Υπέρ ή κατά των πτερυγίων στο MotoGP; Απόψεις οδηγών και τεχνικών
Τα πτερύγια είναι παλιά υπόθεση και όχι των τελευταίων ετών, αφού έχουν δοκιμαστεί και χρησιμοποιηθεί και παλιότερα στους αγώνες GP.
Με την Ducati να τα επαναφέρει και πάλι, και με πολλές αντικρουόμενες απόψεις φτάσαμε το 2017 να απαγορευτούν, μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Grand Prix στο Assen, αποφασίστηκε ότι τα πτερύγια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο MotoGP από την αρχή της σεζόν του 2017.
Βέβαια το 2017 τα φτεράκια ήταν και πάλι εκεί, απλά ήταν κρυμμένα μέσα στο φέρινγκ!
Στις πρώτες επίσημες της νέας σεζόν στη Sepang όπως στην Buriram, κάθε ομάδα δοκίμασαν διάφορα αεροδυναμικά βοηθήματα.
Ας δούμε τι είπαν κάποιοι οδηγοί και μηχανικοί.
Marc Marquez (Honda):
«Στο πρότυπο φέρινγκ, χρησιμοποιούμε μικρά σχεδόν αόρατα φτερά που δημιουργούν κάποια αεροδυναμική πίεση. Το πιο μεγάλα δημιουργούν προφανώς περισσότερη πίεση. Φυσικά τα πτερύγια, βελτιώνουν την αντί-σούζα, και την σταθερότητα στο φρενάρισμα, αλλά χάνεις λίγο στην ευελιξία και ειδικά όταν πρόκειται να στρίψεις.»
«Είναι κάτι που πρέπει να αναλύσουμε με ηρεμία. Τώρα αισθάνομαι πιο άνετα με το παραδοσιακό φέρινγκ, επειδή το ξέρω και ξέρω πώς λειτουργεί. Η δοκιμή στο Κατάρ είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε. Μετά θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση.»
«Τα πτερύγια μας βοηθούν στο φρενάρισμα και στην φάση της επιτάχυνσης, επιτρέποντας να απολαύσεις τις επιδόσεις του κινητήρα επειδή έχει λιγότερη σούζα. Παρά το γεγονός ότι στη μέση της στροφής είναι διαφορετική. Αυτό σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της πίστας και την πρόσφυση της ασφάλτου, η οποία κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα.»
«Το στυλ μου είναι διαφορετικό από αυτό του Lorenzo, για παράδειγμα. Με τα πτερύγια, έχω περίεργες αισθήσεις, οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατο να εξηγήσω σε κάποιον που δεν έχει οδηγήσει μια μοτοσικλέτα με τέτοια αεροδυναμική. Η εύρεση των σωστών λέξεων για να καθορίσουν είναι δύσκολο.»
«Την δεύτερη ημέρα στην Ταϊλάνδη, έκανα τον ταχύτερο γύρο μου με το αεροδυναμικό φέρινγκ, αλλά αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι αυτό θα είναι το καλύτερο για τον αγώνα.»
Aleix Espargaró (Aprilia):
«Ο νέος κανονισμός είναι ένα αστείο. Τα πτερύγια έχουν επανέλθει ακριβώς όπως και πριν. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι τώρα είναι πιο ακριβά.»
Alex Rins (Suzuki):
«Ήδη με το παλιό φέρινγκ, είχαμε πολλή κάθετη δύναμη, αλλά χάσαμε πολλά σε τελική ταχύτητα. Η νέα εναλλακτική λύση εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική, όταν πρόκειται για τη διατήρηση του μπροστινού τροχού κάτω. Την ίδια στιγμή πήραμε αυτό που χάσαμε στο τέλος της ευθείας.»
Luigi Dall‘Igna (Ducati):
«Στην αρχή, πήραμε μια διαφορετική κατεύθυνση από τους άλλους. Ήμασταν περήφανοι. Είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι από άλλους που επηρέασαν και έχουν προσπαθήσει να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της αεροδυναμικής.»
«Ως εργοστασιακή ομάδα είμαστε εντελώς αντίθετοι με αυτά τα φέρινγκ, που είχαν απαγορευτεί το περασμένο έτος για λόγους ασφαλείας, και αυτή η απαγόρευση έχει ένα σκοπό, έστω και κρυμμένο πίσω από ένα πέπλο.»
Tetsuhiro Kuwata (Honda Racing Corporation):
«Με το αυτοκίνητο, είναι εύκολο: περισσότερα πτερύγια, και η υψηλή αεροδυναμική πίεση είναι μεγάλη. Στις μοτοσικλέτες, είναι πιο περίπλοκο. Το αεροδυναμικό φορτίο στο μπροστινό μέρος με τη χρήση της μεταφοράς βάρους, έχει πιο αποτελεσματικό φρενάρισμα και βοηθά να κρατήσει στην επιτάχυνση το μπροστινό τροχό στο έδαφος.
«Αλλά δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα, καθώς μπορεί να γίνει βαρύτερη η μηχανή στις γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης. Υπάρχουν στροφές που δεν βοηθά.»
«Όπως πάντα, επιδιώκουμε το καλύτερο συμβιβασμό και την ισορροπία που εξυπηρετεί όχι μόνο να φρενάρει και να επιταχύνει, αλλά και για να καταστεί δυνατή η πιο αποτελεσματική μετατόπιση στις στροφές.»