Αναβάλλεται ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών στο MotoGP
H μέθοδος ελέγχου της πίεσης των ελαστικών έχει ξεκινήσει κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων Grand Prix και είχε ήδη προγραμματιστεί να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στη Jerez.
Το σύστημα θα εξακολουθήσει να δοκιμάζεται στην Jerez, αλλά και στο Le Mans, αφού οι υπεύθυνοι θεωρήσαν πως δεν είναι έτοιμοι ακόμα.
Επομένως, όλα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται στο Mugello στο Ιταλικό Grand Prix, στις 4 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι δύο ακόμη αγώνες δεν θα έχουν το TPMS (Σύστημα Παρακολούθησης Πίεσης Ελαστικών) με αυτόν τον αισθητήρα που θα μπορεί να παρέχει πληροφορίες για να τιμωρήσει όσους δεν έχουν την πίεση σύμφωνα με τους κανονισμούς (μεταξύ 1,88 και 1,90 bar ).
Δείτε παρακάτω τι είχαμε γράψει πριν μερικές μέρες σχετικά.
Όριο πίεσης ελαστικών στο MotoGP: Πως θα τιμωρούνται, οι παραβάσεις και πότε ξεκινά η εφαρμογή;
Μια δοκιμαστική φάση είχε ήδη ξεκινήσει στα τρία πρώτα Grand Prix της σεζόν του 2023. Τι θα γίνει όμως στο GP της Ισπανίας στη Χερέθ;
Στη σεζόν MotoGP του 2023, η πίεση των ελαστικών στα μπροστινά ελαστικά θα παρακολουθείται για πρώτη φορά με τυπικούς αισθητήρες LDL. Ωστόσο, στα τρία πρώτα Grand Prix, δεν έχουν επιβληθεί ακόμη ποινές για πτώση κάτω από το όριο των 1,88 bar.
Όπως είναι γνωστό, μετά το GP στην Jerez το 2022, ήρθε στο φως ότι ορισμένοι οδηγοί είχαν πέσει κάτω από το προβλεπόμενο ελάχιστο όριο των 1,9 bar στο μπροστινό ελαστικό σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του αγώνα.
Η Michelin πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανθεκτικότητα του ελαστικού. Επομένως, οι Γάλλοι απαιτούν από τις ομάδες και τα εργοστάσια μοτοσυκλετών να τηρούν την ελάχιστη πίεση με ακρίβεια και προσοχή. Ωστόσο, δεν επιβλήθηκαν ποινές το 2022, αντίθετα αναζητήθηκε μια λογική λύση για τη σεζόν του 2023.
«Το κύριο πράγμα τώρα είναι πώς να ρυθμιστεί η πίεση των ελαστικών στα πιτ και πώς να προετοιμαστούν τα ελαστικά έτσι ώστε να βρίσκονται εντός του επιτρεπόμενου παραθύρου στο τέλος του αγώνα», εξήγησε ο Ing. Sebastian Risse, ο οποίος είναι υπεύθυνος για αυτό το έργο στην Factory Racing της KTM για το MotoGP.
Μιλώντας στο SPEEDWEEK.com. «Φυσικά, από τη στιγμή που συμβεί, υπάρχουν μόνο λίγα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τον οδηγό στη πίστα. Πρόκειται για την ελάχιστη πίεση. Εάν η πίεση των ελαστικών είναι πολύ χαμηλή, οι τεχνικοί της Michelin ανησυχούν για την ασφάλεια», πρόσθεσε ο Risse.
«Ας μιλήσουμε για τις κατατακτήριες στο MotoGP, για παράδειγμα», εξήγησε ο Danny Aldridge, Τεχνικός Διευθυντής του MotoGP, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο SPEEDWEEK.com. «Οπότε οδηγείς και πρέπει να φτάσεις αυτήν την ελάχιστη πίεση ελαστικών σε κάποιο σημείο της διαδρομής, μπορεί να είναι στην πρώτη στροφή ή στην τελευταία στροφή, δεν έχει σημασία. Ο κανόνας ισχύει και για τα δύο ελαστικά. Έτσι, εάν το μπροστινό ελαστικό φτάσει στο όριο, αλλά το πίσω ελαστικό όχι, τότε αυτός ο γύρος θα ακυρωθεί».
Παρεμπιπτόντως: Η ελάχιστη πίεση για το πίσω ελαστικό ορίστηκε στα 1,7 bar.
Η παρακολούθηση γίνεται μέσω της ενοποιημένης μονάδας Ηλεκτρονικού Ελέγχου (ECU) της Magneti Marelli, όλες οι πληροφορίες είναι κρυπτογραφημένες αλλά αναμεταδίδονται στον επίσημο χρονομέτρη. Σε περίπτωση παράβασης, ο οδηγός λαμβάνει αμέσως ένα μήνυμα στο ταμπλό. Ξέρει λοιπόν αν πρέπει να πιέσει σε άλλον προκριματικό γύρο γιατί ο καλύτερος χρόνος του ακυρώθηκε.
Η μετάδοση των δεδομένων πίεσης των ελαστικών από τους αισθητήρες στον χρονισμό πραγματοποιείται στα προκριματικά χωρίς καμία καθυστέρηση, ο χρόνος γύρου ακυρώνεται αμέσως και αυτόματα σε «πραγματικό χρόνο».
Aldridge: «Το σύστημα λειτουργεί τόσο καλά που αναγνωρίζει επίσης πότε υπάρχουν προβλήματα με τον αισθητήρα και, για παράδειγμα, να τα δεδομένα δεν αποστέλλονται. Στη συνέχεια φέρνουμε αυτή τη μοτοσυκλέτα στον τεχνικό έλεγχο. Εάν το σφάλμα δεν είναι της ομάδας αλλά του αισθητήρα, ο γύρος δεν θα ακυρωθεί.»
Ο προμηθευτής ελαστικών Michelin μπορεί να αλλάξει ελαφρώς τις παραμέτρους ελάχιστης πίεσης από πίστα σε πίστα. δεν υπάρχει μέγιστη επιτρεπόμενη πίεση ελαστικών.
Ο Paul Trevathan, επικεφαλής πληρώματος της Pol Espargaro (GASGAS), πιστεύει ότι η πίεση του μπροστινού ελαστικού 2,2 bar είναι ήδη επικίνδυνη λόγω της μικρής περιοχής επαφής των ελαστικών. Εξαρτάται όμως από το στυλ οδήγησης. Μερικοί αναβάτες χειρίζονται τις υψηλές πιέσεις καλύτερα από άλλους.
Κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών εντοπίστηκαν μερικά “bugs”, τα περισσότερα από τα οποία διορθώθηκαν, αλλά η δοκιμαστική λειτουργία για τα τρία πρώτα Grand Prix στο Portimão, Termas de Río Hondo και Texas συνεχίστηκε όπως είχε προγραμματιστεί, επομένως δεν τιμωρήθηκαν οι παραβάσεις.
Οι υπεύθυνοι δεν έχουν λάβει ακόμη οριστική απόφαση για το εάν θα υπάρξουν ποινές για μη συμμόρφωση με το όριο των 1,88 bar από το GP στην Jerez του επόμενου Σαββατοκύριακου. «Δεν ξέρουμε ακόμα», είπε ο διευθυντής της ομάδας Red Bull KTM Francesco Guidotti. «Η Επιτροπή Γκραν Πρι πρέπει να το καθορίσει αυτό».
Η GPC (Επιτροπή Γκραν Πρι) αποτελείται από αξιωματούχους της Dorna, της IRTA και της FIM, αλλά δεν θέλει να ενεργήσει και να καπελώσει και να αγνοήσει τους κατασκευαστές σε αυτό το σημείο. «Περιμένουμε την τελική συμφωνία με τη ένωση κατασκευαστών MSMA», δήλωσε το αφεντικό της Dorna, Carmelo Ezpeleta.
«Δεν θα δείξουμε μαύρες σημαίες στους αγώνες εάν οι οδηγοί δεν πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις πίεσης στα μπροστινά ελαστικά. Οι “ένοχοι” επιτρέπεται να συνεχίσουν να οδηγούν, αλλά θα μεταφέρουμε αυτά τις μοτοσυκλέτες στον Τεχνικό Έλεγχο και θα τις ερευνήσουμε εκεί. Εάν το σύστημα και ο αισθητήρας λειτούργησαν σωστά, αναφέρουμε στην επιτροπή αγωνιστών FIM MotoGP και τους αγωνοδίκες και στη συνέχεια σας συμβουλεύουμε για την ποινή. Κανονικά, τότε θα επιβληθεί αποκλεισμός. Αλλά όπως είπα: Οι κυρώσεις είναι ευθύνη των αγωνοδικών», δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής Danny Aldridge.
Τι πρέπει να συμβεί εάν ένας οδηγός αποβληθεί από τη βαθμολογία λόγω παράνομης πίεσης ελαστικών; «Πρόκειται για τη μέση πίεση των ελαστικών ανά γύρο», τονίζει ο Aldridge. «Έτσι αποφασίζεις αν ήταν καλό ή κακό».
Οι οδηγοί θα λάβουν ένα μήνυμα από τις ομάδες στο ταμπλό με πράσινο φως ότι ο τελευταίος γύρος ήταν εντάξει όσον αφορά την πίεση των ελαστικών.
Πέρυσι, η Ducati και η Aprilia χρησιμοποίησαν αισθητήρες McLaren. Στην αναζήτηση μιας ομοιόμορφης μάρκας, οι Ιάπωνες απέρριψαν επομένως τη McLaren, άλλοι εμπιστεύτηκαν τη 2D και συμφώνησαν στην LDL από τη Γαλλία. Υπήρχαν διαφορετικές βαθμονομήσεις και διαφορετικές ανοχές πέρυσι, άρα διαφορετικά αποτελέσματα για κάθε μάρκα.
«Θέλαμε τα εργοστάσια μοτοσυκλετών να συμφωνήσουν για μια μάρκα αισθητήρων. Αλλά δεν βρήκαν κοινό έδαφος, οπότε αναλάβαμε την ευθύνη και ο διοργανωτής έκανε την επιλογή», είπε ο Aldridge.
Και η Dorna επέλεξε την LDL μετά από διαβούλευση με τη Michelin.
Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα επιβληθούν για πρώτη φορά οι ποινές. «Εάν μετά από τρία Γκραν Πρι οι υπεύθυνοι πιστεύουν ότι το σύστημα δεν είναι ακόμη ώριμο, μπορούμε να ξεκινήσουμε τις ποινές στον πέμπτο ή τον έκτο αγώνα, δηλαδή στο Le Mans ή στο Mugello», ανακοίνωσε ο Danny Aldridge.
Εμείς ελπίζουμε να μπορέσουν να φανούν αντάξιοι και να ανταπεξέρθουν σε αυτό το κομμάτι γιατί στο θέμα της εφαρμογής των ποινών, πως τις δίνουν, που τις δίνουν και τα κριτήρια τους, έχουν αποτύχει παταγωδώς!
Ας ελπίσουμε να μην ανοίξει νέο κεφάλαιο οπού θα “χυθεί πολύ μελανί” για άλλη μια φορά!