Τι είπαν οι οδηγοί για το αν έπρεπε να γινει ο αγώνας μετα το θάνατο του Jason Dupasquie

Χθες Κυριακή ήταν άλλη μια θλιβερή μέρα για το Motorsport και φυσικά δεν είναι εύκολο να σχολιάσεις.

Ο θάνατος ενός νεαρού οδηγού, ενός αγοριού είναι μια τραγωδία. Είναι άσκοπο ίσως και υποκριτικό να σηκώνουν κάποιοι θέμα διαφωνίας αν ήταν σωστό η όχι να γίνει ο αγώνας της μεγάλης κατηγορίας MotoGP.

Οι οδηγοί ξέρουν καλυτέρα από όλους και ο καθένας μπορεί να το αντιμετωπίσει όπως νομίζει: οι αναβάτες θα μπορούσαν να αρνηθούν να τρέξουν αν δεν ήθελαν να το κάνουν.. Επίσης οι “δημοσιογράφοι – σχολιαστές” που δεν θεωρήσαν σωστό να γίνει ο αγώνας μπορούσαν να μην τον παρακολουθήσουν, να τον περιγράψουν η να τον σχολιάσουν, και ο καθένας θα είχε τους του λόγους του να το κάνει.

Οι πλειοψηφία των οδηγών είπαν πως το να αγωνιστούν την Κυριακή ήταν ένας φόρος τιμής για τον Dupasquier.

Αλλά από την πλευρά μας, όλων, σχολιαστών δημοσιογράφων και “δημοσιογράφων” και βεβαίας των θεατών πάνω από όλα υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να τιμήσουμε πραγματικά τον Jason Dupasquie, και αυτό είναι να συνειδητοποιήσουμε πραγματικά τι διακινδυνεύουν οι αναβάτες και πάντα να το θυμόμαστε και να τους σεβόμαστε λίγο περισσότερο, πριν σχολιάσουμε ανετά από την καρεκλά μας.

Τα τελευταία 20 χρόνια, με μία μόνο εξαίρεση, οι αγώνες συνεχίστηκαν κανονικά οπότε υπήρξε ένα θανατηφόρο ατύχημα.

Όταν ο Daijiro Kato έπεσε στη Suzuka το 2003, ο αγώνας MotoGP δεν διακόπηκε καν για την καλύτερη δυνατή πρώτη βοήθεια.

Ακόμα και ο αγώνας Moto2 στο Misano το 2010 δεν διακόπηκε μετά το ατύχημα του Shoya Tomizawa. Ο αγώνας MotoGP, ξεκίνησε  κανονικά αν και ήταν ήδη γνωστό στο paddock ότι η κατάσταση των Ιάπωνα ήταν πολύ κρίσιμη.oGP.com (Dorna)

Μόνο στο Sepang το 2011 δεν ξεκίνησε ξανά ο αγώνας MotoGP μετά το ατύχημα του Marco Simoncelli, οπού ο αγώνας διακόπηκε με κόκκινη σημαία.

Στη Βαρκελώνη το 2016, ο Luis Salom είχε ένα ατύχημα στην προπόνηση της Παρασκευής. Το Σάββατο και την Κυριακή συνεχίστηκαν οι αγώνες κανονικά, αλλά χωρίς το chicane στον τελευταίο τομέα της διαδρομής.

Η ανακοίνωση ότι ο 19χρονος πέθανε στο νοσοκομείο της Φλωρεντίας αφού υπέκυψε στα τραύματα του, ήρθε την ώρα που είχε ξεκινήσει ο αγώνας της Moto2. Οι οδηγοί έμαθαν τα τραγικά νέα μετά τον αγώνα τους. 15 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα MotoGP , υπήρχε μια τιμητική ενός λεπτού σιγής στο grid με την ομάδα PrüstelGP για τον Dupasquier.

Ο αγώνας μεγάλης κατηγορίας MotoGP ξεκίνησε σύμφωνα με το σχέδιο. Μετα το τέλος του αγώνα οι οδηγοί μίλησαν για τα συναισθήματα τους για το τραγικό συμβάν.

Μόνο δύο οδηγοί δεν συμμετείχαν στους αγώνες, ο ένας ήταν ο ομόσταυλος του  Jason Dupasquier,  Ryusei Yamanaka και ο συμπατριώτης του, Tom Lüthi που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή μαζί του στο νοσοκομείο, ενώ σχεδόν όλοι οι οδηγοί δήλωσαν ότι καλώς έγιναν οι αγώνες και ότι δεν θα άλλαζε κάτι αν δεν το έκαναν.

Διαβάστε παρακάτω κάποια ενδεικτικά σχετικά σχόλια κάποιων οδηγών.

Ο εννέα φορές πρωταθλητής δήλωσε θλιμμένος και αναρωτήθηκε: «Όταν μαθαίνεις τέτοια νέα, προκύπτει το ερώτημα, αξίζει να αγωνιζόμαστε ?. Θα είχε επίσης  νόημα να μην οδηγήσουμε ? Δυστυχώς, αν το κάναμε αυτό σήμερα δεν θα άλλαζε αυτό που συνέβη χθες στον Jason.»

Ο νικητής του αγώνα Fabio Quartararo αφιέρωσε με μεγάλο συναισθηματικό φόρτο την νίκη του στον  Jason και είπε στην συνέντευξη τύπου: «Στέλνουμε όλο το σεβασμό μας στην οικογένεια του στην ομάδα του και πιστεύω πως τιμήσαμε τον Jason με το να αγωνιστούμε σήμερα. Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για εμάς. Ωστόσο, έπρεπε να το κάνουμε.»

O Miquel Oliveira, 2ος του αγώνα είπε κάτι παρόμοιο: «Τα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γιατί αυτό είναι η μεγαλύτερη τιμή που μπορούμε να του δώσουμε. Νομίζω ότι όλοι ξεκίνησαν τον αγώνα σήμερα με σεβασμό.»

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Joan Mir είπε: «Σε τέτοιες καταστάσεις πρέπει να είσαι λίγο εγωιστής, αλλιώς δεν θα φοράς το κράνος. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Μπορούμε μόνο να κάνουμε τη δουλειά μας.» 

«Αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν μια πλήρης τραγωδία», είπε ο Jack Miller «Μια νεαρή, υπέροχη ζωή χάθηκε. Πέθανε πολύ νωρίς. Μπορείτε μόνο να πείτε ότι πέθανε κάνοντας αυτό που αγαπούσε περισσότερο. Αγαπάμε τον σπορ μας και κάνουμε τα πάντα για αυτό».

«Έχω αισθανθεί σκατά από το Σάββατο, μην με παρεξηγείτε. Ωστόσο, ένιωθα σαν να οδηγούσα μαζί του τον αγώνα. Ο Jason ήταν αγωνιστής στην καρδιά του και είμαι σίγουρος ότι θα ήθελε να γίνουν οι αγώνες. Αγαπάμε τους αγώνες και γνωρίζουμε ότι είναι επικίνδυνο.»

Σύμφωνα με τον Miller, κανείς δεν αναγκάστηκε να οδηγήσει: «Κανείς δεν σου βάζει όπλο στο κεφάλι σου. Αν θέλεις να οδηγήσεις, οδηγείς. Το γεγονός ότι μας επέτρεψαν να κάνουμε αυτό που αγαπάμε είναι μεγάλη υπόθεση.»

Ωστόσο υπήρξαν και οδηγοί που δεν ήθελαν όπως είπαν να αγωνιστούν , όπως δήλωσαν αλλά το έκαναν.

Ο Danilo Petrucci, ήταν ένας από αυτούς και είπε: «Ένιωσα βρώμικος. Οδηγήσαμε στην ίδια διαδρομή όπου ένας από εμάς πέθανε. Κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν είναι σωστό.  Αναρωτιέμαι αν θα συνεχίζαμε αν ένας αναβάτης του MotoGP. Ο οδηγός της Moto3 αξίζει λιγότερο; Δεν νομίζω».

Ο Francesco Bagnaia συμμερίζεται την ίδια άποψη: «Ήταν μια από τις χειρότερες μέρες της ζωής μου. Κατά τη γνώμη μου, δεν ήταν σωστό να κάνουμε τον αγώνα. Χάσαμε έναν 19χρονο οδηγό. Αυτό είναι δύσκολο να το αποδεχτούμε. Και είναι δύσκολο να δεχτεί κανείς ότι κάποιος αποφάσισε να οδηγήσουμε. Νομίζω ότι δεν θα είχαμε οδηγήσει αν ήταν αναβάτης MotoGP», δήλωσε ο αναβάτης της Ducati που ηγήθηκε του αγώνα μετά την έναρξη, μέχρι που έπεσε στον δεύτερο γύρο.

Related Posts