Mike Leitner – KTM: “Η Ducati συνεχίζει την εξαπάτηση για να πείσει την FIM”

Καυστική επίθεση ενός από τους επικεφαλής της KTM στην Ducati, λίγες ώρες πριν από την έκβαση της προσφυγής ενώπιον του Εφετείου της FIM για την αεροτομή που χρησιμοποιείσαι η Ducati στο Κατάρ.

Ο Διευθυντής της ομάδας της KTM στο MotoGP, Mike Leitner, λέει ότι «η Ducati συνεχίζει την εξαπάτηση στο θέμα με την αεροδυναμική, ενώ ο Gigi Dall’Igna πιστεύει ότι είναι πιο έξυπνος από τους άλλους.»

Εν αναμονή της απόφασης τις επόμενες δυο ημέρες, πριν από το Grand Prix της Αργεντινής , το οποίο ξεκινά την Πέμπτη, ο υπεύθυνος της αυστριακής ομάδας έκανε σαφή τη θέση του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Mike Leitner λέει ότι το Δεκέμβριο, μεταξύ όλων των κατασκευαστών, ο κανόνας αεροδυναμικής για το 2019ήταν σαφές, και η Ducati έχει παραβεί το πνεύμα της συμφωνίας.

«Τον Δεκέμβριο, δεν θα επέτρεπε μια αεροτομή κάτω από το ψαλίδι. Αλλά οκτώ ημέρες πριν από το Grand Prix του Κατάρ, ξαφνικά το κομμάτι δεν είχε αεροδυναμικές λειτουργίες, αλλά χρησίμευσε για να δροσίσει το πίσω ελαστικό», λέει ο Leitner στο Speedweek.

«Ακόμα και ένα παιδί αντιλαμβάνεται ότι το κομμάτι το οποίο είναι εγκατεστημένο κάτω από το ψαλίδι παράγει κάθετη δύναμη. Αλλά ο Gigi Dall’Igna νομίζει ότι είναι πιο έξυπνοι από όλους τους άλλους», είπε ο Leitner.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΛΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ DUCATI

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΛΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ DUCATI

Ένσταση εναντίον της Ducati για το νέο αεροδυναμικό εξάρτημα στο Κατάρ

Η Honda, η Suzuki, η KTM και η Aprilia κατέθεσαν ένσταση στην διεύθυνση Αγώνα για το νέο αεροδυναμικό εξάρτημα της Ducati

Με εξαίρεση την Yamaha, οι άλλες μάρκες έχουν καταθέσει ένσταση κατά της Ducati για τη χρήση ενός αεροδυναμικού εξαρτήματος κάτω από την καρίνα στο ψαλίδι (swing arm) του Desmosedici από τον Andrea Dovizioso.

Εάν η ένσταση είχε γίνει αποδεκτή, αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη νίκη ο Dovizioso, αλλά η Διεύθυνση Αγώνα την απέρριψε.

Οι κατασκευαστές που έκαναν την ένσταση θεωρούν ότι η χρήση αυτού του εξαρτήματος είναι παράνομη, καθώς επηρεάζει τη θερμοκρασία του πίσω ελαστικού και είναι επίσης τοποθετημένη στο φέρινγκ. Αμέσως μετά τον αγώνα τα τέσσερα σήματα που αναφέρονται υπέβαλαν ένσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις για Dovizioso και θα μπορούσε να στερηθεί της νίκης.

Ωστόσο, η Διεύθυνση Αγώνα απέρριψε την ένσταση και συνεπώς τα αποτελέσματα του αγώνα διατηρούνται. Ο οργανισμός θεωρεί νόμιμο το εξάρτημα που χρησιμοποιεί τη Ducati.


Έφεση εναντίον της απόφασης της Διεύθυνσης Αγώνα για την ένσταση εναντίον της Ducati

Παρόλο που η Διεύθυνση Αγώνα της FIM απέρριψε την πρώτη ένσταση κατά της Ducati, τα τέσσερα σήματα που την υπέβαλαν αποφάσισαν να προσφύγουν κατά της απόφαση αυτής.Η απόφαση τώρα βρίσκεται στα χέρια του Εφετείου της FIM.

Το “έπος” του GP του Κατάρ συνεχίζεται. Μετά την ένσταση των Honda, Suzuki, KTM και Aprilia κατά της Ducati στο το τέλος του αγώνα, η οποία απορρίφθηκε από την επιτροπή της FIM , τώρα έχουν καταθέσει έφεση. Έτσι, η νίκη του Andrea Dovizioso στον αγώνα MotoGP στο Κατάρ εξακολουθεί να είναι στον αέρα.

Η Honda, η Suzuki, η KTM και η Aprilia κατέθεσαν ένσταση στην διεύθυνση Αγώνα για το νέο αεροδυναμικό εξάρτημα της Ducati

Με εξαίρεση την Yamaha, οι άλλες μάρκες καταθέσαν ένσταση κατά της Ducati για τη χρήση ενός αεροδυναμικού εξαρτήματος κάτω από την καρίνα στο ψαλίδι (swing arm) του Desmosedici από τον Andrea Dovizioso.

Εάν η ένσταση είχε γίνει αποδεκτή, αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη νίκη ο Dovizioso, αλλά η Διεύθυνση Αγώνα την απέρριψε.

Οι κατασκευαστές που έκαναν την ένσταση θεωρούν ότι η χρήση αυτού του εξαρτήματος είναι παράνομη, καθώς επηρεάζει τη θερμοκρασία του πίσω ελαστικού και είναι επίσης τοποθετημένη στο φέρινγκ.

Αμέσως μετά τον αγώνα τα τέσσερα σήματα που αναφέρονται υπέβαλαν ένσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις για Dovizioso και θα μπορούσε να στερηθεί της νίκης.

Ωστόσο, η Διεύθυνση Αγώνα απέρριψε την ένσταση και συνεπώς τα αποτελέσματα του αγώνα διατηρούνται. Ο οργανισμός θεωρεί νόμιμο το εξάρτημα που χρησιμοποιεί τη Ducati.

Παρόλο που στην αρχή η Διεύθυνση Αγώνα της FIM αποφάσισε να απορρίψει την ένσταση των τεσσάρων εργοστασίων, άσκησαν έφεση και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα συνεδρίαση για την ανάλυση αυτής της έφεσης. Μέχρι να ληφθεί απόφαση μετά από αυτή τη νέα αξίωση, δεν  επιβεβαιώνεται ότι ο Andrea Dovizioso είναι επίσημα ο νικητής του Grand Prix του Qatar 2019.

Όπως αναφέρθηκε από τον Βρετανό δημοσιογράφο του MCN, Simon Patterson, το Εφετείο της FIM, θα λάβει απόφαση τις επόμενες μέρες πριν από τον αγώνα GP της Αργεντινής.

Η Ducati απαντά: Λόγοι «πολιτικής» πίσω από την ένσταση των αντιπάλων μας στο Κατάρ

Ο αθλητικός διευθυντής της Ducati, Paolo Ciabatti λέει ότι η Ducati είναι σίγουρη για τη νομιμότητα του  ακροπτερύγιου με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στις ομάδες από τον τεχνικό διευθυντή  MotoGP, Danny Aldridge στον τέλος της τελικής δοκιμής προ-εποχής.

Η ένσταση των άλλων κατασκευαστών έγινε με το σκεπτικό ότι το ακροπτερύγιο ενδεχομένως παρέχει  ένα αεροδυναμικό πλεονέκτημα, παρόλα αυτά η Ducati επιμένει ότι η μόνη λειτουργία του είναι να κρυώσει το πίσω λάστιχο.

«Είμαστε ήρεμοι γιατί γνωρίζουμε ότι έχουμε ακολουθήσει τους τεχνικούς κανονισμούς,»

«Υπάρχει μια εγκύκλιο που διανεμήθηκε μεταξύ των ομάδων στις 2 Μαρτίου, η οποία προσδιορίζει σαφώς το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το είδος της εκτροπής στο πίσω μέρος της μηχανής.»

«Αν είχαμε κρίνει ότι το στοιχείο αυτό θα μπορούσε να υπάρχει κίνδυνος τιμωρίας, δεν θα αγωνιζόμασταν με αυτό. Αλλά δεν είναι έτσι.»

«Η Yamaha χρησιμοποίησε ήδη μια πολύ παρόμοια εκτροπής πέρυσι στη Βαλένθια, για να κατευθύνει το νερό μακριά από τον πίσω τροχό. Τέλος πάντων, η ταξινόμηση του αγώνα είναι προσωρινή μέχρι να υπάρξει απόφαση.»

Gigi Dall’Igna: “Όταν η Ducati φέρνει κάτι νέο, όλοι απαιτούν μια αλλαγή στον κανονισμό”

Το “έπος” του GP του Κατάρ συνεχίζεται. Το θέμα που εχει προκύψει με την ένσταση εναντίον της Ducati δεν φαίνεται να τελειώνει.

Μόλις χθες, η Dorna εξέδωσε δήλωση που δηλώνει ότι η απόφαση θα ληφθεί πριν από τον αγώνα της Αργεντινής στο τέλος αυτού του Μαρτίου.

Ο Gigi Dall’Igna, βασικό μέρος της ομάδας MotoGP μίλησε για το θέμα.

Με μεγάλη αποφασιστικότητα, ο μηχανικός της Ducati δήλωσε ότι έχει δει «πολλούς ανθρώπους να μιλούν.» που δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την κατάσταση. «Ακόμη και κατά τη συνάντηση για να συζητηθεί ο ισχυρισμός υπήρχε μόνο ένας τεχνικός, δικός μας, ο Fabiano Sterlacchini. Οι άλλοι ήταν λίγο τεχνικοί και ελάχιστα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα εκεί. Για παράδειγμα, ένα από τα πράγματα που άκουσα και που με ενόχλησε ήταν, ότι δεν ήταν απαραίτητο το να ψύχει το ελαστικό στο Κατάρ.», δήλωσε ο Dall’Igna.

Ο Ιταλός συνέχισε μιλώντας για μια παρόμοια κατάσταση. «Γιατί το κάνανε αυτό με τη Ducati και όχι με την Yamaha πέρυσι; Γιατί δεν το ρώτησαν στο MSMA (Ένωση κατασκευαστών Sports μοτοσικλετών); Δεν είπαν τίποτα μέχρι το Σάββατο στο Κατάρ όταν μου είπαν ότι θα διαμαρτυρηθούν. Δεν φαίνεται να είναι ένας καλός τρόπος να κάνουμε τα πράγματα», είπε ο Gigi. «Γιατί ο αντίπαλος μου έρχεται να μου πει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσω αυτό το κομμάτι; Δεν έχει νόημα Είχαμε την έγκριση του τεχνικού διευθυντή της FIM, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να κρίνει αν ένα κομμάτι ακολουθεί τους κανόνες ή όχι.»

Για την άποψη των άλλων ότι αυτό το κομμάτι μπορεί να αυξήσει το φορτίο στην μηχανή είπε: «Το ότι μπορεί το νέο κομμάτι δημιουργήσει φορτίο είναι μια παράξενη δήλωση. Οι κανονισμοί λένε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσουμε μια αεροτομή, που να συνδέεται με το ψαλίδι, το οποίο έχει ως στόχο να κρυώσει το ελαστικό για την πρόληψη σε υγρό ή βρώμικο.» , ανέφερε ο Dall’Igna για το καινούριο. «Το πτερύγιο είναι να αυξήσουμε την ταχύτητα του αέρα σε αυτή την περιοχή, αλλά επειδή ο συντελεστής θερμικής μεταβολής εξαρτάται από την ταχύτητα του αέρα, έτσι έχουμε κάνει ένα σύστημα που δροσίζει το πίσω ελαστικό. Αυξάνουμε την απόδοση με αυτό το σύστημα επειδή δεν δημιουργεί αεροδυναμικό φορτίο και δροσίζει το καουτσούκ, το οποίο είναι το κλειδί για τη νίκη των αγώνων.»

«Τώρα, όταν η Ducati κάνει κάτι νέο, ο καθένας ζητά μια αλλαγή στον κανονισμό.»

Ωστόσο, δεν ανησυχεί για τις αξιώσεις και παραδέχεται ότι «έχει όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στη θερμοκρασία των ελαστικών.» Με αυτά τα δεδομένα πιστοποιείται ότι δεν υπάρχει κάμψη της πίσω ανάρτησης. «Είναι σχετικά απλό να αποδείξουμε ότι το σύστημά μας κάνει ό, τι θέλουμε, δηλαδή να ψύξουμε το ελαστικό από πίσω. Περιμένω την προσφυγή ήρεμα. Είμαι πεπεισμένος ότι η λύση μου είναι εντελώς μέσα στους κανόνες, , και δεν θεωρώ τον εαυτό μου ηλίθιο, διότι διαφορετικά δεν θα είχα βάλει το σύστημα στην μηχανή.»

Ο Gigi επιβεβαίωσε ότι θα παρουσιάσει την μοτοσυκλέτα με την ίδια διαμόρφωση όπως στο Κατάρ γιατί τονίζει ότι «είναι μέσα στους κανόνες» Επιπλέον, δεν μπορεί να «εκφοβιστεί από τους αντιπάλους του».

Η Ducati “απειλεί” την Honda με ένσταση για τα αεροδυναμικά φτερά στο RC213V

Η κόντρα που ξεκίνησε στο Κατάρ μεταξύ των εργοστασίων μετά την ένσταση κατά της Ducati συνεχίζεται προς το παρόν με δηλώσεις-συνεντεύξεις και «προειδοποιήσεις».

Αφού η Honda είναι ένα από τα τέσσερα εργοστάσια που έκανε την ένσταση για  το εξάρτημα που έχει τοποθετηθεί στο ψαλίδι του Desmosedici στο Losail, η Ducati τώρα “απειλεί” να υποβάλει ένσταση εναντίον της  Honda για τα αεροδυναμικά φτερά που εχει στο RC213V της.

«Θα έλεγα ότι είμαι αρκετά έκπληκτος πάνω από όλα από τη συμπεριφορά της Honda, που εκτός από το γεγονός ότι είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του MotoGP από την αρχή, είναι ένας από τους ιδρυτικούς συνεργάτες του MotoGP μαζί με την Yamaha και τη Ducati και μέχρι σήμερα οι διαφορές τεχνικής φύσης επιλύθηκαν στο πλαίσιο της MSMA (Ένωση κατασκευαστών Sports μοτοσικλετών) ή σε συνομιλία με τον τεχνικό διευθυντή και υπήρχε πάντα απάντηση στις ερωτήσεις που έθετε ο κάθε ανταγωνιστής στο τραπέζι. », δήλωσε ο Gigi Dall’Igna, γενικός διευθυντής της Ducati Corse, σε συνέντευξη του στο Sky Italia, συνεχίζοντας είπε ότι μπορεί να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

«Το γεγονός ότι η Honda αμφισβήτησε τις επιλογές του τεχνικού διευθυντή μας αφήνει το ερώτημα αν θα κάνουμε μια πιθανή ένσταση εναντίον της Honda λόγω των πτερύγων της που είναι για μας επικίνδυνες.»

«Εκτός από την ύπαρξή τους, η βάση τους είναι πολύ λεπτή ώστε να μπορεί να υποστεί μεγάλες παραμορφώσεις ενόψει του φορτίου που πρέπει να αντέξει και έτσι μπορεί να θεωρηθούν κινητά εξαρτήματα. Δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά αν κάποιος, ειδικά η Honda, αμφισβητεί τις επιλογές του Danny Aldridge (τεχνικού διευθυντή του MotoGP), τότε μπορούμε να σκεφτούμε μια πιθανή ένσταση εναντίον της Honda στους επόμενους αγώνες.», είπε ο Dall’Igna στην ίδια συνέντευξη.

Η απόφαση της FIM για την Ducati θα βγει την Παρασκευή 22 Μάρτη

Την Παρασκευή 22 Μάρτη θα γίνει ο επίλογος που θα θέσει τέλος στην διαφωνία που έχει μετατραπεί σε ανοιχτό πόλεμο μεταξύ της Ducati και των τεσσάρων άλλων κατασκευαστών.

Η Honda, Suzuki, Aprilia και KTM διαφωνούν με τη χρήση της νέα αεροτομής – εκτροπέα που είναι πάνω στο ψαλίδι του GP19, που για το κόκκινο εργοστάσιο, χρησιμεύει για την ψύξη του πίσω ελαστικού, ενώ για του ενάγοντες, δημιουργεί μια κάθετη δύναμη.  Το Εφετείο της FIM θα συνεδριάσει την Παρασκευή στις 11:00 για να βάλει τέλος σε αυτή την διαμάχη και να κόψει αυτό το γόρδιο δεσμό, τουλάχιστον προς το παρόν ανάλογα με την απόφαση.

Υπήρξε μια πρώτη ένσταση στο Losail στο τέλος του πρώτου αγώνα του MotoGP, όπου απορρίφθηκε και ακολούθησε η έφεση.

Το Εφετείο θα συναντηθεί αυτή την Παρασκευή στις 11:00 στην έδρα της FIM κοντά στη λίμνη της Γενεύης για να αποφασίσει κατά πόσον το αποτέλεσμα του Κατάρ θα διατηρηθεί ως εχει ή αν η Ducati θα αποκλειστεί, για αυτό τον πρώτο αγώνα. Κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό η έρευνα θα πάρει. Το μόνο εκ του νόμου προθεσμία για την Εφετείο είναι τέσσερις εβδομάδες από την παραλαβή της προσφυγής, η οποία σε αυτή την περίπτωση θα είναι στις 4 Απριλίου. Ο Αργεντινός Grand Prix λαμβάνει χώρα στο τέλος του Μαρτίου.

Το Εφετείο αποτελείται από τρεις προσωπικότητες που επιλέγονται μεταξύ των 12 μελών της «Επιτροπής της κριτικής επιτροπής του διεθνούς έφεσης.» Γι ‘αυτή την ειδική διαδικασία, διορίστηκαν σαν διευθυντής της  Επιτροπής θα είναι ο  Anand Sashidharan από την Ινδία, ο Σουηδός Lars Nilsson και ο Φινλανδός Sakari Vuorensola.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι δικαστές που θα εξετάσουν την προσφυγή είναι δικηγόροι και δεν συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή των MotoGP. Θα βγάλουν την απόφασή τους αποκλειστικά βάσει των κανονισμών και των υφιστάμενων στοιχείων, καταθέσεις εμπειρογνωμόνων και ειδικών, όπως γίνεται σε μια κανονική δίκη.

Αν το Εφετείο πάρει απόφαση εναντίον της Ducati, τότε το Ιταλικό εργοστάσιο θα εχει την δυνατότητα να ασκήσει έφεση κατά της αποφάσεως αυτής και να πάει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Sport CAS, οπότε και θα συνεχιστεί το “εμπόλεμο κλίμα”

Όπως και να εχει, όλα δείχνουν πως η χρονιά ξεκίνησε “παράξενα” και με ένταση που είχαμε να δούμε αρκετά χρόνια!

Aprilia: Ο Dovizioso δεν πρέπει να χάσει την νίκη του Κατάρ αν χάσει η Ducati την έφεση

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aprilia Racing, Massimo Rivola πιστεύει ότι ο Andrea Dovizioso δεν θα πρέπει να χάσει την νίκη του στο Κατάρ, ανεξάρτητα από την έκβαση της έφεσης της Παρασκευής σχετικά με τη νομιμότητα της αεροτομής της Ducati.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aprilia Racing, Massimo Rivola, παρά το γεγονός ότι ήταν η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από την αρχική διαμαρτυρία κατά της Ducati στο Κατάρ, πιστεύει ότι το εφετείο δεν θα πρέπει να επιδιώξει να ανατρέψει τη νίκη του Dovizioso.

«Δεν πρέπει να υπάρξει αναδρομική ισχύ [αλλαγή στο αποτέλεσμα], και ο Dovizioso θα πρέπει να κρατήσει την νίκη του στο Κατάρ. Αν η Ducati χάσει θα πρέπει να εχει ισχύ από το GP της Αργεντινής ώστε θα πρέπει να λειτουργήσει χωρίς αυτή τη νέα αεροτομή».

Μηχανικοί της F1  μιλούν για την νέα αεροτομή της Ducati που έχει ξεσηκώσει κόντρες στο MotoGP

Το “έπος” του GP του Κατάρ συνεχίζεται μέχρι τις 22η Μάρτη όπου θα βγει η τελική απόφαση.

Οι διαφωνίες για την νέα αεροτομή στο ψαλίδι της Ducati συνεχίζονται και οι μερικοί ειδικοί της Formula 1 είπαν την άποψη τους

Οι μηχανικοί της Ducati δήλωσαν αρχικά ότι το εξάρτημα-αεροτομή είναι για την ψύξη του πίσω ελαστικού. «Η δήλωση της Ducati για την τη συσκευή τους λέει ότι πρόκειται για ψύξη του ελαστικού και ως εκ τούτου η έγκριση βασίστηκε μόνο σε αυτή τη χρήση» δήλωσε ο Danny Aldridge, τεχνικός διευθυντής του MotoGP. «Αλλά οι άλλοι κατασκευαστές πιστεύουν ότι ο κύριος σκοπός του είναι να δημιουργήσει αεροδυναμικές δυνάμεις. Αυτό δεν επιτρέπεται από τις κατευθυντήριες γραμμές.»

Εν αναμονή για την τελική ετυμηγορία, η οποία θα είναι στις 22 Μαρτίου για το θέμα «αεροτομή» της  Ducati, μίλησαν μηχανικοί της Formula 1 και υποστηρίζουν πως το εν λόγω αντικείμενο «αεροτομή» δημιουργεί κάθετη δύναμη και θα ήταν αντίθετο προς τον κανονισμό, αν αυτός ήταν σαφής.

 Ο Toni Cuquerella, πρώην μηχανικός της Ferrari, είπε: «Είναι προφανές ότι η αεροτομή της Ducati παράγει κάθετη δύναμη και μπορεί να βοηθήσει. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι συνδέεται άμεσα με το ψαλίδι, και στη συνέχεια η ροή του αέρα δεν περνά μέσα από οποιοδήποτε μέρος της μοτοσυκλέτας. Το πρόβλημα είναι ότι ο τρόπος που οι κανόνες είναι γραμμένοι, ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, διότι δεν μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένος τρόπος για να το απαγορεύσει.»

Ο Cuquerella, που είναι τώρα επικεφαλής μηχανικός της ομάδας Mahindra Formula E, πρόσθεσε: «Η FIM αντιμετωπίζει πλέον την ανάγκη να αποσαφηνίσει την κατάσταση: είναι προφανές ότι και οι δύο (Ducati – Honda) είναι μπροστά από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό όσον αφορά την αεροδυναμική, ενώ η  Ducati με πολύ έξυπνο τρόπο ερμήνευσε το κενό στους κανόνες.»

Ο Ali Rowland-Rouse, μηχανικός αεροδυναμικής της ομάδας Alfa Romeo Racing Formula 1, και λάτρης της μοτοσυκλέτας, δεν έχει αμφιβολίες για τη λειτουργία του “εκτροπέα”: «Αυτή είναι μια συσκευή τριών στοιχείων, μικρής εμβέλειας, που θα εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή δύναμη όταν η μοτοσικλέτα είναι όρθια», δήλωσε στο Motorsportmagazine.com. «Μειώνει την ολίσθηση δημιουργώντας μεγαλύτερο φορτίο στο πίσω ελαστικό. Αυτό που είναι πραγματικά έξυπνο είναι ότι όλες οι άλλες αεροδυναμικές συσκευές του MotoGP είναι τοποθετημένες στο φέρινγκ. Έτσι, κάθε δημιουργημένη πτωτική δύναμη που δημιουργείται περνάει από την ανάρτηση και πρέπει να αντισταθμίζετε με σκληρότερα ελατήρια. Αλλά αυτή η συσκευή είναι τοποθετημένη σε ένα μη σταθερό μέρος της μοτοσικλέτας, έτσι κάθε δύναμη που δημιουργείται πηγαίνει κατευθείαν στο ελαστικό. Αυτό είναι το “Άγιο Δισκοπότηρο” της πτωτικής δύναμης, επειδή έχει μεγαλύτερη επίδραση στο κράτημα χωρίς να χρειάζεται να αντισταθμίζετε το σύστημα ανάρτησης.»

«Η Ducati είναι πολύ δυνατή με τους κανόνες. Λειτουργούν ως ομάδα F1 κοιτάζοντας τα πάντα. Έτσι τα άλλα εργοστάσια πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει επίσης να ξέρουν πώς να παίξουν αυτό το παιχνίδι.» Τώρα η ζεστή πατάτα βρίσκεται στα χέρια της FIM. Σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων στη Ducati, κάποιος θα πρέπει να παραδεχτεί ένα τεχνικό χάσμα μεταξύ των αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας, από τους οποίους δόθηκε το ok στη αεροτομή.

Mike Leitner – KTM: “Η Ducati συνεχίζει την εξαπάτηση για να πείσει την FIM”

Καυστική επίθεση ενός από τους επικεφαλής της KTM στην Ducati, λίγες ώρες πριν από την έκβαση της προσφυγής ενώπιον του Εφετείου της FIM για την αεροτομή που χρησιμοποιείσαι η Ducati στο Κατάρ.

Ο Διευθυντής της ομάδας της KTM στο MotoGP, Mike Leitner, λέει ότι «η Ducati συνεχίζει την εξαπάτηση στο θέμα με την αεροδυναμική, ενώ ο Gigi Dall’Igna πιστεύει ότι είναι πιο έξυπνος από τους άλλους.»

Εν αναμονή της απόφασης τις επόμενες δυο ημέρες, πριν από το Grand Prix της Αργεντινής , το οποίο ξεκινά την Πέμπτη, ο υπεύθυνος της αυστριακής ομάδας έκανε σαφή τη θέση του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Mike Leitner λέει ότι το Δεκέμβριο, μεταξύ όλων των κατασκευαστών, ο κανόνας αεροδυναμικής για το 2019ήταν σαφές, και η Ducati έχει παραβεί το πνεύμα της συμφωνίας.

«Τον Δεκέμβριο, δεν θα επέτρεπε μια αεροτομή κάτω από το ψαλίδι. Αλλά οκτώ ημέρες πριν από το Grand Prix του Κατάρ, ξαφνικά το κομμάτι δεν είχε αεροδυναμικές λειτουργίες, αλλά χρησίμευσε για να δροσίσει το πίσω ελαστικό», λέει ο Leitner στο Speedweek.

«Ακόμα και ένα παιδί αντιλαμβάνεται ότι το κομμάτι το οποίο είναι εγκατεστημένο κάτω από το ψαλίδι παράγει κάθετη δύναμη. Αλλά ο Gigi Dall’Igna νομίζει ότι είναι πιο έξυπνοι από όλους τους άλλους», είπε ο Leitner.