4 March 2024
WSBK 2023

Η FIM παγώνει τις στροφές του κινητήρα της Kawasaki στο WSBK και για το 2023

Η Kawasaki θα είναι η ομάδα WorldSBK με τις χαμηλότερες RPM (στροφές κινητήρα) και για το 2023.

Η ιαπωνική μάρκα αρχίζει να συνηθίζει το γεγονός ότι ο κινητήρας της έχει λιγότερες «στροφές» από τις υπόλοιπες μάρκες μοτοσυκλετών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ωστόσο, για τη φετινή σεζόν, οι Jonathan Rea και Alex Lowes θα είναι οι οδηγοί που θα έχουν τις χαμηλότερες στροφές στους κινητήρες τους.

Ο Rea βαρέθηκε να ζητά από την Kawasaki ότι χρειαζόταν περισσότερη ισχύ στον κινητήρα την περασμένη σεζόν για να μπορέσει να αγωνιστεί με την Ducati του Alvaro Bautista. Την ιδιά ώρα η FIM επιβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η κατάσταση για την ιαπωνική μάρκα θα συνεχίσει να είναι ίδια με το 2022.

Επιπλέον, η Kawasaki θα είναι η μάρκα με τις χαμηλότερες «στροφές» στο grid, αν και όπως λένε στην Kawasaki, αυτή η κατάσταση δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία για την ομάδα.

Υπήρξαν φήμες ότι το Kawasaki Ninja θα μπορούσε να έχει 500 περισσότερες στροφές, αλλά αυτό δεν θα ισχύει . Ήδη το 2021, οι μηχανικοί του Akashi δεν έλαβαν το πράσινο φως για μια νέα αναγνώριση που προέβλεπε 15.100 ‘rpm’. Ο τότε τεχνικός διευθυντής Scott Smart εξήγησε ότι ο κινητήρας ήταν ουσιαστικά ίδιος με τον προηγούμενο χρόνο, οπότε δεν έδωσε το πράσινο φως. Τώρα η αλλαγή είναι εκεί και οι στροφές παραμένουν οι ίδιες, αλλά ο νέος κινητήρας είναι καλύτερος από τον παλιό και ο Rea θα πρέπει να είναι πιο ανταγωνιστικός.

Πώς να αντισταθμίσετε τη διαφορά στην ευθεία;

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται από τους Ιάπωνες είναι πώς να καλυφθεί η συντριπτική διαφορά που υπάρχει σε σχέση με την Ducati Panigale, η οποία ήταν τόσο εμφανής πέρυσι. Οι 16.100 στροφές της Ducati κάνουν μια διαφορά που φαίνεται ανυπέρβλητη, σε σύγκριση με τις 14.600 του Kawasaki Ninja.

Ωστόσο, από την Ιαπωνία έχουν εργαστεί για να βελτιώσουν άλλους τομείς της μοτοσυκλέτας και προσπαθούν να μειώσουν αυτή την απύθμενη απόσταση με άλλους τρόπους. Τροποποιώντας εκτενώς τις εσωτερικές λεπτομέρειες του κινητήρα και βελτιώνοντας το σύστημα καυσίμου, η Kawasaki είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να έχει μια πιο ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα.

Η απόκτηση ομαλότητας είναι γνωστό ότι επηρεάζει την επιτάχυνση. Και βγαίνοντας πιο γρήγορα από τις στροφές, μπορείτε να περιορίσετε το μειονέκτημα της τελικής ταχύτητας που υπέστη η Kawasaki από τη Ducati τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι βελτιώσεις κάνουν την Kawasaki να ονειρεύεται ότι θα βοηθήσουν τους αναβάτες της να μειώσουν αυτές τις διαφορές με την Ducati Panigale.

Δείτε τα όρια στροφών κινητήρων SBK για το 2023:

  • Ducati Panigale V4 R: 16.100 σ.α.λ
  • Honda CBR 1000 RR-R: 15.600 σ.α.λ
  • BMW M 1000RR: 15.500 σ.α.λ
  • Yamaha YZF R1: 14.950 σ.α.λ
  • Kawasaki ZX – 10RR: 14.600 σ.α.λ

Οι νέοι κανόνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Superbike που ισχύουν από το 2019, επιτρέπουν μια σειρά αλλαγών μετά από τρεις γύρους.

Οι κανόνες καθορίζουν ότι κάθε τρείς γύρους μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τις στροφές RPM των κινητήρων (σε 250 σ.α.λ.) για να εξισορροπήσουν τους ανταγωνιστικούς δείκτες και να φέρουν τις ομάδες σε μεγαλύτερη ισορροπία.

Το γεγονός είναι ότι ο υπολογισμός γίνεται από μια εξωτερική μονάδα χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη τις στροφές ανά λεπτό του συνόλου όλων των μοτοσυκλετών  και όχι μόνο μίας μοτοσυκλέτας ανά εργοστάσιο. Αυτό σημαίνει ότι εάν θεωρητικά το V4 του Alvaro Bautista είναι πολύ ισχυρότερο από όλα τα άλλα, ενδέχεται να υποστεί μείωση των στροφών. Είναι βέβαιο ότι τα άλλα Ducati της σχάρας δεν έχουν την επιτυχία του Ισπανού αναβάτη, αλλά και αυτοί θα υποστούν την μείωση των στροφών.

Βέβαια η πολυπλοκότητα των κανονισμών κάνει τα πράγματα λίγο ποιο δύσκολα στην κατανόηση τους, αφού χρειάζονται πολλά κριτήρια για κάθε αλλαγή.

Για να έχει μια εταιρεία την ευκαιρία για πιθανές παραχωρήσεις,  έχουν μπει σε μια ιδιότυπη βαθμολογία. Κάθε εργοστάσιο παίρνει βαθμούς ανάλογα με τους τερματισμού στο βάθρο, ενώ τα αποτελέσματα του αγώνα Superpole δεν υπολογίζονται για το καθεστώς των παραχωρήσεων.  Κάθε εργοστάσιο παίρνει 3 βαθμούς για την 1η θέση, 2 βαθμούς για την δεύτερη θέση και 1 βαθμό για την Τρίτη θέση.

Υπάρχουν και άλλα δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να πάρει ένα εργοστάσιο παραχωρήσεις: Για να έχει το εργοστάσιο το δικαίωμα να χρησιμοποιεί παραχωρήσεις, πρέπει να είναι πάνω από εννέα βαθμούς πίσω από το εργοστάσιο με τους περισσότερους βαθμούς.

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events