Ο Marc Márquez πάντα επιστρέφει με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο

Ο Marc Márquez επέστρεψε στο MotoGP. Για να πούμε την αλήθεια, ο οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής επιστρέφει πάντα.

Όσα προβλήματα και να του βάλουν, σηκώνεται ξανά και ξανά για να αναπτερώνει ξανά τις ελπίδες του και να ενθουσιάσει όλους όσους αγαπούν τον αθλητισμό γενικά και τους αγώνες μοτοσικλέτας ειδικότερα.

Ο Marc Márquez ήταν λαμπερός, το πρόσωπό του χαλαρό , ανακουφισμένο και χαμογελαστό. Η δοκιμή με το χέρι του πήγε πολύ καλά, όπως ήταν αναμενόμενο ή καλύτερα, τόσο που μπόρεσε να δοκιμάσει νέα ανταλλακτικά για τη Honda.

Μια ενθαρρυντική πρώτη μέρα για την ομάδα της Repsol Honda στο Misano Test καθώς ο Marc Marquez επέστρεψε σε μια μηχανή MotoGP, 100 ημέρες μετά την επέμβαση του.

Ήταν μια σημαντική μέρα καθώς ο Marc Marquez ξεκίνησε λίγο μετά τις 09:30 τοπική ώρα, και ολοκλήρωσε μια σύντομη πρώτη διαδρομή για να αξιολογήσει αρχικά το δεξί του χέρι. Με όλα τα σημάδια να είναι θετικά, αυτός και η ομάδα της Repsol Honda πέρασαν σε λειτουργία εργασίας και ξεκίνησαν το πρόγραμμα δοκιμών τους.

Ολοκληρώνοντας συνολικά 39 γύρους πριν σταματήσει την ημέρα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος, ο #93 ολοκλήρωσε την πρώτη του μέρα με καλύτερο χρόνο 1’32.395 – αρκετά καλός για την 11η θέση στο grid GP του Σαν Μαρίνο της Κυριακής. Αν και οι χρόνοι δεν ήταν το επίκεντρο, ο Marquez ήταν 0.864 δευτερόλεπτα πίσω από τον ταχύτερο αναβάτη στο FP1, ενώ στο τέλος της ημέρας που βελτίωσαν όλοι τους χρόνους ήταν 1,1 δευτερόλεπτα πίσω από την κορυφη.

«Μετά από 100 μέρες μακριά, ουάου – αυτές οι μοτοσυκλέτες είναι γρήγορες! Είναι το ίδιο όπως όταν φτάνεις στην πρώτη δοκιμή μετά τον χειμώνα, σου παίρνει λίγο χρόνο για να προσαρμοστείς.» 

«Ήταν πολύ καλό που επέστρεψα, που οδήγησα ξανά την μοτοσυκλέτα μου και ήμουν με την ομάδα μου. Βήμα-βήμα ένιωθα πιο γρήγορα και πιο άνετα, αλλά πρέπει να δουλέψω περισσότερο για να αποκτήσω δύναμη για μεγαλύτερες διαδρομές.» 

«Αμέσως κατάφερα και έκανα αποδεκτούς χρόνους και αρχίσαμε να δοκιμάζουμε πράγματα, κάτι που δεν ήταν το βασικό σχέδιο. Σήμερα είχαμε προγραμματίσει να οδηγήσω και να προσαρμοστώ στη μοτοσυκλέτα. Όταν όμως είδα ότι ήμουν ήδη σε γρήγορους χρόνους, καταφέραμε και δοκίμασα κάποια πράγματα.»

 «Η Honda δουλεύει πολύ, είναι ξεκάθαρο. Ο στόχος μας σήμερα δεν ήταν οι χρόνοι, ήταν να κάνω 40 γύρους και να καταλάβω την κατάστασή μου. Αποφασίσαμε να σταματήσω νωρίς για να προσπαθήσω να οδηγήσω αύριο. Απόψε, θα κάνω πολλή δουλειά με φυσική κατάσταση, πάγο και διατάσεις για να βοηθήσω στην αποκατάσταση του βραχίονα».

Στην αρχή οδήγησε τη μοτοσυκλέτα που είχε ήδη αγωνιστεί φέτος, και μετά βγήκε με μια δεύτερη μοτοσυκλέτα, αλλά με νέο αεροδυναμικό πακέτο. Δεν έχει ανέβει ακόμη στη μοτοσυκλέτα του 2023, κάτι που έκανε ο δοκιμαστής, Stefan Bradl, αν και όχι ακόμη με το νέο πλαίσιο που η Honda παρήγγειλε στην Kalex, έναν μεγάλο κυρίαρχο στο Moto2. Το γεγονός ότι ο Marc δοκίμασε τη νέα αεροδυναμική μιλάει για το πόσο καλά πήγε και πόσο γρήγορα ανέβασε τον ρυθμό, γεγονός που έκανε το γκαράζ του να αισθάνεται ενθάρρυνση να αρχίσει να εργάζεται για το μέλλον.

«Το χέρι μου είναι καλά και αισθάνομαι καλά όταν δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσω πολλή δύναμη. Τι σημαίνει αυτό, όταν βγαίνω από το γκαράζ και κάνω μερικούς πιο αργούς γύρους είναι όλα φυσιολογικά, αλλά όταν πηγαίνω γρήγορα και πρέπει να βάλω πλήρη δύναμη, τότε καταλαβαίνω πως πρέπει ακόμα να δυναμώσουν οι μύες για τη σταθεροποίηση του χεριού και του ώμου, για να μπορώ να δουλέψω καλύτερα. Στις αριστερές στροφές η θέση ήταν αρκετά φυσική ενώ στις δεξιές μου έλειπε δύναμη, εκεί που έπρεπε να πιέσω πολύ σιγουρά έχανα μερικά δέκατα. Αλλά πάντα ένιωσα σίγουρος στη μοτοσυκλέτα και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

«Το χέρι επέστρεψε στην σωστή θέση, αλλά αυτό που πρέπει να δυναμώσουν είναι οι μύες του βραχίονα και του αγκώνα, και αυτό θα πάρει περισσότερο χρόνο. Έχω κάνει μόνο δύο εβδομάδες στο γυμναστήριο και δύο ημέρες στην μοτοσυκλέτα, δεν έχω κάνει πολύ δουλειά δεδομένου του χρόνου για να αποκτήσω δύναμη, αλλά αυτές οι δοκιμές θα με βοηθήσουν να καταλάβω πού βρίσκομαι και ποιοι μύες πρέπει να δουλέψουν περισσότερο».

Είναι ακόμα νωρίς για να ληφθούν αποφάσεις, αλλά το σημείο αισιοδοξίας του Marc μετά την πρώτη του επαφή με τη μοτοσυκλέτα, έφερε την ερωτηση αν θα μπορούσε να εμφανιστεί ξανά σε δύο εβδομάδες στο Grand Prix της Aragon ?

«Είναι διαφορετικό πράγμα να κάνεις ένα τεστ, να κάνεις τέσσερις γύρους, να σταματήσεις, να βγεις, να μπεις και είναι άλλο και πολύ διαφορετικό να κάνεις έναν αγώνα. Σήμερα δεν θα είχα τελειώσει έναν αγώνα 27 γύρων, θα κούραζα τον ώμου μου. Ασχολούμαι με αυτό το χέρι εδώ και δύο χρόνια και ξέρω το σώμα μου, όταν δεν έχεις τη σωστή θέση ώμου αρχίζεις να χρησιμοποιείς περίεργες στάσεις. Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό. Είναι άλλο πράγμα να κάνεις μερικούς γύρους και άλλο να κάνει έναν αγώνα που σε κάθε γύρο είσαι στο όριο, με όλους τους οδηγούς να πηγαίνουν πολύ γρήγορα».

Οι δοκιμές συνεχίζονται αύριο, Τετάρτη 07/09/2022, στις 09:00 τοπική ώρα. Η Repsol Honda Team στοχεύει για άλλη μια παραγωγική μέρα πριν προετοιμαστεί για το Aragon GP και τους αγώνες flyway.