Ο Lin Jarvis βλέπει δύσκολα την ομάδα VR46 με τη Yamaha: “Θα ήταν μεγάλο βάρος”

Η Yamaha έκλεισε το 2020 με ένα πραγματικά απροσδόκητο τρόπο. Παρά το γεγονός ότι είναι η μάρκα που έχει κερδίσει τους περισσότερους αγώνες σε αυτό το χαοτικό 2020, οι οδηγοί της Yamaha δεν μπόρεσαν να παλέψουν για τον τίτλο.

Το γεγονός ότι ένας δορυφορικός αναβάτης, ο Franco Morbidelli, με την λιγότερο ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα έχει τελειώσει τη χρονιά ως η καλύτερη Yamaha στη γενική ταξινόμηση θα αναγκάσει τη Yamaha να επανεξετάσει σοβαρά τη στρατηγική της στο MotoGP καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειμώνα..

Ο επικεφαλής της Yamaha Racing στο MotoGP, Lin Jarvis, έδωσε μια εκτενή συνέντευξη στη La Gazzetta dello Sport στην οποία μιλάει για το τι συνέβη καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2020, μια σεζόν στην οποία η Yamaha όπως παραδέχτηκε: «Πληρώσαμε για τα τεχνικά λάθη που κάναμε κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού που ξεκινήσαμε στα μέσα του 2019».

«Τότε αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τις βαλβίδες και αυτό περίπλεξε τη δουλειά μας για το υπόλοιπο της σεζόν. Είναι ανθρώπινα λάθη, δεν ήταν φταίξιμο των αναβατών ή της ομάδας. Όταν η Yamaha τιμωρήθηκε,  (για τη χρήση μη εγκεκριμένων βαλβίδων) σηκώσαμε τα χέρια μας. Εντείναμε τους ελέγχους μας στο εσωτερικό»,.

Ο Jarvis υπογραμμίζει επίσης τον ρόλο του Morbidelli, ο οποίος, ήταν αυτός με το λιγότερο ανταγωνιστικό υλικό στο εσωτερικό της Yamaha: «Ο Franco ξεκίνησε τη σεζόν ως “αουτσάιντερ”, η λογική έλεγε ότι ο Maverick και ο Valentino έπρεπε να είναι μπροστά, αλλά αφού ο Franco τερμάτισε μόλις 13 βαθμούς πίσω από τον Mir, νομίζω ότι ήταν μια θετική έκπληξη, για αυτόν και για εμάς.»

Το αφεντικό της Yamaha Racing MotoGP πιστεύει ότι ο Ιταλός-Βραζιλιάνος αναβάτης αξίζει μια επίσημη μοτοσικλέτα στο επίπεδο εκείνων που θα έχουν οι Viñales, Quartararo και Rossi το 2021, αλλά ταυτόχρονα θυμάται ότι τα χρήματα δεν είναι άπειρα και ότι, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει προϋπολογισμός για να τεθεί ένα τέταρτο εργοστασιακό M1 για τον 2ο του παγκόσμιου του 2020: «Συμφωνώ με εκείνους που λένε ότι του αξίζει και σε μια κανονική κατάσταση θα ήταν έτσι. Αλλά το COVID άλλαξε πολλά πράγματα. Το επίσημο M1 είναι περισσότερο ακριβό από το Spec-A του Franco, και δεν ήταν δυνατόν να βρω τα χρήματα για να βάλουμε μία τέταρτη επίσημη μοτοσικλέτα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα έχει ένα υπέροχο μέλλον.»

Στην Yamaha θέλουν να αφήσουν πίσω το 2020 και να επικεντρωθούν στο 2021, όπου, δυστυχώς για αυτούς, δεν θα μπορέσουν να βελτιώσουν τον κινητήρα τους, αν και υπάρχουν ακόμα τομείς που πρέπει να αναπτυχθούν: «Μπορούμε ακόμα να εργαστούμε για το πλαίσιο, τα φρένα, τα ηλεκτρονικά … Το 2022 ο κινητήρας θα πρέπει να είναι πιο ισχυρός και ευκολότερος στο χειρισμό. Δουλεύουμε για να το καταφέρουμε»,λέει ο Jarvis, ο οποίος είναι σίγουρος ότι θα πάρει μια μοτοσικλέτα από την Ιαπωνία που να είναι περισσότερο ανταγωνιστική και σε καλή κατάσταση.

Τέλος, αγγίζοντας το θέμα του Valentino Rossi, ο Lin Jarvis διαβεβαιώνει ότι το αντίο του από το εργοστάσιο της ομάδας ήταν κάτι «κανονικό» που δεν θα είχε άμεσο αντίκτυπο στη Yamaha , και μιλάει για το μέλλον του #46 με την Petronas: «Σε αγωνιστικό επίπεδο δεν θα έχει καμία επίδραση. Αλλά ίσως θα νιώσει περισσότερο ανακουφισμένος αφού θα μπορεί να δοκιμάζει λιγότερα νέα εξαρτήματα, ώστε θα μπορεί να επικεντρωθεί στους αγώνες . Θα εξαρτηθεί πολύ από το κίνητρό του και πώς ξεκινά η σεζόν».

Ρωτήθηκε για το αν εξετάζει η Yamaha τη δυνατότητα συνεργασίας με τον Valentino Rossi στη μελλοντική δορυφορική ομάδα του SKY VR46 στο MotoGP; Ο Jarvis απάντησε: «Το πρώτο ερώτημα θα ήταν, θα είναι ή όχι; Έχουμε μια πολύ καλή σχέση με την Petronas. Μπορούμε να έχουμε έξι μοτοσυκλέτες; Μάλλον θα μπορούσαμε. Θέλουμε; Όχι απαραίτητα, γιατί θα ήταν ένα μεγάλο βάρος με ό, τι συνεπάγεται, στο επίπεδο παραγωγής και υποστήριξης. Ο βέλτιστος αριθμός είναι τέσσερις μοτοσυκλέτες.» κατέληξε.