Filippo Tosi: “Ο Márquez γράφει στο χαρτί την τηλεμετρία όπως ακριβώς την βλέπω μετά στον υπολογιστή” – VIDEO

Filippo Tosi: “Ο Márquez γράφει στο χαρτί την τηλεμετρία όπως ακριβώς την βλέπω μετά στον υπολογιστή” – VIDEO

Ο Filippo Tosi, ηλεκτρονικός μηχανικός στο HRC, ξεκίνησε μια νέα πορεία το 2017 με την ομάδα της Repsol Honda και είναι ο πρωταγωνιστής του τελευταίου επεισοδίου «Behind the Dream» στο κανάλι HRC στο YouTube.

Ο Ιταλός, Filippo Tosi , είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Honda HRC. Μετά από μερικά χρόνια στη Ducati , ως ηλεκτρονικός μηχανικός, μέχρι το 2014, συνέχισε να εργάζεται στη Magneti Marelli Motorsport, μια εταιρεία που προμηθεύει την τεχνολογία και το λογισμικό που χρησιμοποιεί σήμερα το MotoGP από το 2015, και το 2017 έκανε το βήμα ως ηλεκτρονικός μηχανικός για την Repsol Honda Team, Σε αυτή τη θέση συνεχίζει έως σήμερα.

Ο Filippo γίνεται έτσι άλλος ένας πρωταγωνιστής της Honda HRC, γι’ αυτό και του αφιερώνουν ένα επεισόδιο όπου σχολιάζει τα δεδομένα της μάρκας μαζί με τον συνάδελφο του Yokota Yuta, μηχανικό λογισμικού HRC.

Η αλλαγή του Filippo Tosi μεταξύ των Ducati, Magneti Marelli και αργότερα HRC ήταν σημαντική, και υπογραμμίζει τη δυσκολία προσαρμογής στην ευρωπαϊκή νοοτροπία, συνοψίζοντας την ως εξής: «Όταν επρόκειτο να γίνω μέλος του HRC, η ιδέα να συνεργαστώ με τους Ιάπωνες ήταν μια μεγάλη ώθηση για μένα, γιατί είναι μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα . Όταν έφτασα εδώ, κατάλαβα ότι είναι όντως δύο διαφορετικές κουλτούρες , αλλά κατάλαβα επίσης ότι η μίξη Ευρωπαίων και Ιαπώνων θα μπορούσε να έχει πολλές δυνατότητες , και νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα δυνατά μεγαλύτερα μας ατού και σημεία, γιατί πριν δούλεψα σε εταιρείες όπου υπήρχαν μόνο Ιταλοί ή Ευρωπαίοι ».

Ο μηχανικός του HRC ζει στη Μπολόνια αν και εργάζεται σε ώρες Ιαπωνίας: «Ξεκινάω να δουλεύω πολύ νωρίς, όταν δεν είμαι σε Grand Prix, γιατί η διαφορά ώρας με την Ιαπωνία είναι πολύ μεγάλη. Σηκώνομαι πολύ νωρίς και εκμεταλλεύομαι το πρωί για να επικοινωνήσω με την Ιαπωνία , μιλάμε, στέλνουμε email… και μετά το απόγευμα κάνω τη δουλειά μου ως μηχανικός, όταν βγάζω αποτελέσματα ».

Ο Filippo έχει δουλέψει με πολλούς οδηγούς, και είναι ξεκάθαρος, αφού πιστεύει πως ο Marc Márquez είναι ο αναβάτης που ξέρει καλύτερα πώς να ερμηνεύει τις αντιδράσεις της μοτοσυκλέτας, και κάνει τη δική του δουλειά πολύ πιο εύκολη και θαυμάζει πολύ τον Ισπανό αναβάτη, τονίζει επίσης τη σπουδαία δουλειά του εκτός πίστας, μέσα στο Box:« Για μένα, ο Marc είναι απίστευτος. Εκτός από πολύ γρήγορος οδηγός, υπάρχουν στιγμές που επιστρέφει στο γκαράζ μετά από μια συνεδρία και τον βλέπω να παίρνει ένα χαρτί και ένα στυλό για να γράφει την τηλεμετρία στο χαρτί ».

«Αυτό για μένα είναι κάτι εκπληκτικό, ότι μπορεί να νιώσει τόσα πολλά πράγματα. Μετά παίρνω το χαρτί που έγραψε ο Marc και πάω στον υπολογιστή μου, τσεκάρω τους αριθμούς και είναι ακριβώς όπως τα έχει γράψει. Ειλικρινά πιστεύω ότι είναι από άλλο πλανήτη.»

Η Honda έκλεισε το 2022 ως τη χειρότερη χρονιά της στο MotoGP , άλλη μια χρονιά χωρίς νίκες , όπως συνέβη ήδη το 2020. Φέτος μάλιστα είναι η τελευταία μάρκα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών . Σκληρό πλήγμα για την ιαπωνική μάρκα, η οποία επίσης δεν είχε καλή αίσθηση στο πρώτο επίσημο Test του 2023 , την περασμένη εβδομάδα στο Ricardo Tormo Circuit.

Τελειώνοντας τις δηλώσεις του, ο Filippo Tosi είναι πεπεισμένος ότι η Honda θα επιστρέψει εκεί που πρέπει να είναι , γιατί έχει ζήσει τους 3 συνεχόμενους τίτλους από το 2017 έως το 2019, για τον λόγο αυτό τονίζει: «Είναι αλήθεια ότι η Honda έχει περάσει πολλές δυσκολίες αυτά τα χρόνια μετά από τόσες σεζόν γεμάτες επιτυχίες. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από αυτό, κάποιοι είναι υπό τον έλεγχό μας , άλλοι όχι, για παράδειγμα ο τραυματισμός του Marc. Αυτό που πιστεύω και είμαι πεπεισμένος είναι ότι θα επιστρέψουμε στην κορυφή, και ως μηχανικοί πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση. Στόχος μας είναι να πιστέψουμε στον εαυτό μας στις δυνάμεις και τις ικανότητές μας και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε αυτή την μοτοσυκλέτα όσο περισσότερο μπορούμε. Είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι που κερδίσαμε πρόσφατα τόσα χρόνια στη σειρά, είμαι σίγουρος ότι θα βγούμε από αυτή την κατάσταση ».

VIDEO

 

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner