Η Michelin μετα από όλη αυτή τη φασαρία που ξεσηκώθηκε από το δημοσίευμα, από τον γνωστό δημοσιογράφο Mat Oxley, που αφορά κάποιες ομάδες που δεν τηρούν τα όρια με τις πιέσεις των ελαστικών, (Δείτε εδώ αναλυτικά >>>) πήρε θέση μέσω του Piero Taramasso επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας, μετά την απάντηση που ξέδωσε ο επικεφαλής της Ducati, Gigi Dall’Igna (Δείτε εδώ >>>)
«Θα κάνω μια διευκρίνιση αμέσως: τα δεδομένα που έγραψε ο Oxley είναι αληθινά, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί, πρέπει να διαβαστούν σωστά ».
Ο Taramasso, μάλιστα, επιβεβαιώνει την συμφωνία μεταξύ Michelin, Irta και Dorna.
«Υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Michelin, της Irta και της Dorna . Δίνουμε τα ελαστικά και υποδεικνύουμε τις ελάχιστες τιμές που πρέπει να τηρούνται για εμπρός και πίσω ελαστικά. Μάλιστα, εμπιστευόμαστε τις ομάδες, οι οποίες πρέπει να σέβονται αυτά τα όρια. Μετά από κάθε αγώνα, όλες οι ομάδες μεταβιβάζουν τα δεδομένα τους σε εμάς, τα οποία επεξεργαζόμαστε σε καμπύλες και γραφήματα: κάθε ομάδα μοιράζεται τις πληροφορίες της με τους άλλους συμμετέχοντες . Αποφασίσαμε να εργαστούμε με όσο το δυνατόν πιο διαφάνεια, προκειμένου να υιοθετήσουμε ένα ενιαίο σύστημα το 2023, όπως συμβαίνει ήδη στη MotoE. Τώρα είναι αδύνατο γιατί κάθε κατασκευαστής έχει διαφορετικό αισθητήρα – υπάρχουν McLaren, 2D, LD4 και άλλα – και μετά αλλάζουν οι ανοχές . Αυτός είναι ο λόγος που εργαζόμαστε όλοι μαζί για να αναπτύξουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα για το 2023».
Είναι όμως αλήθεια ότι τα δεδομένα μπορούν πλέον να αλλάξουν με κάποιο τρόπο;
«Ναι, αλλά το 2023 θα υπάρχει ένα κλειστό σύστημα, μόνο η Irta ή η Dorna θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα.»
Μπορεί η Michelin να πει εάν υπήρξε παράβαση από κάποια ομάδα;
«Η Michelin προμηθεύει τα ελαστικά και υποδεικνύει τις τιμές που πρέπει να τηρούνται, αλλά δεν είμαστε εμείς που κάνουμε τους ελέγχους.»
Είπατε ότι αυτά που δημοσίευσε η Oxley είναι σωστά, αλλά τα δεδομένα πρέπει να ερμηνευτούν.
«Από ό,τι διαβάσαμε, φαίνεται ότι κάποιοι αναβάτες δεν έχουν κάνει ούτε έναν γύρο στη Χερέθ με πίεση 1,9 Bar, αλλά ίσως αυτός ο οδηγός (Bagnaia) έτρεξε ολόκληρο τον αγώνα με πίεση 1,89 Bar: από αυτή την άποψη δεν τήρησε το όριο που είχε οριστεί. , αλλά αν ο αισθητήρας του έχει ανοχή 0,02, τότε θα ήταν εύκολα εντός των ορίων. Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να προσέξεις πώς διαβάζεις τα δεδομένα: πριν κατηγορήσεις κάποιον, πρέπει να μπεις σε λεπτομέρειες. Γίνεται επίσης λόγος για τον Martin: έπεσε και ξεκίνησε ξανά, αλλά όταν πέσεις και η μοτοσυκλέτα μένει ακίνητη, το ελαστικό χάνει την πίεση. Υπάρχουν πολλές πτυχές που πρέπει να αξιολογήσεις.»