότερο χρόνο και αυτό σημαίνει ότι ο κύριος Lansar που είναι ο promoter ή η FIM δίνουν τα διαφορετικά στάνταρ για να γίνει ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Biker Spirit:  Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε ποια είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στο PARIS-DAKAR, extreme enduro  και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro.
Βασικές διαφορές όπως, οι οδηγοί, το πώς σκέπτονται και πως προσεγγίζουν το σπορ, κάθε πλευρά του αθλήματος.

Gio Sala:  Το enduro αυτή τη στιγμή συνεχίζει στην ίδια φιλοσοφία, ταχύτητα, να είσαι γρήγορος στο δάσος, γρήγορος στα τεστ, η πίστα είναι αρκετά δύσκολη, όχι ακατόρθωτη αλλά δύσκολη. Το extreme enduro αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο για τους αναβάτες enduro. Αν κοιτάξουμε τα αποτελέσματα οι νικητές είναι οι αναβάτες trail  όπως στο Erzberg και άλλους αγώνες γιατί επικεντρώνονται σε αυτό, στο extreme. Το rally είναι πολύ διαφορετικό γιατί το PARIS-DAKAR είναι ένας μαραθώνιος, αυτό σημαίνει ότι μένεις πολλές ώρες πάνω στη μοτοσυκλέτα, οι συνθήκες είναι διαφορετικές, το ταρτάν είναι διαφορετικό. Πιο παλιά μπορούσες να κάνεις Super motard, enduro,  motocross, rally όλα μαζί. Σήμερα όχι, Ο κάθε αναβάτης είναι επαγγελματίας στο είδος του και αυτό σημαίνει πχ ότι ο αναβάτης του rally επικεντρώνετε εκεί και ο καθένας στην ειδικότητα του
IMG_2898

Biker Spirit:  Σε σχέση με τις μοτοσυκλέτες, η ΚΤΜ κυκλοφόρησε ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, πιστεύετε ότι αυτό θα είναι το  μέλλον λόγο τον περιβαλλοντολογικών περιορισμών. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν περιβαλλοντολογικοί περιορισμοί στις πίστες motocross, όπου έχουν πρόβλημα με τον θόρυβο κτλ

Gio Sala:  Ελπίζω πως όχι. Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την βενζίνη και τους κανονικούς κινητήρες. Το σίγουρο είναι ότι αν κάποια μέρα δεν θα έχουμε πια την δυνατότητα να κάνουμε enduro ή άλλα αθλήματα με βενζίνη ότι αυτό θα ήταν η λύση. Αυτή τη στιγμή η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα είναι πολύ εύχρηστη για τους αναβάτες γιατί είναι πολύ εύκολη στην χρήση, δεν είναι περίπλοκη, είναι πιο οικονομική σε σχέση με την βενζίνη και έτσι αν στο μέλλον έχουμε πρόβλημα θα πρέπει να αποδεχτούμε τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες. Αλλά επαναλαμβάνω ότι εύχομαι να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις κλασσικές μοτοσυκλέτες γιατί το συναίσθημα είναι μεγαλύτερο.

 

Biker Spirit: Ποια είναι τα πλάνα σας για του χρόνου; Θα δουλέψετε με την FIM και του χρόνου;

Gio Sala: Oχι, δυστυχώς είμαι 52 χρονών και το να δοκιμάζω στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην πίστα είναι αρκετά περίπλοκο, γιατί πρέπει να έχεις το χρόνο την ταχύτητα, και για μένα αυτή την στιγμή είναι δύσκολο , μια και έχω και πρόβλημα με το ένα πόδι, θα μείνω όμως στον χώρο του enduro με την ΚΤΜ., όπως είδατε μπορώ να συμμετέχω σε παρουσιάσεις ή φωτογραφήσεις και αυτό σημαίνει ότι είμαι πάντα γύρω από το χώρο αλλά σίγουρα όχι σαν αγωνιζόμενος.

Biker Spirit: Ευχαριστούμε πολύ
Gio Sala: Ευχαριστώ, καλησπέρα.

 

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner