Η Suzuki κατηγορείται ότι πούλησε «πάνω από 22.000 αυτοκίνητα» που ήταν «εξοπλισμένα με παράνομες συσκευές» που τα εμφάνιζαν λιγότερο ρυπογόνα στις εργαστηριακές δοκιμές απ’ ό,τι ήταν σε καθημερινή χρήση, και ίσως είναι αυτός ο λόγος που τώρα ξαφνικά αποσύρει το εργοστάσιο από το MotoGP ώστε να εξοικονομήσει προϋπολογισμό για τα τεράστια πρόστιμα που έρχονται ;
Η Suzuki δεν συμμετέχει τακτικά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike από το 2015 και από το 2018 το GSX-R1000RR απουσιάζει εντελώς από το πλέγμα SBK. Για πολλά χρόνια, η βελγική ομάδα Alstare οργάνωνε και έτρεχε την Suzuki στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, αργότερα ανέλαβε η Crescent από το 2012 και μετά. Από τότε που η βρετανική ομάδα ανέλαβε τη Yamaha μετά τη σεζόν του 2015, η Suzuki εμφανίστηκε μόνο σποραδικά με πιλότους μπαλαντέρ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Για παράδειγμα, οι Βρετανοί Gino Rea και Bradley Ray ήταν παρόντες στη συνάντηση SBK στο Donington το 2018. Παραδόξως, η Suzuki 2021 ανακοίνωσε ένα guest start με τον Naomichi Uramoto στο ντεμπούτο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike 2021 στο Circuito de Navarra στις 22 Αυγούστου. Οι Ιάπωνας οδηγούσε ένα GSX-R1000 από την JEG Racing.
Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross (MX2 και MXGP), η Suzuki πήρε την απόφαση στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017 να αποσυρθεί στο τέλος του έτους. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP, η Suzuki σχεδιάζει τώρα τη δεύτερη απόσυρση σε έντεκα χρόνια. Τότε, οι Ιάπωνες έκαναν ένα διάλειμμα τεσσάρων ετών, επιστρέφοντας το 2015 με την τετρακύλινδρη μοτοσυκλέτα 1000cc σε σειρά που ονομάστηκε GSX-RR.
Ως εκ τούτου, η Suzuki δεν θα εκπροσωπείται πλέον σε κανένα γνωστό πρωτάθλημα, εκτός από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής, το οποίο έχει μόνο τέσσερις διοργανώσεις το χρόνο, με τον αγώνα που έγινε στο Le Mans στην έναρξη της σεζόν το Πάσχα στον 24ωρο Le Mans με την Suzuki να κερδίζει!
Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP, η Suzuki Ecstar ήταν εξαιρετικά καλά. Ο Alex Rins έχει τρεις νίκες για τη Suzuki μέχρι στιγμής. Ο Joan Mir, κέρδισε επίσης το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2020, ο Rins τερμάτισε τρίτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Πέρυσι, ο Mir τερμάτισε τρίτος στη σεζόν του MotoGP με έξι βάθρα σε 18 αγώνες, με τα αποτελέσματα τους συνολικά να αξίζουν σεβασμού.
Επίσης, από την επιστροφή του 2015, η Suzuki δεν έχει μπει σε διαδικασία ουσιαστικά μιας εργοστασιακής ομάδας με διεθνή πρότυπα, αλλά έχουμε μια ιταλική ιδιωτική ομάδα με αποκλειστικά ιταλικό και ισπανικό προσωπικό. Όσον αφορά τη στρατηγική της αγοράς, η Suzuki δεν χρησιμοποίησε ποτέ την πλατφόρμα MotoGP με στοχευμένο τρόπο για να βελτιώσει την εικόνα της· όσον αφορά το μάρκετινγκ και την επικοινωνία, αυτή η ομάδα ήταν πάντα “δεύτερης διαλογής”.
Αλλά αυτό ταίριαξε άψογα στη βασική επιχειρηματική κατάσταση. Επειδή το τμήμα μοτοσυκλετών της εταιρείας ήταν πολύ υποτονικό εδώ και χρόνια. Η γκάμα μοντέλων φαίνεται απελπιστικά ξεπερασμένη, δεν υπάρχουν καινοτόμες μοτοσυκλέτες, οι σχεδιαστές της Suzuki δεν έχουν δώσει τόνους εδώ και χρόνια, οι έμποροι μιλούν και λένε ότι μπορούν να επιβιώσουν μόνο αν έχουν και μια δεύτερη μάρκα.
Ενώ όλοι οι ανταγωνιστές από τη Honda έως τη Ducati έως την KTM, τη BMW και την Triumph βελτίωσαν την εικόνα τους με αθλητικές επιτυχίες, η Suzuki ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε πραγματικά τις επιτυχίες της. Και όλοι ξέρουμε πως: Αν δεν διαφημιστείς, πεθαίνεις.
Προφανώς ο προϋπολογισμός των 30 εκατομμυρίων της ομάδας MotoGP δεν ταιριάζει πλέον στην ιδέα της Suzuki, η ιαπωνική ομάδα συνέχισε να υστερεί στον αγώνα τεχνικών εξοπλισμών λόγω περιορισμένων πόρων. Με τη συσκευή ύψους οδήγησης πίσω και τη συσκευή holeshot, η Suzuki ήταν ένας από τους τελευταίους κατασκευαστές που χρησιμοποίησαν ένα τέτοιο σύστημα στο MotoGP.
Ενώ ο Πρόεδρος της Suzuki, Hiroshi Tsuda, ζήτησε από την ομάδα του MotoGP να συνεχίσει, το διοικητικό συμβούλιο ξαφνικά και εν ψυχρώ έκοψε την χρηματοδότηση το Σαββατοκύριακο.
Είναι όμως σύμπτωση ότι πριν από λίγες μέρες, με εντολή της εισαγγελίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα υποκαταστήματα της Suzuki στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ουγγαρία σε σχέση με το σκάνδαλο ντίζελ στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Συγκεκριμένα, δήλωσαν ότι οι έρευνες αφορούν πρόσωπα με θέσεις ευθύνης στους ομίλους Suzuki, Stellantis και Marelli και γίνονται στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ουγγαρία στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης του οργανισμού Eurojust.
Η Suzuki κατηγορείται ότι πούλησε «πάνω από 22.000 αυτοκίνητα» που ήταν «εξοπλισμένα με παράνομες συσκευές» που τα εμφάνιζαν λιγότερο ρυπογόνα στις εργαστηριακές δοκιμές απ’ ό,τι ήταν σε καθημερινή χρήση, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Τα αυτοκίνητα αυτά, για τα οποία η Fiat Chrysler Automobile (FCA) παρείχε κινητήρες και ο όμιλος Marelli τα λογισμικά για τα οποία διατυπώνονται κατηγορίες, θεωρούνται έτσι ότι «δεν συμμορφώνονται» με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ρύπανση.
Η συγχώνευση της FCA με τον γαλλικό όμιλο PSA οδήγησε στη δημιουργία το 2021 του κολοσσού Stellantis, που για αυτόν τον λόγο βρέθηκε στο επίκεντρο της γερμανικής ποινικής έρευνας για «υποψίες απάτης».
Οι έρευνες διεξήχθησαν στη Χαϊδελβέργη, νότια της Φρανκφούρτης, στην Κορμπέτα της Ιταλίας και στο Εστεργκόμ της Ουγγαρίας.
Το 2018, το ιαπωνικό υπουργείο Μεταφορών είχε ανακοινώσει ότι η ιαπωνική εταιρία Suzuki ομολόγησε πως είχε παραποιήσει τις δοκιμές για τον έλεγχο ρύπων σε ορισμένα οχήματα.
Το σκάνδαλο των παραποιημένων δοκιμών για ρύπους ξέσπασε το 2015 όταν η Volkswagen, ύστερα από κατηγορίες της αμερικανικής υπηρεσίας προστασίας περιβάλλοντος, παραδέχθηκε ότι είχε παραποιήσει τις δοκιμές σε 11 εκατ. οχήματα ντίζελ με τη βοήθεια ενός λογισμικού.
Λόγω της χρονικής σύμπτωσης της ερευνάς και των επερχόμενων κυρώσεων και προστίμων με την εντελώς απροσδόκητη απόσυρση από το MotoGP, μπορεί να τεθεί το ερώτημα: Το διοικητικό συμβούλιο της Suzuki έθαψε το έργο MotoGP με συνοπτικές διαδικασίες για να μπορέσει να πληρώσει πιο εύκολα τα αναμενόμενα πρόστιμα στο εύρος τριψήφιων εκατομμυρίων στο τμήμα αυτοκινήτων;
Ανυπομονούμε να ακούσουμε την επίσημη δήλωση της Suzuki Motor Company, η οποία δεν έχει καταφέρει να συντάξει επίσημη δήλωση για την προγραμματισμένη απόσυρση σε 30+ ώρες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- SPEEDWEEK