15 June 2024
Ελληνική επικαιρότηταΠΙΣΤΕΣ

Ζωντανεύει και πάλι η κατασκευή της πίστας στη Πάτρα

Μια προσπάθεια χρόνων και επιθυμία των κατοίκων της Πάτρας, αλλά και των απανταχού ανθρώπων του μηχανοκίνητου αθλητισμού ολόκληρης της Ελλάδας, για τη δημιουργία αυτοκινητοδρομίου στη Χαλανδρίτσα, μετά από χρόνια ακινησίας, δείχνει να Ζωντανεύει και πάλι.

Μια κίνηση της κυβέρνησης για το ξεμπλοκάρισμα 28 επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου, ύψους 668 εκατ. ευρώ, φέρνει ξανά στο προσκήνιο την κατασκευή της πίστας στην Πάτρα, αφού το σχέδιο είχε μπει στον αναπτυξιακό νόμο το 2013. (σχετικό άρθρο εδώ >>)

Η είδηση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το Επιμελητήριο της Αχαΐας, καθώς όπως δήλωσε στο thebest.gr ο πρόεδρος του φορέα Πλάτωνας Μαρλαφέκας, το προηγούμενο διάστημα δόθηκε μάχη για να παραμείνει το αυτοκινητοδρόμιο στον αναπτυξιακό.

Είναι γνωστό πως εδώ και αρκετά χρόνια λόγω της κρίσης οι επενδύσεις του αναπτυξιακού πάγωσαν καθώς δεν υπήρξαν χρήματα για επιδοτήσεις και αποφασίστηκε να απενταχθούν μια σειρά έργων καθώς δεν υπήρχαν χρήματα.

«Δώσαμε μάχη για να παραμένει στον επενδυτικό νόμο. Πείσαμε την κυβέρνηση ότι το αυτοκινητοδρόμιο της Πάτρας είναι αναπτυξιακό έργο που αφορά την Ελλάδα και όχι μόνο την περιοχή. Η κυβέρνηση πλέον έχει πειστεί ότι το αυτοκινητοδρόμιο μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη της οικονομία της χώρας, καθώς το έργο είναι το πλέον ώριμο για χρηματοδότηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρλαφέκας.

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως κάτι θα γίνει, μια και αν τελικά θα γίνει μια τέτοια πίστα την Πάτρα, έκτος της οικονομικής ανάσας για την περιοχή, θα δοθεί άλλη ώθηση στον μηχανοκίνητο αθλητισμό της χωράς!

Να δώσουμε ορισμένα στοιχειά σχετικά με την πίστα της Πάτρας

Την Τετάρτη 10-04-2013, επικυρώθηκε η υπ’ αριθ. 41728/2-10-2012 απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης-Ανταγωνιστικότητας-Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων, με την οποία η ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ Α.Ε. υπήχθη στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004.

Δείτε το Άρθρο 29 της επικύρωσης.

Κάποια στοιχεία της  επένδυσης.

Η επένδυση είναι ύψους 94,6 εκατ. ευρώ, η υλοποίησή της θα δημιουργήσει 497 νέες θέσεις εργασίας και είχε υποβληθεί ως σχέδιο από την εταιρεία Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας ΑΕ.

Η πίστα αγώνων πρόκειται να κατασκευαστεί στην τοποθεσία Ρέντες του δηµοτικού διαµερίσµατος Χαλανδρίτσας του Δήµου Φαρών στον Νοµό Αχαΐας και το ποσό της επιχορήγησης από τον αναπτυξιακό ανέρχεται στα 28,92 εκατ. ευρώ.

Στη μελέτη προβλέπεται η δημιουργία πίστας αγώνων διεθνών προδιαγραφών όπου θα μπορούν να γίνουν αγώνες F1, αγώνες μοτοσικλέτας κ.ά.

Σύμφωνα µε το χρονοδιάγραµµα, η διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου είναι 36 µήνες. Ο φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία Αυτοκινητοδρόµιο Πάτρας ΑΕ και ήδη έχει λάβει όλες τις αναγκαίες άδειες, όπως έγκριση περιβαλλοντικών όρων, αρχιτεκτονική μελέτη, μελέτη σκοπιμότητας και καταλληλότητας οικοπέδου.

Στη μετοχική σύνθεσή της που αποτελείται συνολικά από 411 νομικά και φυσικά πρόσωπα περιλαμβάνονται, εκτός από τον βασικό μέτοχο που είναι η επιχείρηση Ανώνυμη Επενδυτική Τεχνική Τουριστική και Διαχειριστική Εταιρεία Αυτοκινητοδρομίου Πατρών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήµος Πατρέων, το Επιµελητήριο Αχαΐας, ο Δήµος Φαρών, η ΤΕΔΚ Αχαΐας και η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα.

Μάλιστα οι επενδυτές έχουν υπολογίσει τα έσοδα που θα κάνουν το έργο βιώσιμο ακόμα και στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να πάρουν τη διοργάνωση Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1.

Συγκεκριμένα έχουν υπολογιστεί έσοδα: από τους ελληνικούς και διεθνείς αγώνες, τα δικαιώµατα συµµετοχών σε αγώνες, τις ενοικιάσεις της πίστας και των καταστηµάτων, τα τηλεοπτικά δικαιώµατα µετάδοσης, τα διαφηµιστικά έσοδα κ.λπ.

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner