23 June 2024
Dakar 2016Ζωντανή Μετάδοση 2016

Dakar 2016 Stage 12 : San Juan – Villa Carlos Paz. H καθοριστική προτελευταία ειδική

Την προτελευταία ειδική της 38ης έκδοσης του Rally Dakar  θα δούμε σήμερα η οποία είναι η δυσκολότερη όλων. Οι περισσότεροι από τους 85 εναπομείναντες αναβάτες είναι εξαντλημένοι και σε συνδυασμό με τα περισσότερα από 900 χιλιόμετρα που πρέπει να καλυφτούν σήμερα, ένα λάθος μπορεί να αποβεί καταστροφικό.

Stage 12

San Juan – Villa Carlos Paz

Η μέρα σήμερα θα είναι μεγάλη. Υπάρχουν 450 χιλιόμετρα μέχρι την αφετηρία της ειδικής πράγμα που σημαίνει ότι ήδη θα υπάρχει μια σχετική κούραση. Μετά από αυτό ακολουθεί μια δύσκολη ειδική, η δεύτερη μεγαλύτερη μετά την 6η ειδική των 542 χλμ στο UYUNI, η οποία αποτελείτε από 481 χιλιόμετρα σε μεσαίου υψόμετρου βουνά με πολύ βλάστηση αλλά παράλληλα με αρκετά στενά μονοπάτια.

_DAK_2016_1_AC_FILLE [Converti]

Μια μέρα μετά το τέλος του αγώνα, οι αναβάτες δεν θα μπορούσαν καθόλου να χαλαρώσουν και αναμένετε να δούμε σκληρές μάχες αφού τίποτα δεν είναι ξεκαθαρισμένο ακόμα. Σε μια τεράστια διαδρομή όπως αυτή μπορεί να συμβεί οτιδήποτε, έτσι απαιτείτε μεγάλη προσοχή προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή αγώνα λίγο πριν από τον τερματισμό.

12548931_825733037550091_7274761411227421512_n

21:10 STAGE 12

Τεράστια νίκη του Helder Rodrigues

Μια απίστευτη ειδική κέρδισε ο επικεφαλής της ομάδας της Yamaha, Helder Rodrigues. Ο έμπειρος Πορτογάλος αναβάτης, που δεν ξεκίνησε καλά το φετινό Dakar και είχε μείνει πίσω, έκανε σήμερα ολομέτωπη επίθεση στην προσπάθεια του να αρπάξει την πέμπτη θέση στη γενική κατάταξη.

12565568_10205662485184401_1779298270946098108_n

Με τις εξελίξεις των τελευταίων χιλιομέτρων της σημερινής ειδικής για τον Antoine Meo, και τερματίζοντας με σχεδόν 8 λεπτά διαφορά από τον Kevin Benavides, o Helder Rodrigues πλασαρίστηκε στην 4η θέση. Επίσης η διαφορά του από τον τρίτο Pablo Quintanilla είναι μόλις 1 λεπτό και 19 δευτερόλεπτα έτσι αύριο θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει ακόμα και μια θέση στο βάθρο. Εξαιρετική εξέλιξη για τον αναβάτη της Yamaha που όλα έδειχναν πως φέτος δεν ήταν η χρονιά του αλλά ούτε και της ομάδας του. Στο Dakar όμως όλα μπορεί να συμβούν και τίποτα δε θεωρείτε δεδομένο μέχρι την γραμμή του τερματισμού.

Ο Antoine Meo τελικά ολοκλήρωσε την άσχημη μέρα του με 38 ολόκληρα λεπτά καθυστέρηση, όμως δεν έχουμε μάθει ακόμα τον λόγο.

Μείνετε συντονισμένοι άρχετε η ανασκόπηση της συγκλονιστικής προτελευταίας ειδικής αλλά και ο μοναδικός σχολιασμός από τον μοναδικό Έλληνα νικητή του Dakar Βασίλη Ορφανό.

UPDATE

Σε πτώση οφείλετε η καθυστέρηση του Meo

Ένα άσχημο τέλος της σημερινής ειδικής είχε ο Antoine Meo ο οποίος υπέστη μια πτώση τραυματίζοντας το χέρι του. Ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς αυτό που συνέβη στον Γάλλο αφού δεν πείρε το παραμικρό ρίσκο σήμερα, αλλά οδήγησε εντελώς συντηρητικά ως συνοδεία του επικεφαλής της ομάδας του Toby Price.  Με το χέρι του τραυματισμένο, ο αναβάτης της KTM έπρεπε να τελειώσει την ειδική με αργούς ρυθμούς, ελπίζουμε να μην είναι πολύ σοβαρά και να μπορέσει να ολοκληρώσει τον αγώνα αύριο στην τελευταία ειδική.

20:45 STAGE 12

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Antoine Meo

Ο αναβάτης της ΚΤΜ, Antoine Meo με λιγότερο από 40 χιλιόμετρα  ειδικής να απομένουν, ακινητοποιήθηκε για  δέκα λεπτά σχεδόν. Ο Γάλλος μόλις πέρασε το τελευταίο σημείο ενδιάμεσης χρονομέτρησης πριν τον τερματισμό με χρόνο που υστερεί κατά 25 λεπτά από τον πρωτοπόρο.

Αυτό θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα που θυσίασε την τρίτη θέση του βάθρου σήμερα οδηγώντας ως συνοδεία του επικεφαλής της ομάδας του, Toby Price. Ο πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Enduro, ο οποίος είχε κερδίσει την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη, αυτήν την στιγμή χάνει περισσότερες από μία θέσεις στην γενική κατάταξη και από τρίτος είναι πολύ πιθανό να καταλήξει 6ος.  

19:45 STAGE 12

Έμεινε χωρίς κράνος ο Alain Duclos!

Ένα από τα ποιο απίστευτα προβλήματα που έχουν προκύψει ποτέ σε αναβάτη του Rally Dakar συνέβη πριν από λίγο στον Alain Duclos.

Απ’ότι διαβάζουμε στην επίσημη σελίδα του Rally Dakar, ο αναβάτης της Sherco, που βρίσκετε στην εικοστή θέση στη γενική κατάταξη, αντιμετωπίζει ένα πολύ περίεργο πρόβλημα. Μετά από μια μικρή πτώση που είχε, ο Γάλλος έβγαλε το κράνος του για να σηκωθεί και να επισκευάσει την μοτοσυκλετα του. Όταν ήταν έτοιμος να επανέλθει αγωνιστικά, το κράνος του είχε εξαφανιστεί!!!

11048690_1031115223616057_2651881156508442865_n

Ως εκ τούτου, ο αναβάτης της Sherco βρίσκετε σταματημένος  μετά από περίπου 290 χιλιόμετρα ειδικής και ελπίζει να βρει μια λύση γρήγορα. Αλλά τι είδους λύση; Χωρίς το κράνος του, δεν μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα του για προφανείς λόγους ασφαλείας.

19:25 STAGE 12

Έχασε 5 λεπτά ο Quintanilla

Προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει ο Pablo Quintanilla μεταξύ 8ου και 9ου σημείου χρονομέτρησης. O Χιλιανός έχασε σχεδόν 5 ολόκληρα λεπτά σε αυτό το σημείο και αυτή την στιγμή παραχωρεί την τρίτη θέση του στην γενική κατάταξη, στον Antoine Meo.

Μάλλον πρόκειται για κάποια πτώση που μπορεί να είχε ο αναβάτης της Husqvarna και ελπίζουμε να μην είχε κάποιο τραυματισμό η κάποια ζημιά στην μοτοσυκλετα του. Περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες.

18:55 STAGE 12

Στην αντεπίθεση πέρνα ο Helder Rodrigues

Ο επίσημος αναβάτης της Yamaha είναι αποφασισμένος να αρπάξει τη νίκη σήμερα. Ο Πορτογάλος φαίνεται πως παίζει τα τελευταία του χαρτιά και τα δίνει όλα για όλα, για να βελτιώσει την θέση του στην γενική κατάταξη και να πλασαριστεί στην κορυφαία πεντάδα.

 Μετά από σχεδόν 344 χιλιομέτρων ηγείται του Kevin Benavides (Honda) με 2’41” και του Pablo Quintanilla (Husqvarna) με 4’01”.

18:20 STAGE 12

Μεγάλη ατυχία για τον Blythe

Ο Αμερικανός αναβάτης, που χθες εντυπωσίασε ολοκληρώνοντας την μέρα στην 8η θέση, ήταν άτυχος σήμερα αφού ….έμεινε από βενζίνη.  Μόλις 12 χιλιόμετρα από το CP3, που είναι και το σημείο ανεφοδιασμού για τις μοτοσυκλέτες, α αναβάτης είδε την μοτοσυκλέτα του να σβήνει.

17:30 STAGE 12

Στα μισά της διαδρομής οι αναβάτες

Μετά από  σχεδόν 3 ώρες αγώνα βρισκόμαστε στα μισά της σημερινής ειδικής με τους αναβάτες να έχουν φτάσει στο σημείο ανεφοδιασμού. Μέχρι στιγμής τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας τον σημείωσε ο Kevin Benavides, μόλις 10 δευτερόλεπτα ταχύτερος από τον Pablo Quintanilla που συνεχίζει δυναμικά και βρίσκετε αγκαλιά με την τρίτη θέση της γενικής κατάταξης.

Ακολουθει  ο Helder Rodrigues, που παλεύει να πλασαριστεί στην κορυφαία πεντάδα της γενικής κατάταξης όμως η διαφορά του από τον Benavides αυξάνεται αυτή την στιγμή.

Όσον αφορά το δίδυμο της ΚΤΜ, Antoine Meo και Toby Price που οδηγούν παρέα, ο νικητής της χθεσινής μέρας απέχει σχεδόν 5 λεπτά από τον πρωτοπόρο και έχει αποδεχτεί την μοίρα του, χάνοντας την 3η θέση του βάθρου. Αποτι φαίνεται όμως πρέπει να κάνει support στον Price που διεκδικεί τον  τίτλο για την ομάδα του.

Ο Price είναι 4ος αυτή τη στιγμή και συνεχίζει να έχει την πρωτοπορία στην γενική κατάταξη και τίποτα δε διώχνει ικανό να του πηγαίνει κόντρα. Έχει όμως δρόμο ακόμα πριν χαρίσει στην ομάδα του τον 15ο συνεχόμενο τίτλο.

16:30 STAGE 12

Ταχύτερος ο Pablo Quintanilla στο CP1

Μετά από 155 χιλιόμετρα ειδικής, ο Pablo Quintanilla συνεχίζει να είναι ο ταχύτερος αναβάτης. Ο Χιλιανός στοχεύει στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης σήμερα και συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό μπροστά από το δίδυμο της ΚΤΜ, Antoine Meo και Toby Price που οδηγούν παρέα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαφορά μεταξύ του Quintanilla και του Meo έχει συρρικνωθεί λίγο στα 3’06 ”το οποίο αντιστοιχεί με το χρόνο που έχασε ο Meo περιμένοντας τον Price.

15:50 STAGE 12

Συνεχίζει δυναμικά ο Pablo Quintanilla

Ο Χιλιανός πέρασε από το δεύτερο σημείο χρονομέτρησης σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο  με σχεδόν ένα λεπτό διαφορά από το δίδυμο της ΚΤΜ που οδηγούν παρέα (4:25 από τον Meo).

Ο αναβάτης της Huqsvarna ξεκίνησε 3ος την ειδική σήμερα, 6 λεπτά μετά τον Meo και 3 λεπτά μετά τον Price. Με τον ρυθμό που έχει ξεκινήσει σύντομα θα φτάσει τους δυο αναβάτες που οδηγούν παρέα, έτσι όλοι μαζί θα διανύσουν τα χιλιόμετρα που απομένουν. Αυτό σημαίνει πως ο Antoine Meo δεν έχει καμιά ελπίδα για την τρίτη θέση του βάθρου.

15:25 STAGE 12

Συντηρητική στρατηγική από τον Antoine Meo

Μια συντηρητική στρατηγική φαίνεται πως αποφάσισε να ακολουθήσει ο Antoine Meo ο οποίος ξεκινώντας πρώτος την ειδική, έκλισε γκάζι και περίμενε τον Team-mate του, Toby Price που πήρε εκκίνηση 3 λεπτά μετά από εκείνον. Οι δυο αναβάτες φαίνεται πως θα βγάλουν την ειδική δίπλα δίπλα.

Προσπαθώντας να ψυχολογήσουμε την τακτική του μπορούμε να υποθέσουμε 2 βασικά πράγματα:

  1. O 5 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Enduro, στην πρωτη του χρονιά στο Dakar, αντιμετωπίζει θέματα με την πλοήγηση, έτσι ίσως να επέλεξε τον ασφαλές τρόπο να ακολουθεί τον συμπαίκτη του, για να μην ρισκάρει κάποιο λάθος στην διαδρομή που θα ακολουθισει.
  2. Η στρατηγική αυτή να είναι επιλογή της ομάδας, ούτος ώστε να εξασφαλιστεί η πρωτιά. Δηλαδή ο Meo να είναι πάντα δίπλα στον Toby Price και οτιδήποτε συμβεί στον Αυστραλό, που είναι ο μεγαλύτερος διεκδικητής του τίτλου, να έχει την άμεση βοήθεια του Γάλλου.

MEO

Όπως και να έχει ο Antoine Meo δεν προκαλεί την τύχη του και επιλέγει να αφήσει την φυσική εξέλιξη του αγώνα να καθορίσει την τελική του θέση, αφού ο Pablo Quintanilla, ήδη από το πρώτο σημείο χρονομέτρησης έχει περάσει μπροστά στην γενική κατάταξη και αρπάζει την ευκαιρία για την τρίτη θέση του βάθρου. Μάλλον ο Meo ελπίζει σε κάποιο λάθος του Χιλιανού, όμως ο αναβάτης της Husqvarna είναι έμπειρος και γνωρίζει καλά την περιοχή.

14:45 STAGE 12

Ξεκίνησαν οι πρώτες μοτοσυκλέτες

Όπως ήταν προγραμματισμένο, ο νικητής της χθεσινής ειδικής  Antoine Meo πηρέ πρώτος εκκίνηση. Η ειδική γι’αυτόν είναι καθοριστική αφού η τρίτη θέση στην γενική κατάταξη που μπορεί να τον ανεβάσει στο βάθρο, μόλις στο πρώτο του Dakar, δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη και απειλείτε από τον Pablo Quintanilla που ακολουθεί με μόλις 1’33”.\

12540744_941767395859335_3009981690006721598_n

Με πάνω από 400 χιλιόμετρα  τμήμα σύνδεσης με την εκκίνηση της σημερινής προτελευταίας ειδικής, όλοι οι αναβάτες έχουν αφήσει πίσω το San Juan και οδεύουν προς το σημείο της εκκίνησης με τους πρώτους να ξεκινούν την ειδική. Σήμερα είναι προγραμματισμένες 85 μοτοσυκλέτες να πάρουν εκκίνηση, 25 quad, 69 αυτοκίνητα και 46 φορτηγά.

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner