22 February 2024
Dakar 2016Ανασκόπηση Ημέρας 2016

Dakar 2016! Ανασκόπηση 4ης Ειδικής – Ο Joan Barreda ξανά 1ος. 1-2 για την Honda.

630 χιλιόμετρα είχαν να καλύψουν σήμερα οι αναβάτες συμπεριλαμβανομένης της μαραθώνιας ειδικής των 430 χιλιομέτρων, σε μια κυκλική διαδρομή με επιστροφή ξανά στο σημείο εκκίνησης στο Jujuy.

O Joan Barreda που ήταν ο ταχύτερος της χθεσινής ειδικής, δεν άνοιξε τελικά την σημερινή μέρα αφού μετά την ποινή ενός λεπτού που δέχτηκε έχασε την πρώτη θέση. 

4-STAGE-DAKAR-2016Και σήμερα η μέρα ξεκίνησε θαυμάσια για την Honda αφού και οι τρεις κορυφαίοι αναβάτες της, Joan Barreda, Paulo Goncalces  και Kevin Benavides σημείωναν τους ταχύτερους χρόνους καθόλη την διάρκεια της ειδικής.

UPDATE
Εξέλιξη της τελευταίας στιγμής!! Άσχημα νέα για τον Ισπανό Joan Barreda, που χάνει άλλη μια νίκη όπως και στην χθεσινή ειδική. Ο Αναβάτης της HRC Honda, όπως χθες έτσι και σήμερα, έκανε το λάθος να περάσει τα όρια ταχύτητας που επιβάλλονται στα μην χρονομετρημένα κομμάτια, με αποτέλεσμα να ξαναπάρει ποινή. Αυτήν τη φορά προστέθηκαν στο χρόνο του 5 ολόκληρα λεπτά που τον ρίχνουν στην τέταρτη θέση στα αποτελέσματα της σημερινής ειδικής και στην τρίτη στην γενική κατάταξη. Άσχημο αυτό για τον Ισπανό αφού από τόσο ασήμαντα λάθη χάνει πολύτιμα λεπτά που ενδέχεται να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα στο τερματισμό του Rally Dakar 2016.

Ο Ruben Faria όμως με την Husqvarna του είχε άλλα σχέδια. Ξεκινώντας την ειδική πάνω από μια ώρα αργότερα, από την 26η θέση, λόγο των προβλημάτων που αντιμετώπισε χθες, ήρθε να σπάσει το 1-2-3 των αναβατών της Honda. Σε κάθε πέρασμα από τα σημεία χρονομέτρησης σημείωνε δεύτερο και τρίτο χρόνο, με τον τερματισμό να τον κατατάσσει στην τρίτη θέση τελικά με μόλις 2 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Benavides.

benavides

Έτσι ο Αργεντινός Kevin Benavides, ο οποίος άνοιξε την ειδική το πρωί, αρκέστηκε στην τρίτη θέση. Αν και στην γενική κατάταξη τον πέρασε ο Paulo Goncalces, παρέμεινε στην τρίτη θέση εκμεταλλευόμενος το κακό αποτέλεσμα του Stefan Svitko που έκλισε την μέρα στην 12η θέση και έπεσε στην τέταρτη θέση της γενικής.

Stefan Svitko

Με όλα αυτά αρχίζει να γίνετε ένα ξεκαθάρισμα αφού έχουμε τις τρεις Honda των Barreda, Goncalces και Benavides στις τρεις πρώτες θέσεις και τους  Svitko και Faria να ακολουθουν με 7 λεπτά διαφορά. Δεδομένου ότι έχουμε διανύσει  μόλις τρεις ειδικές ουσιαστικά , αφού ακυρώθηκε η πρώτη, τα 7 λεπτά θεωρούνται μια αξιόλογη διαφορά.

Toby Price

Για την ΚΤΜ τώρα, την ομάδα με τις 14 νίκες στο Rally Dakar, o Toby Price είχε μια καλύτερη μέρα από την χθεσινή και σημείωσε τον 5ο χρόνο μπροστά από τον rookie της ομάδας του, άλλα 4 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή enduro, Antoine Meo που ήταν έκτος. Ο Meo στην πρώτη του συμμετοχή σε Rally, φαίνεται πως άρχισε να προσαρμόζεται και να βελτιώνει τις ικανότητες στην πλοήγηση.

Για την Husqvarna τώρα, αν εξαιρέσουμε την τρίτη θέση του Faria, η μέρα δεν έκλισε τόσο καλά όσο ξεκίνησε. Αν και στα πρώτα 150 χλμ περίπου είχαμε τρεις μοτοσυκλέτες της ομάδας να ακολουθουν τις τρεις Honda,  στο δεύτερο μισό της ειδικής τα πράγματα άλλαξαν πολύ.

quintanila

 

Ο Pablo Quintanilla, στα 5 τελευταία σημεία χρονομέτρησης ( από τα 10 που υπήρχαν σήμερα) δε καταγράφθηκε από το σύστημα και υπήρχε ο φόβος του ατυχήματος και της εγκατάλειψης. Τελικώς τερμάτισε στην 10 θέση  χάνοντας μια θέση στην γενική. Οι λόγοι όμως που δεν φαινόταν στο σύστημα δεν έχουν εξακριβωθεί έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε κάποια ποινή αργότερα αν ο αναβάτης είχε ακολουθισει λάθος διαδρομή από αυτή του roadbook.

renet pela

Ο τρίτος αναβάτης της Husqvarna, ο Pierre Alexandre Renet, μετά από ένα εξαιρετικό ξεκίνημα της ειδικής που τον είδε να περνά από το CP1 στην τέταρτη θέση,  μόλις 30 χλμ πριν τον τερματισμό και μετά από 400 δύσκολα χιλιόμετρα είχε μια  σοβαρή πτώση.

Ο “Pela” υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση που οδήγησε σε απώλεια των αισθήσεων του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Έτσι είχαμε την πρόωρη αποχώρησή του από την παρθενική του εξαιρετική εμφάνιση στο Ντακάρ.

Ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε αυτό να είναι το σοβαρότερο ατύχημα του φετινού Dakar.

Van Beveren Adrien

Τέλος για την Yamaha δεν είχαμε κάποια αλλαγή. Για άλλη μια φορά την παρτίδα έσωσε ο νεαρός αναβάτης της Yamaha Junior Rally Team, Adrien Van Beveren που τερμάτισε στην 10η θέση. Ο rally rookie της ομάδας πάντως, δείχνει να ευχαριστιέται πολύ την πρώτη του συμμετοχή στο σκληρότερο Rally στο κόσμο όπως μπορούμε να δούμε στο παρακάτω βίντεο.

 

Οι εργοστασιακοί αναβάτες της ‘μεγάλης’ ομάδας, Helder Rodrigues και Alessandro Botturi τερμάτισαν στην 14η και 16η θέση αντίστοιχα με τον δεύτερο να αντιμετωπίζει θέματα με τον καρπό του που τραυμάτισε στην 2η ειδική.

Helder Rodrigues

Pos. Name Mark Time variation Penalty
1 2 ·         GONCALVES (PRT) HONDA 04:07:19
2 8 ·         FARIA (PRT) HUSQVARNA 04:09:54 00:02:35
3 47 ·         BENAVIDES (ARG) HONDA 04:09:56 00:02:37
4 6 ·         BARREDA BORT (ESP) HONDA 04:10:30 00:03:11 00:05:00
5 3 ·         PRICE (AUS) KTM 04:11:20 00:04:01
6 49 ·         MEO (FRA) KTM 04:11:34 00:04:15
7 19 ·         METGE (FRA) HONDA 04:12:39 00:05:20
8 23 ·         FARRES GUELL (ESP) KTM 04:12:42 00:05:23
9 48 ·         BRABEC (USA) HONDA 04:12:48 00:05:29
10 4 ·         QUINTANILLA (CHL) HUSQVARNA 04:13:11 00:05:52

BarredaDakar

QUADS

Ο δύο φορές κατακτητής του Dakar στην κατηγορία quad, ο Αργεντινός Marcos Patronelli, ήταν αψεγάδιαστος σήμερα, και οδήγησε άριστα από την αρχή της ειδικής μέχρι το τέλος της σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο με 16 δευτερόλεπτα διαφορά από τον δεύτερο Alexis Hernández.

4-QUAD-STAGE-DAKAR-2016-quad

Τρίτος ήταν ο Χιλιανός πρωτοπόρος της γενικής κατάταξης, Ignacio Casale, που παραμένει στην κορυφή, έχοντας ένα προβάδισμα πάνω από 12 λεπτά από τον δεύτερο Marcelo Medeiros.

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events