Ο Toby Price κατακτά πανηγυρικά την 15η νίκη στο Rally Dakar για την KTM

Η νίκη του Toby Price θα γραφτεί σίγουρα στην ιστορία, καθώς ο 28-χρονος είναι ο πρώτος Αυστραλός αναβάτης που παίρνει τον τίτλο και είναι επίσης η πρώτη φορά που σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο αγώνα ένας αναβάτης κατακτά τον τίτλο με τη δεύτερη του συμμετοχή. Ο Price αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Dakar την προηγούμενη χρονιά, κατακτώντας την τρίτη θέση.

Toby-Price_Stefan-Svitko-Podium-Dakar-2016
Ο Price οδήγησε περισσότερα από 9,000 χλμ σε 48:09.15 ώρες, πάνω στην εργοστασιακή μοτοσυκλέτα KTM 450 RALLY, τερματίζοντας με την εντυπωσιακή διαφορά των 39.41 λεπτών από τον δεύτερο αναβάτη, Stefan Svitko που είναι αναβάτης της KTM από τη Σλοβακία. Ο Pablo Quintanilla από τη Χιλή τερμάτισε στην τρίτη θέση.

Toby Price

Toby Price

Μετά την τελευταία ειδική διαδρομή, ο Price δήλωσε: “Το να κερδίσω τον τίτλο με τη δεύτερη συμμετοχή μου είναι απίθανο, αλλά το να είμαι ο πρώτος Αυστραλός που κερδίζει το Dakar, είναι απλά απίστευτο. Δεν θα μπορούσα να το φανταστώ αυτό πριν δυο χρόνια. Το ότι τερμάτισα σε αυτό το rally είναι ήδη ένας θρίαμβος. Το να κερδίσω τον τίτλο είναι καταπληκτικό! Αντιμετώπισα τον αγώνα με γνήσιο Αυστραλιανό στυλ. Ήμουν επιθετικός όταν έπρεπε, και έδινα ιδιαίτερη προσοχή στη μοτοσυκλέτα μου κατά τη διάρκεια των σημαντικών μαραθώνιων ειδικών διαδρομών. Επίσης η πλοήγησή μου ήταν αρκετά καλή. Ελπίζω πως αυτό είναι μόνο η αρχή. Το να κερδίσω ξανά δεν θα είναι εύκολο, γι΄αυτό πρέπει να απολαύσω αυτή τη νίκη.”

Toby Price

Toby Price

Ο Αυστραλός αναβάτης ήταν η κυρίαρχη παρουσία κατά τη διάρκεια του rally, στο οποίο αυτή τη χρονιά είχε να αντιμετωπίσει ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως καταιγίδες και πλημμύρες, αλλά και ακραίες θερμοκρασίες. Γνωρίζοντας ότι πρέπει να σταθεί επάξια στην τρίτη θέση που είχε το 2015, δεν άφησε τίποτα στην τύχη, προετοιμάστηκε καλά και πήρε την πρώτη του νίκη στην δεύτερη ειδική, μετά την πρώτη η οποία κατακλίστηκε από καταιγίδες. Ανταπεξήλθε στα μεγάλα υψόμετρα της Βολιβίας, πήρε τη νίκη στις Ειδικές 5 και 6, και πριν τελειώσει η μέρα στη Salta είχε ανέβει στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης. Ανανεωμένος και ξεκούραστος, ο Price συνέχισε παίρνοντας τη νίκη στην όγδοη και ένατη Ειδική εδραιώνοντας τον εαυτό του, ως τον αναβάτη που θα πάρει τον τίτλο.

Καθώς η πλοήγηση έγινε πιο δύσκολη στη συνέχεια του rally και παρόλο ότι οι θερμοκρασίες ήταν υπερβολικά υψηλές, ο Price κατάφερε να αντιμετωπίσει τις τελευταίες τέσσερεις ειδικές, ξεκινώντας την τελευταία ημέρα με το εντυπωσιακό πλεονέκτημα των 37.39 λεπτών. Μέχρι τον τερματισμό, πρόσθεσε ακόμη ενάμισι λεπτό στο πλεονέκτημα που είχε.

Stefan Svitko

Stefan Svitko

Η θέση που πήρε σε αυτό το Dakar, είναι η καλύτερη μέχρι τώρα για τον Svitko, ο οποίος αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Dakar το 2010 και τερμάτισε στην πέμπτη θέση την προηγούμενη χρονιά. Πήρε τη νίκη στην 10η Ειδική και παρόλο ότι έμεινε λίγο πίσω στην επόμενη Ειδική, στη συνέχεια μέχρι το Rosario, βρισκόταν συνεχώς στις τρείς πρώτες θέσεις.

Ο Quintanilla επιτέλους πήρε την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη, μετά από το μεγάλο ανταγωνισμό που υπήρχε μεταξύ αυτού και του rookie του Dakar, τον Antoine Meo της Red Bull KTM. Μέχρι και την 12η Ειδική, την τρίτη θέση διεκδικούσαν δύο αναβάτες, αλλά ο Meo είχε μια πτώση, 40 χλμ πριν ολοκληρώσει την προτελευταία Ειδική. Δυσκολεύτηκε αρκετά προς το τέλος της τελευταίας Ειδικής αλλά κατάφερε να τερματίσει στην έβδομη θέση. Ο Meo, ένας πρωταθλητής Enduro με πολλούς παγκόσμιους τίτλους, πραγματοποίησε μια ομαλή και εντυπωσιακή μετάβαση στο rally raid και φεύγει από αυτό το event, ως ο rookie που ξεχώρισε και έχοντας μια διπλή νίκη σε Ειδική.

Laia Sanz

Laia Sanz

Η εργοστασιακή αναβάτης της KTM, Laia Sanz, τερμάτισε στην 15η θέση, εκπληρώνοντας έτσι το στόχο που είχε θέσει για αυτό το rally. Αυτό το αποτέλεσμα το κατέφερε παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε στις τελευταίες δυο Ειδικές με υψηλές θερμοκρασίες και σπασμένη κλείδα, κάτι που δείχνει τις ικανότητές της και το μεγάλο αγωνιστικό πνεύμα. Ο εργοστασιακός teammate της, Jordi Viladoms, αντιμετώπισε δυσκολίες εξαιτίας του πυρετού που είχε κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, και παρόλο ότι η υγεία του βελτιώθηκε στο δεύτερο μισό του rally, αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με την 17η θέση.

Jordi-Viladoms-_Toby-Price-Dakar-2016Ο manager της ομάδας Red Bull KTM Rally Factory Racing, Alex Doringer είπε ότι είναι χαρούμενος και περήφανος για όλη την ομάδα του, και τόνισε ότι οι δύο βδομάδες του rally ήταν πάρα πολύ δύσκολες. Είπε επίσης ότι η αποχώρηση του πέντε φορές νικητή του Dakar, Marc Coma, το προηγούμενο καλοκαίρι, άνοιξε στην πραγματικότητα την πόρτα σε μια νέα γενιά και η ανταμοιβή φάνηκε στο βάθρο.

Doringer: “Μπορούσα να καταλάβω ότι ο Toby ήταν ένας από τους κορυφαίους αναβάτες με δυνατότητες και καλή ικανότητα πλοήγησης. Έκανε καταπληκτική δουλειά και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτόν. Όταν τον έφερα στην ομάδα, ήμουν πολύ χαρούμενος που έκανα κάτι για τον καλό μου φίλο Kurt Caselli. Ήταν αυτός που με ενθάρρυνε να προσπαθήσω να βάλω τον Toby στο Dakar και σήμερα βλέπουμε το αποτέλεσμα. Είμαι επίσης πολύ περήφανος για τον Antoine (Meo). Μετά την καλή του επίδοση κατά τη διάρκεια του event, ήταν απίστευτα γενναίος που οδήγησε μέχρι τον τερματισμό σήμερα, μετά από την ισχυρή πτώση που είχε χθες, αλλά ήθελε να είναι με την ομάδα στον τερματισμό. Επίσης, ήταν πολύ ωραίο να βλέπεις το ομαδικό πνεύμα και τη φιλία που δημιουργήθηκε μεταξύ των Toby και Antoine.

Jordi Viladoms

Jordi Viladoms

Ο Jordi (Viladoms) αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων του event, εξαιτίας του ότι ήταν άρρωστος, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ομάδα, και ειδικά στο να συμβουλεύει τους νεαρότερους. Η Laia (Sanz) είναι μοναδική σχετικά με τον τρόπο που μάχεται στους αγώνες. Όλοι μας την σεβόμαστε και είμαστε περήφανοι που την έχουμε στην ομάδα μας. Ίσως να μην ήταν αυτό το αποτέλεσμα που περίμενε, αλλά αν σκεφτούμε ότι είχε μια ισχυρή πτώση και ήταν κι αυτή άρρωστη, έκανε εξαιρετική δουλειά. Είμαστε επίσης πολύ χαρούμενοι που έχουμε μια από τις μοτοσυκλέτες πελατών μας, πάνω στο βάθρο και αυτός είναι ο λόγος που δουλεύουμε.”

Ο Doringer απέδωσε φόρο τιμής σε ολόκληρη την ομάδα για την προσπάθειά τους και ευχαρίστησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και το τμήμα Motorsports της KTM, για την ενθάρρυνση και υποστήριξη την που πρόσφεραν στην ομάδα.

Jordi-Viladoms-KTM-450-RALLY-Dakar-2016Το Rally Dakar 2016 ήταν μεγάλη επιτυχία για την KTM. Πέντε από την πρώτη δεκάδα, 12 από τους πρώτους 20 που τερμάτισαν, συμμετείχαν με τις Αυστριακές μοτοσυκλέτες της KTM.

Αποτελέσματα Rally Dakar 2016 – 13η Ειδική
(Villa Carlos Paz – Rosario; συνολική απόσταση 699 km, ειδικά χρονομετρημένα 180 km)
1. Pablo Quintanilla (CHI), Husqvarna, 1:51.27 h
2. Kevin Benavides (ARG), Honda, +1.41 min
3. Helder Rodrigues (POR), Yamaha, +2.37
4. Toby Price (AUS), KTM, +4.22
5. Stefan Svitko (SVK), KTM, +6.24
Άλλοι αναβάτες KTM
6. Gerard Farres Guell (ESP), KTM, +10.52
7. Ivan Cervantes Montero (ESP), KTM, +11.50
10. Mario Patrao (POR), KTM, +14.43
11. Hans Vogels (NED), +14.53 12. Armand Monleon (ESP), KTM, +14.58
16. Emanuel Gyenes (ROM), KTM, +15.36
17. Juan Carlos Salvatierra (BOL), KTM, +16.06
18. Laia Sanz (ESP), KTM, +16.10
19. Diego Martin Duplessis (ARG), KTM, +16.14
20. Ian Blythe (USA), KTM, +17.48
52. Jordi Viladoms (ESP), KTM, +34.22
70. Antoine Meo (FRA), KTM, +48.19

Toby-Price-Podium-Dakar-2016

Τελική Βαθμολογία Rally Dakar 2016 μετά τη 13η από τις 13 Ειδικές
1. Price, 48:09.15 h (πρώτη νίκη στο Dakar από Αυστραλό αναβάτη, 15η νίκη για την KTM)
2. Svitko, +39.41 min (1 min penalty)
3. Quintanilla, +48.48 4. Benavides, +54.47
5. Rodrigues, +55.44 (5 min penalty)
Άλλοι αναβάτες KTM
7. Meo, +1:56.47 h
8. Farres Guell, +2:01.00
10. Monleon, +3:27.49
13. Patrao, +4:14.32 (1 min penalty)
14. Gyenes, +4:18.48
15. Sanz, + 4:33.28
16. Cervantes Montero, +4:45.23 (2 min penalty)
17. Viladoms, + 4:51.04 (7 min penalty)
18. David Casteu (FRA), KTM, +5:18.04
20. Jakub Piatek (POL), KTM, +5:48.09 (16 min penalty)

Related Posts