Η Michelin έδωσε τις πρώτες λεπτομέρειες της πρώτης ανάλυσης της για το πίσω ελαστικό του Jorge Martin από το Grand Prix του Κατάρ, το οποίο ο Ισπανός #89 θεώρησε ελαττωματικό.
Στο Grand Prix του Κατάρ την περασμένη εβδομάδα, ο Jorge Martin τερμάτισε στη δέκατη θέση, το χειρότερο αποτέλεσμα της σεζόν, λόγω έλλειψης πρόσφυσης στο πίσω ελαστικό από την αρχή του αγώνα.
Αφού ο αντίπαλος του τίτλου Pecco Bagnaia τερμάτισε δεύτερος και άφησε το Losail με 21 βαθμούς διαφορά για τον γύρο της Βαλένθια αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Ισπανός ισχυρίστηκε ότι η Michelin του είχε «κλέψει» το πρωτάθλημα με την προβληματική πίσω γόμα της. Και την Πέμπτη στη Βαλένθια, ο Martin είπε επίσης ότι η Michelin δεν είχε ακόμη απαντήσει για το τι είχε πάει στραβά.
Ωστόσο, την Παρασκευή, ο επικεφαλής της Michelin Motorsport, Piero Taramasso, δήλωσε ότι η αρχική ανάλυση του ελαστικού δεν έδειξε κατασκευαστικά λάθη, αλλά ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να προσδιοριστεί τι πήγε στραβά.
«Μετά τον αγώνα στο Κατάρ όλοι είδαν τις δηλώσεις του Χόρχε, αλλά καταλαβαίνουμε τη θέση του. Παλεύει για ένα πρωτάθλημα, με πολλή αδρεναλίνη. Αλλά όπως πάντα, παίρνουμε αυτό το θέμα πολύ σοβαρά».
«Έτσι, το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να καλέσουμε τη Γαλλία και να ελέγξουμε τη διαδικασία κατασκευής, αν όλες οι παράμετροι κατά την κατασκευή του ελαστικού ήταν σωστές. Έχουμε ήδη την απάντηση. Η απάντηση ήταν ναι, όλα ήταν καλά στη διαδικασία κατασκευής. Έτσι, δεν υπήρχε πρόβλημα ποιότητας στο ελαστικό του Jorge Martin», είπε.
«Αυτό είναι το πρώτο πράγμα. Το δεύτερο βήμα είναι ότι αναλύσαμε τα δεδομένα της πίστας, χάρη στην Pramac, χάρη στην Ducati, που μας τα έδωσε. Ήταν πολλά δεδομένα σε τρεις ημέρες, δεν είχαμε χρόνο να αναλύσουμε τα πάντα», συνέχισε ο Taramasso.
«Τέλος πάντων, κάναμε ό, τι μπορούσαμε, κάναμε κάποια ανάλυση από την πλευρά μας και χθες το βράδυ τα μοιραστήκαμε με την Ducati και την Pramac. Έκαναν την ανάλυσή τους. Τα συμπεράσματα και των δύο πλευρών είναι ότι η απόδοση του Χόρχε στο Κατάρ δεν ήταν σύμφωνη με αυτό που όλοι περίμεναν. Είδαμε διαφορετικά πράγματα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σαφή απάντηση. Εξακολουθούμε να έχουμε διαφορετικές υποθέσεις», συνέχισε, σχετικά με τις διαφορετικές απόψεις της Ducati και τη Michelin.
Ο Taramasso επιβεβαίωσε αργότερα ότι ζήτησε από την Ducati να έχει τα δεδομένα του Bagnaia, για να κατανοήσει καλύτερα τη συμπεριφορά του σκληρού ελαστικού: «Θα κάνουμε κάποια δουλειά και ανάλυση και θα επιστρέψουμε σε εσάς, την ομάδα, αν δούμε κάτι άλλο. Έχουμε επικεντρωθεί στα δεδομένα του Jorge, τώρα θέλουμε να εξετάσουμε τα δεδομένα του Pecco. Έχουμε διαφορετικά πράγματα. Ένα από τα πράγματα πάνω στα οποία δουλεύουμε είναι η σκληρή πίσω γόμα, επειδή το εύρος αυτού του καουτσούκ είναι πολύ στενό και ανάλογα με το πώς το χρησιμοποιείτε μπορείτε να έχετε καλύτερη ή χειρότερη απόδοση. Οπότε το εξετάζουμε».
Ο Taramasso επεσήμανε αργότερα ότι η Michelin δεν έχει λάβει ακόμη δεδομένα από την Pramac Racing και την Ducati από την εκκίνηση του Martin, η οποία επίσης απέτυχε λόγω έλλειψης πρόσφυσης στο grid, αλλά είπε ότι «τα ελαστικά του ήταν στη σωστή θερμοκρασία και πίεση κατά τη διάρκεια του αναγνωριστικού γύρου.»
Είπε επίσης ότι «η Michelin έλαβε πολλά αντικρουόμενα δεδομένα από το Σαββατοκύριακο του Κατάρ λόγω της νέας ασφάλτου στην πίστα Losail, γεγονός που συμβάλλει στο να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να κατανοήσει πλήρως τι συνέβη στον Martin.»
Τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η Michelin αποκαλύπτουν ότι «οι πιέσεις του Martin ήταν υψηλότερες από εκείνες όλων των άλλων οδηγών, τόσο μπροστά όσο και πίσω», κάτι που θα μπορούσε να εξηγηθεί από τον Ισπανό που προσπάθησε να καλύψει το έδαφος μετά την κακή του εκκίνηση.
Τέλος είπε ότι «το ελαστικό θα κοπεί και θα εξεταστεί στο Claremont-Ferrand. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει τέσσερις έως έξι εβδομάδες.»