Η KTM θεωρεί ότι “είναι «ταπείνωση» να δοθούν παραχωρήσεις σε Honda και Yamaha – θα πλήξει την υπερηφάνεια των Ιαπώνων, και αυτό δεν γίνεται”
Την είδηση έδωσε ο Carlos Ezpeleta, Αθλητικός Διευθυντής της Dorna Sport, κατά τη διάρκεια του Grand Prix της Ολλανδίας, και δεν είναι άλλη από τη δυνατότητα να δοθεί στη Honda και στη Yamaha μια σειρά από παραχωρήσεις για να μπορέσουν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος έναντι των εργοστασίων της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια.
Μια απλή και γρήγορη ματιά στην κατάταξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κατασκευαστών επιβεβαιώνει την κρίση που βιώνουν αυτή τη στιγμή οι ιαπωνικές μάρκες στο MotoGP.
Η Honda και η Yamaha, με 89 και 82 βαθμούς αντίστοιχα, καταλαμβάνουν τις δύο τελευταίες θέσεις του πίνακα.
Αν μείνουμε στους ισχύοντες κανονισμούς του πρωταθλήματος, ούτε η Honda ούτε η Yamaha είναι σε θέση να διεκδικήσουν τις πάντα ευπρόσδεκτες παραχωρήσεις, μια σειρά βοηθημάτων που εισήγαγε η Dorna στο πρωτάθλημα τη σεζόν του 2016 και της οποίας ο στόχος δεν ήταν άλλος από βοήθεια στους πιο αδύναμους και, ιδιαίτερα, σε αυτούς που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο MotoGP.
Οι τεχνικοί κανονισμοί MotoGP πρόκειται να αποφασιστούν από τους τέσσερις κατασκευαστές της Ένωσης Κατασκευαστών Sports Motorcycle MSMA έως το τέλος του έτους, ουσιαστικά και όσο το δυνατόν ομόφωνα.
Επειδή η Honda και η Yamaha έχουν μείνει πίσω στο MotoGP, υπάρχει φόβος για απόσυρση των Ιαπώνων. Το αφεντικό της KTM Stefan Pierer θέλει να το αποτρέψει αυτό και μπορεί να φανταστεί ορισμένα μέτρα βοήθειας.
«Νομίζω ότι οι τρέχουσες συζητήσεις σχετικά με τους κανονισμούς είναι εύλογες», λέει ο Stefan Pierer. «Τώρα περιμένουμε να δούμε τι θα βγει. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε τους δύο Ιάπωνες κατασκευαστές στο πρωτάθλημα».
Η ιδέα, η οποία θα σήμαινε περισσότερους κινητήρες ανά σεζόν, καμία παγωμένη εξέλιξη κινητήρα από την αρχή της σεζόν και περισσότερες δοκιμές, δεν συνάντησε ενθουσιασμό από τους Ευρωπαίους έως τώρα, γιατί τα εργοστάσια Ducati, Aprilia και KTM έχουν επενδύσει το καθένα από 30 έως 70 εκατομμύρια στο MotoGP τα τελευταία χρόνια για να φτάσουν επιτέλους στο επίπεδο των Ιαπώνων και όχι μόνο αλλα να τους αφήσουν πάρα πολύ πίσω!
«Οι «παραχωρήσεις» δεν είναι η σωστή προσέγγιση», τονίζει ο Stefan Pierer σε συνέντευξή του στο SPEEDWEEK.com. «Ούτε οι Ιάπωνες το θέλουν αυτό, γιατί μια τέτοια διαδικασία ισοδυναμεί με ταπείνωση. Κάτι τέτοιο πληγώνει την περηφάνια των Γιαπωνέζων, δεν το κάνεις αυτό. Μπορούμε όμως να φανταστούμε και άλλες παραχωρήσεις. Για παράδειγμα, περισσότερες ημέρες δοκιμών, ώστε να πλησιάσουν ξανά τις κορυφαίες θέσεις».
Ο Stefan Pierer πιστεύει ότι η Honda και η Yamaha είναι πολύ μεγάλες για να χρειαστούν τις ίδιες παραχωρήσεις που απολάμβαναν η KTM ή η Aprilia εκείνη την εποχή, αν και επιμένει ότι «Είναι σημαντικό να κρατήσουμε τους δύο Ιάπωνες κατασκευαστές στο πρωτάθλημα» μετά από αυτό που συνέβη με τη Suzuki τελευταία. χρονιά, μια κατάσταση που η KTM θέλει να αποφύγει πάση θυσία λόγω του κύρους που θα έχανε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσικλετών χωρίς τη Honda και τη Yamaha.