Συστήματα φρεναρίσματος της Brembo στο ΜotoGP στο Sachsenring – VIDEO

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP επιστρέφει αυτήν την εβδομάδα στη Γερμανία μετά από ένα χρόνο.

Το 1978, η Γερμανία ήταν η χώρα που φιλοξένησε την πρώτη νίκη της Brembo στην κορυφαία κατηγορία: Ο νικητής της θρυλικής πίστας Nürburgring μήκους 22.835 χλμ ήταν ο Virginio Ferrari με Suzuki RG500 της ομάδας Gallina.

Σύμφωνα με τους τεχνικούς της Brembo που συνεργάζονται στενά με όλους τους αναβάτες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP, η Πίστα Sachsenring είναι μέτριας δυσκολίας για τα φρένα. Σε κλίμακα από το 1 έως το 5, έχει βαθμό δυσκολίας 3 με άλλες 8 πίστες.

 Χωρίς τριβή ή κλείδωμα με την ακτινική τρόμπα Brembo MotoGP

Και οι 22 αναβάτες MotoGP χρησιμοποιούν ακτινική τρόμπα φρένων Brembo. Τόσο η δύναμη των δακτύλων πάνω στη μανέτα όσο και η δύναμη της ίδιας της μανέτας κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή ακτινικά, σε σχέση με το σημείο όπου η τρόμπα είναι δεμένη στο τιμόνι, έτσι ώστε δεν δημιουργείται τριβή ή κλείδωμα. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν χάνεται ενέργεια.

H Brembo κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία της ακτινικής τρόμπας το 1985 και την κατασκεύασε για να καλύψει τις αγωνιστικές ανάγκες και ειδικότερα την ανάγκη για μικρότερες διαστάσεις. Η τρόμπα τοποθετήθηκε στο Yamaha YZR OW του Eddie Lawson το επόμενο έτος, όταν κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην κατηγορία 500cc.

Περιορισμένη Χρήση Φρένων

Στην πίστα Sachsenring τα φρένα χρησιμοποιούνται μέτρια: Υπάρχουν μόνο 7 τμήματα φρεναρίσματος για συνολικά 21 δευτερόλεπτα ανά γύρο, 17 δευτερόλεπτα λιγότερο από την πίστα Sepang. Είναι η πίστα με την πιο περιορισμένη χρήση φρένων στο MotoGP τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και σε ποσοστό: 26% της συνολικής διάρκειας του αγώνα.

Από τα 7 τμήματα πέδησης, μόνο τρία χρησιμοποιούν το σύστημα φρένων για τουλάχιστον 3 δευτερόλεπτα. Σε άλλες 3 στροφές, η επιβράδυνση δεν υπερβαίνει τα 0,8 G. Εάν αθροίσουμε όλες τις δυνάμεις που ασκεί ένας αναβάτης στη μανέτα από τη γραμμή εκκίνησης έως την καρώ σημαία, το σύνολο ανέρχεται σε 750 κιλά, η τρίτη χαμηλότερη τιμή μετά το Silverstone και το Phillip Island.

5,5 δευτερόλεπτα με τη μανέτα πατημένη  

Από τα 7 τμήματα πέδησης στο Sachsenring, μόνο 2 χαρακτηρίζονται ως πολύ απαιτητικά για τα φρένα, 2 είναι μεσαίας δυσκολίας και τα υπόλοιπα 3 είναι ήπια.

Η πρώτη στροφή είναι η πιο απαιτητική τόσο για τους αναβάτες όσο και για τα συστήματα φρένων: Οι μοτοσυκλέτες πλησιάζουν με 290 km/h και μπαίνουν στη στροφή με 73 km/h αφού φρενάρουν για 252 μέτρα. Οι αναβάτες κρατούν τα φρένα για 5,5 δευτερόλεπτα με φορτίο 5,7 kg στη μανέτα και επιβραδύνουν κατά 1,4 G.

VIDEO

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner