Το πέρασμα του Márquez στον Quartararo στη είσοδο του pitlane στο Le Mans ήταν νόμιμο?

Ο Márquez που είχε μια πολύ καλή εμφάνιση και έφτασε να οδηγήσει το Γαλλικό Grand Prix, παρά τις πτώσεις που τον οδήγησαν στην εγκατάλειψη.

Ωστόσο συζητήθηκε πολύ και αμφισβητήθηκε, όχι από τις αντίπαλες ομάδες, η τους αγωνοδίκες, αλλά στα κοινωνικά δίκτια, αν το πέρασμα του, στον Quartararo κατά τη είσοδο τους στα pit για να αλλάξουν μοτοσυκλέτα, ήταν νόμιμο.

Ο αγώνα flag to flag, οδήγησε τους αναβάτες να μπουν στα pit για να αλλάξουν μοτοσυκλέτα, και όλοι οι οδηγοί προσπάθησαν να το αξιοποιήσουν στο έπακρο. Ένα τέτοιο περιστατικό ήταν μεταξύ του Marc Márquez και του Fabio Quartararo, οπού ο Ισπανός πέρασε τον Γάλλο πριν την γραμμή ορίου ταχύτητας.

«Δεν υπάρχει όριο ταχύτητας, από την έξοδο της πίστα για τα pit μέχρι το σημείο όπου υπάρχει το όριο 60 χλμ και μπορεί πάντα να περάσει έναν αναβάτη που πηγαίνει σχετικά αργά σε αυτό το σημείο» εξήγησε ο Dennis Noyes.

 «Ο Marc ήταν στο όριο των 60 χλμ και το box του ήταν πρώτο. Ο Fabio πήγαινε λίγο πιο αργά, ίσως επειδή έψαχνε να εντοπίσει το Box του, και άφησε αρκετό χώρο στο εσωτερικό για τον Marc.»

«Οι κανόνες αναφέρονται μόνο στην έξοδο από τα pit και όχι στην είσοδο, επομένως τεχνικά, ο αναβάτης πρέπει να είναι στα όρια της πίστας, αλλά έχει μπορεί να τα ξεπεράσει τέσσερις φορές ανά αγώνα χωρίς ποινή. Στην τρίτη παραβίαση των ορίων, ο αναβάτης παίρνει μια προειδοποίηση και στην πέμπτη τιμωρείται. Δεν είναι σαφές εάν σημείωσαν κάθε αναβάτη που πέρασε από τη γραμμή την ώρα που μπήκαν στα pit, αλλά στην περίπτωση του Marc, το χειρότερο σενάριο θα ήταν να του χρέωναν μια παραβίαση των όριων της πίστας. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο ».

«Ο Marc ήξερε να αξιοποιήσει στο έπακρο την κατάσταση, επειδή έχει περισσότερη εμπειρία από οποιονδήποτε σε ένα σενάριο flag to flag. Τα δευτερόλεπτα που κερδίζει ένας οδηγός στο Pitlane είναι σημαντικά.», εξήγησε ο Noyes. «Αλλά ας ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έκανε τίποτα παράτυπο όταν πέρασε τον Fabio. Εφόσον δεν πέρασε το όριο των 60 χλμ και δεν παρεμπόδισε κάποιον άλλο αναβάτη, μπορεί να περάσει κάποιον που πηγαίνει πιο αργά από τα 60… αυτό έκανε ο Marc.»

Related Posts