Honda VFR800X Crossrunner, Test Ride – Review

Η VFR800X Crossrunner σε προκαλεί να αποδράσεις από την καθημερινότητα. Η απτή ποιότητα κατασκευής, η καθημερινή ευχαρίστηση στην οδήγηση εντός και εκτός πόλης και ο αυθεντικός adventure χαρακτήρας της θα σε κάνει να αγαπήσεις κάθε διαδρομή.

Η premium μοτοσυκλέτα σπορ τουρισμού και περιπέτειας της Honda με μία σειρά από βελτιώσεις σχεδιασμένες να προσφέρουν μεγαλύτερη απόλαυση σε σκληροτράχηλη οδήγηση. Διαθέτει καλύτερη ροπή στις μεσαίες στροφές και αυξημένη μέγιστη ισχύ από τον αναβαθμισμένο κινητήραV4-VTEC, πιο κομψή εμφάνιση που εμπνέει για περιπέτεια, βελτιωμένη εργονομία, μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων, νέους τροχούς και φρένα.

Στο βασικό της εξοπλισμό περιλαμβάνονται, σύστημα SelectableTorqueControl (HSTC) της Honda, ABS, φώτα LED, θερμαινόμενα γκριπ 5 σταδίων, φλας αυτόματης απενεργοποίησης και ρυθμιζόμενο ύψος σέλας.

Η VFR800X Crossrunner, που κυκλοφόρησε το 2011, ήταν το πρώτο μοντέλο στην οικογένεια “X” της Honda. Συνδύαζε τη σπορ-τουρισμού πλατφόρμα της VFR800F με μία όρθια θέση οδήγησης. Γεννήθηκε ως μία πολυμορφική μοτοσυκλέτα με τον ‘ψυχωμένο’ V4 κινητήρα που προσφέρει δύναμη και μοναδική αίσθηση και ένα πλαίσιο το ίδιο ικανό, τόσο για δρόμους με στροφές όσο και για μετακινήσεις στην πόλη.

Η VFR800X Crossrunner, υιοθετώντας πολλά στοιχεία από τη νέα VFR800F του 2014, προωθεί την ιδέα Crossrunner με σημεία αναφοράς τις επιδόσεις και την τεχνολογία. Ο εξελιγμένος κινητήρας και το πλαίσιο, το HSTC, τα φώτα LED, η βελτιωμένη πιο όρθια θέση οδήγησης και η κομψότερη εμφάνιση βελτιώνουν τόσο την εικόνα όσο και τη λειτουργικότητα, δημιουργώντας μία πρακτική, πολυχρηστική μοτοσυκλέτα με V4 αίσθηση που καθιστά απολαυστική την κάθε διαδρομή. Στην Ελληνική αγορά η νέα VFR800X Crossrunner θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο 2015.

POR_0519

Καρδιά της VFR800X Crossrunner είναι ο V4-VTEC με περιεχόμενη γωνία 90°, 2ΕΕΚ και 16 βαλβίδες. Συνδυάζει βελτιωμένη ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές για απαλή, ξεκούραστη οδήγηση, με μεγαλύτερη ισχύ σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο και διαθέτει μία νέα εξάτμιση 4-2-1, παρόμοια με της νέας VFR800F.

Επιπλέον, ο αναβάτης της VFR800X Crossrunner επωφελείται από το σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης HSTC (Selectable Torque Control system), παρόμοιο με εκείνο που εφοδιάζεται στη μεγάλη αδερφή VFR1200X Crosstourer. Αν το σύστημα ανιχνεύσει σπινάρισμα του πίσω τροχού, μειώνει με ανεπαίσθητο τρόπο τη ροπή του κινητήρα ώστε ο τροχός να ξαναβρεί πρόσφυση. Το HSTC διαθέτει δύο επίπεδα (συν δυνατότητα απενεργοποίησης) και το επιλεγμένο πρόγραμμα εμφανίζεται στα LCD όργανα.

Το εντυπωσιακό, αλουμινένιο περιμετρικό πλαίσιο διαθέτει εξελιγμένο υποπλαίσιο ενώ το μονόμπρατσο αλουμινένιο ψαλίδι – ακόμη ένα χαρακτηριστικό των VFR – είναι πιο άκαμπτο και ελαφρύτερο. Η ανάρτηση της VFR800X Crossrunner, αν και οπτικά είναι ίδια με της VFR800F, έχει μεγαλύτερη διαδρομή κατά 25 χλστ. στο μπροστινό πιρούνι και κατά 28 χλστ. στο πίσω αμορτισέρ. Το ABS ανήκει είναι στο βασικό εξοπλισμό και στον μπροστινό τροχό των 17” από χυτό αλουμίνιο, φιλοξενούνται δύο δίσκοι 310 χλστ. οι οποίοι συνεργάζονται με ακτινικές, τετραπίστονες δαγκάνες.

Η VFR800X Crossrunner είναι μία αυθεντική VFR, μία μοτοσυκλέτα για να την απολαμβάνεις σε σκληρή οδήγηση αλλά με στιλ, άνεση και πρακτικότητα. Γι’ αυτό και η σέλα είναι τώρα ρυθμιζόμενη, προσφέροντας δύο επιλογές ύψους, ενώ τα θερμαινόμενα γκριπ 5 σταδίων και τα φλας της Honda με αυτόματη απενεργοποίηση είναι στοιχεία του βασικού εξοπλισμού. Τα νέα φώτα LED χαρίζουν μία ιδιαίτερη εμφάνιση και ένα premium φινίρισμα στη μοτοσυκλέτα.

Καθότι μία καθαρά street μοτοσυκλέτα με αναφορές στην VFR800F στο χαρακτηριστικό για “X” φωτιστικό σώμα LED, ο συνολικός σχεδιασμός της VFR800X Crossrunner ακολουθεί μία «εκλεπτυσμένα σκληρή» γραμμή και ο μινιμάλ σχεδιασμός της προβάλλει έντονα το μυώδη V4.

Ο σχεδιασμός είναι εμπνευσμένος από τη μεγάλη μοτοσυκλέτα σπορ τουρισμού VFR1200X Crosstourer, διαθέτοντας αποτελεσματικό φέρινγκ και ζελατίνα με το χαρακτηριστικό ράμφος μπροστά, πάνω από το φτερό. Διαθέτει άφθονο χώρο για το συνεπιβάτη και οι χειρολαβές με τις βάσεις για τις πλαϊνές μπαγκαζιέρες είναι ενσωματωμένες στην ουρά ενώ μία ποδιά προστατεύει τον κινητήρα από τις πέτρες.

Η σέλα μπορεί να ρυθμιστεί σε ύψος 815 ή 835 χλστ. και ανταποκρίνεται σε μεγάλο εύρος αναβατών. Η ίδια η σέλα είναι πιο λεπτή ώστε τα πόδια του αναβάτη να φτάνουν πιο εύκολα το έδαφος για καλύτερη άνεση, ενώ η όρθια θέση του σώματος του εξασφαλίζει καλύτερη ορατότητα. Σε συνδυασμό με την άνετη σέλα και την ιδανική τοποθέτηση των μασπιέ, το πλατύ τιμόνι των 683 χλστ. χαρίζει απόλυτο έλεγχο στον αναβάτη σε κάθε στροφή. Η VFR800X Crossrunner είναι εύκολη στο χειρισμό της σε όλες τις συνθήκες και ανταποκρίνεται άμεσα στους χειρισμούς του σπορ αναβάτη, είτε σε ορεινό δρόμο με στροφές, είτε στη «ζούγκλα» της πόλης, χάρη στον καλύτερο μοχλικό του τιμονιού και στη χαμηλή της αδράνεια στις αλλαγές κατεύθυνσης.

Η VFR800X Crossrunner διαθέτει τα φλας αυτόματης απενεργοποίησης της Honda. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί χωρίς παρέμβαση του αναβάτη. Συγκρίνει την ταχύτητα του μπροστινού τροχού με τον πίσω, μέσω των αισθητήρων του ABS, και αντιλαμβάνεται πότε η μοτοσυκλέτα ευθυγραμμίζεται ώστε να απενεργοποιήσει τα φλας.

Ο ανασχεδιασμένος πίνακας οργάνων διαθέτει λευκό φόντο LED. Το ταχύμετρο και το στροφόμετρο είναι στον ίδιο χώρο ενώ υπάρχουν δείκτες επιλεγμένης σχέσης ταχύτητας, κατανάλωσης και αυτονομίας καυσίμου, ρολόι, δείκτης θερμοκρασίας περιβάλλοντος και διπλός χιλιομετρητής. Στον πίνακα περιλαμβάνεται και δείκτης λειτουργίας των θερμαινόμενων γκριπ 5 σταδίων. Το κλειδί «κυματοειδούς σχεδιασμού» με εσωτερικές αυλακώσεις είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και ένα ακόμη premium στοιχείο της μοτοσυκλέτας.

Όλα τα μηχανικά μέρη είναι βαμμένα σε ανοιχτό ασημί, ενώ μαύρο ματ χρησιμοποιείται στα καλύμματα του κινητήρα και στους τροχούς, αναδεικνύοντας τα χρώματα της μοτοσυκλέτας. Η VFR800X Crossrunner θα είναι διαθέσιμη σε τρεις χρωματικούς συνδυασμούς:
Κόκκινο Candy Arcadian
Μαύρο μεταλλικό Matt Gunpowder
Λευκό Pearl Glare

Πλαίσιο

Κλειδί στη φιλοσοφία της VFR800X Crossrunner είναι η ευελιξία, καθώς είναι μία μοτοσυκλέτα που φτιάχτηκε τόσο για τις στροφές των Άλπεων όσο και για την κίνηση της πόλης. Η ανάρτηση της VFR800X Crossrunner είναι παρόμοια με της VFR800F του 2014 αλλά το τηλεσκοπικό πιρούνι των 43 χλστ., εφοδιασμένο με το σύστημα ελέγχου απόσβεσης HMAS (Honda Multi-Action System), έχει μεγαλύτερη διαδρομή κατά 25 χλστ. και προσφέρει συνεχή δυνατότητα ρύθμισης της προφόρτισης ελατηρίου καθώς και ρύθμιση της απόσβεσης επαναφοράς.

Το πίσω αμορτισέρ HMAS στηρίζεται σε μοχλικό Pro-Link και διαθέτει υδραυλική ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, 28 χλστ. μεγαλύτερη διαδρομή και εξασφαλίζει μεγαλύτερο “αέρα” από το έδαφος, στα 165 χλστ. Το επανασχεδιασμένο, ελαφρύτερο, μονόμπρατσο ψαλίδι από αλουμίνιο, έχει καλύτερη στρεπτική ακαμψία και προσδίδει premium εμφάνιση και λειτουργία στη μοτοσυκλέτα.

Οι μπότες είναι διαιρούμενες ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν οι νέες, ακτινικά τοποθετημένες, τετραπίστονες δαγκάνες. Στους «κοίλους» τροχούς από χυτό αλουμίνιο FDC (Fine Die-Cast) έχουν φορεθεί δύο πλευστοί δίσκοι 310 χλστ. εμπρός και ένας δίσκος 256 χλστ. πίσω. Ο μπροστινός τροχός έχει διαστάσεις 17M/C x MT3.50 και ο πίσω 17M/C x MT5.50 με ελαστικά 120/70 R17M/C (58V) και 180/55R17M/C (73V) αντίστοιχα. Το ABS βρίσκεται στο βασικό εξοπλισμό εξασφαλίζοντας ασφαλές φρενάρισμα σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Το αλουμινένιο, περιμετρικό πλαίσιο τύπου διαμάντι, διπλής δοκού, παραμένει απαράλλαχτο αλλά διαθέτει ένα βελτιωμένο, πανάλαφρο υποπλαίσιο από χυτό αλουμίνιο με ενσωματωμένα στηρίγματα για πλευρικές μπαγαζιέρες. Η γωνία κάστερ είναι 26°30’ με ίχνος τροχού 103 χλστ. και μεταξόνιο 1.475 χλστ. Το συνολικό βάρος της «γεμάτης» μοτοσυκλέτας είναι 242 κιλά.

Κινητήρας

Σημαντικό στοιχείο της VFR800X Crossrunner – όσο ακριβώς και το «ευέλικτο» πλαίσιο – είναι ο πρόθυμος, με άμεση απόκριση κινητήρας της. Ο υγρόψυκτος V4-VTEC των 782 κ.εκ. με τους 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής και τις 16 βαλβίδες προσφέρει ακόμη καλύτερες επιδόσεις διαθέτοντας περισσότερη ισχύ και ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Η μέγιστη ισχύς έχει αυξηθεί στα 78 KW (106 ίπποι) στις 10.250 σ.α.λ. ενώ η αυξημένη ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές είναι άμεσα αντιληπτή. Η μέγιστη ροπή των 75 Nm αποδίδεται στις 8.500 σ.α.λ.

Το σύστημα μεταβαλλόμενου χρονισμού των βαλβίδων HYPER VTEC επενεργεί μόνο σε ένα ζεύγος βαλβίδων εισαγωγής/εξαγωγής σε κάθε κύλινδρο στις χαμηλές στροφές ενώ ελέγχει και τις τέσσερις βαλβίδες όταν ανεβαίνουν οι στροφές. Η μετάβαση από τον έλεγχο δύο προς τον έλεγχο τεσσάρων βαλβίδων έχει βελτιωθεί για το 2015 και σε συνδυασμό με την αυξημένη ροπή συνεπάγεται απόλυτα γραμμική και ισχυρή απόκριση και άμεση επιτάχυνση.

Η διάμετρος και η διαδρομή κυλίνδρου είναι 72 x 48 χλστ. με τη σχέση συμπίεσης στο 11,8:1. Ο ψεκασμός PGM-FI χρησιμοποιεί σώμα ψεκασμού διαμέτρου 36 χλστ., νέα ηλεκτρονική χαρτογράφηση, που ανταποκρίνεται στην αυξημένη του απόδοση, και χαρίζει μεγάλη οικονομία – 18,8 χλμ./λίτρο (μέτρηση WMTC). Η νέα εξάτμιση 4-2-1 είναι επανασχεδιασμένη εξωτερικά και εσωτερικά υποβοηθώντας τόσο στην αύξηση της ροπής του κινητήρα όσο και της ισχύος στις υψηλές στροφές. Το πιο κHonda VFR800X Crossrunnerοντό σύστημα εξάτμισης συνεπάγεται την πιο ταχεία θέρμανση των καταλυτών, η οποία συνεπάγεται καλύτερη απόδοση.

Τα νέα, διπλά ψυγεία είναι μικρότερα. Διαθέτουν πιο πυκνές ψύκτρες (ένας σχεδιασμός που χρησιμοποιούσε η αγωνιστική RVF RC45) και βρίσκονται πλέον μπροστά από τον κινητήρα, όχι το καθένα στο πλάι όπως πριν. Κατά συνέπεια χαρίζουν πιο λεπτή αίσθηση στη μοτοσυκλέτα, η οποία προσφέρει καλύτερο έλεγχο. Το πάνω ψυγείο και η εισαγωγή αέρα στην αριστερή πλευρά του κινητήρα συνεργάζονται για την παροχή άφθονου αέρα εισαγωγής.

Το σύστημα ελέγχου της ροπής – Selectable Torque Control system (HSTC) της Honda συγκρίνει τις ταχύτητες των τροχών χάρη στους αισθητήρες του ABS. Όταν το σπινάρισμα του πίσω τροχού ξεπεράσει ένα προγραμματισμένο όριο, η κεντρική μονάδα ελέγχου του κινητήρα περιορίζει τον ψεκασμό και την ανάφλεξη, μειώνοντας τη ροπή ώστε να ξαναβρεί ομαλά πρόσφυση ο πίσω τροχός.

Το σύστημα ελέγχεται από το αριστερό γκριπ και διαθέτει δύο επίπεδα λειτουργίας, συν δυνατότητα απενεργοποίησης. Το βασικό επίπεδο, όταν ανοίγει ο διακόπτης, είναι το 2, το οποίο επενεργεί στο μέγιστο με περιορισμό της ροπής. Ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει το επίπεδο 1, στο οποίο το σύστημα επεμβαίνει λιγότερο ενώ κατά βούληση το HSTC μπορεί να απενεργοποιηθεί εντελώς. Όταν επεμβαίνει το HSTC, αναβοσβήνει η ένδειξη “T” στον πίνακα οργάνων.

Στη λίστα γνήσιων αξεσουάρ Honda διατίθεται και ένα Quickshifter του κιβωτίου ταχυτήτων. Ενεργοποιείται από ένα διακόπτη που είναι ενσωματωμένος στο λεβιέ ταχυτήτων, ο οποίος στέλνει σήμα στην κεντρική μονάδα ελέγχου του κινητήρα να περιορίσει τον ψεκασμό και την ανάφλεξη όταν ο αναβάτης ανεβάζει ταχύτητα, διευκολύνοντας έτσι την αλλαγή. Το σύστημα λειτουργεί αδιάλειπτα και ομαλά σε καθημερινή οδήγηση αλλά και στο ταξίδι. Χαρίζει πιο ξεκούραστες αλλαγές σχέσεων και εξασφαλίζει γρηγορότερες αλλαγές σε σπορ οδήγηση με το γκάζι ανοιχτό.

Μία μικρότερη σε διαστάσεις μίζα εξοικονομεί βάρος ενώ η γεννήτρια ρεύματος χωρίς μαγνήτες από «σπάνιες γαίες» παρέχει άφθονη ενέργεια για τα θερμαινόμενα γκριπ και τα άλλα αξεσουάρ της μοτοσυκλέτας.

Αξεσουάρ

Μία γκάμα από αυθεντικά αξεσουάρ Honda είναι διαθέσιμα αποκλειστικά για τη νέα Crossrunner και περιλαμβάνει:

 • Μηχανισμός υποβοήθησης/γρήγορης αλλαγής σχέσεων (Quick shifter)
 • Κεντρικό στάντ
 • Μπαγαζιέρες 29 λίτρων απευθείας ενσωμάτωσης
 • Μπαγαζιέρα 31 λίτρων
 • Μπαγαζιέρα 45 λίτρων
 • Σχάρα
 • Μπάρες κινητήρα
 • Φώτα ομίχλης
 • Φτερό πίσω τροχού (Hugger)
 • Παροχή ρεύματος 12V DC
 • Συναγερμός
POR_0520

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Υδρόψυκτος, 4χρονος 16βάλβιδος V-4 90° με 2ΕΕΚ
Κυβισμός 782κ.εκ.
Διάμετρος x Διαδρομή 72 x 48 χλστ.
Σχέση Συμπίεσης 11.8 : 1
Μέγιστη Ισχύς 106hp @ 10,250rpm (95/1/EC)
Μέγιστη Ροπή 75Nm @ 8,500rpm (95/1/EC)
Χωρητικότητα κινητήρα σε λάδι 3,9 λίτρα
ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ
Ψεκασμός Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 20,8 λίτρα
Κατανάλωση 18,8 χλμ./λίτρο (WMTC)
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Εκκίνηση Ηλεκτρική
Χωρητικότητα μπαταρίας 12V/11AH (YTZ-12S)
Ισχύς ACG 427W
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος με ελατήρια
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Τελική μετάδοση Αυτολιπαινόμενη αλυσίδα με O-ring
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Αλουμινένιο δύο δοκών – τύπου διαμάντι
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ &ΒΑΡΟΣ
Διαστάσεις (ΜxΠxY) 2.190 χλστ. x 870 χλστ. x 1.360 χλστ.
Μεταξόνιο 1.475 χλστ.
Γωνία κάστερ 26°30’
Ίχνος τροχού 103 χλστ.
Ύψος σέλας 835/815 χλστ.
Ύψος από έδαφος 165 χλστ.
Βάρος 242 κιλά
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Τύπος εμπρός Τηλεσκοπικό πιρούνι 43 χλστ. HMAS με ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου, ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς, 145 χλστ. διαδρομή.
Τύπος πίσω Pro-Link με HMAS αμορτισέρ αερίου, υδραυλική ρύθμιση προφόρτισης σε 35 σκάλες, ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς, διαδρομή 148 χλστ.
ΤΡΟΧΟΙ
Τύπος εμπρός 10κτινη ζάντα από χυτό αλουμίνιο
Τύπος πίσω 10κτινη ζάντα από χυτό αλουμίνιο
Διάσταση ζάντας εμπρός 17M/C x MT3.5
Διάσταση ζάντας πίσω 17M/C x MT5.5
Ελαστικό εμπρός 120/70 R17
Ελαστικό πίσω 180/55 R17
ΦΡΕΝΑ
Τύπος ABS 2κάναλο ABS
Εμπρός Δύο πλευστοί δίσκοι 310 χλστ. x 4.5 χλστ. με ακτινικά τοποθετημένες, 4πίστονες δαγκάνες (*ABS) και μεταλλικά τακάκια.
Πίσω Δίσκος 256 χλστ. x 6 χλστ. με διπίστονη δαγκάνα (*ABS) και μεταλλικά τακάκια
ΟΡΓΑΝΑ &ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ
Όργανα Δείκτης καυσίμου, κατανάλωσης, θερμοκρασίας ψυκτικού, επιλεγμένης σχέσης κιβωτίου, λειτουργίας θερμαινόμενων γκριπ, θερμοκρασίας περιβάλλοντος και ρολόι
Αντικλεπτικό Σύστημα HISS (Ιμμομπιλάϊζερ)
Προβολέας LED (Hi-2/Low-2)
Πίσω φως LED

Related Posts