19 April 2024
WSBK 2023

Το πρόσθετο βάρος ανησυχεί τον Bautista: “Με 7 κιλά παραπάνω η μοτοσυκλέτα συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά”

Από το 2024 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike θα ισχύει ένας σημαντικός νέος κανονισμός, για το ελάχιστο βάρος.

Το ελάχιστο βάρος της μοτοσυκλέτας παραμένει αμετάβλητο στα 168 κιλά. Αλλά οι ελαφροί αναβάτες θα πρέπει να έχουν επιπλέον βάρος την επόμενη χρονιά. Αυτό επηρεάζει, μεταξύ άλλων, τον παγκόσμιο πρωταθλητή Alvaro Bautista.

Συμφωνήθηκε για βάρος αναφοράς 80 κιλών για τον οδηγό συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού. Εάν ένας οδηγός είναι ελαφρύτερος, υπολογίζεται μισό κιλό βάρους έρματος για τη διαφορά σε αυτήν την τιμή αναφοράς.

 

Για παράδειγμα, εάν ένας αναβάτης ζυγίζει 70 κιλά με εξοπλισμό και κράνος, πρέπει να φέρει πέντε κιλά επιπλέον βάρος στη μοτοσυκλέτα. Στην περίπτωση του Bautista, αυτά είναι επτά κιλά.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης δοκιμής στη Χερέθ, ο αναβάτης της Ducati οδήγησε με επιπλέον βάρος στη μοτοσυκλέτα για πρώτη φορά. Οι επιπτώσεις ήταν αισθητές. «Με επτά κιλά παραπάνω, η μοτοσυκλέτα συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά», είπε ο Bautista μετά τη δοκιμή.

Η μοτοσυκλέτα συμπεριφέρεται διαφορετικά, ειδικά στις γρήγορες στροφές. «Δυσκολεύτηκα να στρίψω και να μπω στη στροφή γιατί υπάρχει μεγαλύτερη αδράνεια. Αυτό με σπρώχνει προς τα έξω. Αλλά η επιβράδυνση είναι επίσης πιο δύσκολη στα φρένα. Είχα πολύ περισσότερα προβλήματα εκεί.»

Μετά το αγωνιστικό Σαββατοκύριακο στη Χερέθ, όπου στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής για δεύτερη φορά με νίκες, μπόρεσε να κάνει απευθείας σύγκριση στο ίδιο μέρος. Με το πρόσθετο βάρος δεν ήταν πλέον δυνατό για αυτόν να κάνει τους ίδιους χρόνους γύρου.

«Δοκιμάσαμε διαφορετικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του κινητήρα. Τώρα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη ιδέα», είπε ο Bautista. «Πρέπει να αναλύσουμε προσεκτικά τα δεδομένα το χειμώνα και να δουλέψουμε για τον συντονισμό».

«Με περισσότερο βάρος μπορείς να χρησιμοποιήσεις άλλες ρυθμίσεις, πιθανώς και πιο σκληρούς αποσβεστήρες. Ο στόχος είναι να ανακτήσουμε την καλή αίσθηση και το επίπεδο από φέτος με το πρόσθετο βάρος. Φέτος έχουμε φτάσει σχεδόν στο μέγιστο. Η εύρεση περισσότερων θα είναι δύσκολη.»

Είναι δύσκολο για τους μηχανικούς να τοποθετήσουν το έρμα στις βέλτιστες θέσεις της μοτοσικλέτας προκειμένου να επιτύχουν καλή συνολική ισορροπία. Αλλά ο Bautista θέλει επίσης να δοκιμάσει κάτι το χειμώνα και να πάρει βάρος, γιατί τότε θα πρέπει να εγκατασταθεί λιγότερο πρόσθετο βάρος.

«Θα προσπαθήσω να πάρω μερικά κιλά τον χειμώνα, αλλά δεν θα είναι τόσα πολλά», σημειώνει ο 38χρονος. «Αλλά παραμένω ήρεμος γιατί το συναίσθημα ήταν παρόμοιο. Υπήρχε ακριβώς αυτή η αδράνεια στις στροφές που μπορούμε να δουλέψουμε με το στήσιμο.»

Την πρώτη μέρα της δοκιμής, ο Bautista είχε μια πτώση στη στροφή 13. Αυτό είχε συνέπειες. «Είχα πόνους στην πλάτη και δεν μπορούσα να οδηγήσω τέλεια. Ελπίζω να ανακάμψω την επόμενη εβδομάδα, ώστε να είμαι 100 τοις εκατό σωματικά τέλειος στη Sepang .»

Ο Bautista θα συμμετέχει στο Grand Prix της Μαλαισίας σαν έκτακτη συμμετοχή (μπαλαντέρ). Δεδομένου ότι δεν υπήρχε πολλή οδήγηση την πρώτη μέρα των δοκιμών στη Χερέθ λόγω της βρεγμένης πίστας, όλες οι ομάδες εστίασαν τη δουλειά τους στη δεύτερη μέρα.

Η ομάδα δοκιμών MotoGP με τον Michele Pirro ήταν επίσης εκεί. Το αρχικό σχέδιο ήταν να κάνει ο Bautista μερικούς γύρους με τους Desmosedici. Επειδή όμως η δουλειά με το Panigale ήταν συγκεντρωμένη τα απογεύματα της Τετάρτης, δεν έμεινε χρόνος για αυτό.

Η τελευταία φορά που ο 38χρονος δοκίμασε τη μοτοσυκλέτα Ducati MotoGP ήταν στο Misano στις αρχές Αυγούστου. Η Sepang θα είναι η πρώτη εμφάνιση του Bautista στο MotoGP από το φινάλε της σεζόν του 2018.

Randomizer

georgopoulos_baner tzortzopoulos_baner

Upcoming Events