Ο Βασίλης Ορφανός, ο μοναδικός Έλληνας που έχει νικήσει σε Dakar, σχολιάζει για 5η χρονιά αποκλειστικά στο Biker Spirit Magazine για το Dakar 2020.
Ο Βασίλης Ορφανός έχει αγωνισθεί τέσσερις φορές στην έρημο Σαχάρα με δύο τερματισμούς και μία νίκη, αλλά και δύο φορές στην έρημο Ατακάμα με τερματισμό στην Λατινική Αμερική, την Τρίτη σε έκταση έρημο του πλανήτη αλλά και το πιο άνυδρο μέρος στη γη, αφού έχει να βρέξει περισσότερο από 20.000 χιλιάδες χρόνια.
Τη φετινή μετακίνηση στη Σαουδική Αραβία τη βλέπω θετικά για τον εξής λόγο.
Ο αγώνας στη Λατινική Αμερική μεταφέρθηκε το 2009 ύστερα από ένα απεχθές τρομοκρατικό χτύπημα που είχε σαν τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Γάλλων στην Μαυριτανία. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ειδοποίησε τον διοργανωτή του Dakar ότι περιμένει και άλλο χτύπημα στα σύνορα Αλγερίας με τη Μαυριτανία, έτσι με αυτή την πίεση των γεγονότων ο αγώνας ακυρώθηκε και άλλαξε ήπειρο.
Στη νότιο Αμερική ο συγκεκριμένος αγώνας έμεινε 10 χρόνια, με θετικό απολογισμό θα έλεγα διασχίζοντας χώρες όπως την Αργεντινή, Χιλή, Βολιβία, Περού.
Αφού έκανε τον κύκλο του, οι διοργανωτές του Rally Dakar με τις επαφές που έχουν, έκλεισαν τελικά συμβόλαιο για πέντε χρόνια με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, που θέλει μέσω αυτής της τεράστιας προβολής σε όλο τον κόσμο, να προβάλουν την άγρια ομορφιά της χώρας τους, προσελκύοντας τουρίστες από όλο τον πλανήτη, με επίκεντρο την έρημο της Αραβίας και τις σπάνιες ομορφιές της.
Όσο για το άμμος εδώ άμμος και εκεί , θα απαντήσω ότι έρημος με έρημο, όπως και άμμος με άμμο έχουν πολλές διαφορές.
Η Σαχάρα είναι τεράστια….. αφιλόξενη……. άγρια …… απέραντη …….μια ήπειρος σε έκταση μόνη της , αλλά με μια απεραντοσύνη που σε μαγεύει !
Άλλωστε υπάρχουν πολλά είδη άμμου με άλλη πυκνότητα, αλλού πιο σκληρή που σου δίνει τη δυνατότητα να κινηθείς με μεγάλες ταχύτητες και αλλού πιο μαλακή σε τέτοιο βαθμό που να βουλιάζεις μέσα σε 20 μέτρα τρεις φορές, ξεθάβοντας επίπονα στην κυριολεξία την μοτοσυκλέτα σου.
Η Ατακάμα μικρότερη σε έκταση …… αλλά επιβλητική …..σε μεγάλο υψόμετρο …..με γιγάντιους φρουρούς στα όρια της την οροσειρά των Άνδεων, αλλά και κάκτους με τεράστια αγκάθια που τρυπούσαν στο εμπρός μέρος τις μπότες του αναβάτη και έφταναν μέχρι το δέρμα των καλαμιών του.
Αντίθετα στην Αραβία με τα τηλεοπτικά πλάνα που βλέπουμε και ύστερα από την εξέταση που έκανα στην μορφολογία του γεωφυσικού χάρτη της Σαουδικής Αραβίας , παρατήρησα πολλά βουνά με ύψος 1.300- 1.500 μέτρων, ανάμεσα στους αμμόλοφους και στην άμμο, με αρκετά ηφαιστειακά πετρώματα και αρκετό κρύο, ειδικά το βράδυ και το πρωί.
Σε αρκετά σημεία με την έντονη ηφαιστειακή της πέτρα δυσκολεύει τα πληρώματα των οχημάτων, περισσότερο όμως τους αναβάτες των μοτοσυκλετών.
Οι ημέρες του αγώνα μειώθηκαν και άλλο, από τις 19-18 ημέρες που διαρκούσε ο αγώνας παλαιότερα, τώρα έχει διάρκεια μόνο 12 ημέρες με αντίστοιχη μείωση χιλιομέτρων.
Η φετινή αλλαγή στο χρόνο που παρέχουν οι διοργανωτές το road book στους αναβάτες, μισή ώρα μόνο πριν την εκκίνηση της ημέρας , μπορεί να είναι κατά γενική ομολογία πιο δίκαιο για όλους τους οδηγούς μοτοσυκλέτας , αλλά είναι και η αιτία για αρκετούς τραυματισμούς σε αρκετούς από αυτούς, κυρίως όμως στους εργοστασιακούς, γεμίζοντας τους νευρικότητα και άγχος για την άγνωστη διαδρομή και ενώ κινούνται με ρυθμούς ενός πολύ γρήγορου motocross….!
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι μοτοσυκλέτες εφέτος είναι σχεδόν σε ίδιους χρόνους στους πρώτους γενικής με τα αυτοκίνητα δείχνοντας πόσο γρήγορα κινούνται και σε τι ρυθμούς ….!
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι αναβάτες των μηχανών κάνουν ολομόναχοι την πλοήγηση τους, οδηγώντας ταυτόχρονα την μοτοσυκλέτας τους μέσα στην άμμο, ενώ ισορροπούν σε δύο μόνο τροχούς μέσα σε ένα αφιλόξενο και εχθρικό περιβάλλον τόσο για τους ίδιους όσο και για την πιστή τους σύντροφο, σε αντίθεση με τα πληρώματα την αυτοκινήτων και των φορτηγών που την πλοήγηση την κάνει ο ειδικός και έμπειρος συνοδηγός τους.
Να τονίσουμε όμως ότι σε μια τέτοιου είδους πολυήμερη δοκιμασία που ανήκει το Rally Dakar, το αποτέλεσμα δεν το φέρνει κανένας μόνος του, ούτε ο άνθρωπος ούτε η μηχανή ξεχωριστά.
Απεναντίας, καταφέρνουν με επιτυχία να φτάσουν στον τερματισμό, οι αναβάτες που είναι ένα με τη μοτοσυκλέτα τους και σε απόλυτη αρμονία μαζί της , χωρίς να κολλάνε στους αμμόλοφους με αποτέλεσμα να σπάνε τον κινητήρα της, αλλά ταυτόχρονα να την εκτιμούν και να τη σέβονται…! Να είναι το τέλειο ζευγάρι σε ένα πολυήμερο χορό !
Το τελικό αποτέλεσμα σε αυτόν τον αγώνα είναι τόσο απρόβλεπτο που αν δεν τερματίσεις διανύοντας στην ράμπα του τερματισμού μέχρι το τελευταίο μέτρο ,ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου συμβεί ……!
Για αυτό και τερματίζουν με στατιστικά στοιχεία ένας στους τρεις αναβάτες που ξεκινούν τον αγώνα….!
O αγώνας έφτασε μέχρι την ημέρα ξεκούρασης δίνοντας μέχρι τώρα την πρωτοπορία στον Αμερικανό αναβάτη Ricky Brabec της Honda που προηγείται έναντι αυτών της KTM του Αυστραλού και περσινού νικητή Τoby Price , αλλά και του Χιλιανού αναβάτη της Husqvarna(που είναι ολόιδιο με αυτό της KTM) Pablo Quintanilla με 25 και 21 λεπτά διαφορά αντίστοιχα, και αναμένετε μεγάλη μάχη σώμα με σώμα όπου, αυτός που θα είναι απόλυτα συγκεντρωμένος και λιγότερο άτυχος στο υπόλοιπα μισό του αγώνα, θα καταφέρει να κερδίσει!
Φαίνεται ότι ο Αμερικανός αναβάτης είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση που προηγείται και θέλει πάρα πολύ την νίκη τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα της Honda , αλλά το ίδιο πήγε να γίνει και πέρσι όμως ένας σπασμένος κινητήρας λίγο πριν το τέλος του αγώνα του στέρησε τη χαρά του τερματισμού και της νίκης !
Για το 2021 ο Βασίλης Ορφανός με την ομάδα της VOM ( Vasilis Orfanos Motosport) που τον πλαισιώνει, κάνει μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπορέσει να αγωνισθεί το 2021 στην Αραβική Χερσόνησο γιατί είναι μια μεγάλη και σπουδαία πρόκληση για αυτόν.
Δεν είναι εύκολο αυτό το γεγονός από μόνο του, χρειάζονται χορηγίες και βοήθεια ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν για μια ακόμη φορά την Γαλανόλευκη σε έναν ακόμη τερματισμό !
Κατάφερε αυτή την νίκη στη παρθενική του εμφάνιση στο DAKAR του 2003, στην κατηγορία των 400 cc, όπου για πρώτη φορά η Ελληνική Σημαία κυμάτισε στο βάθρο του δυσκολότερου αγώνα rally raid του κόσμου.
Ακολουθούν οι συμμετοχές στα DAKAR 2004, 2005, 2008, 2009, 2011.
Λεπτομέρειες για την Δράση και το Βιογραφικό του Μοναδικού Βασίλη Ορφανού μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του εδώ >>>
Διαδρομές – Συμμετοχές – LIVE – Ανασκοπήσεις – Κατάταξη– Video – Φωτο – Σχολιασμός Ορφανού