Απαγόρευση για τις γουρούνες σε όλους τους ασφάλτινους δρόμους της χώρας
Τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τις Μεταφορές παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τις αλλαγές του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Την ολική απαγόρευση από όλους τους δρόμους της χώρας των τετράτροχων μοτοσυκλετών, όπως είναι γνωστές «γουρούνες» προβλέπει το νομοσχέδιο, ενώ παράλληλα προβλέπει βαριά πρόστιμα σε όσους ενοικιάζουν οχήματα σε όσους δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης
Αναφερόμενος στις τετράτροχες μοτοσικλέτες (τις γνωστές γουρούνες) ο κ. Σπίρτζης είπε:
“Ένα άλλο θέμα που απασχολεί κυρίως τη νησιωτική Ελλάδα και τις τουριστικές περιοχές είναι οι γνωστές τετράτροχες μοτοσικλέτες και οχήματα υπαίθριων δραστηριοτήτων, όπου απαγορεύεται η χρήση τους σε δρόμους, στο οδικό δίκτυο, στο ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο. Αυτό ήταν μια άλλη γκρίζα ζώνη, την ξέρετε καλά, επειδή μας κατηγορείτε έτσι για συντεχνιασμό, να δούμε πόσοι συντεχνιακοί είμαστε, όπου για να νοικιάζουν σε επισκέπτες της χώρας, σε τουρίστες, φτηνά οχήματα και χωρίς άδεια μοτοσικλέτας, φρόντισαν να έχουμε τις τετράτροχες μοτοσικλέτες και τα οχήματα εκτός δρόμου, να μετακινούνται με πολύ μικρές ταχύτητες στα νησιά μας και να σκοτώνεται ο κόσμος. Κάθε Καλοκαίρι. Γι’ αυτό απαγορεύεται και η κυκλοφορία σ’ αυτούς τους δρόμους. Στις πόλεις απαγορευόταν έτσι κι αλλιώς. Μόνο στα εκτός δρόμου επιτρέπεται. Στα εκτός δρόμου, γι’ αυτό που βγήκανε, αυτή είναι η έγκριση που τους επιτρέπεται.”
Παρακάτω διαβάστε το πλήρες Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τι είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης που παρουσίασε το νομοσχέδιο.
Δελτίο Τύπου 31/10/2017
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης παρουσίασε το νομοσχέδιο για τις Μεταφορές.
«Θεσμοθετούμε και υποστηρίζουμε τις νέες τεχνολογίες και τις πλατφόρμες»
«Δίνουμε παιδευτικό και όχι εισπρακτικό χαρακτήρα στον Κ. Ο.Κ»
Τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τις Μεταφορές παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος υπογράμμισε ότι με την ψήφιση του, θεσμοθετούνται ισχυροί μηχανισμοί ελέγχου και εποπτείας σε όλες τις γκρίζες ζώνες των μεταφορών, που υπήρχαν σκόπιμα για να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα. Ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μεγάλο στοίχημα για τη χώρα. Παρουσιάζουμε ένα νομοσχέδιο που εγκαθιδρύει ισονομία, δικαιοσύνη και αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου στον τομέα των Μεταφορών. Υπογράμμισε, ότι παρά τα αντιθέτως λεγόμενα των τελευταίων εβδομάδων, «θεσμοθετούμε και υποστηρίζουμε τις νέες τεχνολογίες και τις πλατφόρμες».
Ειδικότερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε αναλυτικά τις αλλαγές του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το νέο νομοθετικό πλαίσιο ίδρυσης, δράσης και λειτουργίας όλων των εταιρειών διαμεσολάβησης μεταφορικού έργου, τις ρυθμίσεις για τα Ταξί και τους αυτοκινητιστές, τις νέες ρυθμίσεις για τη θεσμοθέτηση μηχανισμών ελέγχου στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα. Επίσης ανακοίνωσε τη δημιουργία ψηφιακού αρχείου καταχώρησης πινακίδων, ρυθμίσεις που αποκαθιστούν την ισονομία και τη λειτουργία των δημοσίων ΚΤΕΟ, το νέο θεσμικό πλαίσιο για την απόκτηση των πινακίδων που βάζει τέλος στους μηχανισμούς και τα κυκλώματα που λυμαίνονταν το συγκεκριμένο σύστημα. Τέλος, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση μητρώου και μηχανισμού ελέγχου στις εμπορευματικές μεταφορές.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών χαρακτήρισε μείζον πολιτικό θέμα τη στήριξη συγκεκριμένης εταιρείας από την αξιωματική αντιπολίτευση και δη από τον Πρόεδρο της, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει έδρα στο Λονδίνο, έχει στη χώρα μας υποκατάστημα, όχι θυγατρική εταιρεία. Υποκατάστημα. Γι’ αυτό και ζητάμε τις φορολογικές δηλώσεις». Και πρόσθεσε: «Έχουμε, επίσης, μία πληροφορία ότι στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας μετέχουν εξωχώριες εταιρείες του Παναμά, των βρετανικών παρθένων νήσων και άλλων. Είναι πολιτικό θέμα αν η επιχειρηματικότητα και η ισονομία στη χώρα μας για τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, είναι, να υπάρχουν εταιρείες διαμεσολάβησης που δεν έχουν αφήσει στη χώρα ένα ευρώ».
«Είναι θέμα, λοιπόν, όταν κάποιες εταιρείες δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και δεν έχουν έδρα εδώ, έχουν υποκατάστημα για παροχές υπηρεσιών που γίνονται στη χώρα, για πελάτες που είναι στη χώρα και στη μετοχική τους σύνθεση υπάρχουν εταιρείες της μορφής που προανέφερα. Είναι πολιτικό θέμα. Πώς να το κάνουμε.
Εμείς δεν πιστεύουμε σε μια τέτοιου είδους επιχειρηματικότητα γιατί δεν πιστεύουμε ότι είναι ελληνικό θαύμα αυτό το πράγμα. Να μη φορολογούνται εταιρείες καινοτομίας. Τις λατρεύουμε αυτές τις εταιρείες, και λατρεύουμε και την καινοτομία που έχει και η TAXIBEAT ή θα αναπτύξει στη συνέχεια. Και τη στηρίζουμε κιόλας.
Αλλά δε μπορεί να έχουν άλλου είδους ασυλία σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές εταιρείες και τον υπόλοιπο ελληνικό λαό», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρουσίασης του νομοσχεδίου από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σπίρτζη.
• Ανακοίνωση παράτασης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας καλέσαμε για να σας παρουσιάσουμε το σχέδιο νόμου των Μεταφορών γιατί έχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί πολλά χωρίς να έχει δοθεί από το Υπουργείο ούτε μια λέξη για το σχέδιο νόμου.
Πριν πάμε στην παρουσίαση, να σας πούμε ότι χτες το βράδυ συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ και πρότεινε στο Υπουργείο εξετάζοντας τα μεγέθη της έκδοσης των προσωποποιημένων καρτών.
(Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 152.000 κάρτες και έχουν ταχυδρομηθεί 12.000 φάκελοι)
Ο ΟΑΣΑ εξετάζοντας την πορεία προσωποποιημένων καρτών και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί για το επιβατικό κοινό, εισηγήθηκε προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενιαία παράταση της ισχύος των καρτών Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Νοεμβρίου του 2017. Η απόφαση που στείλαμε ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του ΟΑΣΑ και υπογράφηκε και από τον Υπουργό Οικονομικών δίνει για παράταση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου όχι μέχρι τις 10 Νοεμβρίου προκειμένου να μην υπάρχει κανένα φαινόμενο σαν και αυτά που έχουν παρατηρηθεί.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου οι πολίτες, οι επιβάτες πρέπει να έχουν πάει και εκδώσει την ηλεκτρονική κάρτα. Αν θέλετε να βοηθήσετε κι εσείς από τα Μέσα που εργάζεστε, θα ήταν καλό να παροτρύνουμε τους πάντες να πάνε με τη διαδικασία του φακέλου, για να μην υπάρχει καμία ουρά και να μην περιμένει κανείς ούτε ένα λεπτό. Είναι απλή διαδικασία, ξέρετε γιατί έγινε αυτή η διαδικασία, δεν ήταν επιλογή ούτε του ΟΑΣΑ ούτε της ΣΤΑΣΥ, ούτε του Υπουργείου. Είναι συγκεκριμένες διαδικασίες που ορίστηκαν από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων για να διασφαλιστούν τα προσωπικά δεδομένα. Επίσης σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ από τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου θα επιτρέψει την έκδοση μεμονωμένων ηλεκτρονικών εισιτηρίων του 1,40 στα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, αντικαθιστώντας το παλιό χάρτινο εισιτήριο. Όσοι επιβάτες έχουν στην κατοχή τους παλιά χάρτινα εισιτήρια μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν μέχρι την ημερομηνία που αναφέραμε.
6 Νοεμβρίου θα αρχίζουν να πουλιούνται τα μεμονωμένα ηλεκτρονικά.
Μέχρι τις 6 θα πωλείται και χάρτινο και οι πύλες μετά θα αρχίσουν να κλείνουν. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι σταθμοί που να μην υπάρχει η δυνατότητα να κλείνουν οι πύλες, αυτά τα κοιτάει η ΣΤΑΣΥ με την Αττικό Μετρό. Εμείς έχουμε προβλέψει αυτό που έχουμε ζητήσει από τους Οργανισμούς είναι να υπάρχει το προσωπικό ώστε αν κάποιες κατηγορίες όπως είναι οι άνεργοι, ή τα άτομα με αναπηρία, δεν έχουν προλάβει να βγάλουν ηλεκτρονική κάρτα και δικαιούνται, να εξυπηρετούνται αντίστοιχα από τους αρμόδιους υπαλλήλους που θα κάνουν ελέγχους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν θα είναι κλειστά όλα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ρωτήσετε τη ΣΤΑΣΥ και τον ΟΑΣΑ. Πάμε στην παρουσίαση που σας καλέσαμε γιατί από εδώ και πέρα δεν είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο το πρόβλημά μας. Στο ηλεκτρονικό εισιτήριο τα προβλήματά μας θα λυθούν μέσα στο Νοέμβρη για να κλείσουμε και αυτό το θέμα έτσι κι αλλιώς.
Θα ήταν πολύ μεγαλύτερη η ντροπή που θα νιώθαμε, αν μπαίναμε μέσα στο 2018 χωρίς την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τους λόγους που γνωρίζετε όλοι. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν τόλμησε καμία Κυβέρνηση να εφαρμόσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο και να τα βάλει με τα κυκλώματα διαφθοράς, διακίνησης πλαστών εισιτηρίων και όχι μόνο σε αυτό το χώρο. Και καλό θα είναι κάποια στιγμή να αναζητήσετε το γιατί.
• Παρουσίαση σχεδίου νόμου
Σας παρουσιάζουμε ένα νομοσχέδιο ρυθμίσεων θεμάτων μεταφορών. Πιστεύουμε ότι το σχέδιο νόμου καλύπτει αυτό που είχαμε πει στην αρχή του χρόνου ότι φέτος το Υπουργείο τελείωσε με το μεγάλο εγχείρημα της ολοκλήρωσης των μεγάλων δρόμων, που ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα και θα ασχοληθεί με το κομμάτι των μεταφορών, των αστικών συγκοινωνιών, τον εξορθολογισμό, τις γκρίζες Ζώνες που παραλάβαμε και τις θεσμικές και τις διαχειριστικές.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε το πρώτο σχέδιο νόμου που είναι αρκετές ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών, που αποτελούν κατά τη γνώμη μας πραγματικές τομές. Υπάρχει η θεσμοθέτηση συγκεκριμένου πλαισίου για πάρα πολλούς τομείς που δεν υπήρχε σκόπιμα κατά τη γνώμη μας, προκειμένου να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα. Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο σχέδιο νόμου για να ξέρετε και τον προγραμματισμό του Υπουργείου που θα εξετάζει όλο το πλέγμα των διαδικασιών και όλο το πλαίσιο για τις άδειες οδήγησης, θα είναι και οι εξετάσεις, θα είναι και όλα τα υπόλοιπα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα περιλαμβάνει και τον ΚΟΚ;
• Μηχανισμοί ελέγχου για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο ΚΟΚ περιλαμβάνεται σε αυτό, τώρα θα σας το παρουσιάσω. Να αρχίσουμε λίγο την παρουσίαση:
Η πρώτη τομή που γίνεται είναι ότι θεσπίζονται μηχανισμοί ελέγχου για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Σταματάμε δηλαδή τα παράνομα κυκλώματα πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με συγκεκριμένες βεβαιώσεις που θα απαιτούνται και όλες οι βεβαιώσεις που θα απαιτούνται να σας ενημερώσω, προβλέπεται να υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα προκειμένου να διευκολύνονται και οι πολίτες και οι εταιρείες και να μην έχουμε τη γραφειοκρατία που συνεπάγεται.
Προβλέπονται βεβαιώσεις της Εθνικής Αρχής που εκδίδουν τις ξένες άδειες κυκλοφορίας που θα περιλαμβάνει την έγκριση τύπου που ταξινομήθηκε το όχημα στη χώρα που ταξινομήθηκε, τα στοιχεία κυβισμού, εκπομπών διοξειδίου και οδηγία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που καλύπτει το όχημα, την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησης και τον προηγούμενο ιδιοκτήτη.
Επίσης προβλέπεται η βεβαίωση του επίσημου αντιπρόσωπου του εθνικού διανομέα στη χώρα μας ή του κατασκευαστικού οίκου για το ποιες ανακλήσεις έχουν γίνει στο όχημα, πότε και με ποια διανυθέντα χιλιόμετρα και ποια στοιχεία τυχόν εκκρεμούν.
Προβλέπεται επίσης τρίτη βεβαίωση του ΚΤΕΟ της χώρας προέλευσης, η οποία περιλαμβάνει, πότε έπρεπε να γίνουν οι έλεγχοι και πότε έγιναν σε κάθε αυτοκίνητο και ποιοι έλεγχοι εκκρεμούν, ποιοι ήταν επιτυχείς και ποιοι όχι και γιατί, πόσα διανυθέντα χιλιόμετρα είχε το όχημα σε κάθε έλεγχο.
Τέλος, υπεύθυνη δήλωση του αγοραστή ότι έχει λάβει πλήρη γνώση των στοιχείων των προηγούμενων βεβαιώσεων όπως επίσης και του δελτίου ΚΤΕΟ στη χώρα μας που απαιτείται πριν την ταξινόμηση.
Αυτή η διαδικασία προβλέπεται γιατί θα έχετε ακούσει και έχουμε κι εμείς αρκετές καταγγελίες, ότι πολίτες έχουν αγοράσει πολύ ακριβά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που στη συνέχεια δεν αντιστοιχούν σε κανένα στοιχείο του κατασκευαστικού οίκου που υποτίθεται ότι έχουν παραχθεί. Δεν υπάρχει ο αριθμός πλαισίου, τα κυβικά και μια σειρά άλλα στοιχεία του αυτοκινήτου.
Γνωρίζετε ότι πολλά αυτοκίνητα που εισάγονται έχουν πειραγμένα χιλιόμετρα όταν εισάγονται, δηλαδή πολύ περισσότερα και στη συνέχεια πολύ λιγότερα όταν πωλούνται στους πολίτες και πολλά άλλα τέτοια φαινόμενα τα οποία έχουν απασχολήσει και εσάς αλλά κυρίως τους πολίτες.
• Καταπολέμηση της διαφθοράς στην έκδοση αδειών κυκλοφορίας
Το δεύτερο είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς στην έκδοση αδειών κυκλοφορίας. Σε περίπτωση που σε υπάρχουσα άδεια κυκλοφορίας βεβαιωθεί από τον αντιπρόσωπο ή τον κατασκευαστικό οίκο πλαστός αριθμός πλαισίου, ο εισαγωγέας αποζημιώνει εις όλον τον ιδιοκτήτη του οχήματος στην τιμή κτήσης του οχήματος, χωρίς ν’ αποκλείονται οι υπόλοιπες αξιώσεις του ιδιοκτήτη του οχήματος για επιπλέον θετική ή αποθετική ζημιά.
Δηλαδή, αν αγοράσει ένας πολίτης ένα αυτοκίνητο που δεν αντιστοιχεί η άδεια κυκλοφορίας στον κατασκευαστικό οίκο, ή είναι πλαστός ο αριθμός πλαισίου, τότε ο εισαγωγέας αποζημιώνει τον πολίτη. Έχουμε και τέτοιες καταγγελίες και μάλιστα αρκετές και τις διερευνούμε η αλήθεια είναι, χωρίς οι μηχανισμοί ελέγχου να έχουν φέρει και κάποιο αποτέλεσμα.
• Διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς στη χορήγηση κρατικών πινακίδων
Διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς στη χορήγηση κρατικών πινακίδων: Η κατάθεση μαζικά ή ατομικά αιτήσεων της Υπηρεσίας Μεταφορών κι Επικοινωνιών των Περιφερειών όλης της χώρας για θέματα εκδόσεως χορηγήσεως, επανέκδοσης και ανανέωσης αδειών κυκλοφορίας καθώς και για χορήγηση ή αντικατάσταση κρατικών πινακίδων οχημάτων, πραγματοποιείται αποκλειστικά είτε μέσω ταχυδρομικών υπηρεσιών, είτε μέσω ΚΕΠ και δεν επιτρέπεται η αυτοπρόσωπη προσέλευση των πολιτών στις Υπηρεσίες αυτές.
Αν πάτε σε αρκετές από τις Υπηρεσίες Συγκοινωνιών των Περιφερειών, ανθεί το επάγγελμα της διαμεσολάβησης μάλλον, είτε για συγκεκριμένα αυτοκίνητα για τους πολίτες τους μεμονωμένους είτε μαζικά για εισαγωγείς ή αντιπροσώπους. Επιχειρούμε λοιπόν να σταματήσει αυτή η διαδικασία της παράνομης «διαμεσολάβησης», επιχειρώντας να μην υπάρχει η επαφή που υπάρχει μέχρι σήμερα στα γνωστά γκισέ των Υπηρεσιών Μεταφορών των Περιφερειών.
• Θεσμοθέτηση μητρώων και μηχανισμών ελέγχου στις εμπορευματικές μεταφορές
Θεσμοθετούμε μητρώα και μηχανισμούς ελέγχου στις εμπορευματικές μεταφορές. Δημιουργούμε το Ψηφιακό Μητρώο Οδικών Μεταφορών όπου καταγράφονται ψηφιακά ανά επιχείρηση τα στοιχεία, η έδρα, οι ιδιοκτήτες, τα μισθωμένα οχήματα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι προδιαγραφές, οι οδηγοί και η εργασιακή σχέση που έχουν με την επιχείρηση.
Επίσης προβλέπεται η διαδικτυακή εφαρμογή ηλεκτρονικής καταγραφής των στοιχείων των διενεργούμενων οδικών εμπορευματικών μεταφορών πριν τη διενέργειας οποιασδήποτε μεταφοράς.
Επομένως αυτά είναι δύο συστήματα που μπορούμε να έχουμε μόλις δημιουργηθούν, ελεγκτικά όργανα και από την Τροχαία και από άλλους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να δούμε ποια προϊόντα μεταφέρονται, με ποια αυτοκίνητα μεταφέρονται, αν επιτρέπεται, αν τηρούνται οι προδιαγραφές που υπάρχουν ή δεν τηρούνται, με πολύ εύκολο τρόπο. Σήμερα, απαιτούνται μικτά κλιμάκια, όπως γνωρίζετε πολύ καλά από τρεις Υπηρεσίες και οι έλεγχοι αυτοί μάλλον δεν είναι αυτοί που έπρεπε να είναι.
Θεσμοθετείται τέλος Παρατηρητήριο προδιαγραφών συντελεστών κόστους και τιμών μεταφορικού έργου οδικών μεταφορών, όπου καταγράφεται το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των οχημάτων, το κόστος των διοδίων και άλλα κόστη που επηρεάζουν το κόστος μεταφοράς όπως και στατιστικά δεδομένα και η επεξεργασία τους.
Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ γιατί ανθεί η εικονική μεταφορά της έδρας επιχειρήσεων μεταφορών σε γειτονικές χώρες για φορολογικούς λόγους, δηλαδή για λόγους φοροδιαφυγής, ενώ όλο το μεταφορικό έργο γίνεται στη χώρα μας.
• Πλήρης θωράκιση της οδικής μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων για την προστασία του πολίτη και του περιβάλλοντος
Υπάρχουν διατάξεις για τη θωράκιση της οδικής μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων για την προστασία και των πολιτών και του περιβάλλοντος, αναπτύσσεται στο Υπουργείο Πληροφοριακό Σύστημα Φορέων Επιθεώρησης (ADR), για την παρακολούθηση και εποπτεία των Φορέων Επιθεώρησης, θα διενεργούνται επιθεωρήσεις επιτέλους σε οχήματα μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων.
Αναπτύσσεται Πληροφοριακό Σύστημα για τα πιστοποιητικά έγκρισης των οχημάτων αυτών. Να σας πω ότι οι πλατφόρμες που θα διενεργούνται, θα είναι διαδικτυακές και θα μπορούν να έχουν πρόσβαση τα όργανα της Τροχαίας, της Αστυνομίας και άλλων Υπηρεσιών, προκειμένου πολύ εύκολα να κάνουν τους ελέγχους και τη δουλειά τους. Προβλέπονται αυτά και μέσα στο σχέδιο νόμου.
Για τις επιχειρήσεις που παραβαίνουν τις σχετικές διατάξεις περί υποχρέωσης ορισμού πιστοποιημένου συμβούλου ασφαλούς μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων και γνωστοποίησή τους στις αρμόδιες Αρχές προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα που φτάνουν τα 1.500 ευρώ και σχετικές διατάξεις αν ασκούνται πλημμελώς τα καθήκοντά του.
• Διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων ΚΤΕΟ και της ισονομίας με τα ιδιωτικά
Υπάρχουν διατάξεις για τα δημόσια ΚΤΕΟ. Ένα από αυτά που κληρονομήσαμε, γι’ αυτό μιλάμε για γκρίζες ζώνες, ή για μαύρες ζώνες, είναι να υπάρχουν διατάξεις για τα δημόσια ΚΤΕΟ που έχουν συγκεκριμένη ελάχιστη αμοιβή, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ. Αυτά δημιουργούν τις συνθήκες για το πώς θα κλείσουν τα δημόσια ΚΤΕΟ, πώς θα είναι δηλαδή εκτός ανταγωνισμού.
Έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αυτές οι προβλέψεις με συγκεκριμένη στοχοθεσία και συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αυτό που προβλέπουμε είναι με απόφαση της Περιφέρειας που ανήκουν αυτά τα ΚΤΕΟ, να εγκρίνονται από το Υπουργείο, να μπορούν ν’ αναπροσαρμόζουν τις τιμές τους σύμφωνα με τον ανταγωνισμό της περιοχής στην οποία δραστηριοποιούνται.
Με την ίδια διαδικασία αλλά με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και με έγκριση του Υπουργείου, να λειτουργούν αυτά τα ΚΤΕΟ με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής και φορολογικής νομοθεσίας.
Θα ήθελα να σας πω επίσης ότι επανέρχονται τ’ ασυμβίβαστα σε σχέση με τους ιδιοκτήτες ΚΤΕΟ. Επειδή ακούγονται διάφορα, ότι πρώην Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου που είχαν διατελέσει και σε θέσεις ευθύνης Υπουργών, συγγενικά τους πρόσωπα έχουν ΚΤΕΟ, επαναφέρουμε αυτές τις διατάξεις και θα γίνει και έρευνα ποιοι υπάλληλοι τόσο των Διευθύνσεων Μεταφορών των Περιφερειών όσο και του Υπουργείου, έχουν συγγενικά πρόσωπα που έχουν λάβει άδειες γι’ αυτή τη δραστηριότητα, αν μη τί άλλο να μάθει ο ελληνικός λαός τί γινόταν όλα αυτά τα χρόνια.
• Διασφάλιση του κανονιστικού πλαισίου εγκρίσεων τύπου οχημάτων με επιβολή αυστηρών κυρώσεων
Άλλη κατηγορία και τομή είναι η διασφάλιση του κανονιστικού πλαισίου εγκρίσεων τύπου οχημάτων με επιβολή αυστηρών κυρώσεων. Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δημιουργείται Ψηφιακό Μητρώο Εγκρίσεων Τύπου Οχημάτων στο οποίο καταγράφονται ψηφιακά ανά έγκριση τύπου, όλα τα στοιχεία της έγκρισης.
Δημιουργείται επίσης ηλεκτρονικό σύστημα για τη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών για θέματα εγκρίσεως τύπου οχημάτων, οι οποίες πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω αυτού του ηλεκτρονικού συστήματος. Και υπάρχει και το πλαίσιο των κυρώσεων, η επιβολή των κυρώσεων, σε περίπτωση που δεν τηρείται το κανονιστικό πλαίσιο, δηλαδή σε περίπτωση που η έγκριση τύπου βασίζεται σε πλαστές πιστοποιήσεις και σε όλα τ’ άλλα που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα την ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά το προηγούμενο διάστημα. Μιλάμε δηλαδή για κατηγορίες οχημάτων που το λογισμικό τους έδειχνε άλλα από αυτά που πραγματικά ρύπαιναν και ούτω καθεξής.
Πιστεύουμε ότι είναι ένα σύγχρονο πλαίσιο, σύμφωνα με τις αποφάσεις και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην πολιτική κατεύθυνση που είχε η Σύνοδος Υπουργών Μεταφορών της Ευρώπης και ρυθμίζονται και συγκεκριμένα πρόστιμα.
• Τροποποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ)
Μία άλλη κατηγορία που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου είναι οι αλλαγές στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Ποιοι είναι οι στόχοι μας; Οι στόχοι μας είναι να πούμε ότι δεν έχουμε έναν κώδικα οδικής κυκλοφορίας ο οποίος είναι μέσο είσπραξης, αλλά έχουμε έναν παιδευτικό κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Πρέπει αυτό να το περάσουμε στους πολίτες, στους συμπολίτες μας, στους οδηγούς κάθε μέσου και αυτή την προσπάθεια επιχειρούμε να την πετύχουμε με πολύ σημαντικές αλλαγές.
Θέλουμε να κάνουμε μία προσπάθεια μαζί με τους πολίτες για την οικοδόμηση ενός νέου κώδικα κοινωνικής συμπεριφοράς και αξιών, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μαζί ότι μια κακή μας συνήθεια μπορεί να κοστίσει τη ζωή ή την υγεία ενός συμπολίτης μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το άγχος και η βιασύνη της καθημερινότητας κοστίζει στην καθημερινότητα ενός συμπολίτη μας που δεν του επιτρέπουμε την προσβασιμότητα, κυρίως για τα άτομα με αναπηρία.
Και πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα που θα είναι κατανοητό από όλους. Σήμερα έχουμε έναν κώδικα οδικής κυκλοφορίας με εκατοντάδες να μην πω με χιλιάδες παραβάσεις. Η κάθε παράβαση έχει το δικό της πρόστιμο, δεν είναι κατανοητό λοιπόν ποια παράβαση είναι επικίνδυνη, πολύ επικίνδυνη, λιγότερο, ποια κοστίζει πιο πολύ στην καθημερινότητα στην κοινωνία συμπεριφορά που έχουμε. Οι ίδιοι άνθρωποι εμείς κυκλοφορούμε στη Μεσογείων και στην Κηφισίας, οι ίδιοι κυκλοφορούμε και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Πρέπει λοιπόν και η Πολιτεία να δημιουργήσει εκείνο το πλαίσιο, τους θεσμούς, τις υποδομές που θα σεβαστεί ο πολίτης στο δημόσιο χώρο. Αλλά θα πρέπει και όλοι μαζί να συνειδητοποιήσουμε τις κακές συνήθειες που έχουμε. Και βέβαια να προχωρήσουμε στην παιδεία του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, της οδικής μας παιδείας και της ευσυνειδησίας.
Αν δείτε πιο προσεκτικά στο σχέδιο νόμου, η τιμή που προβλέπεται για το παράβολο που σας ανέπτυξα πριν για το ηλεκτρονικό σύστημα σε σχέση με τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα θα πηγαίνει σε δράσεις οδικής ασφάλειας και σε δράσεις παιδείας. Έχουμε μια στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας -αν θέλετε να σας τη δώσω αν δεν την έχετε δει- που προβλέπει διδακτικές ώρες θεματικής ενότητας ανά τάξη, σε όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου.
Ο στόχος μας είναι να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις του Υπουργείου Μεταφορών, δηλαδή η εκπαιδευτική ύλη και να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους για την επιμόρφωση και για τα μαθήματα, τα φυλλάδια, τα διαδραστικά παιχνίδια. Έχει γίνει πολλή δουλειά στο Υπουργείο Μεταφορών σε αυτά τα θέματα και πρέπει στην επόμενη εκπαιδευτική χρονιά, αυτός είναι ο στόχος μας, να αρχίσουμε σε όλες τις τάξεις του δημοτικού και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας να γίνουν τέτοια μαθήματα.
Σε αυτή τη λογική κινείται και η επιβολή προστίμων που θέλουμε να αποκτήσει με τον νέο κώδικα οδικής κυκλοφορίας ένα άλλο εννοιολογικό περιεχόμενο και να αποδεσμευτεί από το μυαλό μας από τη σκέψη μας ο εισπρακτικός του χαρακτήρας. Το πρόστιμο δεν είναι αυτοσκοπός για τις παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, προτεραιότητά μας είναι η πρόληψη, η ευσυνειδησία και η καλλιέργεια οδικής παιδείας. Μακάρι να έχουμε μηδενικά έσοδα από τα πρόστιμα, να μην έχουμε παραβάσεις δηλαδή. Να συνειδητοποιήσουμε όλοι το τι μπορεί μία δική μας αβλεψία, μια δική μας παράβαση, να κοστίσει στους συμπολίτες μας.
Σε αυτό το πλαίσιο κωδικοποιούμε-ταξινομούμε τις παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας που δεν υπήρχε μέχρι τώρα, σε τρεις κατηγορίες: Στις χαμηλής επικινδυνότητας, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας. Η διαβάθμιση αυτή προβλέπεται να γίνει μετά από εισήγηση της θεσμοθετημένης αρμόδιας Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας που υπάρχει και λειτουργούν όλοι.
Επίσης προβλέπονται δύο πρόσθετες κατηγορίες, της πολύ υψηλής συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων η μία, της αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς η δεύτερη. Σε αυτές τις δύο τελευταίες παραβάσεις, όσες παραβάσεις ταξινομηθούν εκεί από την αρμόδια Επιτροπή, δε θα υπάρχει πρόστιμο, θα είναι μηδενικό το πρόστιμο, θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.
Κάποιες παραβάσεις που προβλέπονται μέσα στο σχέδιο νόμου είναι η χρήση κινητού τηλεφώνου, χωρίς τη χρήση ακουστικών και την τοποθέτηση κινητού σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση. Η παρεμπόδιση της διάβασης των ατόμων με αναπηρία, η στάθμευση σε αποκλειστικές γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία και η χρήση της λωρίδας εκτάκτου ανάγκης. Να σας πω ότι ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη που είναι μια πόλη πάνω από 15 εκατομμύρια η ΛΕΑ είναι ανοιχτή, κι εμείς δεν έχουμε εκπαιδευτεί σε αυτό μέσα στην πόλη.
Θεωρούμε ότι αυτού του είδους οι παραβάσεις είναι παραβάσεις που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής μας, έχουν να κάνουν με την πιθανή αβλεψία που έχουμε στην καθημερινότητά μας ή την κακή συνήθεια όπως είναι για μας που καπνίζουμε πάρα πολύ, είναι πολύ εύκολο να πετάξεις το τσιγάρο σου από το παράθυρο, αλλά είναι πολύ πιθανό να κάψεις έναν άνθρωπο και να σκοτωθεί με το μηχανάκι που ακολουθεί από πίσω, έτσι; Πέρα από τη ρύπανση.
Το ίδιο ισχύει για τις διατάξεις για τη χρήση της ζώνης ασφαλείας και του προστατευτικού κράνους, για τη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών, σε αυτά λοιπόν προβλέπονται μηδενικά πρόστιμα, δεν είναι θέμα προστίμων αυτές οι παραβάσεις και τα διοικητικά μέτρα που σας είπα.
Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις που βαριά οχήματα οδηγούνται μόνο στην αριστερή λωρίδα ή χρησιμοποιούν την αριστερή λωρίδα για προσπέραση, ενώ υπάρχει κίνηση στην αριστερή λωρίδα. Είναι κάτι που το ζούμε στις εθνικές οδούς όλοι. Εκεί αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια οδήγησης για 30 ημέρες και το διπλάσιο χρονικό διάστημα αφαιρείται επίσης η άδεια οδήγησης.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις στην περίπτωση υποτροπής στη δεύτερη φορά εκτός από την αφαίρεση υποχρεώνεται σε επανεξέταση και σε επανέκδοση της άδειας οδήγησης.
Προβλέπεται επίσης ότι θα υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα που όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα καταχωρούν τις αφαιρούμενες πινακίδες, το ίδιο ισχύει για τις πινακίδες που καταθέτει ο πολίτης γιατί θέλει να μην χρησιμοποιεί το όχημά του για κάποιο χρονικό διάστημα στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Το ίδιο ισχύει για τα κλεμμένα αυτοκίνητα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Άρα θα έχουμε ένα ενιαίο σύστημα που θα χρησιμοποιούν τα τρία Υπουργεία, για να ξέρει και η χώρα τι της γίνεται. Δε θα έχει το κάθε Υπουργείο το δικό του σύστημα και να μην ξέρει ποιο αυτοκίνητο έχει κλαπεί, ποιο έχει καταθέσει τις πινακίδες του και να υπάρχουν κι άλλου είδους ασυμφωνίες.
Πιστεύουμε ότι οι κυρώσεις πρέπει να αγγίζουν όλους τους πολίτες, προκειμένου να επιβαρύνονται αναλογικά και τα διοικητικά μέτρα κατ΄ επέκταση να λειτουργούν αποτρεπτικά για όλους. Ενιαίο πρόστιμο προβλέπεται για όλα, εκτός από τις παραβάσεις που σας είπα, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε οριζόντια μείωση σε όλα τα πρόστιμα εκτός από τα βαριά που θα τα αναφέρουμε στη συνέχεια σε ποσοστό 40%, και θα υπάρχει προσαύξηση μέχρι το τριπλάσιο από το σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών, ανάλογα με το εισόδημα που έχει ο καθένας. Θέλουμε να χτυπήσουμε τη λογική: έχω λεφτά, παρανομώ και πληρώνω, πιστεύουμε ότι είναι σύμφωνο με την αρχή της αναλογικότητας και αυτό θεσμοθετούμε.
Σε αυτή την κατηγορία της μείωσης του 40% ή της προσαύξησης δεν εντάσσονται οι παραβάσεις όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ που θα ισχύσει το ίδιο πλαίσιο που υπάρχει και σήμερα, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, οι διατάξεις που σχετίζονται με τον τρόπο προσπέρασης οχημάτων, δηλαδή οι σοβαρές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Και βέβαια αυτά θα τα επανεξετάσει η θεσμοθετημένη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας. Ξέρουμε ότι υπάρχουνε πολλές διαφωνίες γι’ αυτά, δεν πειράζει, δεν κοστίζει στον άνεργο ή στον άνθρωπο που παίρνει 10 ευρώ μεροκάματο το ίδιο μια παράβαση με αυτόν που έχει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες το χρόνο. Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, ούτε είναι ένας δογματισμός ακραίων κομμουνιστικών δυνάμεων, προβλέπεται στην Ελβετία, στη Φιλανδία, σε χώρες που έχουν την αντίληψη της πραγματικής ίσης μεταχείρισης των πολιτών.
Επίσης, προβλέπουμε την αύξηση των ορίων ταχύτητας κατόπιν μελέτης, όπως γνωρίζετε οι νέοι αυτοκινητόδρομοι έχουν μελετηθεί για πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες απ’ αυτές που σήμερα υπάρχουν στη σήμανση, προβλέπουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα αύξησης στο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους από τα 130 χιλιόμετρα που είναι σήμερα στα 150 χιλιόμετρα την ώρα μετά από μελέτη και έγκριση απ’ τις αρμόδιες Υπηρεσίες και βέβαια την τοποθέτηση της σχετικής σήμανσης.
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί κυρίως τη νησιωτική Ελλάδα και τις τουριστικές περιοχές είναι οι γνωστές τετράτροχες μοτοσικλέτες και οχήματα υπαίθριων δραστηριοτήτων, όπου απαγορεύεται η χρήση τους σε δρόμους, στο οδικό δίκτυο, στο ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο.
Αυτό ήτανε μια άλλη γκρίζα ζώνη, την ξέρετε καλά, επειδή μας κατηγορείτε έτσι για συντεχνιασμό, να δούμε πόσοι συντεχνιακοί είμαστε, όπου για να νοικιάζουνε σε επισκέπτες της χώρας, σε τουρίστες, φτηνά οχήματα και χωρίς άδεια μοτοσικλέτας, φρόντισαν να έχουμε τις τετράτροχες μοτοσικλέτες και τα οχήματα εκτός δρόμου, να μετακινούνται με πολύ μικρές ταχύτητες στα νησιά μας και να σκοτώνεται ο κόσμος. Κάθε Καλοκαίρι. Γι’ αυτό απαγορεύεται και η κυκλοφορία σ’ αυτούς τους δρόμους. Στις πόλεις απαγορευόταν έτσι κι αλλιώς. Μόνο στα εκτός δρόμου επιτρέπεται. Στα εκτός δρόμου, γι’ αυτό που βγήκανε, αυτή είναι η έγκριση που τους επιτρέπεται.
Ένα κεφάλαιο που υπάρχει μέσα στο σχέδιο νόμου ρυθμίζει την πολυδιαφημισμένη κυκλοφορία ποδηλάτου. Για πάρα πολλά χρόνια, λοιπόν, η χώρα έχει δώσει εκατομμύρια για ποδηλατόδρομους, αλλά δεν είχε ρυθμιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορία τους, ούτε για τη σήμανση, ούτε για τις ποινές, ούτε για την οδική παιδεία και συμπεριφορά των οδηγών ποδηλάτων.
Πιστεύουμε, ότι είναι μία σειρά από άρθρα που ρυθμίζουν και τη σήμανση των οδών με πινακίδες για τα ποδήλατα και την οριζόντια σήμανση και τις διαγραμμίσεις που πρέπει να υπάρχουν, τη φωτεινή σηματοδότηση για τους ποδηλάτες και τη σήμανση που πρέπει να υπάρχει στους ποδηλατόδρομους.
Αυστηροποιούμε τα κριτήρια για τους οδηγούς που μεταφέρουν μαθητές. Θεσπίζεται ενιαίο όριο ηλικίας, των οδηγών που μεταφέρουν μαθητές, στα 55 έτη, για οδηγούς λεωφορείων και το όριο επιτρέπεται να παραταθεί μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας του οδηγού εφόσον ανά πενταετία προηγηθούν ιατρικές εξετάσεις, αλλά και δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς. Δεν θα δίνουν οι άνθρωποι για σήματα, επαγγελματίες είναι, αλλά θα υπάρχει Επιτροπή που θα ελέγχει τη φυσική τους κατάσταση, τα αντανακλαστικά τους στην πορεία ενός λεωφορείου.
Ενισχύουμε, επίσης, την οδική ασφάλεια γιατί οι κάτοχοι οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης, οι οδηγοί που έχουν συμπληρώσει τα 75 έτη θα υποχρεώνονται σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς για κάθε κατηγορία που επιθυμούν να ανανεώσουν. Δεν θα έχουμε, λοιπόν, μόνο τις ιατρικές βεβαιώσεις, θα έχουμε ανά πέντε έτη μία διαδικασία δοκιμασίας, εξέτασης δηλαδή, στο δρόμο από την Επιτροπή που πρέπει να ελέγχει αν μπορεί ένας άνθρωπος σε αυτή την ηλικία, δεν είναι οριζόντιο μέτρο αυτό, κάποιοι μπορούν, κάποιοι δεν μπορούν, ανάλογα τη φυσική τους κατάσταση, που αποτελεί και μεγάλο πρόβλημα.
Επίσης, προβλέπονται πρόστιμα και για τους χρήστες αλλά και για τους εκδότες βεβαιώσεων γι’ αυτές τις κατηγορίες που δεν ισχύουν, γιατί και αυτό το σπορ είναι πολύ διαδεδομένο. Χωρίς κάποιος να περνάει από μία αρμόδια εξέταση να φέρνει διάφορες βεβαιώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
• Νέος Κανονισμός Λειτουργίας ΕΔΧ αυτοκινήτων
Στο τελευταίο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου, ένα ακόμη έτσι πολυσυζητημένο θέμα, είναι ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας, για τα αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης. Και επειδή μας κατηγόρησαν πολλοί για το πόσο συντεχνιακοί είμαστε και στηρίζουμε συγκεκριμένες συντεχνίες, το πρώτο που κάνουμε είναι να θεσπίσουμε, να εκσυγχρονίσουμε τον Κανονισμό Λειτουργίας των αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης και των οδηγών, δηλαδή των γνωστών μας ταξιτζήδων.
Θεσπίζονται, λοιπόν, οι απαγορεύσεις, ότι δεν μπορεί να αρνηθεί κάποιος τη μίσθωση μη μισθωμένου αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης, αυτοκινήτου ταξί, απαγορεύεται η μη συμμόρφωση προς τις υποδείξεις του επιβάτη ως προς τη διαδρομή και τον προορισμό, υποχρεώνονται να μεριμνούν για τη διατήρηση των κατάλληλων εσωτερικών συνθηκών θερμικής άνεσης και ποιότητας αέρα, δηλαδή να μην μπαίνεις σε ένα ταξί και παγώνεις το Χειμώνα ή τρέχει ο ιδρώτας το Καλοκαίρι και δεν έχει κλιματισμό, απαγορεύεται, επίσης, η άρνηση της μίσθωσης μη μισθωμένου δημόσιας χρήσης αυτοκινήτου ταξί σε άτομα με αναπηρία, γνωρίζετε ότι κάποιοι αυτοκινητιστές δεν σταματάτε να εξυπηρετήσουνε άτομα με αναπηρία, αναδιαμορφώνεται ο Κώδικας Συμπεριφοράς των οδηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, επομένως απαγορεύεται η απρεπής, ανάρμοστη, προκλητική ή απειλητική καθοιονδήποτε τρόπο συμπεριφορά προς τους επιβάτες, αλλά και τους άλλους οδηγούς.
Η συμπεριφορά μιας ομάδας αυτοκινητιστών όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργήσει πολύ κακή εικόνα στην κοινωνία και στους πολίτες και πολλοί χρησιμοποιούν αυτή την κακή εικόνα για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Πρέπει όλα τα ταξί, όλοι οι ταξιτζήδες να έχουν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, ένα συγκεκριμένο Κώδικα Δεοντολογίας, ποινές, πειθαρχικά που θα λειτουργούν. Και αυτό θεσπίζουμε με αυτές τις διατάξεις.
Απαγορεύεται οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές, οι ταξιτζήδες δηλαδή, να οδηγούν υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή άλλων ουσιών. Υποχρεώνονται να έχουν συνοδευτικά έγγραφα όταν μεταφέρονται ασυνόδευτα δέματα και λοιπά αντικείμενα έως 20 κιλά. Είναι άλλο ένα θέμα που ήταν γκρίζα ζώνη, κάποιοι να εκβιάζονται και κάποιοι να εξυπηρετούνται, για το αν μπορούν να μεταφέρουν οι ταξιτζήδες ασυνόδευτα δέματα και μέχρι ποια κατηγορία.
Επιτρέπεται η μεταφορά κατοικίδιων ζώων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή μέσα σε ειδικό καλάθι ή με φίμωτρο. Υποχρεώνονται οι οδηγοί δημόσιας χρήσης να μεταφέρουν στο νοσοκομείο πρόσωπα που χρειάζονται βοήθεια, ακόμη και από ατυχήματα, εφόσον ζητηθεί από την αρμόδια αρχή, δηλαδή από το ΕΚΑΒ, παραδείγματος χάρη, αν έχουμε κάποιο ατύχημα.
Θεσπίζουμε υποχρεώσεις και κανονισμό λειτουργίας για τους ιδιοκτήτες και τους εκμεταλλευτές των ταξί, όχι μόνο για τους οδηγούς. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις συμπίπτουν, αλλά σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι άλλοι οι ιδιοκτήτες και άλλοι οι οδηγοί. Επομένως απαγορεύεται να χρησιμοποιούν οδηγούς που δεν έχουν την ειδική άδεια, υποχρεώνονται να ελέγχουν την ακριβή λειτουργία του ταξίμετρου, υποχρεώνονται να μεριμνούν για την απαιτούμενη τακτική συντήρηση και ορθή λειτουργία των συστημάτων κλιματισμού θέρμανσης ψύξης και αερισμού.
Θεσπίζονται προφανώς και για τους επιβάτες κανόνες, όπως ότι απαγορεύεται να ρίχνουν αντικείμενα εντός ή εκτός των οχημάτων, να τηρούν επιμελώς οδηγίες για τη μετακίνηση μικρών παιδιών, βρεφικών-παιδικών καροτσιών, αποσκευών, ποδηλάτων και κατοικίδιων ζώων. Στις περιπτώσεις που επιβάτες αναμένουν ένα αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης για μίσθωση και αν στην αναμονή υπάρχουν τυφλοί, ανάπηροι, έγκυοι, είναι υποχρεωτική η παραχώρηση της προτεραιότητας στη μίσθωση του αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης.
Και γι’ αυτούς τους κανονισμούς προβλέπονται στη συνέχεια Πειθαρχικά Συμβούλια, που λειτουργούν, όχι σαν κι αυτά που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Με συγκεκριμένη σύνθεση που λειτουργεί, με συγκεκριμένες προβλέψεις που αν ένας Περιφερειάρχης δε συγκροτεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο, να το συγκροτεί το Υπουργείο.
Και βέβαια ποινές. Οι ποινές είναι τριών κατηγοριών, ανάλογα με τη σπουδαιότητα που έχει η κάθε ποινή. Είναι η επίπληξη, το διοικητικό πρόστιμο και η αφαίρεση της ειδικής άδειας οδήγησης. Αυτές είναι οι πειθαρχικές ποινές, το λέω για να μην παρεξηγηθούμε σε σχέση με τις ποινές που προβλέπονται στον ΚΟΚ ή σε άλλους νομικούς κώδικες που προβλέπεται. Είναι πειθαρχικές ποινές.
Οι ποινές επίσης κατηγοριοποιούνται σε χαμηλής αξιολόγησης, που είναι από επίπληξη έως πρόστιμο 300 ευρώ, σε μεσαίας αξιολόγησης που είναι ένας όρος που έχουμε κατηγορηθεί ότι είμαστε ενάντια στην αξιολόγηση εμείς, άρα για να δούμε τώρα. Μεσαίας αξιολόγησης που προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 300 έως 600 ευρώ και η αφαίρεση της ειδικής άδειας οδήγησης και της υψηλής αξιολόγησης που προβλέπεται η αφαίρεση ειδικής άδειας οδήγησης για έξι μήνες και επανεξέταση για την έκδοση της άδειας αυτής.
Αυτή η αξιολόγηση, δεν είναι θέμα αξιολόγησης του ποιος είναι καλύτερος, ποιος χειρότερος, είναι θέμα αξιολόγησης ότι όλα τα ταξί, όλοι οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές, οφείλουν να τηρούν αυτόν τον κώδικα, που μέχρι σήμερα κανείς δεν πήγε, είτε να τον θεσπίσει, είτε να τον τηρήσει. Γιατί κάποιες διατάξεις υπήρχαν.
Και θεσπίζονται και οι υψηλές πειθαρχικές ποινές, για συγκεκριμένες παραβάσεις επιπλέον των διατάξεων του ΚΟΚ και του ποινικού κώδικα, όπως είναι αυτή της χρήσης αλκοόλ, όπου προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 2 χιλιάδες ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 4 χιλιάδες ευρώ και αφαίρεση της ειδικής άδειας για ένα έτος και μετά επανέκδοση. Και αφαίρεση της ειδικής άδειας ταξί από έξι μήνες έως και οριστικά σε περίπτωση υποτροπής, με αιτιολογημένη απόφαση και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων του κανονισμού, όπως είναι αντικοινωνική ή αντιεπαγγελματική συμπεριφορά.
Μπορείτε να δείτε τη σύνθεση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, για να λειτουργεί και όχι για να μη λειτουργεί. Και ποιες είναι οι προβλέψεις αν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αυτά τα Πειθαρχικά Συμβούλια δεν έχουν συγκροτηθεί.
Επίσης θεσπίζουμε γιατί εμείς δε θέλουμε αυτές τις αλλαγές να τις κάνουμε όπως τις έκαναν άλλοι ή έλεγαν ότι τις έκαναν άλλοι. Εμείς θέλουμε να τις κάνουμε μαζί με την κοινωνία, μαζί με τις επαγγελματικές ομάδες, αλλιώς δε γίνεται, θα αποτύχει το μέτρο.
Θεσπίζουμε λοιπόν μία Επιτροπή για θέματα αξιολόγησης των Υπηρεσιών των δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων και αυτή η Επιτροπή έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, πρέπει συνεχώς να υπάρχει για να αναμορφώνει τον κανονισμό λειτουργίας, τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ή των αυτοκινητιστών, τους κανόνες και τα προσόντα ή την αναμόρφωση του πλαισίου για την απόκτηση της ειδικής άδειας, την κατάσταση των οχημάτων και τις προϋποθέσεις για τη διάθεση αυτών και τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται.
Αν δηλαδή κάποιο από τα μέτρα που θεσμοθετήσαμε δεν λειτουργεί, θα υπάρχει κι αυτή η Επιτροπή για να εισηγείται βελτιώσεις και του θεσμικού πλαισίου, αλλά και των κυρώσεων.
Θεσπίζεται επίσης ηλεκτρονικό σύστημα και απευθείας γραμμή για τους πολίτες για καταγγελίες. Δηλαδή δημιουργείται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα, τηλεφωνικό κέντρο και υπηρεσία σύντομων γραπτών μηνυμάτων, παραπόνων και καταγγελιών των επιβατών, για παραβάσεις του κανονισμού λειτουργίας των ταξί. Άρα αυτό δεν είναι σύστημα αξιολόγησης με τη φυσιογνωμία του κάθε αυτοκινητιστή, αλλά είναι ένα σύστημα που όλοι οι αυτοκινητιστές και οι ιδιοκτήτες των ταξί οφείλουν να το εφαρμόζουν και οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση κατευθείαν στο Υπουργείο για τις καταγγελίες τους.
Θεσπίζονται ειδικές διατάξεις για τη μεταφορά ατόμων με αναπηρία για τα ταξί δημόσιας χρήσης. Εδώ επιτέλους μπαίνει μετρητής, γιατί κάποιοι το είχαν κάπως αλλιώς το σύστημα να λειτουργεί, τυχαία κι αυτό. Αν μπορούν να μεταφέρουν αναπηρικό αμαξίδιο πρέπει να έχουν ράμπα, ιμάντες στήριξης και ασφάλειας του αμαξιδίου και οποιοδήποτε τεχνικό μέσο διευκολύνει την πρόσβαση των ατόμων με ειδική αναπηρία στο όχημα-ταξί.
Επίσης κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης επιβάλλεται η στάση του ταξί ή αυτών των οχημάτων για την επιβίβαση ή την αποβίβαση ατόμων με εμφανείς βαριές κινητικές αναπηρίες ή τυφλότητα. Δηλαδή μπορούν να σταθμεύσουν για να πάρουν άτομο με αναπηρία οπουδήποτε και προβλέπονται και βαριές ποινές αν δε σταματήσουν.
Διευρύνουμε τη δυνατότητα αδειών δημόσιας χρήσης στη νησιωτική Ελλάδα, που προβλέπεται από τον παλιό νόμο μία άδεια ταξί, για να μην υπάρχει μονοπώλιο, να υπάρχουν τουλάχιστον δύο άδειες.
Αναστέλλουμε την υποχρέωση αντικατάστασης αυτοκινήτων ως το 2020 κι επειδή πολλοί θα πουν ότι αυτό είναι “ένα ρουσφέτι στους ταξιτζήδες”, να πούμε ότι η επέκταση αυτή γίνεται για τους λόγους που ξέρετε όλοι, για την οικονομική κρίση. Γίνεται για λόγους που επίσης ξέρετε όλοι ότι έχουν πάρει όλες τις παραγωγικές δομές της χώρας μας και τις έχουν πάει σε άλλες χώρες.
Άρα αν έρθει μια αυτοκινητοβιομηχανία να παράγει αυτοκίνητα με μεγάλη χαρά θα μειώσουμε το χρόνο που πρέπει να αντικατασταθούν τα αυτοκίνητα, αλλά δεν μπορεί την υπεραξία να την έχουν κάποιες κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες και οι δικοί μας να είναι καταναλωτές μόνο. Ας φέρουν έστω τη συναρμολόγηση.
Και το τρίτο είναι ότι δεν μπορεί να γίνεται ρουσφέτι στα φορτηγά και στα λεωφορεία και να μην υπάρχουν ίδια χρόνια σε όλα τα επαγγελματικά αυτοκίνητα. Λέω για το καθεστώς που βρήκαμε. Δηλαδή δεν μπορεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις να προβλέπουν ότι είναι 22-23 χρόνια για τα λεωφορεία μέσα στα αστικά κέντρα και να λες για τα ταξί θα είναι 12 και 15. Ομογενοποιείται αυτό το πράγμα.
Γι’ αυτούς λοιπόν αθροιστικά τους λόγους και κυρίως για τους λόγους οικονομικής κρίσης, γιατί δε θέλουμε να κρυβόμαστε, δεν μπορούν αυτή τη στιγμή οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές να δώσουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να πάρουν νέο αυτοκίνητο, αλλά κι επειδή είναι επιλογή ή αποβιομηχάνιση της χώρας από κάποιες δυνάμεις, καλό θα είναι να συνεργαστούν με την Ελλάδα, με τη χώρα μας, να φέρουν ένα κομμάτι παραγωγικού ιστού και ν’ αναθεωρήσουμε κι εμείς αυτή την πολιτική, μήπως και βρει κανένας άνθρωπος δουλειά και κάνουμε και παραγωγική δομή.
Υποχρεώσεις θεσπίζονται και για το κράτος. Δε γίνεται να μην έχουν καθοριστεί μετά από τόσα χρόνια, από τους Δήμους, αλλά και από τους κεντρικούς φορείς, οι θέσεις επιβίβασης για τα αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, όπως και οι θέσεις στάσης και στάθμευσης, οι γνωστές «πιάτσες».
Άρα, θεσπίζεται ότι εντός 18 μηνών, από τους αρμόδιους Δήμους, στο βασικό κύριο οδικό δίκτυο των πρωτευουσών, των περιφερειακών ενοτήτων, πρέπει να οριστούν. Είναι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Πάρα πολλοί Δήμοι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία εδώ και χρόνια, αλλά δεν την έχουν ολοκληρώσει ποτέ.
Για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η υποχρέωση αυτή ανατίθεται στον ΟΑΣΑ και στον ΟΣΕΘ. Προβλέπονται συγκεκριμένες προδιαγραφές, δηλαδή η μέγιστη απόσταση μεταξύ των θέσεων στάσης, στάθμευσης, θα είναι τα 2,5 χιλιόμετρα, οι πιάτσες δηλαδή θα είναι κάθε 2,5 χιλιόμετρα και οι θέσεις αποεπιβίβασης, κάθε 150 μέτρα. Σε περίπτωση που δε γίνουν αυτά, θα προβλέπονται για τους φορείς που είναι αρμόδιοι, πρόστιμα ανάλογα με τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά του Δήμου.
Θα ήθελα επίσης να πω ότι όλα τα μητρώα γίνονται ψηφιακά. Το κυρίως σύστημα θα έχει το Ψηφιακό Μητρώο των αυτοκινήτων Δ.Χ. που θα τηρούνται όλα τα στοιχεία και των αυτοκινήτων, αλλά και των οδηγών τους, των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σ’ αυτά, στην ηλεκτρονική διαμεσολάβηση, οι σχετικές συμβάσεις που υπάρχουν, τα στοιχεία κυκλοφορίας κάθε αυτοκινήτου ή κάθε οδηγού και τα στοιχεία των φορέων ηλεκτρονικής διαμεσολάβησης.
Προβλέπεται επίσης Ψηφιακό Μητρώο που καταχωρούνται με ευθύνη των εκμισθωτών και τηρούνται όλα τα στοιχεία των συμβάσεων των επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης. Η σύμβαση περιλαμβάνει με ποινή ακυρότητας τα στοιχεία του εκμισθωτή, του μισθωτή, του οδηγού, της ημερομηνίας και της ώρας κατάρτισης της έναρξης και της λήξης του τιμήματος της μίσθωσης και απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο λύση της σύμβασης προ της παρόδου της ελάχιστης προβλεπόμενης εκ του νόμου διάρκειάς της.
Είναι για τη διαμεσολάβηση, στα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, στα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης, θα το δείτε στη συνέχεια. Εδώ έχουμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που δεν υπήρχε, είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν είχαμε τέτοιο ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι υπόλοιπες χώρες που ακούτε κατά καιρούς ότι αναστάλθηκε η λειτουργία της τάδε εταιρείας, ήταν γιατί είχαν αυτό το θεσμικό πλαίσιο.
Εμάς μας καταγγέλλουν σήμερα, εδώ και έναν, ενάμιση μήνα περίπου, γιατί θέλουμε να φτιάξουμε θεσμικό πλαίσιο χωρίς να ξέρουμε και ποιο είναι. Πάμε λοιπόν κι εμείς να γίνουμε μια ευρωπαϊκή χώρα και σ’ αυτή τη γκρίζα περιοχή, δηλαδή να βάλουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εταιρείες διαμεσολάβησης μεταφορικού έργου και με τα Δ.Χ. αυτοκίνητα και με τα Ι.Χ. αυτοκίνητα.
Επομένως στην περίπτωση που ο αιτών, δηλαδή αυτός που κάνει τη διαμεσολάβηση, είναι Νομικό Πρόσωπο, πρέπει να υποβάλλει αίτηση με τα νομιμοποιητικά έγγραφα που έχει και να έχει και νόμιμο εκπρόσωπο. Δεν το είχαμε μέχρι τώρα αυτό.
Σε περίπτωση που δεν είναι κάτοικος Ελλάδος, σε περίπτωση αίτησης Νομικού Προσώπου που δεν έχει την έδρα του στην Ελλάδα, ορίζεται με την αίτηση υπεύθυνος άσκησης δραστηριότητας της διαμεσολάβησης, που κατοικεί ή εδρεύει στη χώρα, και δηλώνονται όλα τα στοιχεία του όπως τ’ ονοματεπώνυμο, η επωνυμία, το ΑΦΜ, η ΔΟΥ, η διεύθυνση, τα τηλέφωνα επικοινωνίας και ο ΑΔΤ. Μπορεί ν’ ακούγονται προφανή αυτά, αλλά δεν τα έχουμε στη χώρα μας.
Ο υπεύθυνος άσκησης δραστηριότητας διαμεσολάβησης στη χώρα, τη δική μας, όχι σε άλλη, θα ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με το φορέα διαμεσολάβησης για κάθε ευθύνη του τελευταίου που προκύπτει με βάση τις διατάξεις του παρόντος νόμου ή της κείμενης φορολογικής νομοθεσίας όσον αφορά τα έσοδα από την άσκηση δραστηριότητας διαμεσολάβησης εντός της ελληνικής επικράτειας.
Δημιουργούμε το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εταιρείες διαμεσολάβησης μεταφορικού έργου για τα Δ.Χ. αυτοκίνητα, διάκριση της υπηρεσίας ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης για την άσκηση μεταφορικού έργου σε κύρια οικονομική δραστηριότητα ή σε δευτερεύουσα, αν με οποιονδήποτε τρόπο επηρεάζονται οι κρίσιμες πτυχές της Υπηρεσίας Αστικής Μεταφοράς.
Δεν ξέρω αν είναι κατανοητό αυτό, να το πω ξανά, οι εταιρείες διαμεσολάβησης μεταφορικού έργου, με αυτοκίνητα Δ.Χ., αν έχουν κύρια οικονομική δραστηριότητα αυτή που ανέφερα πριν και όχι δευτερεύουσα, πρέπει να έχουν άδεια για τη δραστηριότητα στη χώρα, αν είναι δευτερεύουσα δεν πρέπει να έχουν. Πρέπει να έχουν άδεια διαμεσολάβησης μεταφορικού έργου.
Οι κρίσιμες πτυχές αναφέρονται στο νόμο αναλυτικά ποιες είναι, είναι στο άρθρο 12, για να τις δείτε και είναι αυτές που επηρεάζουν την τιμή του μεταφορικού έργου, που είναι καθορισμένη από τον ευρωπαϊκό νόμο και την εθνική νομοθεσία, τα χαρακτηριστικά και όλα τα υπόλοιπα. Δεν καταργούμε την αξιολόγηση π.χ. λέω διάφορα που με βάση ένα νομοθέτημα που δημοσίευσε μια εφημερίδα, τοποθετήθηκαν όλοι, από την αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι κι εγώ δεν ξέρω ποιον…
Δεν είναι αυτό. Υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, ποιες είναι οι κρίσιμες πτυχές της Υπηρεσίας Αστικής Μεταφοράς, υπάρχουν στην εισήγηση του Εισαγγελέα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που μάλλον δεν είναι ένας δογματικός κομμουνιστής, φαντάζομαι, ως Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για να θέλει να κλείσει τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Επομένως επιτέλους, θεσμοθετούνται και στη χώρα μας.
Ποιες είναι αυτές και πότε; Όταν οι πλατφόρμες λοιπόν αυτές ή οι εταιρείες διαμεσολάβησης, γιατί μπορεί να μην είναι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, μπορεί να είναι τηλεφωνικό κέντρο ή οτιδήποτε άλλο, όταν επηρεάζουν την τιμή της Υπηρεσίας Μεταφοράς, είτε αμέσως, είτε εμμέσως, τότε προφανώς ασκούν διαμεσολάβηση για μεταφορικό έργο.
Όταν επίσης καθορίζουν τις ελάχιστες προδιαγραφές, που πρέπει να πληρούν τ’ αυτοκίνητα, ή καθορίζουν τις διαδρομές ή τις χρονικές περιόδους, ή ρυθμίζουν την τιμή ανάλογα με το αν έχουν ζήτηση ή δεν έχουν ζήτηση και ανάλογα καθορίζουν και τα κόμιστρα, τότε έχουμε κρίσιμη πτυχή μεταφορικού έργου.
Τα δικαιολογητικά είναι η αίτηση του Φυσικού ή Νομικού Προσώπου, η σύμβαση ορισμένου χρόνου της εταιρείας διαμεσολάβησης με τους οδηγούς. Έλεγαν ότι είναι και 3 χρόνια. 5 χρόνια μπορεί να ήταν. Δύο μήνες είναι και αυτό αποσκοπεί σ’ έναν λόγο, να δηλώνουν αυτές οι εταιρείες στην πλατφόρμα που θα υπάρχει στο Υπουργείο, τις συμβάσεις, με ποια ταξί και με ποιους οδηγούς συνεργάζεται.
Εσείς έχετε ως δημοσιογράφοι, με όποια σχέση εργασίας, μια σύμβαση. Και δυο εταιρείες όταν συνεργάζονται, έχουν μια σύμβαση. Πρέπει κι αυτές οι εταιρείες διαμεσολάβησης να έχουν μια σύμβαση ιδιωτική. Και να είναι κατατεθειμένη. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει αυτό. Δεν ξέρει το Υπουργείο Μεταφορών ποιες είναι αυτές οι εταιρείες, αν χρησιμοποιούν επαγγελματίες οδηγούς.
Λένε ότι χρησιμοποιούν κάποιες. Δεν το ξέρουμε. Αν χρησιμοποιούν ταξί ή αυτοκίνητα κατ’ επέκταση ή άλλες εταιρείες που είναι αδειοδοτημένες, έχουν τις προδιαγραφές δεν το ξέρουμε, το λένε. Να το ξέρουμε κιόλας; Να ελέγχουμε; Να έχουμε έναν αξιόπιστο μηχανισμό ελέγχου ως χώρο για το αν τηρεί τη νομοθεσία μας; Αυτό πάμε να θεραπεύσουμε.
Γι’ αυτό λοιπόν εκδίδεται άδεια σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Οι συμβάσεις λοιπόν είναι δύο μηνών, δεν είναι μερικών χρόνων για να φοβούνται κάποιοι ότι θα κάνουμε τους ταξιτζήδες υπαλλήλους των εταιρειών διαμεσολάβησης. Συνεργαζόμενοι θα είναι.
Απαιτούνται επικυρωμένα αντίγραφα των σχετικών με τα οχήματα αδειών κυκλοφορίας προφανώς και των εγγράφων που αποδεικνύουν σχέση εργασίας με οδηγούς κατόχους επαγγελματικής ειδικής άδειας οδήγησης Δ.Χ. αυτοκινήτου, παράβολο Δημοσίου 1.000 ευρώ και η άδεια αυτή εκδίδεται μέσα σε 30 ημέρες.
Ιδρύεται μητρώο, που θα φαίνονται ποιοι είναι οι φορείς διαμεσολάβησης στη χώρα και οι υπεύθυνοι άσκησης δραστηριότητας, ποια είναι τα οχήματα, όπως είπαμε πριν, οι οδηγοί, οι ανακλητικές πράξεις των αδειών διαμεσολάβησης και κάθε άλλο στοιχείου που κρίνεται αναγκαίο. Επίσης προβλέπονται κυρώσεις στο φορέα ηλεκτρονικής τηλεφωνικής διαμεσολάβησης.
Σε περίπτωση που δε δηλώνουν αυτά τα στοιχεία προβλέπεται πρόστιμο στο ποσό των 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, 100.000 ευρώ και ανάκληση της άδειας. Στον οδηγό του αυτοκινήτου που δεν έχει επαγγελματική άδεια οδήγησης, αφαίρεση άδειας οδήγησης για δυο χρόνια και στους κύριους των οχημάτων, που εκτελούν παράνομο έργο, σε συνεργασία με φορέα διαμεσολάβησης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ ανά όχημα και σε περίπτωση υποτροπής το ποσό αυτό διπλασιάζεται.
Ειδικά για την περίπτωση της χρήσης οχήματος για το οποίο δεν έχει καταρτισθεί σύμβαση και δεν έχει κατατεθεί στο σύστημα, προβλέπεται αφαίρεση της άδειας για δύο έτη και απαγορεύεται για το ίδιο διάστημα, τα Φυσικά ή τα Νομικά Πρόσωπα που ίδρυσαν το φορέα της διαμεσολάβησης, να ιδρύσουν άλλο φορέα διαμεσολάβησης.
Επίσης, σε περίπτωση που δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας, ενώ έπρεπε να υπάρχει, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διακόπτεται η λειτουργία των συγκεκριμένων ιστοσελίδων στη χώρα.
Τα έσοδα από την άσκηση της δραστηριότητας διαμεσολάβησης εντός της ελληνικής επικράτειας φορολογούνται με βάση την κείμενη φορολογική νομοθεσία. Οι φορείς διαμεσολάβησης εκδίδουν διαφορετικά στοιχεία προς τον καταναλωτή και διαφορετικά προς τους οδηγούς και τους ιδιοκτήτες των οχημάτων και είναι για κάθε διαμεσολάβηση.
Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι λέω, αυτή τη στιγμή δεν είναι σε πολλές περιπτώσεις. Δεν είναι καθόλου. Δεν υπάρχει τιμολόγηση, δηλαδή, απ’ τις εταιρείες διαμεσολάβησης στη χώρα μας ή στο εξωτερικό. Με κάποια νόμιμη διαδικασία. Θεσπίζεται, λοιπόν, ότι θα υπάρχει στη χώρα μας και θα υπάρχει ανά πράξη, όπως υπάρχει σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες όλων των εταιρειών σε όλη τη χώρα και σε όλους τους επαγγελματίες. Σε όλη τη χώρα και σε όλες τις εταιρείες.
Επίσης διακρίνουμε την Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Τηλεφωνικής Διαμεσολάβησης για την άσκηση μεταφορικού έργου, όπως είπα πριν σε κύρια οικονομική δραστηριότητα ή σε δευτερεύουσα. Για τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα είναι αυτό που λέμε η ενοικίαση αυτοκινήτων με οδηγό. Εκεί έχουμε μία στρέβλωση, επίσης, στην αγορά και εκεί δεν δηλώνεται τίποτα, όποιος θέλει κατά ένα πρότυπο που το προτείνουνε και μερικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να ασκεί αυτή τη δραστηριότητα το απόγευμά του, δεν είναι καθόλου έτσι, προβλέπονται τα αντίστοιχα. Δεν καταπολεμούμε έτσι την ανεργία, ούτε κάνουμε ποιοτικές υπηρεσίες για τον τουρισμό, ούτε ανεβάζουμε τον ανταγωνισμό, άλλα πράγματα κάνουμε.
Προβλέπονται, λοιπόν, τα αντίστοιχα με τις Υπηρεσίες και τις Εταιρείες Διαμεσολάβησης των δημόσιων χρήσης αυτοκινήτων, ρυθμίζεται το θεσμικό πλαίσιο για το ποια είναι η κρίσιμη πτυχή και ποια δεν είναι, ρυθμίζονται τα δικαιολογητικά κατά αντιστοιχία για την έκδοση άδειας, είναι περίπου τα ίδια, αυτών των εταιρειών, το μητρώο, οι ανακλητικές αποφάσεις, οι κυρώσεις που είναι οι ίδιες, επίσης, για να μην σας τρώω το χρόνο, η φορολογική νομοθεσία για να έχουμε ισονομία και πάμε να δούμε μερικά έτσι πράγματα που, επίσης, έχουνε διαφημιστεί.
Τις επόμενες δύο μέρες θα καλέσουμε όλους τους φορείς, θα τους στείλουμε σήμερα το σχέδιο νόμου, για να μας δώσουν τις παρατηρήσεις τους, και τις εταιρείες διαμεσολάβησης, το λέμε δημόσια γιατί για πολλές απ’ αυτές δεν ξέρουμε αν υπάρχουν νόμιμοι εκπρόσωποι ή αν υπάρχει η έδρα ή ΑΦΜ ή κάτι, θα θέλαμε όμως να ζητήσουμε από όποια εταιρεία, γιατί δεν είναι φορέας, που εκπροσωπεί ένα επαγγελματικό κλάδο όπως είναι οι μεταφορείς, οι πρατηριούχοι, που έχει ρυθμίσεις μέσα, ή οι αυτοκινητιστές, είναι εταιρείες, θα θέλαμε να έχουνε μαζί τους τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων τριών ετών και τη μετοχική τους σύνθεση. Και το Καταστατικό τους.
Όταν έρθουν εδώ. Ναι, αλλιώς τι; Να διαβουλευτούμε με εταιρείες Αγγλίας δεν έχει νόημα. Λέω ένα παράδειγμα ή άλλες χώρες. Δεν νομίζω ότι κατατίθεται ένα σχέδιο νόμου στη Βρετανία και διαβουλεύεται με ελληνικές εταιρείες, εκτός και αν έχουν εκεί έδρα και έχουνε μια δραστηριότητα που φορολογείται. Έτσι δεν είναι; Ωραία. Παρακαλούμε, λοιπόν, αυτούς τους κυρίους να έρθουν με τις φορολογικές δηλώσεις και με τη μετοχική σύνθεση, το Καταστατικό, τα νομιμοποιητικά έγγραφα.
Όπως είδατε εμείς θεσμοθετούμε και υποστηρίζουμε τις νέες τεχνολογίες και τις πλατφόρμες και του δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού τομέα σε αντίθεση με όσα διακινούσαν τις προηγούμενες μέρες, θεσμοθετούμε μηχανισμούς ελέγχου και εποπτείας, δεν είμαστε ενάντια στην αξιολόγηση, είμαστε υπέρ της αξιολόγησης και μάλιστα σε πάρα πολλούς τομείς είμαστε και πιο σκληροί, πρέπει να τηρούνται απ’ όλους, δίνουμε παιδευτικό και όχι εισπρακτικό χαρακτήρα στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με όσα έλεγα και τέλος θα ήθελα να πω για ένα πολιτικό ζήτημα, που προέκυψε τις προηγούμενες μέρες με τη συζήτηση μέρους του σχεδίου νόμου.
Είναι γνωστό ότι πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίξαν τη λειτουργία εταιρειών διαμεσολάβησης για τα αυτοκίνητα με οδηγό. Δικαίωμά τους. Είναι γνωστό, επίσης, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με βάση ένα δημοσίευμα μιας εφημερίδας μας κατήγγειλε ότι είμαστε εναντίον των νέων τεχνολογιών και μας κατήγγειλε ότι θέλουμε να κλείσουμε συγκεκριμένη εταιρεία. Εμείς δεν θεσμοθετούμε για συγκεκριμένες εταιρείες. Θεσμοθετούμε γιατί η χώρα πρέπει να έχει θεσμικό πλαίσιο εκεί που η Νέα Δημοκρατία και οι κυβερνήσεις του παλαιοκομματισμού δεν είχαν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, θεσμοθετούμε για να έχουμε ισονομία και αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου.
Μπαίνει ένα θέμα όμως όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγαίνει και στηρίζει συγκεκριμένη εταιρεία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, να δούμε αν αυτή η εταιρεία έχει έδρα στην Ελλάδα, εγώ σας ενημερώνω ότι δεν έχει, έχει έδρα στο Λονδίνο, έχει… Όχι, δεν αναφέρομαι στην UBER. (σ.σ προηγήθηκε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου). Δεν αναφέρομαι στην UBER, αναφέρομαι στην εταιρεία που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στήριξε. Έχει έδρα στο Λονδίνο, έχει στη χώρα μας υποκατάστημα, όχι θυγατρική εταιρεία. Υποκατάστημα. Γι’ αυτό και ζητάμε τις φορολογικές δηλώσεις.
Έχουμε, επίσης, μία πληροφορία ότι στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας μετέχουν εξωχώριες εταιρείες του Παναμά, των βρετανικών παρθένων νήσων και άλλων. Και αυτό είναι πολιτικό θέμα. Και αυτό είναι πολιτικό θέμα, να το ξαναπώ. Η εταιρεία που στήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που την πολεμάμε εμείς, οι πληροφορίες μας λένε αυτά που σας είπα. Ότι στη μετοχική της σύνθεση, δηλαδή, μετέχουν εξωχώριες εταιρείες των βρετανικών παρθένων νήσων και του Παναμά.
Όχι, δεν κάνω καμία τέτοια…, εγώ ό,τι είναι να πω το λέω καθαρά. Δεν μιλάω ούτε για μαύρο χρήμα, ούτε για τίποτα τέτοιο. Αν ήταν θα μιλούσα. Αλλά είναι πολιτικό θέμα αν η επιχειρηματικότητα και η ισονομία στη χώρα μας για τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας είναι να υπάρχουν εταιρείες διαμεσολάβησης που δεν έχουν αφήσει στη χώρα ένα ευρώ, είναι πολιτικό θέμα. Που έχουν έδρα έξω… Με αφήνετε να σας πω; Λέω αν έχουνε πληρώσει φόρο, εδώ, φόρο. Φόρο. Ξέρετε τι θα πει φόρος; Πληρώνει όλος ο ελληνικός λαός 7 χρόνια όχι φόρους και εισφορές, και εγώ δεν ξέρω τι.
«Είναι θέμα, λοιπόν, όταν κάποιες εταιρείες δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και δεν έχουν έδρα εδώ, έχουν υποκατάστημα για παροχές υπηρεσιών που γίνονται στη χώρα, για πελάτες που είναι στη χώρα και στη μετοχική τους σύνθεση υπάρχουν εταιρείες της μορφής που προανέφερα. Είναι πολιτικό θέμα. Πώς να το κάνουμε.
Εμείς δεν πιστεύουμε σε μια τέτοιου είδους επιχειρηματικότητα γιατί δεν πιστεύουμε ότι είναι ελληνικό θαύμα αυτό το πράγμα. Να μη φορολογούνται εταιρείες καινοτομίας. Τις λατρεύουμε αυτές τις εταιρείες, και λατρεύουμε και την καινοτομία που έχει και η TAXIBEAT ή θα αναπτύξει στη συνέχεια. Και τη στηρίζουμε κιόλας.
Αλλά δε μπορεί να έχουν άλλου είδους ασυλία σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές εταιρείες και τον υπόλοιπο ελληνικό λαό».