Ο Carmelo Ezpeleta, Διευθύνων Σύμβουλος της Dorna Sports, που διοργανώνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP , μίλησε μετά την παρουσίαση του Grand Prix της Καταλονίας και ξεκαθάρισε διάφορες αμφιβολίες σχετικά με την αγορά και τη βοήθεια προς τους Ιάπωνες κατασκευαστές.
Ξεκινώντας δήλωσε ικανοποιημένος με το Sprint, αλλά βλέπει περιθώρια βελτίωσης. «Πήγε πολύ καλά, αλλά πρέπει να πάει ακόμα καλύτερα . Εμείς, εδώ και 32 σεζόν, προσπαθούμε να βελτιωθούμε. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι αλλαγές που έγιναν φέτος ήταν πολύ θετικές. Όπως όλα τα πράγματα, χρειάζονται τελειοποίηση, αλλά νομίζω ότι έχει πάει πολύ καλά», δήλωσε.
Στον ιστότοπο του MotoGP, υπάρχει μια έρευνα σχετικά με αυτήν τη νέα μορφή. «Θέλουμε να έχουμε μια ιδέα για το τι σκέφτονται, είναι πολύ σημαντικό, τη χρονιά που διανύουμε, να ξέρουμε τι πιστεύουν οι άνθρωποι που μας βλέπουν. Το έχουμε κάνει τώρα και θα το κάνουμε περισσότερες φορές. Μία από τις ιδέες που έχει φέρει ο Dan (Rossomondo, ο νέος εμπορικός διευθυντής) είναι να προσπαθεί να είναι πολύ περισσότερο σε επαφή με τους θεατές, μαθαίνοντας τι τους αρέσει και τι δεν τους αρέσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουν, αλλά ως επί το πλείστον γνωρίζουμε τουλάχιστον την τάση», είπε.
Όχι στο πέμπτο KTM – Περισσότεροι “μπαλαντέρ”
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dorna, ήταν κατηγορηματικός για το αν θα έχει η KTM μια ακόμη μοτοσυκλέτα το 2024. «Είναι ξεκάθαρο: Δεν έχει υπάρξει ποτέ πέμπτη μοτοσυκλέτα για την KTM και δεν θα υπάρξει. Εντάξει; Δεν ξέρω πού το βλέπετε αυτό και το λέτε γιατί εγώ σε όσους με ρώτησαν τους είπα: «Δεν θα υπάρχουν άλλες μοτοσυκλέτες γιατί το υπάρχον σύστημα λειτουργεί πολύ καλά». Οι ανεξάρτητες ομάδες έχουν κάποια δικαιώματα και μια αξία που θα έχαναν, αν δίναμε μια μοτοσυκλέτα σε όλους όσους το ζητούσαν. Δεν υπήρξε ποτέ αυτό»
Ο Ezpeleta πιστεύει ότι η KTM θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα με τους παραπάνω οδηγούς της. «Αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Είναι σαν η Μπαρτσελόνα να είχε 12 παίκτες και να λέει: “Τώρα τι κάνουμε;” Λοιπόν, ο ένας μένει στον πάγκο. Λοιπόν, το ίδιο είναι. Έχουν τέσσερις θέσεις και πέντε οδηγούς. Πιστεύω ότι το να έχουμε, σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πέντε αναβάτες προετοιμασμένους για να μπορούν να ανέβουν σε οποιαδήποτε από αυτές τις τέσσερις μοτοσυκλέτες, είναι μια καλή λύση, μαζί με το ότι υπάρχουν και κάποιες συμμετοχές «μπαλαντέρ», καθώς θα βοηθήσει όλους τους οδηγούς να είναι απασχολημένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα»
Θα υπάρξουν περισσότεροι “μπαλαντέρ” αναβάτες, οι οποίοι θα ‘βοηθούσαν’ την KTM, αν και κάποιοι δεν θα έτρεχαν ολόκληρο το πρωτάθλημα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Θα προτείνουμε να υπάρξουν περισσότεροι “μπαλαντέρ”. Αυτά δεν είναι παραχωρήσεις, είναι συμμετοχές “μπαλαντέρ” για όλους», είπε.
Παραχωρήσεις… χωρίς ομοφωνία
Είχε γίνει λόγος ότι η KTM έθεσε υπό όρους αυτή την υποτιθέμενη πέμπτη μοτοσυκλέτα για να δώσει παραχωρήσεις στους Ιάπωνες. Ο Ezpeleta το απορρίπτει.
«Θα υπάρξουν αλλαγές. Οι παραχωρήσεις είναι κάτι που έγινε σε παλιότερες σεζόν και για την ΚΤΜ, και την Ducati, όταν δεν κέρδιζαν και η Yamaha και η Honda ήταν γενναιόδωρες αφήνοντας τις μάρκες που μπήκαν να έχουν κάποια οφέλη. Και θα προσπαθήσουμε να το επιτύχουμε ξανά για την επόμενη χρονιά . Δεν είναι ότι θα υπάρχουν παραχωρήσεις για τη Yamaha και τη Honda, είναι ότι το σύστημα παραχωρήσεων θα είναι πιο προσαρμοσμένο σε αυτό που είναι η πραγματικότητα των αποτελεσμάτων τώρα. Έχει να κάνει με το να είσαι ανταγωνιστικός. Από την άποψη της ηθικής πλευράς, αυτοί που στην εποχή τους συμφώνησαν σε παραχωρήσεις, είναι αυτοί που τώρα θεωρητικά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», είπε.
Αλλά, σε περίπτωση που υπήρχαν αμφιβολίες, η Dorna θα ερχόταν να το επιβάλει χωρίς οι πέντε κατασκευαστές να είναι υπέρ. «Γιατί πρέπει να τους πείσουμε όλους? Έχουμε μια θεωρία ότι οι τεχνικές αλλαγές στη μέση μιας περιόδου, που είναι πέντε χρόνια, θέλουμε να γίνουν ομόφωνα. Αλλά αν δεν μπορούν να γίνουν ομόφωνα, θα πρέπει να σκεφτούμε το κατά πλειοψηφία . Αλλά προτιμώ να πείσω τον κόσμο. Περισσότερες ομάδες; Αυτές που υπάρχουν έχουν συμφωνία μέχρι το 2026. Περισσότερες μοτοσυκλέτες; Θέλουμε λιγότερες», εξήγησε.